Zobacz pełną wersję : Sigma 20 1.8 DG kontra Sigma 10-20 - mini test
/poszlo tez na pl.rec.foto.cyfrowe/
Wiedziony checia zaopatrzenia sie w szerokakatny zoom do 350D wybralem sie
wczoraj i dzis na testy rzeczonej Sigmy. Co do budowy i obslugi nie mam
zastrzezen, a silniczek chodzi cicho. Postanowilem sprawdzic jak zoom radzi
sobie w porownaniu z moja stalka 20 mm. Myslalem ze bedzie lepiej - stala
Sigma jest ostrzejsza i ma lepszy kontrast, co wyraznie widac w centrum
kadru, natomiast na brzegach wyglada na to ze minimalna przewage ma zoom
(!), jednak roznica jest prawie nie zauwazalna albo tez cos sobie
ubzduralem. Zdjecia robilem przy f=8, 20 mm, pierwsze ok 17.30, drugi
egzemplarz testowalem ok. 16. Pokazuja srodek kadru, boki sobie odpuscilem
(jesli ktos jest zainteresowany RAWami z innymi f itd, prosze pisac).
Wniosek - przyjrze sie jutro Tokinie 12-24, z nadzieja ze moze konkurowac z
moja stala Sigma, ktora chce zamienic wlasnie na takiego szerokokatnego
zooma. Rozumiem ze zoom bedzie gorszy, ale 10-20 mnie zniechecila na tyle ze
sobie ja odpuzczam (drugi egzemplarz chyba nawet gorszy). A moze przesadzam
i roznica nie jest duza? Sami zerknijcie i ocencie.
http://img484.imageshack.us/img484/3447/sigma5tw.jpg
Acha, nic nie wyostrzalem, nie poprawialem kontrastu. Dodam jednak ze takie dzialania nie sprawiaja ze zoom jest lepszy;)
Ultraszerokie zoomy Sigmy nie mają najlepszej opini na photozone, lepiej wypadają Tokiny i Canony, zarówno jeśli chodzi o optykę, jak i budowę. Tokina to większe i cięższe bydlę, niż mi się wydawało, kiedy zamawiałem ;)
allxages
23-05-2006, 18:08
Jak już testujsz to może rzuć na testy Canona 10-22. Bo sam myślałem pomiędzy Sigmą, Tokiną i Canonem. I wygląda, że ta Sigma to tak...mizernie ;/
Canona nie biore pod uwage, za drogo, a nie chce sie denerwowac bo pewnie jest dobry;) Jutro kolej na Tokine... W zasadzie mam zamiar ja od razu kupic i ewentualnie zwrocic - nie mam ochoty kilka razy jezdzić do łomianek (pstrykl.pl). No chyba że na to nie przystaną... W każdym razie: sigma kusi jednak tym 10 mm, a Sigmy 20/1.8 szkoda się pozbywać.
Tokina najlepszym kompromisem?;)
Canona nie biore pod uwage, za drogo, a nie chce sie denerwowac bo pewnie jest dobry;) Jutro kolej na Tokine... W zasadzie mam zamiar ja od razu kupic i ewentualnie zwrocic - nie mam ochoty kilka razy jezdzić do łomianek (pstrykl.pl). No chyba że na to nie przystaną... W każdym razie: sigma kusi jednak tym 10 mm, a Sigmy 20/1.8 szkoda się pozbywać.
Tokina najlepszym kompromisem?;)
Chyba tylko jeśli chodzi o autofocusa, bo optycznie i pod względem budowy zdaje się jest co najmniej równie dobra jak canon, na photozone wypada nawet lepiej - optyka 3.54 do 3.0 na korzyść Tokiny, a budowa 4 do 3. W sumie wolałem mieć nieco lepsze zdjęcia Tokiny niż szybki usm Canona, który zresztą w Tokinie nie jest jakimś ślimakiem. I nie jest zbyt głośny, słychać tylko leciutkie brzęczenie.
a mógłbyś podesłać mi kilka zdjęć z Tokiny? JPG mogą być oczywiście.
Przejrzałem jakiś czas temu jeszcze raz zdjęcia testowe i już sam nie wiem, czy ta Sigma 10-20 jest taka zła żeby ją od razu skreślać. Owszem, ma jakieś takie wyprane kolory, jest mniej szczegółów, ale zawsze coś za coś.
Jutro spróbuje też wziąć do porównania te Sigmę z Tokiną, no i moje 20 1.8. I będzie wszystko wiadomo;)
p.s.
do czego Ci Sigma 24/2.8, przeca z dslr bezużyteczna? a może jakimś cudem zrechipowałeś?
Poza paroma pstryknięciami próbnymi nie miałem kiedy focić, dopiero w weekend może znajdę trochę czasu. Nie powinno go brakować, bo gwarancja 2-letnia ;)
p.s.
Próbowałem, ale serwis nie ma potrzebnych chipów. Ona nie końca nie działa, zawiesza się tylko przy jasnym świetle, a wieczorami i po ciemku przy 2.8 działa. Autofocus pracuje zawsze poprawnie, zdaje się, że dopiero zmiana przysłony przez aparat powoduje error99. Zaklejenie styków i manual przy pełnej dziurze zawsze działa. Dałem za nią 200 zł więc może się przydać ;)
Zmrok już co prawda, ale coś tam cyknąłem z balkonu na chybcika i spróbuję Ci wysłac mailem.
Hmm troche dziwne porównanie :) Ultra wide kupujemy dla 10mm a nie dla 20 mm przy ktorym był test. Oczywiście coś za coś.
http://www.pbase.com/lightrules/image/54681419
Tutaj jest test - i wypada bardzo fajnie.
Moze masz jakis gorszy egzemplarz ?
mattnick
23-05-2006, 23:25
testy canona 10-22 masz tutaj http://optyczne.pl/index.php?test=obiektywu&test_ob=24
allxages
24-05-2006, 01:32
Zmrok już co prawda, ale coś tam cyknąłem z balkonu na chybcika i spróbuję Ci wysłac mailem.
Też poproszę ;-)
Ja powoli przymierzam się do zakupu i rozważam pomiędzy Tokiną, Sigmą i Canonem. Gdzie nie czytam to inne opinie ;-)
a mógłbyś podesłać mi kilka zdjęć z Tokiny? JPG mogą być oczywiście.
A masz miejsce na swojej skrzynce pocztowej? Bo chyba nie bardzo ;)
Mam Tokinę. Wcześniej testowałem trzeci egzemplarz 10-20 i był równie nieciekawy. Tokina ma lepszą ostrość, kontrast i barwę, choć do Sigmy 20/1.8 jeszcze brakuje - ale jestem gotów to przetrawić. Jedyny problem z Tokiną to abberacje chromatyczne, tak, rzeczywiście - są. I trochę brakuje tych 3 mm, oj tak.