PDA

Zobacz pełną wersję : Backup dla EOS 5D mark II

Paranoid91
21-10-2019, 02:06
Witam serdecznie. Niedawno kupiłem EOS 5D mark II. Co prawda ma on przebieg nieco ponad 10 tysięcy. Jednak nie chcę go zajechać nauką fotografii, a zdjęć robię w tym celu bardzo dużo.

Pomyślałem nad drugim aparatem. Poważnie myślę o 650d. Generalnie szukam sprzętu do 800 zł. Na Allegro znalazłem 650d z przebiegiem 3 tysiace.

Co polecacie?

Bechamot
21-10-2019, 07:56
polecilbym drugi c5 mk2. bedziesz mial calkowita zgodnosc systemowa.
Aby oszczedzac ten drugi , wskazany bylby nastepny , trzeci - tez c5 mk 2.

bedziemy miec piekna zgodnosc rzeczywistosci z ksywa , jak sobie wyszukales, slowem - nastapi pelna harmonia

Macios
21-10-2019, 08:25
Nie bój się, nie zajedziesz. Ucz się, rób zdjęcia i nie przejmuj, to bardzo wytrzymały sprzęt. Pracuje nim zarobkowo od ładnych kilku lat i ma się świetnie:)

Paranoid91
22-10-2019, 00:02
Nie bój się, nie zajedziesz. Ucz się, rób zdjęcia i nie przejmuj, to bardzo wytrzymały sprzęt. Pracuje nim zarobkowo od ładnych kilku lat i ma się świetnie:)

A warto kupić tego 650d?

Macios
22-10-2019, 06:26
Ale po co konkretnie? 650D to matryca APSC, czyli by mieć tożsame ogniskowe do 5dmkII, będziesz musiał kupić dodatkowe obiektywy, czyli spore nakłady, sporo potrzebnego miejsca w plecaku, a jeśli zyskiem jest tylko "oszczędność 5tki", to uważam, że gra nie jest warta świeczki.

Paranoid91
22-10-2019, 06:34
Ale po co konkretnie? 650D to matryca APSC, czyli by mieć tożsame ogniskowe do 5dmkII, będziesz musiał kupić dodatkowe obiektywy, czyli spore nakłady, sporo potrzebnego miejsca w plecaku, a jeśli zyskiem jest tylko "oszczędność 5tki", to uważam, że gra nie jest warta świeczki.

Oszczędność, ale i uzupełnienie. Poza tym przyda się na wspólne wypady z partnerką, która w końcu nie będzie się nudzić, gdy ja będę robił zdjęcia.

Podobno ten model ma lepszy AF, co daje możliwość zastosowania go tam, gdzie będzie to użyteczne.

że matryca mniejsza i dochodzi przelicznik ogniskowej to wiem. Tylko czy to wykaga dodatkowych inwestycji w szkło? Mając dwie matryce o różnych rozmiarach z obiektywu 50 robi się 50 i 80?

fret
22-10-2019, 07:24
No i tak doszliśmy w końcu do istoty problemu. Fotograficznie dokupienie 650D nie ma sensu. 5DII jest sprzętem trudnym do zajechania, swoją puszkę męczę amatorsko od dziesięciu lat i nic złego się nie dzieje.
Jeśli jednak za kilkaset zł możesz kupić zadowolenie swojej kobiety i swój święty spokój, to nie ma się nad czym zastanawiać ;)

Bechamot
22-10-2019, 07:33
A warto kupic....

zasmiecanie mieszkania zabawkami.

idac dalej tym tropem rozumowana:
wypadaloby oszczedzac 650 czyli kupic backup dla 650 - ki . Co ? - Jakis tani uzywany kompakt.

dalej wypadaloby oszczedzac ten kompakt , wiec nalazy kupic backup - co ?

komorke.

czyli ostatecznie mozesz sie uczyc fotografowac komorka , a c5mk2 zamknij do szafy , zeby sie nie zepsul do chwili, dopoki sie nauczysz.

Faktycznie paranoiczna logika.

Jesli czegos konkretnie nie potrzebujesz to nie kupuj, chyba ze masz nadmiar pieniadza i chcialbys koniecznie jakos wydac.
Ale dlaczego akurat na stary sprzet fotograficzny ?

Paranoid91
22-10-2019, 07:50
https://allegro.pl/oferta/aparat-canon-7d-body-tylko-13k-zdjec-stan-bdb-8458992040?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Jeszcze zastanawiam się nad tą ofertą

bans
22-10-2019, 08:03
https://allegro.pl/oferta/aparat-canon-7d-body-tylko-13k-zdjec-stan-bdb-8458992040?utm_medium=app_share&utm_source=facebook

Jeszcze zastanawiam się nad tą ofertą

Ty tu nie przyszedłeś po poradę, tylko po to żeby usłyszeć że dobrze robisz... A to co robisz jest zupełnie bez sensu.

Bechamot
22-10-2019, 08:04
moim zdaniem za tani.

kup cos znacznie drozszego.
jesli koniecznie chcesz wydac pieniadze , to kup cos rzeczywiscie drogiego. bedziesz mial dluzszy czas spokoj , dopoki znowu nie uzbierasz i poczujesz chec wydania.
nie ma znaczenia jaki aparat kupisz , gdyz nie o aparat Ci chodzi a o zakup kolejnej zabawki.

becekpl
22-10-2019, 08:50
jeśli szukasz backupa do backupa backupa to polecam fuji
masz pieniądze to je wydaj, a jak je wydasz to przestają swędzieć ręce

Tom77
25-10-2019, 18:02
Witam serdecznie. Niedawno kupiłem EOS 5D mark II. Co prawda ma on przebieg nieco ponad 10 tysięcy. Jednak nie chcę go zajechać nauką fotografii, a zdjęć robię w tym celu bardzo dużo.

Pomyślałem nad drugim aparatem. Poważnie myślę o 650d. Generalnie szukam sprzętu do 800 zł. Na Allegro znalazłem 650d z przebiegiem 3 tysiace.

Co polecacie?

Masz fajną puszkę której nie zajedziesz przez kilka lat, po co ci apsc ? Za 2 lata ta puszka będzie warta 800zł.
100 tys wytrzyma bez problemu, dajmy na to 30 tys zdjęć rocznie to daje 80 zdjęć dziennie, kto tyle robi ? No może w pierwszych tygodniach tak, ale po miesiącu będziesz robił tyle tygodniowo.

candar
26-10-2019, 03:39
Ty tu nie przyszedłeś po poradę, tylko po to żeby usłyszeć że dobrze robisz... A to co robisz jest zupełnie bez sensu.

Również odnoszę wrażenie, że to o czym pisze autor wątku - to zakupoholizm nie poparty racjonalnymi powodami. Czyli zakup kolejnej ładnej torebki pasującej kolorystycznie do szpilek (nie ujmując nikomu niczego oczywiście).

Co polecacie?
Paranoid91 Proponuję pozostać przy tym, co kupiłeś. A przede wszystkim nauczyć się obsługiwać to, co już kupiłeś oraz nauczyć się robić dobre zdjęcia. Zakup kolejnego aparatu fotograficznego poza poprawą samopoczucia nic nie zmieni a już z pewnością nie wpłynie na to, że zrobisz lepsze zdjęcia (piszesz, że uczysz się fotografować).

BTW - na 5D classic zrobiłem ponad 350.000 wyzwoleń migawki i pewnie zrobiłby drugie tyle. Jeśli szkoda Ci aparatu - to przepraszam za bezpośredniość: po kiego go w ogóle kupowałeś ? Aby stał na półce jako trofeum ? Tak przy okazji zapytam czym dla Ciebie jest pojęcie: "zdjęć robię w tym celu bardzo dużo" ? Znaczy ile ? Bo ja swego czasu robiłem po 800-1500 zdjęć dziennie każdego dnia w tygodniu (dla firmy odzieżowej). Sama ilość zdjęć nie przedkłada się na "naukę" - to tak nie działa...