Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon 6D mark II - AF do dynamicznych ujęć ?

metrowy
15-07-2019, 12:11
Cześć

--------------------------
PYTANIE DO ZNAWCÓW TEMATU
--------------------------

Czy body 6D mark II nada się do focenia: przyroda-zwierzyny , psów na pokazach [frisbee ], sporty motorowe i fotoloto.

Szkła jakie posiadam to canon 85/1.8 , canon 70-200/2.8 , sigma S 150-600

Czy AutoFocus Canon 6D mark ll nada się do dynamicznych ujęć?

Wiem że jest polecany 7D mark II do tego, ale mam już aps-c i szukam drugiego body, bo żonglerka obiektywami w dynamicznym repo to jednak nie jest to....

Wiem jak działa 7D mark II

ale innych w ręku nie miałem nigdy

Cena max 6000

Raczej nowe.

pozdrawiam

p0m
15-07-2019, 13:02
nada się.

Bangi
15-07-2019, 13:23
Mam, nada się.

Tomasz Macherzyński
15-07-2019, 19:42
Bez problemu sobie radzi. Przetestowałem na kilku rajdach samochodowych

Wysłane z mojego FRD-L09 przy użyciu Tapatalka

Diabeł
15-07-2019, 22:16
W nowej szóstce jest całkiem przyzwoicie ale jak wiesz jak działa autofocus w 7D MKII to możesz się rozczarować.

metrowy
16-07-2019, 11:36
Dlatego zaznaczyłem wyraźnie że pytanie kieruję do tych co mieli, macali, mają pojęcie o czym piszą.

Dopytam w takim razie na czym polega różnica w działaniu af pomiędzy 7dm2 a 6dm2 ?

Oczywiście oprócz pokrycia punktami af w jednym i drugim.

Bez problemu sobie radzi. Przetestowałem na kilku rajdach samochodowych

Czy jest możliwość wglądu w te zdjęcia? - jeśli tak to poproszę

pozdrawiam serdecznie.

Tomasz Macherzyński
16-07-2019, 11:48
https://tm-photos.myportfolio.com/47-rajd-swidnicki-krause
https://tm-photos.myportfolio.com/valasska-rally
Podpięte 70-200 2.8 lub 17-40 4.0

Wysłane z mojego FRD-L09 przy użyciu Tapatalka

Diabeł
16-07-2019, 22:49
Dopytam w takim razie na czym polega różnica w działaniu af pomiędzy 7dm2 a 6dm2 ?

Różnica według mnie jest przede wszystkim w szybkości, celności i ilości fps. Pokrycie punktami jakoś mi specjalnie nie przeszkadza. Dla mnie największa wadą autofocusa w nowej szóstce (używam ponad rok czasu), nie wiem jak to dokładnie określić ( czy to jest shutter lag ?) jest dosyć długi czas reakcji od złapania ostrości do reakcji na spust migawki. Po przesiadce ze starej szóstki nie zwracałem na to uwagi, ale ostatnio mam tez dostęp do 7DMKII i tutaj tego nie widać, autofocus bardziej precyzyjny, bardzo szybko łapie ostrość. Obydwa aparaty używane do fotografii ptaków z Canonem 100-400 w wersji II. Co ciekawa szóstka ma dużo bardziej sprawny autofocus niż np. M50 z 100-400 podpiętym przez przejściówkę Canona.

elduce
22-07-2019, 12:57
Diabeł, czy myślisz że jest sens wymienić 6d na 7d mark II, pod kątem fotografii ptaksiej itp? Na ten moment używam 6d mark I z Tamronem 150-600 g2 i delikatnie mówiąc jestem zawiedziony szybkością, jak i celnością AF i aparatu. Nie wiem, czy to tylko kwestia aparatu, czy również Tamrona. Być może to desperacja, ale jedną z opcji jaką rozważam to właśnie d mark II, a nawet przejście na nikona d500. Boję się jakości na wysokim ISO w cropie...

Bobby Peru
23-07-2019, 10:47
Tomasz Macherzyński świetne zdjęcia. I nawet kumpla tam wypatrzyłem ;)

Diabeł
24-07-2019, 22:37
Diabeł, czy myślisz że jest sens wymienić 6d na 7d mark II, pod kątem fotografii ptaksiej itp? Na ten moment używam 6d mark I z Tamronem 150-600 g2 i delikatnie mówiąc jestem zawiedziony szybkością, jak i celnością AF i aparatu. Nie wiem, czy to tylko kwestia aparatu, czy również Tamrona. Być może to desperacja, ale jedną z opcji jaką rozważam to właśnie d mark II, a nawet przejście na nikona d500. Boję się jakości na wysokim ISO w cropie...

Czy warto? To jest dosyć trudna odpowiedź na to pytanie. Jeżeli fotografujesz tylko ptaki, to moim zdaniem warto, zyskasz super autofocus ale niestety gorszy obrazek. Zastów się, nie nad wymianą lecz dokupieniem cropa, 7DMKII można znaleźć w przyzwoitym stanie za 2.5-3.0 tys. zł. Ja ze względu na autofocus przesiadłem się ze starej szóstki na nową, teraz z perspektywy ponad rocznego użytkowania, wydaje mi się, że lepszym posunięciem było by od razu kupno 5DIV (używany 1DX) lub zostawienie starej szóstki i kupno drugiego korpusu tylko na ptaki np. właśnie 7DMKII.Wykombinowałem jeszcze coś takiego. Kupiłem dodatkowo M50, bardziej jaka lekki aparat w góry ( nie chce już mi się targać lustra) ale wziąłem z przejściówką żeby popróbować w ptasiej fotografii i tu mam wrażenie, że autofocus w servo działa gorzej niż stara szóstka, tak dużej liczby nietrafionych zdjęć nie miałem z żadnego korpusu. Na razie twierdzę, że to fotograf d…a i nie ogarnia jeszcze aparatu.
Co do D500 to gdybym wchodził na nowo w jakiś system i szukałbym cropa, to byłby to właśnie D500, kolega ma ten korpus, super aparat.

elduce
25-07-2019, 11:46
Dzięki, na razie próbuję dorwać gdzieś używane 7d mark II, może pożyczyć i podpiąć pod tamrona. Przesiadać się całkowicie na nikona za bardzo mi się nie uśmiecha, gdyż odpowiedniki używanych przeze mnie szkieł canonowskich w nikonie są dużo droższe i słabsze (35mm IS f2, 50mm stm, 100mm L f2,8, 70-200mm L f4). Natomiast sam d500 z nikkorem 200-500 kosztuje mniej więcej tyle co 5dmark IV, który z posiadanym przeze mnie Tamronem 150-600g2 i tak wypadnie słabiej od nikonowskiego zestawu. Pewnie jakość zdjęć na wyższych ISO będzie trochę lepsza, ale już pewność AF i jakość tego co rysuje obiekty raczej nie.
Też myślałem przez chwilę o bezlusterkowcu, ale jakoś nie wierzę w wizjer elektroniczny przy tak szybkiej fotografii jak ptaki, do tego to co napisałeś o AI-Servo.
Jak by mnie było stać na 500mm L f4 IS, sprawa była by prostsza:) Wtedy na pewno bym został w Canonie, a tak zobaczymy.