Zobacz pełną wersję : 80D na 6DmkII lub RP - bilans zysków i ew. strat
Marcinus
15-07-2019, 18:49
Ciągle coś korci mnie przejście na FF dlatego chciałem zapytać was o taki bilans zysków i ewentualnie strat (poza finansowymi bo wiadomo że na sprzedaży 80D stracę...) przy zamianie 80D na 6DmkII lub opcjonalnie na RP. Nie pytam czy warto, bo wiem, że na to pytanie to już będę musiał sam sobie odpowiedzieć, nie mniej jeśli ktoś zechce swoja subiektywną opinie "czy warto" zamieniać dodać to bardzo proszę. Znam parametry wszystkich aparatów te na papierze oraz praktyczne tylko 80D dlatego będę wdzięczny o informacje o 6DmkII i RP w porównaniu do 80D - takie "zady" i "walety" zamiany na któryś z nich.
Ogólnie wykorzystuję aparat do rożnych sytuacji portrety, pejzaże, produkty i trochę sportu (ale to nie priorytet).
Czy obiektywy które posiadam poza sigmą oczywiście, bo jest tylko do aps-c, coś też zyskają na FF?
Pewnie nie za wiele pomogę gdyż ja dokonałem bardziej rewolucyjnej zmiany i przeszedłem z systemu 4/3 Olympusa na D6IIMark Canona. Pozbyłem się body i pokaźnej szklarni Olympusa za śmieszne pieniądze (za które zakupiłem jeden obiektyw Canon 100mm f/2,8 macro)i zakupiłem pełną klatkę Canona wraz z czterema nowymi szkłami. Jako że na fotografii nie zarabiam to wszyscy, którzy wiedzą ile kosztowała mnie ta zmiana pukają się w czoło! Ważne że ja jestem zadowolony i widzę dużą różnicę w możliwościach i jakości zdjęć z nowego zestawu Canona w stosunku do poprzedniego! Nie wiem jak duża różnica jest między pełną klatką a tym co obecnie posiadasz ale w Twoim przypadku zmiana jest mniej bolesna finansowo i mniej ryzykowna gdyż zmieniasz tylko body zachowując dwa zacne szkła!
Marcinus
16-07-2019, 21:58
Dzięki. Może ktoś ma porównanie 6dII z RP ? Tak z wlasnego doswiadczenia.
PS. Ostatnio zobaczylem w necie zdjecie pokazujace rozkład punktow af w 6dII i troche się przerazilem bo czasem w 80d brakuje mi jeszcze bardziej z boku jakiegos punktu a tu praktycznie na środku kadru wszystkie.
na pewno stracisz kupę kasy
czy coś zyskasz -nie mam pojęcia
ale watpie
Zmieniając 80D na 6DII zyskasz jakieś 2 EV na wysokim ISO czyli z gruba ISO 6400 będzie jak obecne 1600. Jeśli Ci to do czegoś potrzebne.
Syla_alyS
23-07-2019, 22:45
Stoisz przed podobnym wyborem, przed którym i ja stałam. 6DMII miałam już kupować, ale af to jakiś dramat, wszystko w centrum. Nawet się nie zastanawiaj, weź RP bo 6 Cię rozczaruje ze swoim AF.