Zobacz pełną wersję : Digimate II - prosze o pomoc !!!!!
robsonikus
20-05-2006, 08:04
Witam,
Stalo sie, zlosliwosc rzeczy martwych....ale ja to mam pecha.Digimate II od wrzesnia i zero problemow, zrzutki zdjec plus magazyn danych.Dzisiaj bede robil slub i wzialem sie rano za sprawdzenie sprzetu ......niestety cos padlo w fotobanku.Chcialem zrzucic ostatnie zdjecia z karty, na wyswietlaczu pojawia sie zajetosc karty 740MB,pojemnosc dysku 0.0GB.Chce rozpoczac kopiowanie i wyswietla sie FAIL.Sprawdzilem ile jest miejsca podlaczajac do kompa(w exploratorze widze 25GB zajete,15GB wolne).Dodam ze nie ma problemow z wykonywaniem operacji na dysku z fotobanka po podlaczeniu do komputera.
Pozdrawiam i licze na szybka reakcje.
zwyczajna komputerowa padaka ;) rada : rozmontować , zformatować., wyczyścić !!! , cmoknąć w czółko na szczęście, skręcić , pomodlić się, sprawdzić..............
oddać do serwisu/odetchnąć z ulgą*
*niepotrzebne skreślić
:-)
format pomaga też miałem taki problem i to pomogło najlepiej sie robi partition magic- tylko niezapomnij że ma być fat32 bo na ntfs niebędzie kopiowało
http://www.compuapps.com/download/Swissknife/swissknife.htm - znalazlem na forum (watku teraz nie znajde), wczoraj uzylem na Epsonie P2000 i sformatowal slicznie na maksymalna pojemnosc (niecale 40GB) w FAT32.
robsonikus
20-05-2006, 14:50
wielkie dzieki za pomoc:)
pozdrawiam
robsonikus
20-05-2006, 18:22
Niestety moja radosc byla przedwczesna:(:(Wyjalem twardziela z fotobanka, wpialem za pomoca przejsciowki do stacjonarnego kompa.Odpalilem swissknifea.Dysk zformatowany pieknie.Zapakowuje do fotobanka.Wlaczam i slicznie pokazuje 40GB,wkladam COMPACT FLASH "play" kopiuje sie pieknie...juz mam 39GB.Teraz kolej na podlaczenie fotobanka do kompa przez USB i tutaj zaczynaja sie schody.Zawsze podlaczalem i na wyswietlaczu migala ikonka sugerujaca ladowanie katalogow teraz cisza, komputer nie widzi tego sprzetu.Podpinam do kompa kumpla to samo, do laptopa to samo:(:(Pytanie gdzie lezy problem.Sprawdzam precyzyjnie kabel i widze ze nietkniety,obudowa tez bez zastrzezen(bez upadkow i innych katastrof).Prosze o rade co dalej.
Dziekuje
raczej jest uszkodzony ......
Najpierw podłącz a nastepnie włącz Digimate. W tej kolejności
U mnie w Digimate III zauważa tylko gdy dysk włączam po wtyknięciu USB. Spróbuj
Paweł Ubysz
20-05-2006, 22:43
Jeszcze jedno - mój Digimate nie chce współpracowac z kompem przy trochę tylko wyładowanej baterii. Na kartę kopiuje a komp go nie widzi. Pomaga podłączenie ładowarki razem z USB. Na "podwójnym" zasilaniu wszystko działa OK.
swaligora
24-05-2006, 19:50
Jeszcze jedno - mój Digimate nie chce współpracowac z kompem przy trochę tylko wyładowanej baterii. Na kartę kopiuje a komp go nie widzi. Pomaga podłączenie ładowarki razem z USB. Na "podwójnym" zasilaniu wszystko działa OK.
To może być spowodowane dyskiem,jaki masz w urządzeniu. Niektóre dyski 2,5' mają większy pobór mocy niż inne - tak samo magistrale USB mogą wytrzymać/podać różne obciążenie (ale to głównie w laptopach ze względu na systemy oszczędzania baterii itd) więc po prostu moze być tak, że twój dysk w Digimate potrzebuje więcej prądu niż jest mu w stanie dostarczyć pojedyńcza nitka z magistrali USB.
Dla przykładu - kieszeń na dysk (40GB - Samsung w obudowie zwykłej,aluminiowej z allegro za parę złotych) działał poprawnie na komputerze stacjonarnym. Po podpięciu do laptopa (Dell X300 - straszne maleństwo 1,1 kg i nawet napędu optycznego nie ma :-) ) system go wykrył poprawnie - przy próbie wykonania pierwszej operacji (kopiuj) posypały się komunikaty o błędach, że pobór mocy na magistrali jest zbyt duży i dysk został odłączony przez system (razem z magistralą) po resecie i podłączeniu zewnętrznego(drugiego - z drugiego portu USB) zasilania wszystko działało wyśmienicie.