Zobacz pełną wersję : Nikon Z50
Nikon zaryzykował i wypuscił ML w formacie APS-C z bagnetem Z:
https://www.youtube.com/watch?v=g-6HsMYyHag
Jakaś myśl za tym stoi, zobaczymy.
Kolekcjoner
12-10-2019, 00:40
Nikon zaryzykował i wypuscił ML w formacie APS-C z bagnetem Z:
https://www.youtube.com/watch?v=g-6HsMYyHag
Jakaś myśl za tym stoi, zobaczymy.
Nie wiem przede wszystkim jaka myśl stoi za ceną tego wynalazku ;)...
Druga rzecz to nie bardzo wiem dla kogo to ma być? Tego chyba sam Nikon nie wykminił.. ;)
Nikon poszedł w ślady SONY i zrobił ML APS-C z takim samym bagnetem, jak ML FF, co da użytkownikom większą swobodę w stosowaniu posiadanej optyki i dosłownie każdej następnej, która się ukaże. Ponadto zastosował sprawdzoną matrycę z D500. Jeżeli sprawność jego AF dorówna D500, to ja się nawet piszę na to body. I bardzo dobrze zrobił mz, że nie poszedł w miniaturyzację, jak Canon, bo to dobrze rokuje dla użycia Z50 z dłuższymi teleobiektywami. Małych aparatów jest w ciul, jak ktoś takich potrzebuje, ale są też tacy, którzy potrzebują APS-C z przyzwoitą ergonomią, a to wyklucza szaleńczą miniaturyzację. Od razu dał też wbudowany EVF i uchylny ekran, a więc nie jest to ogryzek w stylu Canona.
Kolekcjoner
12-10-2019, 01:12
Tu jeszcze porównanie wielkości z RP:
http://j.mp/2nJ8yRW
jan pawlak
12-10-2019, 05:02
Nikon poszedł w ślady SONY i zrobił ML APS-C z takim samym bagnetem, jak ML FF, co da użytkownikom większą swobodę w stosowaniu posiadanej optyki i dosłownie każdej następnej, która się ukaże. Ponadto zastosował sprawdzoną matrycę z D500. Jeżeli sprawność jego AF dorówna D500, to ja się nawet piszę na to body. I bardzo dobrze zrobił mz, że nie poszedł w miniaturyzację, jak Canon, bo to dobrze rokuje dla użycia Z50 z dłuższymi teleobiektywami. Małych aparatów jest w ciul, jak ktoś takich potrzebuje, ale są też tacy, którzy potrzebują APS-C z przyzwoitą ergonomią, a to wyklucza szaleńczą miniaturyzację. Od razu dał też wbudowany EVF i uchylny ekran, a więc nie jest to ogryzek w stylu Canona.
Na ale jeśli jest aparat APS-C :
- który ma "te same" wymiary co FF i "ten sam" ciężar
- który ma wbudowaną tą samą technologię co FF
- do którego jest to samo "oprzyrządowanie" (obiektywy, aku, lampy, piloty, ....) co do FF
to kupisz i będziesz używał w studio czy targał w plecaku APS-C zamiast FF ?
Musiałaby być wyraźna różnica cen body APS-C i obiektywów APS-C od odpowiedników FF
jp
Do niektórych zastosowań wystarczy wyraźna różnica w gęstości pikseli.
Do niektórych zastosowań wystarczy wyraźna różnica w gęstości pikseli.
Jednolity bagnet dla FF i APS-C sugeruje, że Z50 w intencji zostanie dokupiony do body FF.
Jeżeli dokupuje go posiadacz Z7 (bogaty więc kto mu zabroni ;)) to na obrazku z Z50 ujrzy wykropowany obrazek ze swojego body FF - bo matryce mają z gruba tą samą gęstość pixeli. No a jeżeli matryca Z50 rzeczywiście pochodzi z D500 to na dodatek straci mu się jakieś 0,7EV z DR w stosunku do Z7.
To nie taka myśl stoi za Z50. Myślę, że muszą się pojawić dedykowane do cropa, lekkie i tańsze obiektywy Z. Tyle, że można je podpiąć też do Z7 i mieć lepszy obrazek niż z Z50.
Wychodzi na to, że największy sens ma zakup Z50 z dedykowanymi do cropa obiektywami i ewentualnym użyciem starszych szkieł. Bez mieszania z FF.
jan pawlak
12-10-2019, 09:36
Z50 jest lżejszy od Z6(7) (450G/678G), ma "słabszy" wizjer, ....
Wygląda na to że chyba "tradycyjnie" platforma dwucyfrowa (Z50) będzie projektowana/dedykowana dla początkujących a jednocyfrowa (Z6/7) to dla zaawansowanych
jp
... na obrazku z Z50 ujrzy wykropowany obrazek ze swojego body FF - bo matryce mają z gruba tą samą gęstość pixeli...
Wygląda na to, że Nikon wykonuje jakieś dziwne ruchy.
Nikon poszedł w ślady SONY i zrobił ML APS-C z takim samym bagnetem, jak ML FF, co da użytkownikom większą swobodę w stosowaniu posiadanej optyki i dosłownie każdej następnej, która się ukaże.
... Małych aparatów jest w ciul, jak ktoś takich potrzebuje, ale są też tacy, którzy potrzebują APS-C z przyzwoitą ergonomią,Dokładnie.
Na ale jeśli jest aparat APS-C :
- który ma "te same" wymiary co FF i "ten sam" ciężar
- który ma wbudowaną tą samą technologię co FF
- do którego jest to samo "oprzyrządowanie" (obiektywy, aku, lampy, piloty, ....) co do FF
Musiałaby być wyraźna różnica cen body APS-C i obiektywów APS-C od odpowiedników FF
jp
Szkła kitowe sa taniutkie. Jest mniejszy i lżejszy, technologię - jaka ma mieć? Sony A6xxx to ta sama co A7 czy inna?
Szkła - może mieć małe DX i może mieć FF, co jest największą zaletą w stosunku do utrzymywania dwóch bagnetów w bezlustrach Canona (R i M).
Wygląda na to że chyba "tradycyjnie" platforma dwucyfrowa (Z50) będzie projektowana/dedykowana dla początkujących a jednocyfrowa (Z6/7) to dla zaawansowanychTo pierwszy model. Czy zaproponują bezlustro DX w wersji pro - jak Nikon D500 to się okaże. Zapewne tak, ale są pilniejsze sprawy.
Co to za dylematy?! Komu jest potrzebny bezlusterkowiec wagi piórkowej to jego sprawa, a ja potrzebuję ewentualnie bezlusterkowca APS-C mającego przyzwoitą ergonomię i wagę, który z obiektywem co najmniej 100-400 mm da się obsługiwać bez większego bólu, bo bardzo lekkie body przesuwa środek ciężkości zestawu na nos, a to wcale nie jest takie fajne.
--- Kolejny post ---
Wygląda na to, że Nikon wykonuje jakieś dziwne ruchy.
Wygląda na to, że to Canon wykonuje dziwne ruchy. Na dpreview.com już psioczą na bajzel w mocowaniach Canona zupełnie tak samo, jak ja. Gdybym się obsrał kasą, to dzisiaj bym brał SONY A7R IV plus obiektywy SONY 200-600 do FF i 2,8/16-55 do APS-C, i miał wywalone na całą resztę szklarni i korpusów.
Z50 ustanowił pewien poziom ceny dla dosyć solidnego body APS-C i liczę, że Canon wypuszczając M5II weźmie to pod uwagę - wypadałoby się zmieścić w 1k$. Mam nadzieję, że zachowa gabaryty M5.
... Gdybym się obsrał kasą, to dzisiaj bym brał SONY A7R IV plus obiektywy SONY 200-600 do FF i 2,8/16-55 do APS-C, i miał wywalone na całą resztę szklarni i korpusów.
I to jest bardzo dobre zaprzeczenie sensu istnienia takiej puszki jak Z50 :)
Kolekcjoner
13-10-2019, 22:21
Szkła - może mieć małe DX i może mieć FF, co jest największą zaletą w stosunku do utrzymywania dwóch bagnetów w bezlustrach Canona (R i M).
No, bo u Canona nie da się zrobić małego FF w bezlustrze, nie da się też zrobić cropa z bagnetem RF :lol:...
Za to da się przy rozdęteym bagnecie Nikona zrobić miniaturowe szkła.... Prawdziwi cudotwórcy tam siedzą ;)....
Co
Wygląda na to, że to Canon wykonuje dziwne ruchy. Na dpreview.com już psioczą na bajzel w mocowaniach Canona zupełnie tak samo, jak ja. Gdybym się obsrał kasą, to dzisiaj bym brał SONY A7R IV plus obiektywy SONY 200-600 do FF i 2,8/16-55 do APS-C, i miał wywalone na całą resztę szklarni i korpusów.
To kup wreszcie to Sony i przestań marudzić....
Dzięki uprzejmości firmy Canon nie możemy mieć do FF małego, taniego, lekkiego, stabilizowanego zooma 24-55 mm, bo i po co?
2897
ATTACH=CONFIG]2898[/ATTACH]
Dzięki uprzejmości firmy Canon nie możemy mieć do FF małego, taniego, lekkiego, stabilizowanego zooma 24-55 mm, bo i po co?
Pewnie jakiś księgowy w Canonie skalkulował, że dla klienta kłopot z urwanym lustrem w nietanim body FF jest wiekszy niż korzysci z zabawy kitem od cropa.
jan pawlak
15-10-2019, 04:14
Z "mały" to jest jakiś fetyszyzm.
Mały to np. taki który (z obiektywem) mieści się do kieszeni.
I to jego jedyna zaleta z faktu że jest mały
A jak ma takie wymiary że już musisz wkładać do plecaka/torby a potem gdy trzymasz w ręku czy na szyi czy w uchwycie capture itd. to co za różnica czy ma kilka centymetrów więcej/mniej ?
A większy (na ogół) lepiej się trzyma w ręku, lepiej się obsługuje, ....
jp
to zeby troche bardziej bylo o Z50 przekleilem dywagacje: https://www.canon-board.info/threads/111298-jak-Canon-zastapil-bagnet-FD-przez-EF
i o bagnecie M vs RF tez wycielem. bo akurat mialem chwile a dyskusja kompletnie nie dotyczyla Z50
https://www.canon-board.info/threads/111299-bagnet-M-a-bagnet-RF
Pewnie jakiś księgowy w Canonie skalkulował, że dla klienta kłopot z urwanym lustrem w nietanim body FF jest wiekszy niż korzysci z zabawy kitem od cropa.
Jakoś Nikon, ani Pentax, nie mają tego problemu, aby obiektywy do ichnich DSLR APS-C urywały lustra w ichnich DSLR FF.
Kolekcjoner
15-10-2019, 23:40
Jakoś Nikon, ani Pentax, nie mają tego problemu, aby obiektywy do ichnich DSLR APS-C urywały lustra w ichnich DSLR FF.
Tak.... szczególnie Pentax jest świetnym przykładem i wzorcem do naśladowania :lol:. Może kup Pentaxa i będziesz zadowolony, bo tego marudzenia w każdym wątku już się nie da czytać....
A ty coś merytorycznego to potrafisz w ogóle napisać?
Kolekcjoner
16-10-2019, 00:37
A ty coś merytorycznego to potrafisz w ogóle napisać?
Nie mam czasu, bo muszę czytać te Twoje jęki ..;)...
capo-di_tutti-capi
16-10-2019, 01:09
Wyświetlacz Z50 odwraca się w najgorszą możliwą stronę. Statyw czy Gorillapod będą go zasłaniać. Vlogerzy to wytykają.
Z 16-50mm kosztuje 300 zł mniej niż Canon EOS M6 Mark II z obiektywem EOS M 15-45mm i wizjerem elektronicznym.
Ma tylko 20mpix (Canon EOS M6 II 32mpix, Fuji X-T30 26mpix BSI, Sony A6400 24mpix)
Ma kropa 1.5x w 4K. (Canon, Fuji i Sony nie mają) Ciężko będzie z szerokim kątem.
Ostrość pewnie będzie taka w 4K https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen?attr29_0=nikon_d7500&attr29_1=canon_eos90d&attr29_2=fujifilm_xt30&attr29_3=sony_a6400&attr72_0=4k&attr72_1=4k&attr72_2=4k&attr72_3=4k&normalization=full&widget=640&x=-0.01113881829843782&y=-0.5023136927874919 -czyli lepiej od M6 II.
Na tle konkurencji niczym się nie wyróżnia http://thenewcamera.com/nikon-z50-vs-canon-eos-m6-mark-ii-vs-sony-a6400-vs-fuji-x-t30/
Mnie ciekawi, jak Z50 ulokuje się w takim zestawieniu:
https://mirrorlesscomparison.com/best/mirrorless-cameras-for-wildlife-and-bird-photography/
capo-di_tutti-capi
16-10-2019, 11:56
atsf
To nie nie jest ta pólka.
Choć jpegów w serii robi 97.
atsf
To nie nie jest ta pólka.
Choć jpegów w serii robi 97.
Pożyjemy, zobaczymy. W tamtych testach używano do focenia ptaków zarówno aparatów FF, jak i APS-C, co samo w sobie jest nieporozumieniem, a więc wcześniej, czy później, jakaś konfrontacja Z50 z D500 musi nastąpić. O M6 Mk II już wiadomo, że w te klocki jest bardzo dobry, ale nie ma on własnego celownika.
Strasznie to wszystko dokładnie analizujecie a to tylko aparat, którego właściciele będą zabierać na wakacyjne wycieczki lub urodzinki bąbelka ;)
capo-di_tutti-capi
16-10-2019, 13:31
Za 5000 jest spory wybór aparatów które z tym sobie poradzą.
Przy kręceniu wideo 4K Nikonem Z50 standardowy obiektyw 16-50mm traci praktycznie swoją szerokokątność.
Canon w EOS M6 II odrobił tu lekcje.
Za 5000 jest spory wybór aparatów które z tym sobie poradzą.
Przy kręceniu wideo 4K Nikonem Z50 standardowy obiektyw 16-50mm traci praktycznie swoją szerokokątność.
Canon w EOS M6 II odrobił tu lekcje.
Szkoda, że nie wszystkie lekcje. Własnego celownika nie ma, a opcje filmowe mnie nie interesują. Użycie celownika i lampy błyskowej jednocześnie też jest niemożliwe.
Kolekcjoner
17-10-2019, 12:24
Szkoda, że nie wszystkie lekcje. Własnego celownika nie ma, a opcje filmowe mnie nie interesują. Użycie celownika i lampy błyskowej jednocześnie też jest niemożliwe.
M6 z założenia nie ma celownika i wiadomo było że nie miał mieć i choćbyś to napisał jeszcze sto razy i w stu wątkach to mu nie urośnie ten celownik ;)
M6 z założenia nie ma celownika i wiadomo było że nie miał mieć i choćbyś to napisał jeszcze sto razy i w stu wątkach to mu nie urośnie ten celownik ;)
No i dlatego ten sprzęt mnie nie interesuje, a ubolewam, że w pierwszej kolejności nie pojawił się następca M5 albo M50. O tym, że najpierw pojawi się M6 Mk II, to my się dowiedzieliśmy po fakcie.
Swoją drogą zastanawiam się, dlaczego chęć uczynienia bezlusterkowców jak najbardziej płaskimi jest tak przemożna, skoro w wielu sytuacjach żadnego sensu to nie ma (a konkretnie zależy to od przypiętej optyki), zamiast wykorzystać sytuację i zwiększyć separację matrycy od LCD i poprawić ich chłodzenie.
Kolekcjoner
17-10-2019, 19:41
Swoją drogą zastanawiam się, dlaczego chęć uczynienia bezlusterkowców jak najbardziej płaskimi jest tak przemożna, skoro w wielu sytuacjach żadnego sensu to nie ma (a konkretnie zależy to od przypiętej optyki), zamiast wykorzystać sytuację i zwiększyć separację matrycy od LCD i poprawić ich chłodzenie.
Bo bardzo wiele osób używa bezlusterkowca jako rodzaju aparatu kieszonkowego.
No i dlatego ten sprzęt mnie nie interesuje, a ubolewam, że w pierwszej kolejności nie pojawił się następca M5 albo M50. O tym, że najpierw pojawi się M6 Mk II, to my się dowiedzieliśmy po fakcie.
osobiscie, po roku uzywania M5 dochodze do wniosku ze... takiej jakosci celowniki elektroniczne to lepiej niech sobie w d* wsadza. to juz wole aparat tylko z ekranikiem :)
nie zeby celownik w M5 byl naprawde zly, ale do optycznego to jest przepasc. i jeszcze troche wody w Wisle uplynie zanim to bedzie na naprawde uczciwym poziomie, zeby moc zapomniec o aparacie z normalnym optycznym podgladem sceny
osobiscie, po roku uzywania M5 dochodze do wniosku ze... takiej jakosci celowniki elektroniczne to lepiej niech sobie w d* wsadza. to juz wole aparat tylko z ekranikiem :)
nie zeby celownik w M5 byl naprawde zly, ale do optycznego to jest przepasc. i jeszcze troche wody w Wisle uplynie zanim to bedzie na naprawde uczciwym poziomie, zeby moc zapomniec o aparacie z normalnym optycznym podgladem sceny
No więc właśnie. Uważam, że postęp powinien się manifestować w pierwszej kolejności tam, gdzie aktualnie jest takie coś z grzybnią. Zostawili by w spokoju M50 po całości za wyjątkiem dania mu duuużo lepszego EVF, i AF, a dopiero w następnych wcieleniach poprawiali po kolei inne rzeczy, a nie napierniczą fiuczerów do wiwatu, a to, co kulało, kuleje dalej. Właśnie EVF-y są dla mnie rzeczą odstręczającą w perspektywie przejścia z DSLR na ML, chociaż, mając chwilę w rękach Fuji X-T2, byłem mile zaskoczony.
--- Kolejny post ---
Bo bardzo wiele osób używa bezlusterkowca jako rodzaju aparatu kieszonkowego.
Chyba tylko w zimie :lol: W upalne lato to ja nie mam na sobie za wiele odzieży z kieszeniami, w których mógłbym ukryć bezlusterkowiec, a jak jeszcze założę cipognioty rowerowe, to nie mam żadnych kieszeni.
michalab
17-10-2019, 23:02
a jak jeszcze założę cipognioty rowerowe, to nie mam żadnych kieszeni.
No właśnie na rowerze z lustrzanką nie jeździłem, bo duża, bo ciężka, bo wstrząsy jej nie służą. A ML wkładam do torby pod ramę bez problemu i bez większych obaw.
Kolekcjoner
17-10-2019, 23:27
No więc właśnie. Uważam, że postęp powinien się manifestować w pierwszej kolejności tam, gdzie aktualnie jest takie coś z grzybnią. Zostawili by w spokoju M50 po całości za wyjątkiem dania mu duuużo lepszego EVF, i AF, a dopiero w następnych wcieleniach poprawiali po kolei inne rzeczy, a nie napierniczą fiuczerów do wiwatu, a to, co kulało, kuleje dalej. Właśnie EVF-y są dla mnie rzeczą odstręczającą w perspektywie przejścia z DSLR na ML, chociaż, mając chwilę w rękach Fuji X-T2, byłem mile zaskoczony.
Chyba tylko w zimie :lol: W upalne lato to ja nie mam na sobie za wiele odzieży z kieszeniami, w których mógłbym ukryć bezlusterkowiec, a jak jeszcze założę cipognioty rowerowe, to nie mam żadnych kieszeni.
Ja mam takie wrażenie jak czytam to co piszesz, że chciałbyś żeby ktoś stworzył sprzęt specjalnie dla Ciebie. Otóż niestety sprzęt tworzy się pod tzw. target. I co do zasady jest tak, że najlepiej dla finansów firmy sprawa wygląda wtedy gdy ten target jest możliwie największy. Nie ma tu zupełnie znaczenia, że pewna liczba osób przez to nie kupi tego sprzętu - ważne że Ci do których jest kierowany kupią i będzie ich wystarczająco dużo żeby się hajs zgadzał ;)....
BTW: na rower to może jakaś kamerka sportowa albo coś podobnego.
Ja mam takie wrażenie jak czytam to co piszesz, że chciałbyś żeby ktoś stworzył sprzęt specjalnie dla Ciebie. Otóż niestety sprzęt tworzy się pod tzw. target. I co do zasady jest tak, że najlepiej dla finansów firmy sprawa wygląda wtedy gdy ten target jest możliwie największy. Nie ma tu zupełnie znaczenia, że pewna liczba osób przez to nie kupi tego sprzętu - ważne że Ci do których jest kierowany kupią i będzie ich wystarczająco dużo żeby się hajs zgadzał ;)....
BTW: na rower to może jakaś kamerka sportowa albo coś podobnego.
Mam takie jakieś niejasne przeczucie, że jakby producenci robili sprzęt pod moje oczekiwania, to innym też by się to bardzo podobało :D
Na rower to ja biorę do przedniego koszyka torbę Lowepro Top Loader 75 AW z przytroczonym dużym etui na obiektyw Camrock, w tym mam C 80D + T 100-400, C M2, albo C 550D z 18-55 STM, albo z 55-250 STM, lampę i mały statyw. Czasem do tylnego koszyka dorzucam jeszcze torebkę z innymi fotogratami. Na wczasy też jeżdżę z rowerem i z takim wyposażeniem (pociągiem do miejscowości docelowej,) a pojęcie "sprzętu spacerowego" dla mnie nie istnieje :D
Kolekcjoner
19-10-2019, 00:10
Mam takie jakieś niejasne przeczucie, że jakby producenci robili sprzęt pod moje oczekiwania, to innym też by się to bardzo podobało :D
Tylko w biznesie nie jest ważne co się komu podoba tylko co kupi. Mnie się masę rzeczy podoba, a z wielu względów nie kupuję. To jest właśnie ta trudność nad którą się głowią całe sztaby ludzi.
Tylko w biznesie nie jest ważne co się komu podoba tylko co kupi. Mnie się masę rzeczy podoba, a z wielu względów nie kupuję. To jest właśnie ta trudność nad którą się głowią całe sztaby ludzi.
Jeszcze tego by brakowało, abym mnie **** bolała z tego samego powodu, co księgowych u Canona ;)
Kolekcjoner
21-10-2019, 21:48
Jeszcze tego by brakowało, abym mnie **** bolała z tego samego powodu, co księgowych u Canona ;)
Dlatego możesz wymyślać tutaj dowolne fantasmagorie, oni już nie mają tak lekko.
Nieśmiało dodam, że za 6,5k zł można kupić Nikona Z6 + 24-70mm f/4.0 S + FTZ Adapter Kit https://www.facebook.com/110219030398558/videos/380664159506040/
Nie wiem jak jest wiarygodność tego sklepu, ale jednak można tanio sprzedawać aparaty ;)
Tak więc wykastrowany Z50 to jakieś nieporozumienie w tej cenie ;)