PDA

View Full Version : Nowy Problem z 300D => wina Wasiaware

perfektcom
22-05-2006, 11:12 PM
Witam,

Chciałem się podzielić moim doświadczeniem i ustrzec koleżanki i kolegów Canoniarzy (vel Artylerzystów :?: :?: ?: :wink: )

Otóż, w sobotę popełniłem parę fotek. Zawsze cykam na ustawieniach RAW w trybie AV lub M. Bardzo rzadko na innych.

W niedzielę wychodziliśmy na pierwszą kmunię i wziąłem mego "trabancika" (vel 300D vel Digital Rebel). Przedmuchałem lustro, obiektyw i matrycę. Podpiąłem obiektyw 28-105 USM II, włozyłem kartę CF do aparatu (drugą do kieszeni i zapasowy akumulatorek). Włączam sprawdzam ostrość => działa. ALE...nie ma charakterystycznego "bip"/"beep". Coś nie tak. Próbuje zrobić fotę. NIC!!!!. Ostrzy, mierzy światło ale fotki zrobić nie chce. ZALAŁ mnie zimny pot.:evil:
Przełączam go w tryby automatyczne...Robi foty jak by mu nic nie bylo. :confused: Po dogłębnym sprawdzianie aparat działa również w A-DEP. :confused: :confused: Sprawdziłem styki, obiektyw, lustro, ustawienia firmware'u.
Sprawdzam dalej. W trybach P, Av, Tv i M ostrzy ale fotki nie chce robić. Ostrzę na przedmiot, przełączam obiektyw na M, wciskam do połowy "spust" i słyszę "BIP"/"BEEP" - potwierdza ostrość. Robi fotkę.:confused:

Po dogłębnym przemyśleniu :idea: wgrałem oryginalny Canonowy Firmware ver 1.1.1.
VOILA wszytsko działa jak należy. :p :arrow:

Po przetestowaniu, że wszytko, faktycznie, działa wgrałem firmware WASI.
Nadal ten sam problem. :evil: Wgrałem oryginalny Soft. Wgrałem Soft UnDutchables. Nadal ten sam problem. Jest o tyle łatwiej, że przełączenie na ręczne ostrzenie można poprzez wciśnięcie guzika "lewo"/"<".

Teraz już mam wgrany koszerny firmware od Canona i martwi mnie to, że omija mnie tyle możliwości, które używałem.

Czy ktoś wie jaka jest przyczyna tego problemu i jak można nadal pracować z modyfikowanym Softem takim jak Wasia czy UnDutchables?:?:

Mam nadzieję, że ta historia się komuś przyda jeśli będzie miał problem ze swoim Canon 300D Digital Rebel.

Tomasz Golinski
22-05-2006, 11:45 PM
A na wasi miałeś ustawione One Shot albo AFAI czy Servo?

Vitez
23-05-2006, 12:12 AM
Patrzac na teamt... raczej nie wina Wasi tylko holdera do aparatu :roll: .

konradl
23-05-2006, 01:11 AM

Tez stawiam na servo :)

DoMiNiQuE
23-05-2006, 09:04 AM
Ustawienie ostrosci i brak beep-beep wskauje na servo, ale migawki nie wyzwalal, wiec to pewnie cos innego :roll:

Mnieteq
23-05-2006, 10:05 AM
Miałem dokładnie identyczne objawy.
Po wgraniu oryginalnego softu usterka ustąpiła. Po wgraniu najnowszej Wasi jest OK. Operacja przynajmniej u mnie pomogła.

mor_feusz
23-05-2006, 10:19 AM
Ze tak powiem z innej beczki - a nie lepiej wgrac 1.0.3 od Producenta?

Peri Noid
23-05-2006, 10:27 AM
Ze tak powiem z innej beczki - a nie lepiej wgrac 1.0.3 od Producenta?
1.0.3 od Canona to jest do 350D, a nie do trabanta. Do 300D Canon udostępnia wersję 1.1.1. Wersje firmawe'u z innych modeli się po prostu nie nadają (Wasia/unDutchables to nie jest oryginalny firmware).

W moim trabancie od ponad roku jest soft UnDutchables i nie miałem z nim absolutnie żadnych kłopotów.

perfektcom
23-05-2006, 12:29 PM

Foce od jakiegoś niedługiego czasu ale wstyd mi przyznać że nie wiem o co sie rochodzi w pytaniu powyżej. Prosze o wytłumaczenie.

Jeśli chodzi o mojego "trabanta" to po próbie wgrania wasi, undutchables nic nie pomaga. To musi być jakaś pierdółka która można wyłączyć.

Dziekuję za dotychczasowe podpowiedzi i czekam na dalsze informacje. Moj "trabant" musi "chodzić" na tuningu (czytaj Wasia).

Pozdrawiam

perfektcom

_invictus
23-05-2006, 12:36 PM
strzałką prawą zmieniasz tryb focusa, na ekraniku lcd wtedy masz (kręcąc rolką) wyświetlone je: SE, AF AI i OS, za pewnie masz ustawione na AF SE, spróbuj zmienic na AI AF

mor_feusz
23-05-2006, 12:56 PM
1.0.3 od Canona to jest do 350D, a nie do trabanta.
Przepraszam niedopatrzylem

perfektcom
23-05-2006, 04:32 PM
strzałką prawą zmieniasz tryb focusa, na ekraniku lcd wtedy masz (kręcąc rolką) wyświetlone je: SE, AF AI i OS, za pewnie masz ustawione na AF SE, spróbuj zmienic na AI AF

Rozumiem, że

SE = Single exposure
AF = Auto focus
AI = ???
OS = One Shot

a może

AF OF = Auto focus switched off?
AF OS = Auto Focus One Shot then refocus ?
AF SE AI-Servo = AF Single Exposure Artificial Inteligence Servo ?(chyba przsadziłem z wyobraźnią)

Jeśli moje domysły są poprawne, jaka jest różnica między OS a SE?

Muszę przyznać że wyłazi ze mnie amatorszczyzna i brak podstawowych wiadomości o moim sprzęcie :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: za co przepraszam.

Pozdrawiam

Perfektcom

PS Przeczytaem cay wtek na temat problemu wasi z 300D u jednego i dochodzo wniosku e tytuł mojego postu jest za daleko posunieta konkluzją. Powinno być "=> nieświadomy użytkownik" Nie mniej szkam odpowiedzi na mój problem

_invictus
23-05-2006, 04:48 PM
Jeśli moje domysły są poprawne, jaka jest różnica między OS a SE?

fakt, wyobraźni Ci nie brakuje :) OS= one shot [pojedyncze nastawienie ostrości], SE= servo [ciągłe nastawianie ostrości względem zmieniającej się odległości od celu] (w 300D to raczej semi-servo bo by zwolnic migawke, trzeba wcisnąc lewy krzyżak po namierzeniu)

Ściągnij instrukcję do 10D albo 350D a może wszystko stanie się jasne.

perfektcom
23-05-2006, 05:21 PM
wielkie dzięki

Paradox
23-05-2006, 10:33 PM
perfektcom -napisz czy pomogła instrukcja :)

perfektcom
24-05-2006, 12:10 AM
Panie i Panowie,

Dziekuję wszystkim za pomoc. Mam wiele nauki przed sobą. Faktycznie instrukcje pomogły i było to prawidłowe zachowanie dla ustawienia AF SE w sofcie Wasi i UnDutchables.

Jeszcze raz dzięki.

Pozdrowienia

Perfektcom

allxages
24-05-2006, 01:24 AM
Wczoraj miałem taki sam problem, ale odrazu zauważyłem żem sobie Servo ustawił nie te co trzeba ;)