Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pixele 2.0 koniec z przepaleniami

Bangi
15-10-2019, 07:41
Taka ciekawostka z rana
https://www.spidersweb.pl/2019/10/nastepca-matryc-cmos.html/amp

Bechamot
15-10-2019, 08:30
Niemcy nie beda w stanie wprowadzic takich matryc na rynek.
Oznacza to cos przeciwnego - ze takie matryce nie beda masowo produkowane.
Matryce sa w stanie produkowac w masowych ilosciach azjaci.
jesli rozwiazanie zostanie opatentowane w Niemczech , azjaci nie beda chcili je stosowac. Szukac beda wlasnych rozwiazan, chcac uniknac oplat licencyjnych , czyli wyplywu kapitalu z wlasnych przedsiebiorstw .

Gdyby taka matryca powstala w azji, pewnie za rok, dwa mielibysmy ja w aparatach. A ze powstala w niemczech , pewnie jej nie zobaczymy poza drogimi zastosowaniami przemyslowymi.
Wynalazek tej matrycy w Niemczech i ewentualna jej produkcja, juz na starcie czyni ja drozsza od tej , ktora powstalaby w azji.
Nie wierze , iz znajdzie zastosowanie w aparatach , jak nie znalazl blacksilicon. Czy ktos jeszcze o tym pamieta ? - a mialo byc tak cudownie.

chester_jds
15-10-2019, 09:32
O rozwiązaniu polegającym na równoległym zliczaniu ilości pełnych naświetleń sensela czytałem na optycznych ze dwa lata temu. Nihil novi sub sola.

Bechamot
15-10-2019, 10:13
rzecz nie jest co do zasady wcale nowa.
Problem polega na tym , ze jest to rodzaj migawki w migawce.
sygnal musi byc probkowany wielokrotnie w czasie naswietlania.
probkowanie odbywa sie kosztem oslabienia sygnalu ( Heiselberg) , oznacza to widoczne pogorszenia jakosci w cieniach, gdyz tam niewielki odstep sygnal / szum bedzie jeszcze mniejszy. Poprawi sie odwzorowanie w wysokich swiatlach gdyz odstep sygnal szum jest i tak duzy , pogorszy w cieniach . Rownolegle pojawia sie wiec Problem skutecznego odszumiania. Ale skoro mozna skuteczniej odszumic , to przeciez wynik bedzie lepszy dla matryc bez probkowania. Tak wiec w kazdym przypadku prowadzi to to pogorszenia jakosci obrazowania w cieniach. nie wiaze z tym w fotografii zadnych nadziei.

Kolekcjoner
16-10-2019, 12:54
Niemcy nie beda w stanie wprowadzic takich matryc na rynek.
Oznacza to cos przeciwnego - ze takie matryce nie beda masowo produkowane.

Niczego nie oznacza i nie ma znaczenia kto to wprowadzi.

Marcinus
16-10-2019, 17:05
Bechamot Heiselberg? :p a co ów gość wymyślił?

Bechamot
18-10-2019, 09:11
tego nikt nie wie , choc to powszechnie znane.