Zobacz pełną wersję : O co chodzi AF / EF
Dawidow21
20-05-2006, 20:54
Witam! Przerzucam się z S1 na 350d! Bo chcę więcej ingerować w swoje zdjęcia!
Kupuję Kita ale mam zamiar zmienić później na obiektyw z jakimś dłuższym ekwiwalentem! I tu moje pytanie!
Wiem że do Canona obiektywy mają oznaczenie EF, ale o co tu konkretnie chodzi? EF / AF?
mattnick
20-05-2006, 20:56
af to autofocus jak mniemam a jeśli chodzi o ef to sam chętnie przeczytam
mattnick
20-05-2006, 21:16
nie no raczej o ef...bo sa jeszcze fd przeca
EF = Electro Focus. Tym symbolem Canon oznacza swoje obiektywy ze zmienną ogniskową sterowane elektrycznie.
Dawidow21
20-05-2006, 21:39
To mam w takim razie prośbę. Jakich opisów obiektywów mam szukać - chodzi mi też o inne firmy takie jak sigma, tamron!
I jescze takie pytanie - jak odróżniać obiektywy analogowe od cyfrowych?
KuchateK
20-05-2006, 21:56
Obiektywy innych producentow maja miec oznaczenie "eos mount", "ef mount" albo "bagnet ef" po naszemu.
Obiektywy typowo cyfrowe u Canona to EF-S.
Ale w przeciwienstwie do sigmy i tamrona te obiektywy nie sa "zwykle analogowe" szkla o poprawionej wspolpracy z cyframi a szkla ktore da sie zamocowac tylko do niektorych lustrzanek cyfrowych (300D, 20D, 350D, 30D).
I jescze takie pytanie - jak odróżniać obiektywy analogowe od cyfrowych?
Nie ma czegos takiego ! !
Masz obiektywy manualne i z Auto Focusem. W manualu ustawiasz ostrosc sa a obiektywt AF robia to za Ciebie.
To mam w takim razie prośbę. Jakich opisów obiektywów mam szukać - chodzi mi też o inne firmy takie jak sigma, tamron!
A na tak zadane pytanie to niewadomo co odpowiedziec? :shock:
KuchateK
20-05-2006, 22:01
W systemie EF poza kilkoma mocno specjalizowanymi (drogimi :D) szklami nie ma obiektywow bez autofokusa, wiec nie ma problemu...
Dawidow21
20-05-2006, 22:09
dzięki - i wszystko jasne
W systemie EF poza kilkoma mocno specjalizowanymi (drogimi :D) szklami nie ma obiektywow bez autofokusa, wiec nie ma problemu...
Czyli:
Canon TS-E 24 mm f3,5 L
Canon TS-E 45 mm f2,8
Canon TS-E 90 mm f2,8
do teog dochodzi jeszcze "tani" manualny zenitar 16mm f2,8 z zapieciem EF ktory chyba tak drogie nie jest ;) o czyms zapomnialem ? poprawcie mnie jesli tak...
poza tym jak wspominal Kuchatek wszystkie EF maja autofocus
pozdro
I jescze takie pytanie - jak odróżniać obiektywy analogowe od cyfrowych?Nie ma czegos takiego ! !
No mozna by pokusic sie o znalezienie grupy obiektywow pasujacych TYLKO do puszek cyfrowych z cropem (jak EF-S) ;-), wiec moze jest cos takiego jak obiektywy do cyfrowek (bo chyba o to chodzilo?)
No mozna by pokusic sie o znalezienie grupy obiektywow pasujacych TYLKO do puszek cyfrowych z cropem (jak EF-S) ;-), wiec moze jest cos takiego jak obiektywy do cyfrowek (bo chyba o to chodzilo?)
No mozliwe :mrgreen: , ala ja bym wolal normalne pytania a nie rebus ;)
No sa obiektywy do cyfrowek a nie obiektywy cyfrowe :roll:
Dawidow21
20-05-2006, 23:37
Może to pytanie z innej beczki ale czy są jakieś lampy błyskowe innych firm które pasują do 350 -ątki. Chodzi mi o coś w miarę taniego na początek;)
EF = Electro Focus. Tym symbolem Canon oznacza swoje obiektywy ze zmienną ogniskową sterowane elektrycznie.
Nie tylko ze zmienną ogniskową - ze stałą też
Może to pytanie z innej beczki ale czy są jakieś lampy błyskowe innych firm które pasują do 350 -ątki. Chodzi mi o coś w miarę taniego na początek;)
Bardzo dużo. Godne uwagi są przede wszystkim produkty Sigmy i Metza. Sunpak też jest OK jako firma, ale nie wiem jak z kompatybilnością z Canonem. Ewentualnie Soligor, ale też nie wiem jak z kompatybilnością. Reszta to wynalazki. Co do szczegółów i konkretnych modeli, to bardzo dużo jest o tym na forum - wystarczy poszukać.
Dawidow21
21-05-2006, 21:24
dzięki, poszukam tego na forum