Zobacz pełną wersję : Czym filmować?
Dzień dobry. Jakie mielibyście propozycje aparatu do filmowania pozwalającego na:
- nagrywanie min. Full HD (1920x1080),
- posiadającego obiektyw typu zoom (lub możliwość jego podpięcia) ze światłem 2.8,
- odchylany ekran do podglądu nagrywanego obrazu
- ewentualnie wbudowaną w korpus stabilizację
I to wszystko w cenie < 5 tys. (a im mniej tym lepiej)
Kolekcjoner
30-11-2019, 15:46
Któreś bezlustro eM.
To ja odświeżę temat z pytaniem na ten moment (jako że minął ponad rok od momentu założenia wątku).
Posiadam 50D, dwa obiektywy: canona 50mm 1.8 stm i tamrona 17-50mm 2.8; parę lamp błyskowych, transmiter st-e2 do nich itp., ale chciałbym mieć możliwość nagrywania też filmów.
No i tu zaczynają się moje pytania: co wybrać do full hd? M50 (wiem, że wtedy przejściówkę żeby wykorzystać obiektywy bym musiał mieć; zdjęcia z moimi zewnętrznymi błyskadełkami nim porobię, czy już tylko filmy wtedy?), 250D/SL3 (obiektywy podłączę, ale słuchy mnie doszły, że hotshoe w nim okrojony? Jak tu z grzaniem się?), czy może lepiej iść w kierunku pełnej klatki i kupić jakiś starszy model 5d lub 6d? Te szkła to chyba raczej pod aps-c a nie ff są?
W sumie to 50d nie muszę się pozbywać, więć głównie mnie obchodzi czym filmować, jednak, nie ma co ukrywać, jeżeli któraś z powyższych pozycji mi go dobrze zastąpi, to wygodniej mi będzie z jednym body niż z dwoma się tarabanić jak coś będę chciał się pobawić. Im więcej w tym temacie czytam, tym mniej wiem. Proszę o pomoc.
Mnóstwo osób używa M50 do filmowania - znajdziesz wiele porad, filmików, tutoriali. Zdjęcia oczywiście robi też ;) Z ST-E2 kompatybilny jest (sam nie sprawdzałem).
Odradzam stare FF jako sprzęt do filmowania. To już historia, na tyle dużo się zmieniło (AF, 4k) żeby sobie odpuścić.
Ok, ze starszymi modelami już rozumiem, ale czemu (lub w czym) M50 góruje w tym wypadku nad 250D/SL3 poza mniejszymi gabarytami/wagą?
Dzięki za podpowiedzi, stałem się posiadaczem m50 z adapterem przenoszącym automatykę. Rozmiarem i wagą na prawdę maleństwo. Podpowiedź dla szukających w przyszłości: veltrox speed booster działa tylko ze szkłami ef, ale już nie z ef-s.
veltrox speed booster działa tylko ze szkłami ef, ale już nie z ef-s.
Nie działa z EF-S w ogóle czy tylko winietuje likwidując np. crop w 4K?