Zobacz pełną wersję : Obróbka zdjęcia PS
Witam wszystkich,
w ostatnim czasie zacząłem używać PS do obróbki zdjęć, do tej pory lekkie korekcje robiłem tylko w LR.
Po załadowaniu zdjęcia do PS używam najpierw Camera RAW w celu ustawienia WB,ekspozycje itd. a następnie biorę się za obróbkę przez akcje Frequency separation metodą Ghaussian.
Ostanio zrobiłem kilka zdjęć w domu z użyciem dwóch lamp reporterskich. W pokoju gdzie robię zdjęcia, mam delikatne fioletowe ściany i skóra osób na zdjęciach ma właśnie taki zafarb. Próbowałem w opcjach korekty koloru ( luminacje, odcień, nasycenie - LR;Camera RAW ) ściągać -purple;blue i delikatnie na +yellow;green ale jakoś mi się nie udaję pozbyć tego fioletowego koloru.
Czy ma ktoś z Was jakiś pomysł?
Dodatkowo chciałbym Was zapytać jeszcze o przestrzeń barwną. W aparacie mam ustawione sRGB( jest opcja Adobe RGB ),zdjęcia robię w RAW a zewnętrzny monitor mam w trybie wyświetlania sRGB. Czy jest sens przestawić aparat na Adobe RGB, zdjęcia w PS zapisywać jako 16 bitów i pózniej do wywołania JPEG zapisać do sRGB? Będzię to miało jakikolwiek sens?
Poniżej zamieszczam 2 zdjęcia z tym delikatnym fioletowym zabarwieniem skóry.
Bechamot
27-11-2019, 10:34
Niestety , nikt nie zna odpowiedzi.
Ci ktorzy znali , przeszli na powazniejszy System , moze tam znajdziesz odpowiedz.
zapytaj moze na forum sony.
robertskc7
27-11-2019, 11:04
Witam wszystkich,
w ostatnim czasie zacząłem używać PS do obróbki zdjęć, do tej pory lekkie korekcje robiłem tylko w LR.
Po załadowaniu zdjęcia do PS używam najpierw Camera RAW w celu ustawienia WB,ekspozycje itd. a następnie biorę się za obróbkę przez akcje Frequency separation metodą Ghaussian.
Ostanio zrobiłem kilka zdjęć w domu z użyciem dwóch lamp reporterskich. W pokoju gdzie robię zdjęcia, mam delikatne fioletowe ściany i skóra osób na zdjęciach ma właśnie taki zafarb. Próbowałem w opcjach korekty koloru ( luminacje, odcień, nasycenie - LR;Camera RAW ) ściągać -purple;blue i delikatnie na +yellow;green ale jakoś mi się nie udaję pozbyć tego fioletowego koloru.
Czy ma ktoś z Was jakiś pomysł?
Dodatkowo chciałbym Was zapytać jeszcze o przestrzeń barwną. W aparacie mam ustawione sRGB( jest opcja Adobe RGB ),zdjęcia robię w RAW a zewnętrzny monitor mam w trybie wyświetlania sRGB. Czy jest sens przestawić aparat na Adobe RGB, zdjęcia w PS zapisywać jako 16 bitów i później do wywołania JPEG zapisać do sRGB? Będzię to miało jakikolwiek sens?
Poniżej zamieszczam 2 zdjęcia z tym delikatnym fioletowym zabarwieniem skóry.
1. Słabo Ci to wyszło. Pani jest płaska na twarzy i zmatowiona. Kolor skóry natomiast bardzo ludzki i normalny dla osób w jej wieku względem bobasa. Puder proponuje lub zastrzec przy sesjach, że Panie mają mieć makijaż!
2. Lampy reporterskie jednak słabo się do tego nadają a kolor pomieszczenia i jego wielkość oraz zestaw ubrań względem tła ma wpływ na zafarb i ludzkie oko.
3. Olej zabawy adobe/srbg. Nie ma sensu. Mało kto wydrukuje to w adobe.
4. Sugeruj się bardziej wywołanym zdjęciem na papierze, niż tym co widzisz na monitorze. Chyba, że masz odpowiednie stanowisko i monitor.
5. Idź na kurs. Moja żona była i w kilka miesięcy zrobiła taki progres, że ho ho ho.
Robertskc7 dzięki za odpowiedź. Myślę nad tym żeby właśnie sobie zafundować taki kurs.
Co do twarzy siostry mojej żony, nie bawiłem się tam za dużo z retuszem, delikatnie usunąłem sińce pod oczami, jakieś krostki i zmatowilem odbicia światła na skórze.
Czy to aż tak bardzo widać?
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Rzeczywiście jedno ze zdjęć jest dość płaskie.
Po lewej stronie był ustawiony softbox, po prawej parasolka skierowana w stronę softboxa jako kontra. Myślę żeby zastąpić parasolkę jeszcze jednym softboxem.
Wrzucam jeszcze jedno zdjęcie, co o nim sądzicie?
Żart: mają tam ostrego psa ;).
Co do zdjęcia to lepiej ale trochę za jasno z prawej strony na twarzy dziecka. Poza tym kolor dłoni aż tak różny?
Poza tym ... to nie egzekucja i przydałoby się trochę luzu Mamie (?).
A jak te zdjęcia wyglądają bez obróbki?
Żart: mają tam ostrego psa ;).
Co do zdjęcia to lepiej ale trochę za jasno z prawej strony na twarzy dziecka. Poza tym kolor dłoni aż tak różny?
Poza tym ... to nie egzekucja i przydałoby się trochę luzu Mamie (?).Egzekucja to napewno nie była[emoji23]... Genralnie bardzo luźna 30 minutowa próbna sesja, tak.zebym mógł sobie poćwiczyć [emoji3].
Czyli z prawej strony daje popalić parasolka. Zamówiłem już softboxa 60x90 z drobnym gridem.
Co do koloru dloni, to szwagierka taki miała.
Jutro postaram się wrzucić surowego Rawa.
Tak na szybko, to tworzysz nową warstwę korekcyjną, możesz skorzystać z koloru selektywnego lub barwa/nasycenie, tu masz taka łapkę,która działa jak kroplomierz, wybierasz miejsce na zdjęciu z którego chcesz zmniejszyć nasycenie koloru ( przesuwając w lewo zmniejszasz nasycenie w prawo zwiększasz), zmiany zostaną zastosowane do całego zdjęcia dlatego następnie odwracasz maskę (CTRL+i) i pędzlem przywracasz wybrany obszar. Przy przywracaniu pokombinuj z kryciem pędzla.
Jak robisz zdjęcia w rawach, to nieważne czy masz ustawione sRGB czy Adobe to jest do jpg-ów
Bechamot
28-11-2019, 08:38
to jest zdjecie przepadkowo dobranych przedmiotow , osob.
Cokolwiek bedziesz w ten sposob probowal , zawsze bedzie zle.
Komponowanie polega na porzadkowaniu.
Najmniej wazne na tak zrobionym zdjeciu sa twarze.
dominuja potezne czerwone plamy ubioru.
TLO !
Trzeba zaczac od wymyslenia planu . Na zdjecie trzeba miec pomysl , wizje.
W przeciwnym wypadku , zwykle zdjecie pamiatkowe , nad ktorym nie ma co sie rozwodic i lepiej nie kombinowac z obrobka , gdyz mozna tylko popsuc.
Automat zrobi to mniej zle od operatora.
Jednosc tematu i formy.
Koledzy już większość kwestii poruszyli. Ja tylko dodam, byś zarówno na etapie planowania, jaki i wykonywania zdjęć zwracał uwagę na szczegóły - zarówno jeśli chodzi o modeli i ich wygląd/stylizacje (ułożenie włosów, mina, rozmazany/za mocny/za słaby makijaż, brzydkie pofałdowania materiału/ubrań, itd), jak i dodatki tematyczne. Mi na tych zdjęciach rzuciły się w oczy poszarpane jeansy/dziury na kolanach, a pewnie to nie było zamiarem:)
Koledzy dziękuję Wam za cenne uwagi... taką konstruktywna krytyka zawsze wychodzi na plus[emoji3]