Zobacz pełną wersję : 300 mm 1:4 - oznaczenia na obiektywie
raspolik
28-07-2019, 13:43
Kupiłem używany obiektyw bez instrukcji, do tego jestem początkujący i dlatego mam kilka pytań odnośnie oznaczeń na obiektywie:
1. Przełącznik Stabilizer Mode - czy gdy jest na 1 oznacza stabilizację obrazu w pionie, a na 2 stabilizację w poziomie? Czy odwrotnie? Czy może oznacza jeszcze coś innego?
2. Czy ostrzenie od 1,5 do nieskończoności wpływa na jakość obrazu, gdy celuję się w punkt oddalony dalej niż te 1,5 metra? Po co w ogóle te dwa przełączniki: od 1,5 metra i od 3 metrów? Kiedy używać którego?
Pozdrawiam
IMG_20190728_132626_resized_20190728_012826931.jpg
Stabilizacja tryb 1 - działa w poziomie i pionie, tryb-2 działa tylko w pionie.
Ogranicznik odległości ostrzenia od 1.5 do nieskończoności, albo od 3m do nieskończoności.
Używasz wtedy kiedy potrzebujesz.
Gdy wiesz, że będziesz fotografował dalej niż 3 m, warto ustawić od 3 do ∞, bo wtedy krócej nastawia ostrość. Nie ma wpływu na dokładność.
Gdy wiesz, że będziesz fotografował dalej niż 3 m, warto ustawić od 3 do ∞, bo wtedy krócej nastawia ostrość. Nie ma wpływu na dokładność.
nie do końca. Prędkość jest taka sama tylko omija zakres 1.5m-3m.
Czepiasz się, ;). Szybciej w znaczeniu krócej
Czepiasz się, ;). Szybciej w znaczeniu krócej
jak będzie i tak omijał zakres który wyłączy czyli 1.5-3m(nie będzie ustawiał ostrości w tym przedziale) to nie będzie żadnej różnicy(a przecież nikt nie cofa ostrości na sam początek po każdym naciśnięciu spustu migawki).
Ogólnie radzę używać całego zakresu ostrości. Korzyści z ograniczania nie ma się żadnych, a czasem gdy foci się na granicy może wydarzyć się coś ciekawego w tym wyłączonym zakresie i wtedy nie zrobi się foty bo zanim się kapnie że trzeba przełączyć i jeśli jest w ogóle taka możliwość to już może być "po ptakach"
Korzyści z ograniczania nie ma się żadnych tia. gdyby korzyści nie było, nie byłoby takiego ogranicznika na większości profi tele.
tia. gdyby korzyści nie było, nie byłoby takiego ogranicznika na większości profi tele.
używałem samych takich(od tych za 2000zł do tych za 40 000zł)wydaje mi się, że wiem co mówię :P
wydaje mi się tu może być klucz do tej zagadki:mrgreen:
Kolekcjoner
29-07-2019, 16:34
Ogólnie radzę używać całego zakresu ostrości. Korzyści z ograniczania nie ma się żadnych,....
To zależy w jakim się jest zakresie. Jak zgubi ostrość to ważne gdzie się jest. Mnie nieraz to przyspieszało sprawę że nie przelatywał przez cały zakres.
Inna rzecz że z kolei jak zapomniałem to dostawałem wścieklicy, że mi nie chce wyostrzyć :mrgreen:...