PDA

Zobacz pełną wersję : Pentax K100D, K110D

akustyk
23-05-2006, 09:09
http://www.dpreview.com/news/0605/06052205pentaxk100d.asp

ktos kiedys narzekal, ze Canon z modelu na model wprowadza niewiele zmian ;)

popmart
23-05-2006, 09:46
ale to przecie dwa modele jednocześnie wypuszczone jeden ze stabilizacją a drugi bez ....

emisiaczek
23-05-2006, 09:54
Jak tak dalej pojdzie to na jesieni 370D bedzie cwierkal z AS-em, ciekawe jak canon to rozegra i co z szklami IS, heh pewnie bedzie marketingowe pieprzenie ze oba sa nieodzowna czescia calosc.

towersivy
23-05-2006, 10:48
emisiaczek - nie ma na to szans! masz szkła z IS wiec je kupuj i bedziesz miał stabilizacje :smile:

emisiaczek
23-05-2006, 11:03
W tym cala zabawa ze jak sony i teraz pentax uszczkna za duzo tortu to sie canon z nikonem zestresuja :) i kto wie co z tego wyjdzie.

akustyk
23-05-2006, 11:47
ale to przecie dwa modele jednocześnie wypuszczone jeden ze stabilizacją a drugi bez ....
ale ja mialem na mysli poprzednie modele Pentaksa.

K100D to jest, jesli dobrze widze, lekko upgrade'owany *istDS2 (o lepszego SAVOX-a). ktory z kolei byl lekkim upgradem *istDS (zmiana LSD na 2,5"), ktory to z kolei byl aktualizacja *istD (miekszy, lzejszy korpus, troche lepsze ficzery)...

a K110 to jest poprawiony *istDL2, ktory to z kolei jest lekko upgrade'owanym *istDL, ktory to z kolei jest downgradem *istDS...

gratulujemy firmie Pentax wytrwalosci w robieniu sobie jaj z coraz wezszego grona swoich uzytkownikow. szkoda, ze wladze tej firmy nie rozumieja, ze era analogowa sie skonczyla i niestety aparaty nie sprzedaja sie same. aparatowo-ficzerowo Pentax wyglada swietnie, ale cyfrowo-ficzerowo to oni chyba jednak sa na poziomie wczesnych lat XXI wieku...

Vitez
23-05-2006, 20:10
ale cyfrowo-ficzerowo to oni chyba jednak sa na poziomie wczesnych lat XXI wieku...

No jakby nie bylo... 2006 rok to przeciez jak najbardziej wczesne lata XXI wieku :roll: .

Encor
24-05-2006, 17:17
cyfrowo-ficzerowo to oni chyba jednak sa na poziomie wczesnych lat XXI wieku...

A tak konkretnie?

akustyk
24-05-2006, 20:00
A tak konkretnie?
tak konkretnie to matryca 6Mpix, delikatnie mowiac, traci myszka w przypadku nowych modeli. i procesor obrazu, ktory sprawia, ze JPEG z DSLR Pentaksa wola o pomste do nieba.

obiecali na jesien 10Mpix. mam nadzieje, ze to wypali i sie pojawi w terminie, bo Pentaksowi to jest bardzo potrzebne. pod wzgledem mozliwosci fotograficznych taki K100D jest znacznie lepszy niz oba trabanty. ale matryca definitywnie wymaga odswiezenia

Encor
24-05-2006, 21:07
tak konkretnie to matryca 6Mpix, delikatnie mowiac, traci myszka w przypadku nowych modeli. i procesor obrazu, ktory sprawia, ze JPEG z DSLR Pentaksa wola o pomste do nieba.

Zasadniczo zgoda. Z tym że IMHO po to jest RAW - ja nawet nie spoglądam na jpg - zawsze wszystko robię w RAW:twisted:
A rozdzielczość to już jest znacznie mniej istotna. Konkurencja ma też 6 Mp (z wyj. Canona ofkorz) i z takiej rozdzielczości da się na prawdę zrobić duże powiększenia - algorytmy interpolacji są coraz lepsze:)
A napisałeś:

gratulujemy firmie Pentax wytrwalosci w robieniu sobie jaj z coraz wezszego grona swoich uzytkownikow. szkoda, ze wladze tej firmy nie rozumieja, ze era analogowa sie skonczyla i niestety aparaty nie sprzedaja sie same. aparatowo-ficzerowo Pentax wyglada swietnie, ale cyfrowo-ficzerowo to oni chyba jednak sa na poziomie wczesnych lat XXI wieku...
i musze powiedzieć, że Twoje rozwinięcie tej kwestii mnie nie zaspokaja:mrgreen:
Może trochę za bardzo drążę temat, ale mam duży sentyment do Pentaxa, bo poznałem go w miarę dobrze i wiem, że produkty jej są bardzo niedoceniane (aczkolwiek Asahi Corp. jest samo sobie winne)

akustyk
24-05-2006, 21:29
Zasadniczo zgoda. Z tym że IMHO po to jest RAW - ja nawet nie spoglądam na jpg - zawsze wszystko robię w RAW:twisted:
rowniez dopoki nie musze nie gwalce jakosci JPEG-ami. w Canonie sa one zupelnie niezle, ale po co marnowac tonalnosc i dobre kolory.

ale czasami JPEG jest potrzebny.

A rozdzielczość to już jest znacznie mniej istotna. Konkurencja ma też 6 Mp (z wyj. Canona ofkorz) i z takiej rozdzielczości da się na prawdę zrobić duże powiększenia - algorytmy interpolacji są coraz lepsze:)

osobiscie tez mam 6Mpix i do niczego mi wiecej nie jest potrzebne. ale, jak juz komus mowilem, to nie mnie Pentax ma te aparaty sprzedawac. a klient masowy rzadzi sie troche innymi prawami. marketingowi bardzo by pomogla troche wyzsza cyferka

i musze powiedzieć, że Twoje rozwinięcie tej kwestii mnie nie zaspokaja:mrgreen:
Może trochę za bardzo drążę temat, ale mam duży sentyment do Pentaxa, bo poznałem go w miarę dobrze i wiem, że produkty jej są bardzo niedoceniane (aczkolwiek Asahi Corp. jest samo sobie winne)
w 100% sie zgadzam. w naszym kraju dodam jeszcze dystrybutora, ktory dyktuje tak koszmarne ceny, ze chyba tylko fanatycy kupuja Pentaksa.

sam bylem o krok od kupienia *istDS i gdyby nie opieszalosc Asahi w jego wypuszczaniu na rynek (opoznili premiere jakies 3 miesiace, jesli mnie pamiec nie myli) to dzisiaj bylbym Pentaksiarzem. i pewnie bym na tym nie stracil, bo pod wzgledem ficzerow fotograficznych *istDS wyglada ciekawiej niz moje 10D.

sek w tym, ze im nie zalezalo...

Encor
24-05-2006, 22:18
w Canonie sa one zupelnie niezle, ale po co marnowac tonalnosc i dobre kolory.

No, to co mnie trzyma przy Canonie, to głównie jakość obrazu i to na wszystkich czułościach. 350D na ISO1600 szumi mniej niż D70 na ISO800, że posłużę się takim skrajnym przykładem

ale czasami JPEG jest potrzebny.

Czasami pewnie tak. Ja unikam tego jak ognia:)

osobiscie tez mam 6Mpix i do niczego mi wiecej nie jest potrzebne. ale, jak juz komus mowilem, to nie mnie Pentax ma te aparaty sprzedawac. a klient masowy rzadzi sie troche innymi prawami. marketingowi bardzo by pomogla troche wyzsza cyferka

Nie ma co do tego wątpliwości.

w 100% sie zgadzam. w naszym kraju dodam jeszcze dystrybutora,

Ach, legendarne Apollo Electronic:evil:

ktory dyktuje tak koszmarne ceny, ze chyba tylko fanatycy kupuja Pentaksa.

Tak właśnie jest - głównie fanatycy. Ale w sumie tak jest od końca l. 90
Do cen dodaj totalne olanie kwestii marketingowej.

sam bylem o krok od kupienia *istDS i gdyby nie opieszalosc Asahi w jego wypuszczaniu na rynek

To też słynna cecha Asahi - opóźnianie premier. Jakieś 3 - 4 lata temu zmienili zasadniczo zarząd, ale w tej materii nic się u nich nie zmieniło. Zupełnie jak nie japońska firma:mrgreen:

sek w tym, ze im nie zalezalo...

No, takie wrażenie niestety można odnieść. A polski dystrybutor jeszcze dodatkowo psuje sprawę...

Fotos
25-05-2006, 17:04
Pentaxa moze uratowac tylko cena i to raczej za sprawa Samsunga niz Pentaxa :-) Zastanawia mnie jednak po co Samsung wypuszczal GX-1S bez AS ? Czyzby Pentax zrobil swojego partnera w balona ? :-) Canona DSLRy sa dla Canonierow, a ci maja obiektywy IS, wiec po co im AS w korpusie ? Jak ktos chce w korpusie to ma S3. Gdyby cena byla fajna, to Pentax jest niezlym korpusem dla adapterowcow, takie cyfrowe M42, choc ciagle nie FF. Swoja droga to ciekawe czy Canona to choc troche wzruszy, ja stawiam na olewke...