Zobacz pełną wersję : Manualny obiektyw m42
Zakk Wylde
21-05-2006, 13:11
Witam.
Z racji tego, że jestem początkującym w dziedzinie fotografi z canonem 300D mam pytanie. Chciałbym sobię kupić obiektyw manualny do canonka 300D. Czytałem dużo na forum o obiektywach (jupitery itp.).
Chciałbym kupić obiektyw kóry jest dobry do robienia krajobrazów, jak i do robienia fotek na koncertach (więc nasuwa się odrazu aby to nie był szeroki kąt tylko wąski oraz aby robił zdjęcia rzyleta na nieskończoność).
Co radzicie.... dobrze by było abym mogł odebrać taki obiektyw z katowić lub krakowa osobiście bo bym jeszcze przetestował go na miejscu.
http://www.allegro.pl/8885_m42.html?id=8885&view=gtext&state=6&order=pd&change_view=1
Pozdrowienia.
Zeiss Jenna Pancolar 50 1,8, Zeiss Jena Biometar 80 2,8, Zeiss Jena Sonnar 135 3,5
każdy z nich MC i jest super....
do landszaftow i koncertow? sorry, nie ma jednego szkla do wszystkiego, albo jedno albo drugie
A.Mroczek zaleca robić np w górach miedzy innymi 135-200 mm
uwaga!!! stare szkła tylko 28mm i więcej.
dla pstrykaczy moze byc i 200, mozna porobic opalajace sie turystki, czy czytac z gazety pana przed nami.
tak czy inaczej imho wychodzenie na landszafty bez szerokiego to pomylka, bez znaczenia co ktostam na ten temat mowi. lepiej samemu wiedziec czego sie potrzebuje
Zakk Wylde
21-05-2006, 14:52
lepiej samemu wiedziec czego sie potrzebuje
hEH... NIE ZNAM SIĘ NA STARYCH OBIEKTYWACH WIĘC PO CO KUPIĆ JAKIEGOŚ SMELCA ABY ROBIŁ MI ZDJĘCIA W SŁABEJ JAKOSCI ITP. jAK BYS CZYTAŁ OD POCZĄTKU TO JAK PROSIAŁEM O RADĘ A TY ZAMIAST RADZIĆ TO PISZESZ BYLE CO BYLE MIEC WIĘCEJ POSTÓW.... DODATKOWO WIEM CO MI JEST POTRZEBNE:
Chciałbym kupić obiektyw kóry jest dobry do robienia krajobrazów, jak i do robienia fotek na koncertach
Pozdrawiam.
hEH... NIE ZNAM SIĘ NA STARYCH OBIEKTYWACH WIĘC PO CO KUPIĆ JAKIEGOŚ SMELCA ABY ROBIŁ MI ZDJĘCIA W SŁABEJ JAKOSCI ITP. jAK BYS CZYTAŁ OD POCZĄTKU TO JAK PROSIAŁEM O RADĘ A TY ZAMIAST RADZIĆ TO PISZESZ BYLE CO BYLE MIEC WIĘCEJ POSTÓW....
yeah 1 post wiecej, trzeba opic...
tu nie chodzi o to czy kupisz szmelca czy nie, tylko o to JAKI ten obiektyw chcesz. moge Ci polecic wspaniale ferrari, swietne osiagi, bezproblemowy, z dozywotnia gwarancja, tylko co Ci po nim, jezeli chcesz zwiedzac afganistan?
chcesz tele? pare bylo wyzej, mozesz kupic nawet i jupitera 37a, pieknie rozmywa tlo, bardzo przyjemne szklo, co nie zmienia faktu, ze chcac krajobrazowac sie, poczujesz sie ograniczony tak dlugim szklem
Blindseeker
25-11-2006, 02:23
Hej,
Jak potrzebujesz dobrego teleobiektywu, to zdecydowanie polcam Sonnary Carl Zeiss Jena - i to bez względu na ogniskową, każdy jest wspaniały.
Ale niezbyt widzę stosowanie ich do krajobrazu.... Będzie za wąsko, tak jak już inni wcześniej pisali. Do krajobrazu z manuali Flektogon 20/f4 lub 20/f2.8.
mcgregor99
25-11-2006, 10:48
Zeiss Jenna Pancolar 50 1,8, Zeiss Jena Biometar 80 2,8, Zeiss Jena Sonnar 135 3,5
każdy z nich MC i jest super....
Wg mnie to była najkonkretniejsza odpowiedź ...Aczkolwiek jak mówią inni nie znajdziesz Uniwersalnego do tych dwóch fotografii.... Jedynie coś w okolicach 50mm moze sie sprawdzić i tu i tu....
Ja ze swojej strony dołożyłbym do tej listy wyboru jeszcze Flektogona 2.4/35...
A ja np. mam jupitera 200/f4 za niewielką kase(100zł) i jestem z niego całkiem zadowolony;) jak za takie pieniądze to robi naprawdę fajne fotki;)<--to tak jakby cie coś tańszego interesowało, no i 200mm na koncert do dużych zbliżeń-albo jak się nie dopchasz pod scene, będzie w sam raz.
Witam
To ja się "podepnę" pod ten post,coby kolejnego nie zakładać...
Co do jakości fotek ze stałoognoskowych szkieł M42 panuje ogólnie przychylna opinia,to ciekawi mnie jak to jest ze szkłami M42,ale o zmiennej ogniskowej.Czy jakość zdjęć jest tak kiepska,że nie warto nawet rozważać zakupu takiego obiektywu?
A jeśli już to jaki model możnaby wziąć pod uwagę..dodam,że bardzo zainteresowany jestem przedziałem 70-200 ewentualnie 70-300 no i oczywiście dobre światełko żeby miały 2,4/3,5...wiem wiem tak to tylko w Erze,ale może jednak...
Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi
dobrych zoomów manualnych jest niewiele, a te dobre osiągają kosmiczne kwoty ... np Zeissy Contax , na m42 to nie słyszałem o dobrych szkłach typu zoom , inne systemy jak pentax i nikon manual , podobno jest parę szkieł godnych uwagi .
http://www.contaxcameras.co.uk/slr/slrmanlenses/variosonnar100300.asp
i inne
Wpadł mi ostatnio w ręce zoom 76-260 o świetle 4.5 Vivitar i musze powiedzieć że jest całkiem przyzwoity przy pełnej dziurze. Dokładnych testów nie robiłem, ale na pierwszy rzut oka widzę że wcale zakup takich obiektywów to nie jest taki zły pomysł. Ino dośc uciążliwe jest operowanie 3 pierścieniami. Trzeba sie do tego przyzywczaić.