Zobacz pełną wersję : Black Friday - promocje sprzętu, okazje.
Kolekcjoner
29-11-2019, 14:36
M100 z kitem za 899 w sieci euro rtv
https://www.euro.com.pl/kompakty-z-wymienna-optyka/canon-eos-m100-15-45mm-is-stm-czarny-edycja-limitowana.bhtml?from=gf&p=1849.00&cr=0&gclid=Cj0KCQiA2vjuBRCqARIsAJL5a-JJr2vVirHpH0T77rfH-1gTmLs2k_MyJ2ZZZIw84776Xy2vzq5pbOwaAhNVEALw_wcB&gclsrc=aw.ds
W sumie cena zbliżona do kompaktu...
michalab
29-11-2019, 19:11
w MM dycha taniej + karta + coś tam
https://mediamarkt.pl/foto-i-kamery/aparat-canon-eos-m100-czarny-ef-m-15-45mm-pokrowiec-eh31fj-karta-16gb
Ceneo daje 4-5 sklepów w których można kupić Quadralite Reporter 180 lub 360 z lub bez TTL za 50% ceny. Np. na stronie Quadralite model 360 TTL z 1895 przeceniony na 947.50.
Moja skromna oferta Cyber Monday:
Na czerwono będę zaznaczał rezerwacje i niedostępność.
http://www.negatyw.org/sklep2/cyber2019.jpg
robertskc7
02-12-2019, 13:35
A ja kupiłem drugą R a tu takie buty !!!!! Faktycznie kryzys w foto zawitał na dobre.
https://www.cyfrowe.pl/promocje_nr.html?idPromo=1829&utm_source=e-mail&utm_medium=mail_1&utm_campaign=Mailing_20191202_All&smclient=809e9986-4b60-482a-bd63-ea16e9a4a48b
A ja kupiłem drugą R a tu takie buty !!!!! Faktycznie kryzys w foto zawitał na dobre.
https://www.cyfrowe.pl/promocje_nr.html?idPromo=1829&utm_source=e-mail&utm_medium=mail_1&utm_campaign=Mailing_20191202_All&smclient=809e9986-4b60-482a-bd63-ea16e9a4a48b
Powiem tak - gdyby nie brak sensownej puszki do nich, to bym kupił ze 2 (15-35 + 50), jeszcze cashback od tego !
Moim zdaniem atrakcyjny poziom ceny 70-300L:
https://abfoto.pl/catalog/product/view/id/3473/s/obiektyw-canon-ef-70-300-mm-f-4-5-6l-is-usm/?AD_442250&utm_source=ceneo&utm_medium=referral
No i w autoryzowanym sklepie łapie się na cachbaki.
Z R-kami pracuje idealnie.
eos R już w oficjalnej dystrybucji zszedł symbolicznie poniżej 7000.
Sporo obiektywów dziś na bagnet RF przeceniono również w renomowanej dystrybucji - coś się zaczyna dziać, ciekaw jestem czy te ceny jeszcze na piątek spadną mocniej
tak więc tego...
https://fakefriday.org/?s=canon+eos+R
Też zauważyłem to zjawisko. W moim ulubionym sklepie internetowym na C, obiektyw Canon EF 100/2.8 macro (ten stary, bez L) kosztował parę miesięcy temu około 1800-1900 zł. Kilka tygodni temu nagle cena wzrosła do około 2100 zł - mimo że złotówka się umacnia w stosunku do $. A teraz, z okazji Blakfrajdeja jest obniżka na 1800 zł z małym hakiem.
Jakoś tak przypadkowo zwróciłem na to uwagę, bo przyglądałem się obiektywom makro.
robertskc7
27-11-2020, 11:30
n cyfrowe oprócz R za 6899 można wyrwać
sony a7III Cena: 8489.00 zł
+ cashback na body 1200 zł!
+ dodatkowo 500 zł rabatu z kodem: LepszyBFSony50
Ja mam obserwacje, że jak ktoś odrobił lekcje przygotował się do zakupów to stratny na akcji BF nie będzie.
Natomiast jeśli ktoś się łudzi, że wejdzie do pierwszego lepszego sklepu przy okazji BF i zrobi interes życia - No cóż może się nie udać.
Ja mam obserwacje, że jak ktoś odrobił lekcje przygotował się do zakupów to stratny na akcji BF nie będzie.
Natomiast jeśli ktoś się łudzi, że wejdzie do pierwszego lepszego sklepu przy okazji BF i zrobi interes życia - No cóż może się nie udać.
To dotyczy dowolnego okresu, nie trzeba czekać na specjalne doroczne akcje. Zawsze wysiłek - w tym wypadku w poznanie rynku - daje efekty niezależnie od kolorów.
robertskc7
27-11-2020, 21:10
Obiektyw za 2K gratis
Canon EOS R + RF 24-105mm f/4-7.1 IS STM
https://www.euro.com.pl/kompakty-z-wymienna-optyka/canon-aparat-eos-r-rf-24-105-stm.bhtml?gclid=CjwKCAiA5IL-BRAzEiwA0lcWYmXlV9pUvg2d5k5thSqJkosJnVqpdu-ydKqRX35j9M6zzGszJfkRQBoC5akQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds
BartasPL
28-11-2020, 01:40
2k.. nieźle, ale to standard. Można pokombinować bardziej.
Oczywiście, że trzeba się przygotować, testów naczytać, śledzić ceny nowych, używanych, w PL, USA, DE i Hong Kongu. Wszystko ma swoje plusy i minusy, Niemcy wypadają często podobnie do Polski, USA generalnie jest nieopłacalne od 12 lat chyba, że ktoś chce za zaoszczędzone pieniądze mieć lot 2 strony, a na zwiedzanie czy zakupy inne trochę dołoży. Są tam podatki stanowe NY np. 8% które trzeba doliczyć nawet jak się kupuje na miejscu i bez cła. HG nie ryzykowałbym przy większych kwotach. Nie chodzi o gwarancję, ale to czy sprzęt w ogóle przyjdzie. Za to Polska... To marzenie, jak się dobrze trafi :) Od 3 lat śledzę mocno Black Friday. Sigma do tej pory miała oferty kozackie, w tym roku lipa. Sony jak zwykle ma kumulacje. Od 2 lat kupuję sprzęt nowy i tylko wyłącznie w Czarny Piątek. Dlaczego? Bo to się po prostu opłaca (przy odrobinie farta, że to co chcecie kupić będzie na liście). I dziś zrobiłem najlepszy deal ever.
Canon 15-35 RF f/2.8 IS stał od premiery rok temu z haczykiem za 11030zł czy podobnie
1) Najpierw Media Markt obniżył cenę do 10600 jakieś 10 dni temu to jest rabat 4%
2) tydzień temu sieć autoryzowanych resellerów w Tym Media Martk, Electro i duże markety odpaliła cenę 9927zł, rabat 10%
3) przedwczoraj (dzień przed Czarnym Piątkiem) w sieci partnerskiej (nie wiem jak to nazwać, sklepy pro bez marketów i sklepów typowo internetowych, fizyczne i znane, ogólnie uchodzące za drogie) uruchomiono rabat 600zł. Trzeba znać wszystkie ceny na pamięć a nie się jarać, bo byłe tam osobiście i sprzedawca, który mnie obsługiwał, nie wiedział o rabacie na 600zł albo udawał, że nie wie. Drugi go zaraz skorygował, że rozumie o czym mówię. To daje cenę 9327zł i rabat łączny 15,5% procenta
4) dla osób które w ciągu roku kupiły R-kę lub RP jest dodatkowo lens-promo na rok wstecz, na ten obiektyw akurat 1050zł, cena p jego uwzględnieniu wychodzi 8277zł, rabat 25% no to już prawie 3k!
5) dla tych co mają firmę i klientów pomimo trudnych czasów odliczamy VAT 23% (liczy się go przed cashbackiem i dochodowym),
6) minus podatek dochodowy 19% np
7) wychodzi cena netto 5k złotych,
8) dodajemy podatek od cashbacku jakieś 20% 5200zł kończymy na 53% rabatu, prawie 6k zł.
Inne konfiguracje opisane w punkach 1-4 też są atrakcyjne.
Promocja w Fotoformie i u innych autoryzowanych partnerów, których poznacie po dodatkowych rabatach zwykle 400-600zł na Black Friday trwa do dziś czyli do soboty 28.11.
Dziękuję za uwagę :)
PS. Odnośnie fake rabatów i zmian cen w czasie. Proszę prześledzić zmiany kursu dolara i euro (dla chętnych jena) w ciągu roku i uwzględnić, że biznes planuje się z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem. To znaczy, że ceny w przyszłości prognozuje się na trendach z ostatnich tygodni. To kursy walut wpływają na prezentowane zmiany cen.
PS2. Ściemy też występują, ale będąc przygotowany znasz ceny interesujących Cię produktów na pamięć.Pisało o tym chyba 2 kolegów.
PS. A!!! No i kupiłem 15-35. Obiektyw wykonany jest lepiej niż wcześniejsze L-ki ( a może za rzadko kupuję nowe ;) I zmienili pudełko na czarne ;)
Obiektyw za 2K gratis
Canon EOS R + RF 24-105mm f/4-7.1 IS STM
https://www.euro.com.pl/kompakty-z-wymienna-optyka/canon-aparat-eos-r-rf-24-105-stm.bhtml?gclid=CjwKCAiA5IL-BRAzEiwA0lcWYmXlV9pUvg2d5k5thSqJkosJnVqpdu-ydKqRX35j9M6zzGszJfkRQBoC5akQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds
No to jest konkretna oferta:) Trzeba jednak przyznać, ze nikt tego szkła nie chce. W USA ludzie kupowali to w kicie z R6, bo tylko w takim wariancie przez jakiś czas była dostępna ta puszka a teraz bez przerwy są oferty na różnych forach i grupach. Ciekawsza byłaby jakaś stałka. Choćby nowy 50stm RF.
--- Kolejny post ---
Przy okazji jest rabat na Capture One PRO 21 lub upgrade -30%. Szału nie ma, ale zawsze coś.
liczę na ofertę R6 w tym roku, oby coś się znalazło 8-)
robertskc7
15-11-2021, 09:51
liczę na ofertę R6 w tym roku, oby coś się znalazło 8-)
W cyfrowe za 10k z haczykiem. Na jakieś turbo rabaty bym nie liczył w tym roku.
W cyfrowe za 10k z haczykiem. Na jakieś turbo rabaty bym nie liczył w tym roku.
Skąd wiesz, że w cyfrowe będzie za 10k z haczykiem?
robertskc7
18-11-2021, 16:16
Skąd wiesz, że w cyfrowe będzie za 10k z haczykiem?
R6 w promocyjnej cenie plus cashback plus rabat jak zapytasz o niego info z ich strony.
Nie wiem, czy to tylko z okazji czarnopiątkowej, czy w ogóle, ale niektóre modele Canona jakby na psy schodziły. Np. M6 Mk II można kupić za 3 kafle, bodajże nawet z EVF i z namiastką obiektywu, tj. EF-M 15-45. A tymczasem ceny konkurencyjnego SONY a6600 nie tylko się trzymają, a nawet jakby rosły :shock:
Przypuszczenie ale może to realny początek końca kontynuacji tego systemu, wyprzedadzą i już nie wróci w takiej gamie modelowej…
Nie wiem, czy to tylko z okazji czarnopiątkowej, czy w ogóle, ale niektóre modele Canona jakby na psy schodziły. Np. M6 Mk II można kupić za 3 kafle, bodajże nawet z EVF i z namiastką obiektywu, tj. EF-M 15-45. A tymczasem ceny konkurencyjnego SONY a6600 nie tylko się trzymają, a nawet jakby rosły :shock:
Rok temu też była ta promocja. Zgapiłem się i przez cały rok ceny nawet nie zbliżyły się do tego poziomu.
No to w tym roku nie czekałem i kupiłem. Nie wierzę w wypuszczenie M5 mark II, może jakoś przeboleję odejmowany EVF :(
Obu ww. aparatów nie da się ze sobą porównać, bo to dwie różne półki cenowe i do innych osób kierowane aparaty. A6600 to flagowy bezlusterkowiec z matrycą APS-C w systemie wszystkomający a EOS M6 mark II to zaawansowany aparat klasy Entry Level i jednocześnie obecny „szczyt” aparatów canona APS-C Mirrorless.
Podsumowując:
Canon opisał EOS M50 jako model „Advanced Entry Level” .
Canon opisał EOS M5 jako model „Flagship Mirrorless APS-C” .
Canon podał, że M6 II „ zastępuje modele aparatów M5 i M6 ”.
https://www.apotelyt.com/compare-camera/canon-m6-mark-ii-vs-sony-a6600
Podoba mi się Twoja narracja o niemożliwości porównania okraszona linkiem do... porównania z którego wynika ni mniej ni więcej, że na punkty (przy pewnych założeniach) takie porównanie Canon wygrywa z dużo droższym Sony :D
Jedno trzeba oddać sprawiedliwie Sony jest uszczelnione Canon nie
Podoba mi się Twoja narracja o niemożliwości porównania okraszona linkiem do... porównania z którego wynika ni mniej ni więcej, że na punkty (przy pewnych założeniach) takie porównanie Canon wygrywa z dużo droższym Sony :D
Jak pisałem zależy do czego się będzie używać APS-C. Zasadniczo więcej osób używa go do vlogowania, niż foto.
https://www.canon.pl/get-inspired/tips-and-techniques/best-vlogging-cameras/
https://www.optyczne.pl/825.1-artyku%C5%82-Vlogowanie_aparatami_Sony.html
No i jest ZIMOWA PROMOCJA na Canona: https://www.cyfrowe.pl/lp/zimowa-promocja-canon-cashback.html, do której pewnie 26 listopada dojdą kolejne rabaty na BF
https://www.cyfrowe.pl/lp/black-friday-z-canon.html
7096
https://store.canon.pl/canon-korpus-aparatu-bezlusterkowego-canon-eos-r6/4082C043/
10 z haczykiem
10 kafli za aparat z matrycą 20 Mp, który nie nadaje się do niczego, gdzie trzeba tych pikseli więcej?
A to jakoś widać na zdjęciach te uszczelnienie?. Pstrykam pół wieku i jakoś nie widzę zastosowania dla tych uszczelnień, chociaż mi już je wcisneli.
A to jakoś widać na zdjęciach te uszczelnienie?. Pstrykam pół wieku i jakoś nie widzę zastosowania dla tych uszczelnień, chociaż mi już je wcisneli.
Aparat bez uszczelnień łatwiej prześwietla przecież.
^becekpl to już jest jako tako rozsądna oferta
Decyzje decyzje..
https://youtube.com/shorts/WK9heItREb4?feature=share
Jest w końcu można kupić wspaniały aparat do fotografii produktowej ;).
https://youtube.com/shorts/WK9heItREb4?feature=share
Jest w końcu można kupić wspaniały aparat do fotografii produktowej ;).
Czemu akurat produktowej?
Czemu akurat produktowej?Kurcze nie doczytałem, jak zobaczyłem, że t9 Canon.
10 kafli za aparat z matrycą 20 Mp, który nie nadaje się do niczego, gdzie trzeba tych pikseli więcej?
wołałem format B1 z 6d1, nawet też na iso 12800, bilbordy komercyjne wielometrowe też kilka, nigdy klient nie miał żadnych zastrzeżeń co do jakości. Obrazek z R6 powiększony 2x w takcie wołania z rawa daje obrazek 40MPX, do którego naprawdę trzeba mieć problem ze sobą poważny, żeby się przyczepić. Ba, a pomyśl co mieli Ci którzy 1dx III za 30 tysi kupowali, to jest dopiero mindfuck.
Szukam kompakta dla mamy bo ixus 190 jest ponizej wszystkiego… i ręce mi opadają.
Za 6-7 letnie starocie po 2.5-3tys zl?? Serio?? One wtedy tyle kosztowały, teraz powinny co najwyżej połowę. Chocby przez brak 4k. Mam na mysli tutaj glownie GX7 mk 2, ale nie tylko Canon ma takie starocie w cenie złota. Panas to samo. I nie ma żadnych promek na nie [emoji30]jakis dramat.
lec do stanów, i tak bedzie taniej
ten sklep canona to jakiś pis of szit
nie ma nigdzie miejsca do podania danych do faktury, nie ma nawet paska do przewijania
kupiłem tego R6, ale muszą wystawić FVAT, a jak mają to zrobić skoro nie mogłem podać danych?
nosz k%^&*
nawet mi do głowy nie przyszło żeby firma Canon Polska nie wystawiała faktur VAT.
zadzwoniłem na infolinię, pani powiedziała, że wielu klientów jest tym zaskoczonych, że nie może anulować już zamówienia, że muszę nie odbierać paczki od kuriera to szybciej wróci na magazyn w beneluxach i szybciej dostanę zwrot.
cudownie :confused:
Kolekcjoner
30-11-2021, 12:24
nosz k%^&*
nawet mi do głowy nie przyszło żeby firma Canon Polska nie wystawiała faktur VAT.
zadzwoniłem na infolinię, pani powiedziała, że wielu klientów jest tym zaskoczonych, że nie może anulować już zamówienia, że muszę nie odbierać paczki od kuriera to szybciej wróci na magazyn w beneluxach i szybciej dostanę zwrot.
cudownie :confused:
Tak, z tego co pamiętam ten sklep jest tylko dla klientów indywidualnych.
wołałem format B1 z 6d1, nawet też na iso 12800, bilbordy komercyjne wielometrowe też kilka, nigdy klient nie miał żadnych zastrzeżeń co do jakości. Obrazek z R6 powiększony 2x w takcie wołania z rawa daje obrazek 40MPX, do którego naprawdę trzeba mieć problem ze sobą poważny, żeby się przyczepić. Ba, a pomyśl co mieli Ci którzy 1dx III za 30 tysi kupowali, to jest dopiero mindfuck.
Papier wszystko przyjmie, ale mi nie chodzi o wydruki. Dla mnie satysfakcjonujące jest dobrej jakości zdjęcie przycięte do rozmiaru mojego ekranu, tj. 2560 x 1440 pikseli lub większe. Na ekranie widać wszystkie plagi- szumy i nieostrości, a na wydruku to ginie. W fotografii przyrodniczej trzeba albo mieć gęsto upakowane matryce, albo inwestować w długie i kosztowne obiektywy, albo jedno i drugie, bo coś takiego, jak wykorzystanie pełnego kadru, mało kiedy się zdarza, zwłaszcza gdy nie korzysta się z czatowni. Każde zwierzę i ptak ma swoją strefę komfortu, której nie pozwala naruszyć, więc przeciętnie otrzymuje się motyw główny w okolicach 1/3 wysokości kadru, co przy matrycy 24 Mp na APS-C jest dość satysfakcjonujące. Większe przybliżenie, np. za pomocą dłuższej ogniskowej lub gdy obiekt sam podejdzie bliżej, lub pozwoli na bliższe podejście do niego, już stwarza inne problemy: niedostatek GO na obiekcie, konieczność precyzyjniejszego ustalania kadru, co nie zawsze się udaje, gdy obiekt się rusza; ciągłe przestawianie aktywnego punktu AF, żeby ostrzyć na oko. To nie jest tak, że sobie ustawiasz aktywny punkt AF i spokojnie komponujesz kadr, tylko ciągle walczysz z dynamicznie zmieniającą się sytuacją, a wielopolowy AF można wykorzystać tylko wtedy, gdy obiekt ma szansę cały zmieścić się w GO przy zadanej przysłonie, bo inaczej tą źle nastawioną ostrość widać jak cholera.
Papier wszystko przyjmie, ale mi nie chodzi o wydruki. Dla mnie satysfakcjonujące jest dobrej jakości zdjęcie przycięte do rozmiaru mojego ekranu, tj. 2560 x 1440 pikseli lub większe. Na ekranie widać wszystkie plagi- szumy i nieostrości, a na wydruku to ginie. W fotografii przyrodniczej trzeba albo mieć gęsto upakowane matryc....
naprawdę nikt Ci go nie każe kupować, wierzę że do fotografowania dzikiej przyrody są lepsze aparaty (R5?), ja tam akurat mam zachwyt nad R6 i do reporterki wszelakiej to najlepsze narzędzie jakie w łapkach trzymałem w swoim życiu, zaś matryca 20 mpx to sama zaleta, bo obrabianie zdjęc w porównaniu do choćby do zdjęc z 5d4 jest dużo szybsze i sprawniejsze... Kompletnie nie rozumiem Twoich żali do matrycy, to prawie taka sama jak 1dx ostatnim i nikt jakoś nie miał do tego za dużo fąchów. Jak na mój gust R6 za 10k jest wart każdej złotówki, za 5d4 płaciłem swego czasu o połowę więcej a szczerze nie ma on za bardzo startu to R6 jesłi chodzi i szybką i sprawną reporterkę, też w ciężkich warunkach światła, bo w takich najczęściej pracuję. Już naprawdę czepianie się matrycy 20mpx w XXI wieku, to zabawne dosyć szukania dziury w całym....
Ok, aparat od kuriera nie przyjęty, wraca skąd przyjechał, dzieki temu szybciej bede mial zwrot kasy. Tylko po co był ten cały *******nik, choćby zawracanie głowy kurierowi, który mogl ten czas poświęcic na dostarczenie paczki komuś kto na nią czeka? Ech Canon polska.. powinni przy skladaniu zamowienia napisac czerwonymi kapitalikami, ze nie wystawiają FVAT.
Anyway, kupilem wczoraj jeszcze w Fotoformie tez w promce, z cashbackiem. Popytalem czy z zamowieniem jest wszystko ok, i jest ok. Po czym dzis dostaje info że zamowień w weekend dostali wiecej niz mają na magazynie a ich system w weekendy nie wystawia dokumentow wiec pozwalal przyjmowac zamowienia nie patrzac na zejscia towaru z magazynu. Teraz czekaja na potw. wysylki od Canona, jesli bedzie to za 2 tygodnie. No oby [emoji4]
Matryca 45 Mp na FF to ok. 18 Mp na APS-C i to jest do strawienia, gdyby nie kosztowało ponad 10 patoli, ale 20 Mp na FF to jest mało, bo daje ledwie to samo, co 8 Mp na APS-C. FF daje zawsze lepszy obrazek, a tym lepszy, im mniejsza gęstość pikseli, ale to wymusza wielką, ciężką i drogą optykę, a przynajmniej wielką i ciężką. No sorry, ale na obiektyw za 40 patoli sobie nie pozwolę, ani mi się nie chce targać tych dodatkowych 2-3 kg obiektywu plus dodatkowych 3-4 kg statywu. Niestety, ale wolę poświęcić jakość obrazka po to, aby ganiać ze sprzętem o masie całkowitej 2 kg, a nie 8 kg, mając uzysk pikseli z obiektywu 100-400 (relatywne 640 mm) a matrycy 24 Mp taki, jak z obiektywu 4/500 + TC 1,4x, czyli 700 mm, na matrycy FF 18 czy 20 Mp.
Hmm
To jak ludzie dawali sobie radę w polowie 2000s gdy typowa rozdzielczość była ok 10mpx skoro teraz 20 to za malo?
Ciekawe. Kilka dekad fotografowałem Canonem 10D z 6 Mpix i później 5D z 12 Mpix, czyli jak większość osób na forum i wielu fotografów. A nagle dowiaduję się, że 20 Mpix to za mało do zrobienia zdjęć.
Ok, aparat od kuriera nie przyjęty, wraca skąd przyjechał, dzieki temu szybciej bede mial zwrot kasy. Tylko po co był ten cały *******nik, choćby zawracanie głowy kurierowi, który mogl ten czas poświęcic na dostarczenie paczki komuś kto na nią czeka? Ech Canon polska.. powinni przy skladaniu zamowienia napisac czerwonymi kapitalikami, ze nie wystawiają FVAT.
Anyway, kupilem wczoraj jeszcze w Fotoformie tez w promce, z cashbackiem. Popytalem czy z zamowieniem jest wszystko ok, i jest ok. Po czym dzis dostaje info że zamowień w weekend dostali wiecej niz mają na magazynie a ich system w weekendy nie wystawia dokumentow wiec pozwalal przyjmowac zamowienia nie patrzac na zejscia towaru z magazynu. Teraz czekaja na potw. wysylki od Canona, jesli bedzie to za 2 tygodnie. No oby [emoji4]
swoją drogą brzmi to jak gruby wał, jak to oficjalny sklep canona nie może wystawiać FV? Nie to żebym jako się interesował księgowością i coś widział w tym temacie, ale jakoś to mi mindfucka zrobiło że tak można...
--- Kolejny post ---
Matryca 45 Mp na FF to ok. 18 Mp na APS-C i to jest do strawienia, gdyby nie kosztowało ponad 10 patoli, ale 20 Mp na FF to jest mało, bo daje ledwie to samo, co 8 Mp na APS-C. FF daje zawsze lepszy obrazek, a tym lepszy, im mniejsza gęstość pikseli, ale to wymusza wielką, ciężką i drogą optykę, a przynajmniej wielką i ciężką. No sorry, ale na obiektyw za 40 patoli sobie nie pozwolę, ani mi się nie chce targać tych dodatkowych 2-3 kg obiektywu plus dodatkowych 3-4 kg statywu. Niestety, ale wolę poświęcić jakość obrazka po to, aby ganiać ze sprzętem o masie całkowitej 2 kg, a nie 8 kg, mając uzysk pikseli z obiektywu 100-400 (relatywne 640 mm) a matrycy 24 Mp taki, jak z obiektywu 4/500 + TC 1,4x, czyli 700 mm, na matrycy FF 18 czy 20 Mp.
dzizas, kup sobie jakieś 90D czy co tam teraz w cropie jest na topie teraz, za jakieś pewnie 5k pln i przestań jojczyć, że Ci matryca w R6 jest za mała, bo nie pasuje Ci do Twojej wizji robienia ptaszków w cropie, serio to widać nie jest aparat do tego, a ptaszników wsród fotografów jest ilu? 1%? Rozumiem, że specjalnie dla Ciebie mogli wrzucić 45K matrycę do R6 tylko po co wtedy by robili R5? Nie chcesz, nie kupuj, znajdz aparat dla siebie, a nie jęcz na forach że jest drogo, bo za mała matryca na te pieniądze, kiedy ten rozmiar specjalnie jest zachowany pod specyfikację aparatu, głownie ze względu, że to aparat pod szybką reporterkę i wiele innych zadań, które robi z 85% fotografów...
Hmm
To jak ludzie dawali sobie radę w polowie 2000s gdy typowa rozdzielczość była ok 10mpx skoro teraz 20 to za malo?
Po prostu rosną oczekiwania, żeby to, co kiedyś było niemożliwe, stało się możliwe za sprawą sprzętu. Na pewno każdy ptasiarz docenił wzrost rozdzielczości matryc czy to w segmencie FF, czy APS-C, rozwój optyki i nowe konstrukcje producentów niezależnych. Kiedyś trzeba było włożyć więcej wysiłku w rzeczy, które dzisiaj są banalne, jak np. robienie zdjęć z ręki długimi teleobiektywami ze stabilizacją.
Po prostu rosną oczekiwania, żeby to, co kiedyś było niemożliwe, stało się możliwe za sprawą sprzętu. Na pewno każdy ptasiarz docenił wzrost rozdzielczości matryc czy to w segmencie FF, czy APS-C, rozwój optyki i nowe konstrukcje producentów niezależnych. Kiedyś trzeba było włożyć więcej wysiłku w rzeczy, które dzisiaj są banalne, jak np. robienie zdjęć z ręki długimi teleobiektywami ze stabilizacją.
Żeby trochę nawiązać do tytułu wątku to właśnie zmieniłem M50 na M6II (była sensowna promocja). Ta gęsta matryca zachowuje się bardzo OK.
Myślałem, że będzie gorzej - szum chrominancji śladowy. Zawsze lubiłem gęste matryce jeśli nie było to okupione marną jakością. Ilość detali i możliwość cropowania bywa przydatna.
Żeby trochę nawiązać do tytułu wątku to właśnie zmieniłem M50 na M6II (była sensowna promocja). Ta gęsta matryca zachowuje się bardzo OK.
Myślałem, że będzie gorzej - szum chrominancji śladowy. Zawsze lubiłem gęste matryce jeśli nie było to okupione marną jakością. Ilość detali i możliwość cropowania bywa przydatna.
No i właśnie o to chodzi. Jak robiłem zdjęcia do kotleta to i 3 Mp mogło z palcem w nosie wystarczyć, i A4 dało się z tego wydrukować. Mam EOS 6D, czyli FF z matrycą 20 Mp, który kosztuje dużo mniej od R6 z matrycą o takiej samej wielkości, a ja zdjęć z niego kropować nie muszę, lecz zmniejszać, bo mi te 20 Mp nie jest potrzebne dla zdjęć np. rodzinnych, i na nim robię raczej pełne kadry. Obiektyw 100-400 mm założyłem do 6D dopiero po nabyciu telekonwertera 1,4x i to bardziej na próbę, niż z faktycznej potrzeby, bo mi ten obiektyw bez telekonwertera daje większy zasięg na APS-C C 80D z 24 Mp. Gdyby potrzeba gęściejszych matryc na FF była iluzoryczna, to żadna firma by ich nie robiła. Wypadało by zatem zapytać kolegę KNC po co w ogóle kupił R5 i do niego podpiął Sigmę 4/500 mm Sport z telekonwerterem. Odpowiedź jest prosta: gdyby miał korpus z matrycą 20 Mp, to nawet z obiektywem za prawie 30 tys. miałby mniejszy zasięg, niż mój zestaw, a tak zyskuje większy zasięg, lepszy AF i lepszą jakość zdjęć, przy czym lepszy zasięg jest sprawą nie do pominięcia w ogólnym wyborze w tym zakresie zastosowań.
No i gucio
Zero odzewu od fotoformy, miala byc wysylka po 15tym, czyli kiedy? Zakladam ze po swietach albo po nowym roku nawet [emoji42]
No i gucio
Zero odzewu od fotoformy, miala byc wysylka po 15tym, czyli kiedy? Zakladam ze po swietach albo po nowym roku nawet [emoji42]
A może, jak to mają w zwyczaju, znowuż sprzedali sprzęt, którego nie mogą nawet sprowadzić? Ja już się do nich konkretnie zraziłem. Co prawda dotyczyło to czegoś innego, ale też sprzętu Canona. Skończyło się tym, że chyba po ok. 2 tygodniach dostałem maila, że nie mogą zrealizować zamówienia z uwagi na braki u dystrybutora (na stronie cały czas status dostępny u dystrybutora) i żebym podał numer konta, bo nie wiedzą, gdzie kasę zwrócić...
Eeee
Canon polska 2 tygodnie minely od zwrotu eosa na magazyn, kasy nie mam, pani w telefonie przekazala zgloszenie do obslugi, mam czekac kilka dni roboczych
Fotoforma sie nie odzywa
20k utopione od 3 tygodni, a ani zwrotu ani aparatu [emoji107]
No i gucio
U mnie podobna sytuacja. Zamówiłem R6 w dniu 30 listopada i jak się okazało sprzedali więcej aparatów niż mieli. W ubiegłym tygodniu pisałem do nich i uzyskałem odpowiedź, że prawdopodobnie nowa dostawa będzie w tym tygodniu, czytaj najprawdopodobniej sprzętu nie ma i nie będzie. Trochę słabo to wygląda.
Zawsze mówiłem, żeby sprzęt kupować u tipa, a nie u oszustów :-)
ja się przypomniałem kilka h temu, bez odzewu
ale z Canona zrobili zlecenie przelewu na kartę, a zwrot na kartę trwa 7 dni... ech...
no ale z dobrych wiadomości to kupiłem rodzicom G7X mk II :) mam nadzieję, ze do świąt dojedzie
robertskc7
21-12-2021, 22:03
ja się przypomniałem kilka h temu, bez odzewu
ale z Canona zrobili zlecenie przelewu na kartę, a zwrot na kartę trwa 7 dni... ech...
no ale z dobrych wiadomości to kupiłem rodzicom G7X mk II :) mam nadzieję, ze do świąt dojedzie
Wpadłeś w korpo procedurę. Tam po prostu każdy dział ma tydzień/dwa na przekazanie tematu dalej. Ne bronię ich. Kpina z brakiem FV i o brak info o tym przy zamówieniu. Fotoforma to sklep autoryzowany przez Canona, bez wpływu na dostawy. Lipa tylko, że milczą. Za to negatyw jak nic plus reklamacja, że olewają klienta trzymając kasę na kącie. Pewnie nic nie da, ale może dotrze do właściciela i przynajmniej opierdzieli porządnie kogo trzeba.
Tegoroczne promocje były wyjątkowo wirtualne. Były obniżone ceny na nieistniejące produkty i żadnej przeceny na to co jest realnie do kupienia.
Promocja sklepu Canona na R6 była chlubnym wyjątkiem bo była znacząca a towar istniał. Sprawa braku FV to oczywista wpadka ale ten sklep od początku miał jakieś ograniczenia w tym zakresie.
Są za to świetni w spamie, którym zalewają mnie regularnie drugi dzień [emoji16]
Czy wy serio serio chcecie żebym teraz wystawił ocene? Zastanowcie się 10 razy zanim wyslecie kolejny taki spam zamiast informacji o przesyłce.
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20211221/86c7b4d709ec717ba3f14ba4c7c73514.png
Też kilka razy otrzymałem taki sam spam. Aż korci aby wystawić im laurkę.
Właśnie postanowiłem skorzystać z promocji w RTV Euro ADG - 30 rat 0% w tym 2 raty gratis i zakupiłem szkiełko Sigma 56/1.4.
Dokonałem rezerwacji z odbiorem w sklepie bo przy tej opcji były dostępne te raty. Po wypełnieniu wszelkich formalności ratalnych wyszło na jaw, że mogę skorzystać z tej promocji pod warunkiem wykupienia jakiegoś ubezpieczenia na uszkodzenia mechaniczne za jakieś 400 PLN. W rezultacie kupiłem po normalnej cenie bo chciałem mieć to szkło na Święta a u mnie na wsi gdzie indziej już nie zdążę kupić.
Jestem doszczętnie zniesmaczony takim załatwieniem sprawy. Niby niepotrzebnie skusiłem się na jakąś promocję, zwłaszcza w tej badziewni, ale to szkło od ponad roku ani drgnęło i to w sumie jedyna "promocja".
Oczywiście nigdy nic tam już nie kupię i zachęcam innych do wnikliwej analizy ich promocji ratalnych.
Marcinus
22-12-2021, 21:13
Właśnie postanowiłem skorzystać z promocji w RTV Euro ADG - 30 rat 0% w tym 2 raty gratis i zakupiłem szkiełko Sigma 56/1.4.
Dokonałem rezerwacji z odbiorem w sklepie bo przy tej opcji były dostępne te raty. Po wypełnieniu wszelkich formalności ratalnych wyszło na jaw, że mogę skorzystać z tej promocji pod warunkiem wykupienia jakiegoś ubezpieczenia na uszkodzenia mechaniczne za jakieś 400 PLN. W rezultacie kupiłem po normalnej cenie bo chciałem mieć to szkło na Święta a u mnie na wsi gdzie indziej już nie zdążę kupić.
Jestem doszczętnie zniesmaczony takim załatwieniem sprawy. Niby niepotrzebnie skusiłem się na jakąś promocję, zwłaszcza w tej badziewni, ale to szkło od ponad roku ani drgnęło i to w sumie jedyna "promocja".
Oczywiście nigdy nic tam już nie kupię i zachęcam innych do wnikliwej analizy ich promocji ratalnych.
Ale kiedy dowiedziałeś się że musisz to ubezpieczenie wykupić? Dopiero jak byłeś odebrać czy wcześniej?
Ja pamiętam jak kiedyś już dawno temu kupowałem rodzicom tv, a że na raty no to na siebie brałem. Była cena 3000 zł w ratach 30 x 0% a jak paniusia mi pokazała umowę która przygotowała to wyszlo łącznie ponad 3600 no bo ubezpieczenie dodała, nic nie pytając i nie mówiąc. Jak się zorientowałem i zapytałem o co chodzi to w końcu wyszło że to ubezpieczenie wcale nie jest obowiązkowe, tylko paniusia je dodała ot tak od siebie. Co ciekawe to ubezpieczenie to dawało tyle, że w przypadku utraty pracy ubezpieczyciel mógłby spłacić za mnie do max 5 rat, ale czy i ile by spłacił to wróżka może wiedziała. Jednak patrząc że 1 rata to 100 zł to w najlepszym wypadku wpłacili by za mnie 500 zł a za ubezpieczenie wyszło ponad 600 zł. Idiotów szukają dlatego od dawna żadnych sprzętów RTV, foto itd na raty nie biorę z założenia.
Ale kiedy dowiedziałeś się że musisz to ubezpieczenie wykupić? Dopiero jak byłeś odebrać czy wcześniej?
W ofercie była rata 59,63 PLN czyli nominalna. A w umowie pojawiła się rata 74,95 PLN co daje 460 PLN drożej. No i wtedy wyszło, że to jest dodatkowe ubezpieczenie i ta promocja jest możliwa tylko w tej formie. Obiektyw już miałem w rękach no to kupiłem po normalnej cenie.
Ubezpieczenie nie jest w euro obowiązkowe. Sprzedawca Cię wkręcił. Mają premie za sprzedaż ubezpieczeń.
Ubezpieczenie nie jest w euro obowiązkowe. Sprzedawca Cię wkręcił. Mają premie za sprzedaż ubezpieczeń.
Oczywiście, że wkręcił - w opisie promocji rata była jawnie podana. Gdybym się nie napalił na ten obiektyw to bym sobie poszedł :oops:
R6 już dostępny, możliwa wysyłka jutro, ale poprosiłem po świętach :)
a G7X MK II miło mnie zaskoczył :) szkoda, że nie ma 4k
W ofercie była rata 59,63 PLN czyli nominalna. A w umowie pojawiła się rata 74,95 PLN co daje 460 PLN drożej. No i wtedy wyszło, że to jest dodatkowe ubezpieczenie i ta promocja jest możliwa tylko w tej formie. Obiektyw już miałem w rękach no to kupiłem po normalnej cenie.
Sprzedawca Cię wkręcił, bo oni od ubezpieczeń mają prawdopodobnie prowizję. Też tak chcieli mnie zrobić, ale jak ich wyśmiałem i powiedziałem, ze w takim razie kupię u konkurencji, albo bez łaski, za gotówkę, to raptem okazało się, że żadnego ubezpieczenia nie potrzeba i mogę wziąć na raty bez żadnych głupich dodatków. Ogólnie zakupy w Euro są OK, tylko trzeba uważać na namolnych sprzedawców. Z tego powodu, jeśli teraz coś u nich kupuję, to staram się wszystko załatwiać przez net.
Marcinus
23-12-2021, 10:28
Przy tych ratach zwłaszcza 0% to jeszcze często dają obowiązkowo w umowie jakąś kartę i konto zakładają co też wiąże się często z dodatkowymi kosztami...
Wystarczy przeczytać regulamin sprzedaży ratalnej euro. Nie ma tam ani słowa o ubezpieczeniach, czy kartach. To wszystko inwencja sprzedawców. Zgadza się, że najprościej załatwić zakup przez net, wtedy nie ma niespodzianek w postaci bzdur opowiadanych w sklepie. A żeby nie było, to sam dałem się im ładnych kilka lat temu wkręcić w super ekstra gratisową kartę kredytową, z której później nie mogłem się wymiksować bez straszenia uokikiem. Był czas, że w euro mieli mnóstwo sprzętu w bardzo dobrych cenach i na fajnych warunkach ratalnych 0%. Teraz sprzętu tyle, co kot napłakał. To najlepiej świadczy o upadku sprzedaży branży foto. Telefony się kupuje, a nie jakieś bzdurne aparaty :-)
Przy tych ratach zwłaszcza 0% to jeszcze często dają obowiązkowo w umowie jakąś kartę i konto zakładają co też wiąże się często z dodatkowymi kosztami...
Nie ma żadnych obowiązkowych dodatków. To, że sprzedawcy próbują to wciskać, to nie znaczy, że trzeba dać to sobie wcisnąć. Jeszcze nigdy nie miałem rat 0%, w których miałbym cokolwiek dodatkowego, poza ratami. A prawie za każdym razem próbowano mnie czymś "uszczęśliwić".
Pamiętajcie, że sprzedawca jest tylko pośrednikiem między bankiem i Wami i na Wasze żądanie ma obowiązek pokazać Wam decyzję kredytową.
Zazwyczaj takie żądanie kończy wciskanie kitu z kartami i ubezpieczeniami ;)
Pracuję w branży finansowej i niejednokrotnie przerabiałem takie przypadki.
Nie ma żadnych obowiązkowych dodatków. To, że sprzedawcy próbują to wciskać, to nie znaczy, że trzeba dać to sobie wcisnąć. Jeszcze nigdy nie miałem rat 0%, w których miałbym cokolwiek dodatkowego, poza ratami. A prawie za każdym razem próbowano mnie czymś "uszczęśliwić".
Jest sporo mojej winy, że nie stawiałem sprawy na ostrzu noża tylko się trochę obraziłem, że to takie cyrki. Nigdy nie kupowałem na raty i naiwnie sądziłem, że jak centrala wymyśliła promocję to pracownicy zadowoleni będą ją realizować bez kombinowania. Widzę, że tak nie jest.
Trochę mi szkoda, że moja frustracja przeniosła się na szkło, które jest zacne i walczy dzielnie o bycie prymusem :).
Eberloth
23-12-2021, 19:43
szkło, które jest zacne i walczy dzielnie o bycie prymusem :).
Zrób trzy rzeczy:
1) Odpuść już ten wątek ;)
2) Popraw stopkę z opisem arsenału
3) Pokaż zdjęcia z tej sigmy i podziel się opinią, bo też mi chodzi ten słoik po głowie jako uzupełnienie zestawu M-ałego :D
Zrób trzy rzeczy:
1) Odpuść już ten wątek ;)
2) Popraw stopkę z opisem arsenału
3) Pokaż zdjęcia z tej sigmy i podziel się opinią, bo też mi chodzi ten słoik po głowie jako uzupełnienie zestawu M-ałego :D
Zrobię jak piszesz :)
Jadę na Święta i może coś popstrykam.
Jak będzie godne CB to coś wrzucę :lol:
Nie chcę ciagnąć tasiemca dalej ale, zastanawia mnie zwrot w przypadku rat i tego ubezpieczenia.
Mam już zwrot na karcie, więc wszystko trwało 23dni.
Ok teraz muszę jakis adapter na szkła EF. Polecacie coś 3rd party czy jednak celować w oryginał?
Miałem vitroxa i niby ok, ale styki opiłkowały trochę. Kupiłem orginał z ringiem i 50stm na początek.
robertskc7
24-12-2021, 09:50
Mam już zwrot na karcie, więc wszystko trwało 23dni.
Ok teraz muszę jakis adapter na szkła EF. Polecacie coś 3rd party czy jednak celować w oryginał?
Kupuj Canona, większość zamienników ma problem z flarami/dziwnym kolorem pod światło ( fioletowe zafarby )
R6 już dostępny, możliwa wysyłka jutro, ale poprosiłem po świętach :)
a G7X MK II miło mnie zaskoczył :) szkoda, że nie ma 4k
U mnie zero odzewu do dnia dzisiejszego, nawet nie odpowiadają na wiadomości. Przynajmniej jedno wiem, że więcej już u nich nie zrobię żadnych zakupów.
Tak się zastanawiam, czy mimo, że dostałem już od nich zwrot na konto, nie wystawić im adekwatnej opinii? Zamówienia nie zrealizowali, kasę przetrzymali, a towar (przypominam, że w moim przypadku nie chodziło o R6) na stornie nadal opisany jako "magazyn dostawcy". A w mailu napisali wprost, że nie są w stanie zrealizować zamówienia, ze względu na brak towaru w magazynie dostawcy...
Ja już tez skutecznie wyleczyłem się z zakupów u nich. Tym bardziej, że jakiejś fajnej promki to ja u nich w ogóle nie pamiętam.
Wracam dzis do wawy po swietach, kurier zostawił paczke w punkcie, moze jeszcze zdaze odebrac. Pojutrze ma dojechac adapter.
Wracam dzis do wawy po swietach, kurier zostawił paczke w punkcie, moze jeszcze zdaze odebrac. Pojutrze ma dojechac adapter.
Gratuluję. Przynajmniej jednej osobie udało się. Ja straciłem do nich cierpliwość. Nawet nie raczą odpowiadać na maile, więc zadzwoniłem i anulowałem zamówienie.
Szkoda [emoji53]gdzie teraz wezmiesz?
Szkoda [emoji53]gdzie teraz wezmiesz?
Na razie wstrzymam się z zakupem, może gdzieś będzie dostępny w najbliższej przyszłości. Jednak to nauczyło mnie, że w niektórych sklepach nie warto robić zakupów.
Obsługa klienta Canona jest mocno nieogarnięta.
Najpierw zwrot kasy za R6 w ich sklepie, dwa razy musiałem o to dzwonić.
2 tygodnie temu zarejestrowałem aparat na cashback i do tej pory nic nie wiem. Strona z logowaniem żeby sprawdzić stratus nie działa (widocznie konto wygasło), dzwoniłem do obsługi, polecono mi napisać do nich mail i mają się odezwać w ciągu kilku dni.
Serio, tak to wyglada u największego producenta aparatów?.. :roll:
Na cashbacki czekałem i po 2 miesiące... z czym to zjejść...
dobrze że nie 2 lata :roll: z czym oni mają problem, dałem im wszelkie możliwe dane
wspaniałomyślnie dziś mi zatwierdzili, kasa za miesiąc ;)
dobrze że nie 2 lata :roll: z czym oni mają problem, dałem im wszelkie możliwe dane
wspaniałomyślnie dziś mi zatwierdzili, kasa za miesiąc ;)
Cashback to jednak nie jest zas..ny obowiązek producenta tylko jakaś tam akcja promocyjna.
Korzystałem 4 razy, uzbierało się tego trochę a miesiące czekania się zapomniały ;)
Canon EOS R bez adaptera mocowania Canon EF-EOS R za 7089,99 zł:
https://store.canon.pl/canon-korpus-aparatu-bezlusterkowego-canon-eos-r/3075C063/
Canon EOS 90D za 5589,99 zł:
https://store.canon.pl/canon-korpus-canon-eos-90d/3616C025/
Pozostałe oferty:
https://store.canon.pl/camp/oferta-miesiaca/6700001/
Bezpłatna dostawa, 30 dni na zwrot, 2 lata gwarancji EWS i brak możliwości wystawienia faktury na firmę. Oferty kończą się w dniu 31 maja 2022 roku.
Kiedyś, tak mi się wydaje black friday był raz w roku jakoś na jesieni, potem pojawił się black week, który trwa prawie miesiąc, a teraz wymyślą black year, a ceny z ... Tak, tak, wiem, covid, wojna, dolar... :mrgreen: Trzeba zacząć inwestować w sprzęt foto zamiast w złoto, dolara czy obrazy ... Trzymam jeszcze jakieś analogi Canona 30 i 1V oraz 1d3 - może uda się wymienić je na jakieś "Porsche" w stylu R3 :D
Canon EOS R bez adaptera mocowania Canon EF-EOS R za 7089,99 zł:
https://store.canon.pl/canon-korpus-aparatu-bezlusterkowego-canon-eos-r/3075C063/
Canon EOS 90D za 5589,99 zł (...)
Pierwszy raz zajrzałem do tego sklepu i ujął mnie za serce ten podział aparatów. "Tak, tak, wiem, covid, wojna, dolar...", ale świat chyba się kończy. :D
8027
Canon RF 600mm f/11 IS STM za 2799 zł:
https://sklep.proclub.pl/product-pol-10336-Canon-RF-600mm-f-11-IS-STM.html
Canon RF 600mm f/11 IS STM za 2799 zł:
https://sklep.proclub.pl/product-pol-10336-Canon-RF-600mm-f-11-IS-STM.html
Chyba czerstwe bułki w Biedrze lepiej schodzą, skoro tak obniżyli cenę :mrgreen:
Chyba czerstwe bułki w Biedrze lepiej schodzą, skoro tak obniżyli cenę :mrgreen:
W kontekście debiutu APS-C z bagnetem RF to szkło zdecydowanie zyskuje na użyteczności, wyprzedzając relatywną ogniskową RF800/11 na FF.
W kontekście debiutu APS-C z bagnetem RF to szkło zdecydowanie zyskuje na użyteczności, wyprzedzając relatywną ogniskową RF800/11 na FF.
Podpowiem jeszcze, że oba szkła tele RF f/11 bardzo zyskują na korpusie R3, gdzie ustawiają ostrość prawie w całym kadrze, a nie tylko w centrum jak na R5/R6. W przypadku R7 jest spora szansa, że będzie podobnie jak R3.
W niemieckim media markt Canon RP 777 euro...
https://www.mediamarkt.de/de/product/_canon-eos-rp-body-2736073.html
Chciałem zgłosić brak promocji na zestaw M6markII +EVF +15-45 za 3000 PLN.
Była co roku, naopowiadałem znajomym i teraz nie widzę. Ktoś, coś?
W tym roku mocniej promowany jest co było do przewidzenia R10
Może się komuś przyda:
https://www.amazon.de/-/pl/gp/product/B09F98N4X9?&linkCode=sl1&tag=kswiat-21&linkId=f04ff4a47bdb7036e95c38cdfd7fc976&language=pl_PL&ref_=as_li_ss_tl
choć podobno korzystniej kupić w Turcji za liry.
Ktoś gdzieś widział dostępną EF lustrzankową 50/1.8, oczywiście, że chętnie z black ceną ?
Była teoretycznie na poprzedniej promocji, tyle że ...teoretycznie
Nie ma żadnych szans na zakup tego zestawu jako nowego w 2022 roku w takiej cenie. W zbliżonej cenie dostępne są tylko zestawy używane:
https://www.olx.pl/d/oferta/canon-eos-m6-mark-ii-ef-m-15-45-evf-dc2-CID99-IDRRr9A.html
https://allegrolokalnie.pl/oferta/canon-eos-m6-mark-ii-efm-1545mm-is-stm
Ktoś gdzieś widział dostępną EF lustrzankową 50/1.8, oczywiście, że chętnie z black ceną ?
Była teoretycznie na poprzedniej promocji, tyle że ...teoretycznie
Cena tego modelu obiektywu w polskich sklepach internetowych kształtuje się następująco:
https://www.ceneo.pl/37898886;0284-0.htm
Oficjalny sklep internetowy Canona jest uważany za najdroższy, ale czasami trafiają się tam perełki cenowe:
https://store.canon.pl/canon-obiektyw-canon-ef-50mm-f-1-8-stm/0570C005/
Radzę zbyt długo nie zastanawiać się nad zakupem, bo jak coś się tam pojawia w tak atrakcyjnej cenie, to towar długo nie leży. Wysyłka idzie bezpośrednio z centrali Canona w Holandii kurierem UPS. Ile się czeka na dostawę? Poza jesienno-zimowym sezonem zakupowym jak złożysz zamówienie w poniedziałek (najlepiej do południa), to towar otrzymasz w środę. Sklep jest przeznaczony wyłącznie dla klientów indywidualnych, nie wystawią tam faktury na firmę. Płacić można za pośrednictwem Przelewy24.
Niby żadna promocja bo wszyscy sprzedawcy ją mają ale uważam, że R za 5200 PLN po cashbacku to jednak szansa na podmianę np.5D, 6D na bardzo użyteczne body.
Dzis na fejsie ktos napisal ze od polnocy ma byc promka na R10 samo body 3500zl.
R6 w ab foto oprócz zwrotu 1000zł ,dają voucher po 100 za wydany 1000...plus raty 30 razy 0% ... chyba dobra oferta.
Dzis na fejsie ktos napisal ze od polnocy ma byc promka na R10 samo body 3500zl.
Jest, i to z adapterem :)
To samo body powinno byc za 3tysie, adapter juz mam… dobra, i tak mnie teraz nie stac, budzet na kolejne 10mscy mam tylko na przezycie i wyjazdy.
Myślę, że cena świetna, były po niecałe 200 PLN, a jakiś czas temu na jakiejś promocji chyba po 150 PLN - na Alle z darmową wysyłką też są w tej cenie.
https://mediamarkt.pl/foto-i-kamery/akumulator-patona-protect-zamiennik-lp-e6nh
https://allegro.pl/oferta/akumulator-patona-platinium-zamiennik-lp-e6nh-11870977402
https://allegro.pl/oferta/akumulator-patona-protect-zamiennik-lp-e6nh-11870977108
NorthPole
25-11-2022, 12:53
Myślę, że cena świetna...
110 za baterię, aż żal nie kupić. Dzięki za info.
robertskc7
25-11-2022, 14:34
Nie wiem czy było. R6 po cashbecku za 9 koła
https://fotoforma.pl/aparat-canon-eos-r6
i w cyfrowe to samo plus karta 128gb
przyznać się kto wczoraj kupił i dziś klnie :)
o, a już myślałem, że nie będzie taniej niż rok temu :D
brać nie pytać :D
robertskc7
25-11-2022, 14:50
Pamiętam 3 lub 4 lata temu na cyberweek były RFki poprzeceniane na maxa. Rf 50 po rabatach i CB wychodziło coś ok 7tyś. Ciekawe jak w tym roku.
szukam, ale nie widzę 70-200 2.8 w jakiejś killerskiej cenie... może za rok
Kurczę ale w cenie 8999 za R6 to aż grzech nie kupić! Rewelacyjna cena. Chciałem zmienić swoje R6 na mark II ale jak mam się pozbywać R6 w cenie nie wiem 7,5 i czy max 8 tysięcy to mnie to się nie opłaca.
slawekko
25-11-2022, 19:43
Nie wiem czy było. R6 po cashbecku za 9 koła
https://fotoforma.pl/aparat-canon-eos-r6
i w cyfrowe to samo plus karta 128gb
przyznać się kto wczoraj kupił i dziś klnie :)
:( 500 ZŁ w plecy
Kolekcjoner
25-11-2022, 23:38
Kurczę ale w cenie 8999 za R6 to aż grzech nie kupić!
To ja jednak póki co zgrzeszę ;)...
To ja jednak póki co zgrzeszę ;)...Będzie Pan zadowolony - jak to się kiedyś mawiało.
Moim zdaniem cena na R6 absolutnie najlepsza jaka była kiedykolwiek więc warto skorzystać i brać nowe póki są.
Przemek_PC
26-11-2022, 15:14
Masz pewność że nie będzie jeszcze taniej? Rynek weryfikuje sztucznie napompowane ceny.
Szkoda ze w mieszkaniowce tego nie widac [emoji12]
Przemek_PC
26-11-2022, 15:53
Przyjdzie i czas na mieszkaniówkę. Poza tym nie mieszajmy podstawowej potrzeby człowieka czyli posiadania dachu nad głową z posiadaniem nowego aparatu fotograficznego.
Masz pewność że nie będzie jeszcze taniej? Rynek weryfikuje sztucznie napompowane ceny.
Pewności nikt mieć nie może ale obecna cena jest najniższą od daty premiery.
NorthPole
26-11-2022, 16:25
Mam wrażenie, że robią miejsce na półkach dla R6 Mk2 i stąd szybka wyprzedaż tego co im zostało.
Noo ciekawe czy za rok R6 bedzie jeszcze w ofercie.
Noo ciekawe czy za rok R6 bedzie jeszcze w ofercie.
Najlepsza oferta, jaką w życiu widziałem, była wypisana na potykaczu w Krasnymstawie, gdzie mnie zaniosło służbowo na początku lat '90.
Wyglądało to tak:
" Kwiaty
Wiązanki
Wieńce
Broń
i
Amunicja"
:mrgreen:
Żałowałem, że nie wziąłem aparatu :(
NorthPole
26-11-2022, 20:15
Żałowałem, że nie wziąłem aparatu :(
Trzeba było zegarkiem/telefonem zrobić dokumentację, a tak, jak mamy Ci wierzyć?
A co powiecie na Canona R5: 18 000 zł + cash-back 1 500 zł?
Bo tak się mocno waham, R6 Mark II według specyfikacji generalnie mi wystarcza.
W R5 na minus przegrzewanie. I wideo 8K to dla mnie za duża rozdzielczość. 6K mi całkowicie wystarcza.
Ale jest jedna rzecz dzięki której R5 jest lepszym wyborem: magiczny obiektyw Canon RF 5.2mm F2.8L Dual Fisheye. Niestety jest kompatybilny tylko z R5.
A co powiecie na Canona R5: 18 000 zł + cash-back 1 500 zł?
Bo tak się mocno waham, R6 Mark II według specyfikacji generalnie mi wystarcza.
W R5 na minus przegrzewanie. I wideo 8K to dla mnie za duża rozdzielczość. 6K mi całkowicie wystarcza.
Ale jest jedna rzecz dzięki której R5 jest lepszym wyborem: magiczny obiektyw Canon RF 5.2mm F2.8L Dual Fisheye. Niestety jest kompatybilny tylko z R5.To, że jak ktoś chce teraz kupić R6 Mark II to lepiej kupić R5 z tej promocji ;)
Z tych wszystkich promocji 5d Mark IV/1DX Mark III (to chyba najniższą ceną kiedykolwiek za te korpusy), R, RP, R6, R5 poczekam aż R6 II spadnie do ceny bliższej cenie pierwszej wersji, czyli pewnie już w przyszłym roku ;)
Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu Tapatalka
Rkę da się wytargać taniej. Mam ofertę na 5345zł (po odliczeniu cashbacku) ale w komplecie z adapterem. Z tym, że trzeba januszować i trochę porozmawiać z specjalistami z Canona :)
To, że jak ktoś chce teraz kupić R6 Mark II to lepiej kupić R5 z tej promocji ;)
Z tych wszystkich promocji 5d Mark IV/1DX Mark III (to chyba najniższą ceną kiedykolwiek za te korpusy), R, RP, R6, R5 poczekam aż R6 II spadnie do ceny bliższej cenie pierwszej wersji, czyli pewnie już w przyszłym roku ;)
Wysłane z mojego M2102J20SG przy użyciu TapatalkaR5 mk2 już tuż tuż.
R5 mk2 już tuż tuż.
r5II to będzie już to? czy jeszcze nie do końca?
r5II to będzie już to? czy jeszcze nie do końca?
Chyba tak, bo to już będzie koniec tej ścieżki. Zaraz potem aparaty w soczewkach okularów i implanty we łbie :mrgreen:
BF się skończył ale promocje nie. MediaMarkt wrzucił baterie Patona LP-E6NH w wersji protect oraz platinium za 49 zł. Są też maluchy do M50. Wg mnie to bardzo dobra cena. W poprzedniej promo chodziły po 109zl.
BF się skończył ale promocje nie. MediaMarkt wrzucił baterie Patona LP-E6NH w wersji protect oraz platinium za 49 zł. Są też maluchy do M50. Wg mnie to bardzo dobra cena. W poprzedniej promo chodziły po 109zl.
Dziwne bo nie da się dodać do koszyka wersji "protect". Za tą cenę dokupiłbym jeszcze dwa. Na Allegro w sklepie MediaMarkt są po 199 PLN, a wcześniej cena promocyjna była taka sama tu i tu.
Dziwne bo nie da się dodać do koszyka wersji "protect". Za tą cenę dokupiłbym jeszcze dwa. Na Allegro w sklepie MediaMarkt są po 199 PLN, a wcześniej cena promocyjna była taka sama tu i tu.Platinum jeszcze są. Protecty widać już wyszły... Formalnie nie wiem czy one się czymś różnią od siebie (mam oba) - bo opis to marketingowy bełkot...
Platinum jeszcze są. Protecty widać już wyszły... Formalnie nie wiem czy one się czymś różnią od siebie (mam oba) - bo opis to marketingowy bełkot...
protecta kupiłem jeszcze godzinę temu 11:08 (11:52 potwierdzenie) - też studiowałem z uwagą ten marketingowy bełkot wyszło mi że protecty to nowsza seria (ale które sa lepsze? to niestety nie wyszło)
Kmeg dzieki za cynka, kupiłem 2 beterie lp-e17 z ładowarkami i dokupiłem ładowarki na 3 sloty Lp-e6 i lpe17;)
Żaden zamiennik LP-E17, nawet Patona, nie będzie pokazywał stanu naładowania, i nie będzie ładowalny w oryginalnej ładowarce Canon. Mając M5 kupiłem na Aliexpress ładowarkę na USB i 2 sloty firmy Palo oraz 3 akku tej firmy. Nie widzę jakiejś różnicy w działaniu i pojemności baterii w stosunku do oryginalnej baterii- wszystkie padają na pysk tak szybko, że się trudno zorientować, która jest gorsza :mrgreen:
Mając ten sprzęt wziąłem go pod uwagę kupując R10, bo on też ma tę przeklętą baterię.
Przemek_PC
10-12-2022, 15:36
Co to za firma Palo? Nie znam. Kupić tanio i dobrze to kupić dwa razy, pierwszy raz tanio a drugi raz dobrze. Odnośnie wyboru aparatu podejmując decyzję o warto zrobić rozeznanie jeśli chodzi o zasilanie czyli dostępność i funkcjonalność zamienników, możliwość zainstalowania dummy battery i zasilania z zewnętrznego źródła jak power bank czy zasilanie sieciowe oraz czy jest możliwość zasilania aparatu przez USB co jest jednak mniej wygodne niż przez dummy battery ale może służyć jako backup w przypadku rozładowania baterii w slocie. Znając Canona pewne opcje będą niedostępne :)
Co to za firma Palo? Nie znam. Kupić tanio i dobrze to kupić dwa razy, pierwszy raz tanio a drugi raz dobrze. Odnośnie wyboru aparatu podejmując decyzję o warto zrobić rozeznanie jeśli chodzi o zasilanie czyli dostępność i funkcjonalność zamienników, możliwość zainstalowania dummy battery i zasilania z zewnętrznego źródła jak power bank czy zasilanie sieciowe oraz czy jest możliwość zasilania aparatu przez USB co jest jednak mniej wygodne niż przez dummy battery ale może służyć jako backup w przypadku rozładowania baterii w slocie. Znając Canona pewne opcje będą niedostępne :)
Baterie bateriami, ale ładowarka mii się spodobała i działa. https://pl.aliexpress.com/item/32893725088.html?spm=a2g0o.productlist.0.0.9eb6e0f ct85IbU&algo_pvid=1f49ba35-4909-47c3-9bd9-928de4916055&algo_exp_id=1f49ba35-4909-47c3-9bd9-928de4916055-1&pdp_ext_f=%7B%22sku_id%22%3A%2267289498652%22%7D&pdp_npi=2%40dis%21PLN%21200.36%21120.2%21%21%21%21 %21%402100bdf016706803247862853e0685%2167289498652 %21sea&curPageLogUid=dSZSRaSvB2QU
Mam jeszcze identyczne ładowarki do LP-E6 i LP-E12. Wszystkie identyczne, zwarte, lekkie, z własnym kablem USB, wejściami USB micro, USB-C i z wyjściem USB jako power bank. Nie należy trzymać baterii w niepodłączonej do zasilania ładowarce, bo się rozładują, a gdy ma służyć jako power bank, to dopiero wtedy trzeba baterię włożyć.
Odnośnie wyboru aparatu podejmując decyzję o warto zrobić rozeznanie jeśli chodzi o zasilanie czyli dostępność i funkcjonalność zamienników, możliwość zainstalowania dummy battery i zasilania z zewnętrznego źródła jak power bank czy zasilanie sieciowe oraz czy jest możliwość zasilania aparatu przez USB co jest jednak mniej wygodne niż przez dummy battery ale może służyć jako backup w przypadku rozładowania baterii w slocie. Znając Canona pewne opcje będą niedostępne :)
R10 ma w gripie przy krawędzi gniazda baterii jakiś otwór z gumową zaślepką, ale to nie będzie rozwiązanie znane z M5, w którym zaślepka do wejścia wtyczki do fałszywej baterii jest w centrum drzwiczek, więc z całą pewnością rozwiązania od M5 się nie da zastosować, a na pewno nie w całości.
Ale przynajmniej osłonę przeciwsłoneczną od EF-M 15-45 da się założyć na zapchajdziurę RF-S 18-45 :D
Żaden zamiennik LP-E17, nawet Patona, nie będzie pokazywał stanu naładowania, i nie będzie ładowalny w oryginalnej ładowarce Canon.
Pozwolę sobie nie zgodzić się z powyższym zdaniem. Mam zamiennik Newell Plus LP-E17 i w M3 oraz M6 normalnie pokazuje stan naładowania oraz pozwala się ładować o oryginalnej ładowarce.
Pozwolę sobie nie zgodzić się z powyższym zdaniem. Mam zamiennik Newell Plus LP-E17 i w M3 oraz M6 normalnie pokazuje stan naładowania oraz pozwala się ładować o oryginalnej ładowarce.
Szukałem ostatnio na Allegro zamienników LP-E17 i przy wszystkich było zastrzeżenie, że nie pokazują stanu w aparacie i nie można ich ładować w oryginalnej ładowarce.
Zwykły Newell:
https://allegro.pl/oferta/akumulator-bateria-newell-do-canon-eos-77d-750d-11515505045
Patona Platinium:
https://allegro.pl/oferta/akumulator-patona-platinum-lp-e17-z-usb-c-12817936806?bi_s=ads&bi_m=productlisting:desktop:query&bi_c=NTc5MTA5MGMtMzIwNS00ODc1LTgwN2UtY2Q2ZjRjOWJiZ jY4AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=9b502341-4d59-47f8-97e9-99b3eb0d2d9b
O zamienniku LP-E17 Newell Plus pierwsze słyszę, ale dobrze wiedzieć, pod warunkiem, że w nowszych aparatach mu to zaawansowanie nie przechodzi.
Na cyfrowe.pl jest info o wycofaniu modelu z produkcji:
https://www.cyfrowe.pl/akumulator-newell-zamiennik-lp-e17-plus-p.html
a więc wygląda na to, że nasza kochana inaczej firma znowu zadbała o swoje zasrane interesy :mrgreen:
protecta kupiłem jeszcze godzinę temu 11:08 (11:52 potwierdzenie) - też studiowałem z uwagą ten marketingowy bełkot wyszło mi że protecty to nowsza seria (ale które sa lepsze? to niestety nie wyszło)
Ja kupowałem 2h temu i teraz anulowali mi zamówienie :evil:
Póki co, jedno z dwóch.
Póki co, jedno z dwóch.
mi za to przysłali potwierdzenie że towar jest na magazynie i wyślą zwykle na drugi dzień - zobaczymy w poniedziałek :mrgreen: kupiłem bardziej dla sportu (w końcu jakaś promocja na miarę czarnego piątku zza wielkiej wody, a nie jakaś popierdułka typu rabat 10% na wtyczce za 30 złotych w czym celują nasi wielcy biznesmeni) dwie baterie zwykle mi starczają na jeden dzień, ale jak przypomniałem sobie cenę zamiennika newella który dokupiłem przy zakupie korpusu to stwierdziłem że przy tej cenie :mrgreen: jeszcze jedna bateria nie zaszkodzi
Żaden zamiennik LP-E17, nawet Patona, nie będzie pokazywał stanu naładowania, i nie będzie ładowalny w oryginalnej ładowarce Canon.
Wiedziałem to zamawiając nawet robiłem research w tej materii
Tu mnie kolega zaskoczył,jeśli to newell plus to chyba już zniknął z rynku
Tu mnie kolega zaskoczył,jeśli to newell plus to chyba już zniknął z rynku
Jak bum, cyk, cyk, słowo honoru!
9674
Kupowałem w zeszłym roku w czerwcu, od tamtej chwili się nie interesowałem, ale faktycznie nie ma już ofert tego modelu, więc z tego czy innego powodu został wycofany. A kupiłem właśnie dlatego, że w opisie stało, iż daje się ładować w ładowarce Canona i pokazuje stan naładowania w aparacie.
Gdy kupiłem M6 mark II to ten Newell był po 149 PLN i w rezultacie kupiłem oryginał Canona za 198 PLN. Pierwszy raz w życiu :mrgreen:
Oryginalna LP-E17 Canona jest w pełnej osłonie plastikowej, a zamienniki są oklejone etykietą, i pod nią znajduje się metalowy pancerz baterii. Plastikowe są tylko końcówki wystające spod folii. To taka ciekawostka ;)
Gdy kupiłem M6 mark II to ten Newell był po 149 PLN i w rezultacie kupiłem oryginał Canona za 198 PLN. Pierwszy raz w życiu :mrgreen:
Ja kupiłem za 99 zł, gdyby to kogoś interesowało. ?
Tomasz Macherzyński
12-12-2022, 10:41
Newell systematycznie wycofuje z oferty wersje aku z plusem. Zastępują je wersje supracell
Dziwne bo nie da się dodać do koszyka wersji "protect". Za tą cenę dokupiłbym jeszcze dwa. Na Allegro w sklepie MediaMarkt są po 199 PLN, a wcześniej cena promocyjna była taka sama tu i tu.
Na Allegro też są już po 49.99, zarówno Platinum, jak i Protect.
Na Allegro też są już po 49.99, zarówno Platinum, jak i Protect.
Ja znajdziesz, to podeślij linka, bo ja znaleźć nie mogę:roll:
Może źle szukam...
https://allegro.pl/listing?string=patona%20lp-e6nh&order=p
Dobra platinium znalazłem, ale ja bym wolał protect ;)
https://allegro.pl/oferta/akumulator-patona-platinium-zamiennik-lp-e6nh-11870977402
Ja znajdziesz, to podeślij linka, bo ja znaleźć nie mogę:roll:
Może źle szukam...
https://allegro.pl/listing?string=patona%20lp-e6nh&order=p
Dobra platinium znalazłem, ale ja bym wolał protect ;)
Jak powszechnie wiadomo, kompletnie nie wiadomo o co chodzi z tym "protect" :mrgreen:
Wiadomo natomiast, o co chodzi z "protected" w bateriach litowych 18650. Tam jest układ elektroniczny zabezpieczający przed przeładowanie, nadmiernym ładowaniem i przeciwzwarciowy. A ponieważ jest, to się może spieprzyć, i bateria przestaje działać. Mi się to przydarzyło, ale znalazłem na to lekarstwo- trzeba go po prostu wywalić i jest to proste, bo on jest na płytce drukowanej ze stykiem "+". Trzeba odciąć delikatnie koszulkę, złapać tę płytkę kombinerkami uważając aby nie zrobić zwarcia z pancerzem baterii, i po prostu urwać, a potem oczyścić styk normalnej baterii, która jest pod spodem. Enjoy!
Natomiast z LP-E6NH pewnie tak łatwo nie pójdzie ;)
Bierzcie baterie bez Bóg wie jakich wynalazków ;)
Protect były, ale się zmyły: https://allegro.pl/oferta/akumulator-patona-protect-zamiennik-lp-e6nh-11870977108
Kupiłem dwie i anulowali moje zamówienie, pisząc:
Z przykrością wyjaśniamy, że pojawiła się rozbieżność pomiędzy fizycznym, a systemowym stanem zamawianego przez Państwa produktu i jest on niedostępny. W zaistniałej sytuacji informujemy, że zamówienie zostało anulowane. Jednocześnie serdecznie przepraszam za zaistniałą sytuację oraz wszelkie niedogodności z nią związane.
Platinum są nadal: https://allegro.pl/oferta/akumulator-patona-platinium-zamiennik-lp-e6nh-11870977402
Jak powszechnie wiadomo, kompletnie nie wiadomo o co chodzi z tym "protect" :mrgreen:
https://www.patona.pl/pl/patona-series-pl/
Platinum Series
Najlepsze w ogniwach i wydajności. Najwyższej jakości seria firmy PATONA. Niezwykle wysoka moc, żywotność i maksymalna wydajność.
Grupa docelowa:
Wymagający użytkownicy w zastosowaniach półprofesjonalnych i profesjonalnych.
Proctect Series
Zaawansowana profesjonalizacja z obudową V1 i rezystorem NTC (w zależności od modelu) w oparciu o serię Platinum.
Grupa docelowa:
Dla myślących przyszłościowo, znających się na technologii użytkowników. Do użytku od półprofesjonalnego do profesjonalnego – nawet w ekstremalnych sytuacjach.
Przemek_PC
13-12-2022, 00:44
A po polsku niepalna obudowa plus zabezpieczenie przed przegrzaniem. Przegrzanie ogniw im szkodzi.
A po polsku niepalna obudowa plus zabezpieczenie przed przegrzaniem. Przegrzanie ogniw im szkodzi.
Zabezpieczenie ogniwa przed przegrzaniem objawia się odcięciem prądu i aparat niespodziewanie pada na ryj bez żadnego ostrzeżenia. Inaczej być nie może, bo czujniki temperatury w aparacie nie współpracują z układem elektronicznym ogniwa, a przynajmniej nic o tym nie wiadomo.
Przemek_PC
13-12-2022, 00:58
Ale ogniwa bezpieczne :)
Wolę żeby mi tak padło, niż bateria miałaby np. spuchnąć. Poza tym podobno, te PROTECT, są również bezpieczniejsze w kontekście podróży samolotem.
Póki co, jedno z dwóch.
własnie odebrałem paczkę :)
własnie odebrałem paczkę :)
Mi jedno protect anulowali, platinum przyszło, ale w realizacji jest jeszcze jeden portect, choć obawiam się, że też anulują... Czekam.
Gdyby ktoś potrzebował kupić sobie nie na firmę oryginalny akumulator Canon LP-E6NH w najlepszej cenie na rynku wynoszącej 467,99 zł, to może to zrobić w oficjalnym sklepie internetowym firmy Canon:
https://store.canon.pl/canon-akumulator-canon-lp-e6nh/4132C002/
jeśli ktoś ma kody rabatowe do pakietu Adobe to chętnie przyjmę :D
serio, 250zł/msc to zdecydowanie za dużo.. potrzebuję Readera, LRC, LR na ajfona, AE na ajfona, PSa, PPro i z czasem pewnie AE. Aby to mieć najlepiej wziąć pakiet wszystkiego a nie pojedynczo. No i to jednak sporo, nawet jak dla mnie.
serio, 250zł/msc to zdecydowanie za dużo.. potrzebuję Readera, LRC, LR na ajfona, AE na ajfona, PSa, PPro i z czasem pewnie AE. Aby to mieć najlepiej wziąć pakiet wszystkiego a nie pojedynczo. No i to jednak sporo, nawet jak dla mnie.Masakra jakaś, sam mam PS, LRC, PP i ID. Przydał by się jeszcze AE ale to już ponad moje siły ;).
Tak teraz myśle, że może cały pakiet wyszedłby taniej O.o
Musicie wyjechać do Turcji ;)
tam Adobe jest za free? :d
Na Pepperze często wrzucają jakieś promocje właśnie gier komputerowych czy innych programów i można kupić u nich ale mając VPN. Ja się na tym nie znam, ale generalnie jest tam taniej. Znacznie taniej.
Znając życie zabezpieczają się przed takimi praktykami.
Wpiszcie sobie w wyszukiwarkę Adobe Photoshop w Turcji lub jakieś podobne frazy i poczytajcie ile za PS-a płaci Turek przeliczając na nasze ;)
Podkreślam, że cały czas piszę o mieszkaniu w Turcji lub byciu Turkiem :lol:
serio, 250zł/msc to zdecydowanie za dużo.. potrzebuję Readera, LRC, LR na ajfona, AE na ajfona, PSa, PPro i z czasem pewnie AE. Aby to mieć najlepiej wziąć pakiet wszystkiego a nie pojedynczo. No i to jednak sporo, nawet jak dla mnie.
https://www.pepper.pl/comments/permalink/14039046
Ja mam full pakiet za 99 zł miesięcznie na fakturke. Co roku od 4 lat pisze do supportu z pytaniem czy dadzą mi zniżkę bo ja cebulak z polski i daja zawsze taniej xD
Jak przygotować się do rozmowy z konsultantem na czacie?
https://grafmag.pl/artykuly/sposob-na-tanszy-pakiet-adobe-creative-cloud
cohontes
15-09-2023, 20:03
Znając życie zabezpieczają się przed takimi praktykami.
nie zabezpieczają, przecież kupuje się jako Turek i płaci w lirach ;)
Przemek_PC
15-09-2023, 21:50
Kartą wydaną w Turcji? Są serwisy, które odrzucają płatności kartą wydaną w innym kraju niż kraj rejestracji usługi. Czy tak jest w przypadku Adobe nie wiem ale warto to sprawdzić.
Kartą wydaną w Turcji? Są serwisy, które odrzucają płatności kartą wydaną w innym kraju niż kraj rejestracji usługi. Czy tak jest w przypadku Adobe nie wiem ale warto to sprawdzić.
Z informacji znalezionych (sam nie korzystam na ten moment z Adobe z uwagi właśnie na model subskrypcyjny, a nie lubię niepotrzebnych kombinacji) nie każdą karta się da ale nie musi to być karta wydana w Turcji, Turek może mieć zagraniczne karty bo i dlaczego nie.
Przechodzą pewnie wszystkie karty fintechow bo i tak miejsce wydania z założenia nie zgadza się z miejscem zamieszkania czy używania przez użytkownika.
Za zakup na Godox Store otrzymałem kod rabatowy na kwotę 100zł (kod działa przy zamówieniu na 1000zł +). Tak, bez szału, ale jeśli ktoś akurat planuje coś kupić na Godoxie, to "stówką piechotą nie chodzi", jak się to mówi. Kod do wykorzystania do 30.09.2023. Kto pierwszy ten lepszy:
MZ3E2STJ
Z informacji znalezionych (sam nie korzystam na ten moment z Adobe z uwagi właśnie na model subskrypcyjny, a nie lubię niepotrzebnych kombinacji) nie każdą karta się da ale nie musi to być karta wydana w Turcji, Turek może mieć zagraniczne karty bo i dlaczego nie.
Przechodzą pewnie wszystkie karty fintechow bo i tak miejsce wydania z założenia nie zgadza się z miejscem zamieszkania czy używania przez użytkownika.
Próbowałem z VPN i Revolut i nie przeszło na etapie płatności kartą Revolut.
Nie wiem jak z innymi, ale Revolut oficjalnie jest bankiem i co jakiś czas pyta mnie o potwierdzenie adresu, polskiego adresu.
Myśle, że Adobe zna te możliwości i dostrzega co się dzieje, to spółka technologiczna.
Tylko łatwiej i bardziej powiedzmy fair dla realnych mieszkańców Turcji, że Adobe zablokuje możliwość płatności kartami z zewnątrz (jeśli tam mieszkasz to chyba nie problem, że wymagamy płatności w lirach turecka karta?) niż zmieni regulaminy i przypadkiem oberwie się też realnym tureckim użytkownikom.
Daleki byłbym o tez, że Adobe chce być fair wobec kogokolwiek ;)
Oczywiście to mnie nie usprawiedliwia.
cohontes
18-09-2023, 14:48
Próbowałem z VPN i Revolut i nie przeszło na etapie płatności kartą Revolut.
Nie wiem jak z innymi, ale Revolut oficjalnie jest bankiem i co jakiś czas pyta mnie o potwierdzenie adresu, polskiego adresu.
U mnie właśnie revolutem to chodzi. Bez zabawy VPN. 50,99 liry tureckiej ale to pakiet foto jedynie.
U mnie właśnie revolutem to chodzi. Bez zabawy VPN. 50,99 liry tureckiej ale to pakiet foto jedynie.
Ale robiłeś specjalnie konto z Lirami, czy tak po prostu? Karta wirtualna czy fizyczna?
Turek przecież może mieć polską kartę, inna sprawa, że nie wierzę, że algorytmy Adobe nie są w stanie sprawdzić lokalizacji kraju z którego się łączę.
Łączyć się możesz skąd chcesz (Turek może wyjechać) ale kupić ma w swoim regionie czyli łącząc się z Turcji. Tak ja rozumiem cały patent tego taniego zakupu, na czas zakupu stwarzamy wszelkie pozory, że przebywamy, mieszkamy, rezydujemy w Turcji i tam nabywamy pakiet Adobe w odpowiedniej opcji. By następnie już normalnie go używać, łącząc się bez VPN z dowolnego miejsca na świecie.
Hubert Multana
18-09-2023, 21:37
Daleki byłbym o tez, że Adobe chce być fair wobec kogokolwiek ;)
Oczywiście to mnie nie usprawiedliwia.
W ogolnym rozrachunku oni i tak zgarniaja pieniadze z rynku, ile dokladnie to nie ma az takiego znaczenia.
Gdyby to nie miało takiego znaczenia to wszędzie mogłaby być jednakowa stawka tych 60 lir tureckich, a tak nie jest.
Hubert Multana
18-09-2023, 22:11
Mialem na mysli to, ze odsetek ludzi robiacych taki przekret jest tak maly, ze to czy sciagna od nich kwoty X czy Y nie ma w ogolnym rozrachunku znaczenia. Gdyby skala tego zjawiska wplywala na dzialanie przedsiebiorstwa to ktos by sie juz nad tym pochylil i wprowadzil zmiany.
Przemek_PC
18-09-2023, 22:28
Możliwe, że ci którzy kombinują z zakupem w kraju X bo taniej, żyjąc w kraju Y gdzie drożej w ogóle subskrybcji by nie kupili tylko używali piratów więc Adobe być może i tak jest do przodu.
cohontes
19-09-2023, 08:23
Ale robiłeś specjalnie konto z Lirami, czy tak po prostu? Karta wirtualna czy fizyczna?
Turek przecież może mieć polską kartę, inna sprawa, że nie wierzę, że algorytmy Adobe nie są w stanie sprawdzić lokalizacji kraju z którego się łączę.
Moja standardowa karta do płatności wszędzie, na której obecnie znajdują się tylko PLN no i jest przewatulowanie na 7,71PLN.
Ogólnie sytuacja zabawna bo my będąc w UE jesteśmy niejako zmuszeni do posiadania takich cen, podobnie jest z grami chociażby na Steam. Nawet gdy w kraju byłaby już dosyć duża inflacja a zarobki spadły takie Adobe czy Steam nie obniżyłoby nam cen. Dwa najpopularniejsze kraje to właśnie Turcja i Argentyna bodajże.
Jeśli chodzi o Adobe to mnie trochę boli, że nie ma opcji jakiejś tańszej subskrypcji na pakiet foto dla amatorów, którzy nie zarabiają na foto, czyli takiej nie do komercyjnego wykorzystania (tak wiem, że to byłoby wielkie pole do nadużyć) lub zniżki dla uczniów (wziąłbym na syna), bo dla uczniów jest tylko ten szerszy pakiet.
Ja się zatrzymałem pa pudełku i co prawda daję jeszcze radę (Adobe DNG lub TIFF-y z DPP), ale wiadomo, że fajnie byłoby móc po prostu wrzucić RAW-a i od razu się tym bawić. Tylko tyle lub aż tyle.
Eberloth
19-09-2023, 13:35
Ja się zatrzymałem pa pudełku i co prawda daję jeszcze radę (Adobe DNG lub TIFF-y z DPP), ale wiadomo, że fajnie byłoby móc po prostu wrzucić RAW-a i od razu się tym bawić. Tylko tyle lub aż tyle.
Też próbowałem. Wersja 5.7 nie jest zła. Ale wersja z subskrybcji miażdży maskami i ratowaniem fot spapranych przez ISO. Trudno. Żadne hobby nie jest bezkosztowe. A przynajmniej niewiele...
pawel.guraj
19-09-2023, 13:51
Jeśli chodzi o Adobe to mnie trochę boli, że nie ma opcji jakiejś tańszej subskrypcji na pakiet foto dla amatorów, którzy nie zarabiają na foto, czyli takiej nie do komercyjnego wykorzystania (tak wiem, że to byłoby wielkie pole do nadużyć) lub zniżki dla uczniów (wziąłbym na syna), bo dla uczniów jest tylko ten szerszy pakiet.
Kurde, ale Photography Plan 1TB to jest 24 EUR / miesiąc. Na nasze wychodzi koło stówy. To nie jest jakiś koszmar, ludzie na papierosy w tydzień wydaja znacznie więcej ;-)
p,paw
Plan dla fotografow jest ok, gorzej gdy ktos tak jak ja chce jeszcze korzystac z PPro. Adobe Express na smarta tez sie nieraz przydaje. A odkad zainstalowalem LR na ajfonie i moge dosc szybko sciagac foty z R6 na fona to obrobka i potem robienie postow czy relacji jest na zupelnie innym poziomie.
pawel.guraj
19-09-2023, 14:19
Plan dla fotografow jest ok, gorzej gdy ktos tak jak ja chce jeszcze korzystac z PPro. Adobe Express na smarta tez sie nieraz przydaje. A odkad zainstalowalem LR na ajfonie i moge dosc szybko sciagac foty z R6 na fona to obrobka i potem robienie postow czy relacji jest na zupelnie innym poziomie.
No tak, ja jako absolutny ignorant filmowy tego nie wziąłem pod uwagę. Rzeczywiście kiedyś się nad pełnym planem zastanawiałem i wtedy to już się robi obciążające.
p,paw
Kurde, ale Photography Plan 1TB to jest 24 EUR / miesiąc. Na nasze wychodzi koło stówy. To nie jest jakiś koszmar, ludzie na papierosy w tydzień wydaja znacznie więcej ;-)
p,paw
W sumie przestałem palić jakiś czas temu, to jest argument bo wydawałem więcej na fajki...
Owszem, masz rację, choć w moim przypadku wydanie tych 24 EUR miesięcznie nie spowoduje, że będę miał lepsze zdjęcia.
To nie jest tak, że ja to muszę mieć. Fajnie by było, ale jednak nie za tą kasę (1200 PLN rocznie).
pawel.guraj
19-09-2023, 14:28
W sumie przestałem palić jakiś czas temu, to jest argument bo wydawałem więcej na fajki...
Owszem, masz rację, choć w moim przypadku wydanie tych 24 EUR miesięcznie nie spowoduje, że będę miał lepsze zdjęcia.
To nie jest tak, że ja to muszę mieć. Fajnie by było, ale jednak nie za tą kasę (1200 PLN rocznie).
Ja miałem wcześniej opory, ale Adobe rzeczywiście ostatnio (po ostrej fali krytyki i konkurencji goniącej po piętach) wziął się za jakość swoich produktów.
Wydajność i funcjonalność LR'a, którego używam do obróbki 99% zdjęć bardzo, bardzo się ostatnio poprawiła.
Główna konkurencja (w postaci Capture One) choć nadal dostępna jest jako zakup jednorazowy, to wyraźnie prowadzi politykę upgrade zniechęcająca do tego modelu i również forsuje subskrypcję... (głownie przez absurdalne kosztu upgrade).
p,paw
Eberloth
19-09-2023, 14:44
(1200 PLN rocznie).
9,83 * 12 * ~4.70 to jest ciut mniej. O połowę. Bez 1TB w chmurze, tylko 20GB.
Dokładnie jak piszesz Eberloth, ja sam mam od zakupu R wykupiony plan bez 1TB i to wychodzi znośnie. Za pięćdziesiąt parę złociszy miesięcznie mam w pełni funkcjonalne, najnowsze i najwygodniejsze (dla mnie, bo po prostu działają lata przyzwyczajenia) oprogramowanie i jeśli sporadycznie zdarza się zrobić coś zarobkowo, to śpię spokojnie, że wszystko na legalu. Niejednokrotnie więcej wyda się na rzeczy, z których nie ma żadnego pożytku. A tutaj przynajmniej wiem, na co i po co to wydaję. Gdyby nie było tego abonamentu, to nie wiem, czy szarpnąłbym się na licencję.
Przemek_PC
19-09-2023, 15:01
Zastanawiam się po co ktoś pcha się w Premiere Pro skoro jest DaVinci Resolve.
Da vinci Nie działa. Podchodzilem kilka razy , za kazdym razem nie podobal mu sie format plikow, nie pamietam z czego czy z ajfona czy z gopro.
9,83 * 12 * ~4.70 to jest ciut mniej. O połowę. Bez 1TB w chmurze, tylko 20GB.
To racja!
A orientujecie się czy te stare, jeszcze darmowe (była taka edycja) filtry Nik będą działały z tym nowym pakietem Adobe czy trzeba by już kupić nową wersję???
Przemek_PC
19-09-2023, 15:21
To ciekawostka.
Hubert Multana
19-09-2023, 16:46
Da vinci Nie działa. Podchodzilem kilka razy , za kazdym razem nie podobal mu sie format plikow, nie pamietam z czego czy z ajfona czy z gopro.
Ej no, bądź poważny :D to jest najlepszy darmowy program na rynku.
cohontes
19-09-2023, 17:07
i z tego i z tego pliki mu się podobają nawet w wersji free.
Szczerze mówiąc wydaje mi się, że ludzie tylko z przyzwyczajenia mogą używać premiere, Da Vinci to w sumie najlepsze co spotkało branżę video.
Przemek_PC
19-09-2023, 17:28
Żeby jeszcze ktoś taki odpowiednik Lightroom na wzór DaVinci zrobił...
Premiere to byl pierwszy program do edycji wideo ktory działał. I z nim po prostu zostałem. Żadne inne lacznie z filmora, premiere rush, jakies inne darmowe albo sie wysypuwaly w trakcie, albo nie łykały plików, albo nie eksportowaly jak trzeba.
Jeszcze nie probowalem tego toola na macbooki, nie pamietam nazwy, podobno fajny. Nie wiem zreszta czy nie przesiasc sie na maczka, czeka mnie zakup nowego laptoka do konca roku. Na oku mam starego sprawdzonego Elitebooka, ale moze bym wreszcie sprobowal japka..
Przemek_PC
19-09-2023, 22:48
Zacofany technologicznie dopóki konkurencja się nie pojawiła. Teraz działa trochę lepiej i nareszcie potrafi korzystać z karty graficznej aby przyspieszyć render. Nadal jednak tworzy gigabajty plików w cache i to irytujące tworzenie peak-ów po imporcie pliku z audio. Wieszanie się podczas edycji multicamera live, jakieś przeliczania audio podczas eksportu etc. Może pod wpływem konkurencji coś zrobią żeby to działało jak należy. Na Premiere Pro się "wychowałem" od wersji 4.0 pod koniec lat 90-tych ale póki co przeszedłem na DaVinci bo nie przywiązuję się do marek.
Zastanawiam się po co ktoś pcha się w Premiere Pro skoro jest DaVinci Resolve.
Nie znam Premiere Pro ale używam DaVinci Resolve Studio.
Wszystko z tym DaVinci jest cacy tylko chyba z ProRes RAW jakieś obejścia trzeba stosować. Zwykły ProRes łyka dobrze.
Do ProRes RAW będę chyba musiał kupić FinalCut Pro.
Hubert Multana
21-09-2023, 23:10
15081
Festiwalowa promocja na obiektywy Canon RF!
Promocja trwa do 2023-09-24 23:59:00 (https://tinyurl.com/ycxrzxr8)
Dodatkowy rabat na obiektywy Canon RF
Powiększamy rabat festiwalowy na obiektywy Canon RF! Poza rabatem kwotowym możesz skorzystać z dodatkowego rabatu 5%! Przy składaniu zamówienia dodatkowy kod wpisz w pole komentarza. Najpierw naliczany jest rabat kwotowy.
ObiektywyCanon5
I tak na przykład
Obiektyw Canon RF 70-200 mm f/4 L IS USM (https://tinyurl.com/3mp6t77n)
Kup za 5999 zł (taniej o 500 zł) wpisując w koszyku kod: SWIATSILA500C
dodatkowo z kodem ObiektywyCanon5 kup za 5699 zl.
15081
Festiwalowa promocja na obiektywy Canon RF!
Promocja trwa do 2023-09-24 23:59:00 (https://tinyurl.com/ycxrzxr8)
Dodatkowy rabat na obiektywy Canon RF
Powiększamy rabat festiwalowy na obiektywy Canon RF! Poza rabatem kwotowym możesz skorzystać z dodatkowego rabatu 5%! Przy składaniu zamówienia dodatkowy kod wpisz w pole komentarza. Najpierw naliczany jest rabat kwotowy.
ObiektywyCanon5
I tak na przykład
Obiektyw Canon RF 70-200 mm f/4 L IS USM (https://tinyurl.com/3mp6t77n)
Kup za 5999 zł (taniej o 500 zł) wpisując w koszyku kod: SWIATSILA500C
dodatkowo z kodem ObiektywyCanon5 kup za 5699 zl.
Twoje linki to afilacyjne? Dlatego pewnie, nie mogę ich otworzyć?
Hubert Multana
22-09-2023, 08:35
Tak, ale nie wiem dlaczego nie mozesz ich otworzyc - cytujac klasyka, u mnie dziala.
pawel.guraj
22-09-2023, 08:36
U mnie też. Bez problemu.
p,paw
Już odkryłem - na służbowym kompie blokuje mi to sieć służbowa, a na smartfonie adguard.
Sporo linkow teraz blokuje vpn jesli ktos uzywa.
Okazało się, że płacę 49.92 za 3 programy więc zmieniłem plan na all apps za £51.98.
Tanio nie jest ale co zrobić, może za rok kupie w Kenii.
Hubert Multana
16-11-2023, 10:44
Canon R8 ponownie w historycznie najniższej cenie (https://cutt.ly/uwYYKHfP)
Jak ktoś nie zdecydowal się podczas promocji festiwalowej to teraz jest kolejna okazja. I tym samym chyba otwieramy start promocji w tygodniu black week.
robertskc7
16-11-2023, 11:03
Canon R8 ponownie w historycznie najniższej cenie (https://cutt.ly/uwYYKHfP)
Jak ktoś nie zdecydowal się podczas promocji festiwalowej to teraz jest kolejna okazja. I tym samym chyba otwieramy start promocji w tygodniu black week.
On nie ma migawki klasycznej?
Wczoraj z ciekawości pobawiłem się elektroniczną w R6, wieczorem w sztucznym świetle. 1. Naciskając spust w ułamku sekundy aparat rejestrował jakieś 5 zdjęć 2. Każde miało pasy. WTF ?!? Zielony jestem w temacie ale bym raczej nie odważył się zakupu samej elektronicznej albo robię coś źle. Pomoże ktoś?
Hubert Multana
16-11-2023, 11:32
Nie ma w pełni mechanicznej (obie kurtyny). Albo w pełni elektroniczna, albo jedna kurtyna.
Pewnie nie miałeś włączonej opcji usuwania migotowania (pierwszy powód) i miałeś kiepskiej jakości ledowe oświetlenie (drugi powód). Albo oba na raz.
Przemek_PC
16-11-2023, 11:32
Źródłem pasów jest oświetlenie LED w pomieszczeniu. Pokombinuj z czasem naświetlania a może znikną a może nie znikną.
robertskc7
16-11-2023, 12:00
Nie ma w pełni mechanicznej (obie kurtyny). Albo w pełni elektroniczna, albo jedna kurtyna.
Pewnie nie miałeś włączonej opcji usuwania migotowania (pierwszy powód) i miałeś kiepskiej jakości ledowe oświetlenie (drugi powód). Albo oba na raz.
Nie da się włączyć redukcji migotania na elektronicznej w r6 Ledy jak ledy normlane, nie za tanie nie za drogie. Ciekawe jak w r8 by to wyglądało.
Hubert Multana
16-11-2023, 12:08
Nie da się włączyć redukcji migotania na elektronicznej w r6 Ledy jak ledy normlane, nie za tanie nie za drogie. Ciekawe jak w r8 by to wyglądało.
To raczej oczywiste bo korekta migotania ma wpływ na szybkość zdjęć seryjnych. Cos za cos. W każdym razie w R8 możesz spokojnie używać pierwszej kurtyny przy korekcji.
czekam na maczka air 15, coś tam Apple zaczęło robić ale bardzo nieśmiało na podstawową bieda-wersję
Sigma 135mm 1.8 za 2989 zł. w cyfrowe.
Jakiego lapa polecacie z dobrą matryca pod zdjęcia z windowsem?
Jakiego lapa polecacie z dobrą matryca pod zdjęcia z windowsem?
Zapytałbym na mva.pl
za tą sigmę znakomita cena jak na dzisiejsze czasy
Zawsze chciałem posiadać dwa obiektywy na EF których nie kupiłem, 50 i 85 1.2. Chwilę temu nabyłem 85mm 1.2 DS, wczoraj przyszła paczka z 50 1.2 na RF'ie ofc.
Cenowo tragedia tyle w temacie BF.
zazdro DSa, daj znać jak wrażenia :)
zazdro DSa, daj znać jak wrażenia :)Ds'a mam już od jakiegoś czasu (ponad 2 lata chyba).
Szkło bajka, ostrość, kontrast. Nie trzeba przymykać no i trochę inne rozmycie ale do f2.8 powyżej działa jak "normalna" wersja.
Kawał kloca, ale mniejszy niż 28-70 f2.
Obiektyw ma 3 wady:
- cena
- ciężar
- czasem na 1.2 wokoło ucha (choć pewnie inne części ciała też by się załapały) powstaje ciemne halo (gdy ucho jest poza głębią a obok w tle jest coś ciemnego). Na szczęście robienie główki na 1.2 to rzadkość ponieważ tylko oczy są ostre :)
robertskc7
18-11-2023, 10:48
Zawsze chciałem posiadać dwa obiektywy na EF których nie kupiłem, 50 i 85 1.2. Chwilę temu nabyłem 85mm 1.2 DS, wczoraj przyszła paczka z 50 1.2 na RF'ie ofc.
Cenowo tragedia tyle w temacie BF.
Z tym kodem festiwalowym i zwrotem Vatu RF 50 1.2 wyszedł coś ok 7,5 koła.
Z tym kodem festiwalowym i zwrotem Vatu RF 50 1.2 wyszedł coś ok 7,5 koła.Niestety nie w UK casback £250https://uploads.tapatalk-cdn.com/20231118/fec46117e9a2cff59e32334a5ff42c1d.jpg
a spoko, napisałeś, że chwilę temu nabyłeś ;)
a spoko, napisałeś, że chwilę temu nabyłeś ;)Tak 85mm mam od około 2 lat, 50'ka przyszła w czwartek ;)
Przemek_PC
18-11-2023, 12:42
Chwila trwającą dwa lata. W UK czas inaczej upływa :)
Chwila trwającą dwa lata. W UK czas inaczej upływa :)Jak się nie czyta postów po kolei to wychodzą takie kwiatki ;)
Eberloth
18-11-2023, 14:55
Sigma 135mm 1.8 za 2989 zł. w cyfrowe.
Namawiałeś, namawiałeś i namówiłeś. Nawet jak mi nie zagra, to i tak sprzedam bez większej straty. Cena rzeczywiście śmieszna jak na takie szkło.
cybulski
18-11-2023, 15:53
W tej cenie to nawet raz rocznie można użyć i się amortyzuje. Też już mam sigme 135 z promocji w tej cenie.
Eberloth
18-11-2023, 15:59
W tej cenie to nawet raz rocznie można użyć i się amortyzuje. Też już mam sigme 135 z promocji w tej cenie.
To stopkę popraw ;)
cybulski
18-11-2023, 16:03
Ale Śmieszne :)
Zastanawiam się w jakiej kolejności i gdzie wpisać :mrgreen:
Wrzuć wszystkie obiektywy i aparaty na szachownicę, a potem jedź ruchem konika.
Wrzuć wszystkie obiektywy i aparaty na szachownicę, a potem jedź ruchem konika.S24ultra pro i szach mat ;)
#Eberloth - powoli robi się wysyp tych Sigm. Ludzie kupili aby przehandlować albo na takiej zasadzie jak Ty - "jak mi się nie spodoba to sprzedam za te same pieniądze". Także nie zdziwiłbym się, gdyby rynek przez jakiś czas (mam nadzieję) się zepsuł pod względem wyceny tego obiektywu, ale z czasem może wróci do normy.
Eberloth
19-11-2023, 02:27
#Eberloth - powoli robi się wysyp tych Sigm. Ludzie kupili aby przehandlować albo na takiej zasadzie jak Ty - "jak mi się nie spodoba to sprzedam za te same pieniądze". Także nie zdziwiłbym się, gdyby rynek przez jakiś czas (mam nadzieję) się zepsuł pod względem wyceny tego obiektywu, ale z czasem może wróci do normy.
Ale ja nie kupiłem tego obiektywu na handel. Są ze mną od lat arty 35 f/1.4 oraz 85 f/1.4, pewnie zostanie i ta 135-tka. Nigdy nie miałem "w stałce" 135mm, tylko w zoomach 70-200, stąd moje wątpliwości. Ale przy tej cenie (właśnie z powodu ceny z d..y nie mam zamiaru szarpnąć się na RF o tych samych parametrach optycznych) grzechem byłoby nie spróbować.
grzechem byłoby nie spróbować.
No to znowu będę grzesznikiem, a to jest takie słodkie! :mrgreen:
#Eberloth - odniosłem się jedynie do "to i tak sprzedam bez większej straty" :). Szkło jest genialne i dla mnie aktualnie jest to pierwszy wybór na spacery.
Eberloth
21-11-2023, 21:13
Jak ktoś się wahał, to już nie musi. Produkt niedostępny.
Double cashback od dzis w UK, szkło kupiłem 14. Trzeba będzie się napocić żeby go dostać...
Eberloth
22-11-2023, 16:51
135 f/1.8
Pierwsze wrażenia z szybkości i celności całkiem pozytywne. Ale muszę się jeszcze oswoić z tym szkłem. I trafić na lepszą pogodę...
15567
cybulski
24-11-2023, 09:14
https://thomasvoland.com/blog/promocje/
Hubert Multana
24-11-2023, 11:21
Mialem w koszyku rano R50 z kitem w kolorze białym za 2099 zł i jak się namyślałem, czy na pewno brać to się wyprzedał :D jedna z lepszych promocji Canona na BF jaka widziałem dziś.
Ale jest jeszcze 105/1.4 w promocji, może nie tak szałowej, ale zawsze :)