Zobacz pełną wersję : CANON 6dMK II, brak błysku na podglądzie LV.
Witam,
nie mogę znaleźć dlaczego gdy robię zdjęcia na LV to aparat nie wyzwala lampy błyskowej.
Czasami zdarzyło się że wyzwalał.
Lampa Canona.
Próbowałem też z radiowymi wyzwalaczami i taki sam efekt.
Proszę o pomoc.
Trudno Ci doradzić bo nie wiem jakie miałeś dokładnie ustawienia,ale wygląda na jakiś full automat i być może nie wyzwala, bo nie potrzebuje. Nie mam innego pomysłu.
Brak błysku dotyczy tylko LV? U mnie taki przypadek wystąpił(bez LV), ale po cennej uwadze Kolegi z forum wystarczyło przetrzeć styki i pomogło.
Zazwyczaj robię zdjęcia w trybie M.
w manualu znalazłem coś takiego:
Przestrogi dotyczące fotografowania w trybie Live ViewJeśli do fotografowania w trybie Live View jest używana lampa błyskowa innej firmy niż Canon, w pozycji [z5: Ciche nagryw. LV] należy wybrać opcję .
[Wyłącz] (str. 303). Lampa błyskowa nie zadziała w przypadku ustawienia wartości [Tryb 1] lub [Tryb 2].
Ale mam założoną nową lampę Canona Speedlite 600EX II-RT
A zmień to i sprawdź czy pomoże. Oczywiście przetarcie styków też może pomóc.
Bechamot
05-12-2019, 18:56
trzy pytania.
1. jaki czas stosujesz ?
2. czy lampa jest skierowana na obiekt czy tez nie ( sufit , sciyn boczne , tylna ) ?
3. czy w tych samych warunkach i nastawach blysk w trybie lusterkowym funkcjonuje ?
Flashe 3th party jak i triggery nie odpalają na LV - tak maja Canony. Co to za lampa?
Marcinus
09-12-2019, 09:00
Flashe 3th party jak i triggery nie odpalają na LV - tak maja Canony. Co to za lampa?
"...Ale mam założoną nową lampę Canona Speedlite 600EX II-RT ..."
Czyli wszystko powinno być ok. Czy w menu aparatu masz dostęp do cf lampy?