Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Uniwersalny obiektyw pod 600D

wiktorja
17-08-2019, 14:42
Cześć,
Wiem, że było kilka podobnych tematów, naczytałam się i wiem, że nic nie wiem.
Mój kit 18-55 jest już na granicy wytrzymałości, oprócz niego mam jeszcze Canona 75-300 4-5.6 i Heliosa 44m-4.
Szukam czegoś uniwersalnego pod Canona 600D, długo zastanawiałam się nad 24-70L, ale chyba nie ma sensu kupować go pod aps-c.
Znacie jakieś zamienniki tej Lki/kita do cropa? Zależy mi na dobrym świetle, szybkim łapaniu ostrości i stabilizacji
(ale wiem, że nie można mieć wszystkiego). Głównie robię zdjęcia szybko poruszającym się psom, krajobrazom, architekturze, ale też ludziom.

luso
17-08-2019, 19:03
Standardowy zoom dla aparatów z matrycą apsc to canon ef 17-55is. Ja osobiście wolałem zestaw złożony z sigma a 18-35/1.8 + c85/1.8. Natomiast jeśli chodzi o wykonywanie zdjęć szybko poruszającym się obiektą przy użyciu tego aparatu, to próbować można, ale warto poczekać aż obiekt przestanie się poruszać...

p0m
17-08-2019, 19:13
17-55 2.8 IS to fajny obiektyw, ale ciężki i nieporęczny, nie wiem czy chciałbym z niego korzystać z 600d... do tego ta cena. fajny zoom do apsc to 15-85 is usm albo standardowy dłuższy kit 18-135.

"te szybko poruszające się obiekty" to chyba aż takie szybkie nie są, skoro udaje się zrobić jakieś ostre fotki;)

Bechamot
17-08-2019, 20:28
masz tamrona 17-50/2,8 VC - ze stabilizacja , jest tez strsza wersja , zapewne tania bez stabilizacji.
wiecej nie potzeba.

jest tez Sigma 17-50 /2,8 z i bez stabilizacji

im szerszy zakres zmian ogniskowych zooma tym gorsza jakosc odwzorowania , tak ze za wygode placi sie jakoscia obrazu. pytanie jak ustawic kryterum - co wazniejsze - czy wygoda , czy jakosc ?

Bangi
17-08-2019, 23:14
Canon 18-135. OD tego zaczynałem. Mega uniwersalny i niedrogi, do tego przyzwoity.

candar
18-08-2019, 08:36
Cześć,
Znacie jakieś zamienniki tej Lki/kita do cropa? Zależy mi na dobrym świetle, szybkim łapaniu ostrości i stabilizacji
(ale wiem, że nie można mieć wszystkiego). Głównie robię zdjęcia szybko poruszającym się psom, krajobrazom, architekturze, ale też ludziom.
Jedna uwaga, jasne zoomy zabiją Cię ceną - to raz. A dwa, że raczej są pod FF i dlatego nie bardzo jest sens w nie inwestować o ile nie przechodzisz na FF.

Canon 18-135. OD tego zaczynałem. Mega uniwersalny i niedrogi, do tego przyzwoity.

Popieram, lepszy niż kit, ale brać pod uwagę należy tylko nowszą wersję (lepszą optycznie) - Canona EF-S 18–135 mm f/3.5–5.6 IS STM z 2012 roku, bo starsza była z 2009 (Canon EF-S 18-135 mm f/3.5-5.6 IS) i miała gorsze wyniki w testach. Do tego genialną portretówkę EF 85 f/1.8 i masz świetny zestaw do wszystkiego.

marfot
18-08-2019, 10:14
Standardowy zoom dla aparatów z matrycą apsc to canon ef 17-55is.
To bardzo dobry optycznie obiektyw, stabilizacja starszej generacji ale jest pomocna, AF celny i szybki.
Jest solidniej wykonany niż leciutkie zoomy EF-S ale nie na tyle solidnie, żeby być przysłowiowym wołem roboczym.
Ma wysuwany tubus co w praktyce oznacza konieczność każdorazowego zoomowania przy użyciu i złożeniu. W rezultacie pierścień zooma luzuje się dość szybko co jest bardzo irytujące. Kupując używkę trzeba się liczyć z tym luźnym pierścieniem.
Niektóre egzemplarze zasysają pyłki przy szybkim wysunięciu tubusu.

Bechamot
18-08-2019, 18:53
Jedna uwaga, jasne zoomy zabiją Cię ceną - to raz. A dwa, że raczej są pod FF i dlatego nie bardzo jest sens w nie inwestować o ile nie przechodzisz na FF.

niekoniecznie.
tamron 17-50/2,8 czy Sigma o tym zakresie i swiatlosile nie sa drogie.
uzywane w ogole tanie.
optycznie calkiem dobre , mechanicznie nie jest to oczywiscie szczyt mozliwosci konstrukcyjnych , ale przynjmniej konstruktorzy oszczedzali na mechanice nie na optyce. Przy ostroznym obchodzeniu sie sa to obiektywy na lata . wczesniej znudzi sie raczje fotografowanie , niz obiektyw zuzyje - poza oczywiscie zawsze mozliwymi awariamia , ale te moga sie zdazyc w kazdym obiektywie i w tych drogich rowniez.

Sigma A 18 - 35/1,8 aczkolwiek wspaniala optycznie i chwalona nie jest uniwersalna w ogolnym pojeciu tego slowa .

candar
18-08-2019, 19:34
niekoniecznie.
tamron 17-50/2,8 czy Sigma o tym zakresie i swiatlosile nie sa drogie.
uzywane w ogole tanie.
optycznie calkiem dobre , mechanicznie nie jest to oczywiscie szczyt mozliwosci konstrukcyjnych , ale przynjmniej konstruktorzy oszczedzali na mechanice nie na optyce. Przy ostroznym obchodzeniu sie sa to obiektywy na lata . wczesniej znudzi sie raczje fotografowanie , niz obiektyw zuzyje - poza oczywiscie zawsze mozliwymi awariamia , ale te moga sie zdazyc w kazdym obiektywie i w tych drogich rowniez.

Sigma A 18 - 35/1,8 aczkolwiek wspaniala optycznie i chwalona nie jest uniwersalna w ogolnym pojeciu tego slowa .

Tony makulatury w sieci napisano o wadliwej współpracy tamronów i sigm z puszkami canona (punkty AF-a chociażby). Jaśli chce się problemów to tak - można kupić tamiego i sigmę starej daty (nie piszę tu o najnowszych konstrukchach A.D. 2019 z USB dock) - vide: http://www.benchmark.pl/aktualnosci/canon-sigma-tamron-problemy-live-view-af-firmware-aktualizacja.html

Tutaj również: https://www.wlcastleman.com/equip/reviews/17-85compare/autofocus.htm i naprawdę nie rozumiem chęci pakowania innych w kłopoty...
2633

Bechamot
18-08-2019, 19:59
Tony makulatury w sieci napisano o wadliwej współpracy tamronów i sigm z puszkami canona (punkty AF-a chociażby).

to Prawda ale napisano takze dzisiatki ton makulatury wyrazajacej sie pochlebnie o tych obiektywach.

zasadniczo kazdy obiektyw wymaga dostrojenia do konkretnego egzemplarza aparatu. W miare exploatacji zmieniaja sie ustawienia w aparacie.
co paredziesiat tysiecy wyzwolen nalezy dokonac ponownego dostrojenia.

Byloby w zasadzie czyms nienormalnym , gdyby nowy obiektyw stroil prawidlowo z uzywana dluszy czas puszka.

na szczescie microregulacja softaworowa w znacznym stopniu ulatwia rozwiazanie problemu. 600d tego oczywiscie nie ma , a wielks szkoda.

w 90% za problemy af kazdego obiektywu odpowiada niedostrojenie. Rzadko kiedy bledy sa na tyle male, iz niezauwazalne i nie musimy stroic. Mowa o dslr , w ML jest pod tym wzgledme znacznie lepiej, akurat tutaj Canon z DP znalazl skuteczne rozwiazanie.

Nie ma co straszyc opisami w sieci , kazdy nowo zakupiony obiektyw moze wymagac dostrojenia.

Ja mialem kiedys przed laty tamrona i wspolpracowal z aps-c znacznie lepiej niz c24-70 L - na on czas b. drogi obiktywem.

Nie mozna z gory przewidziej jak to bedzie.

troche glosna praca AF , czyli nieodpowiednia do filmowania, ale do zdjec bylem b zadowolony .
Znakomita rozdzielczosc , rowniez na otwartej przyslonie.
Mam najlepsze z mozliwych wspomnien i rewelacyjny stosunek jakosc do ceny.

oczywiscie obiektyw nie byl przebierany , gdyz w sklepie nie da sie tego zrobic , zakupiony na Amazon , pierwszy lepszy egzemplarz.

Bangi
18-08-2019, 22:22
Miałem kiedyś Tamrona 17-50 2.8 i niestety nie był celny z 550d i 60d, miałem te Canona EF-S 17-55 2.8 i nie było lepiej, pewnie to była wina puszek ;) Tyle, że ten Canon kosztuje ile kosztuje...

Bechamot
18-08-2019, 23:59
Miałem kiedyś Tamrona 17-50 2.8 i niestety nie był celny z 550d i 60d, miałem te Canona EF-S 17-55 2.8 i nie było lepiej, pewnie to była wina puszek Tyle, że ten Canon kosztuje ile kosztuje...

kazdy obiektyw wymaga dostrojenia do konkrtenej puszki. rzadko nie jest to konieczne.
to nie jest wina tamrona.
to samo jest z kazda inna marka.
Kupujacy obiektywy nie sa o tym informowania i w przypadku obcej , tanszej marki przypisuja wine obiektywowi.
Nikoniecznie jest to sluszne.

Majac aparaty bez mikroregulacji nalezy liczyc sie z tym , ze kazdy jasniejszy obiektyw trzeba wyslac do kalibracji , ciemniejsze kity , ze wzgledu na wieksza GO moga sie bez tego obejsc- niezbyt dokladna nastawa odleglosci moze znalezsc sie w zakresei GO - blad nie rzca sie w oczy.

wiktorja
19-08-2019, 12:52
Dzięki wielkie za wszystkie odpowiedzi.
Na ten moment najbardziej mnie zainteresował Canon 15-85 i chyba w niego będę celować, ale waham się jeszcze nad 17-55.

luso
19-08-2019, 18:18
Imvho zamiast obiektywu EFS 15-85 wolał bym efs 18-55 STM. Ten mniejszy zakres przeżył bym za kilku krotnie niższą cenę. Optycznie nowy kit może być bardzo zbliżony lub lepszy od wersji o większym zakresie.

Bangi
19-08-2019, 22:12
kazdy obiektyw wymaga dostrojenia do konkrtenej puszki.(...)

od kiedy mam R, nie mam już tego problemu ;)

Bechamot
20-08-2019, 08:36
mowa o dslr a tuatja o 600d- zaznaczylem to gdzies wczesniej

w ML rzeczywiscie Problem praktycznie nie wystpuje lub bardzo rzadko.
Z6 z7 Maja na taka ewentualnosc mikroregulacje.