Zobacz pełną wersję : Prądożerność 50 E
Od roku posiadam 50 E +BP 50.Zaobserwowałem że 4 paluszki w BP 50 wystarczają na ok 3-5 negatywów.Posiadam również od 7 lat canona 300+ BP 200(ale tam 4 paluszki wytrzymują dużo,dużo więcej niż w 50E.Czy jest to no normalne? Dodam że 50E pracuje z tymi samymi obiektywami co 300.
Od roku posiadam 50 E +BP 50.Zaobserwowałem że 4 paluszki w BP 50 wystarczają na ok 3-5 negatywów.Posiadam również od 7 lat canona 300+ BP 200(ale tam 4 paluszki wytrzymują dużo,dużo więcej niż w 50E.Czy jest to no normalne? Dodam że 50E pracuje z tymi samymi obiektywami co 300.
oj, już trochę nie pamiętam, ale dobre paluszki wytrzymywały duuuuużo więcej, z 20 filmów lekko, może nawet 40. ta mała bateryjka (2CR5?) trochę mniej, ale i tak przynajmniej z 10.
wszystko też zależy od obiektywów, które używasz: mój 75-300 IS zużywał kilka razy więcej prądu niż 28-105 USM...
poza tym zależy w jakim okresie czasu te filmy zrobisz. w jeden dzień czy w dwa lata? ja mój ostatni komplet baterii z BP-50 wyjąłem jakiś miesiąc temu, nadal działał, a miał chyba ze 3 lata :wink:
tak więc najpierw dokładnie obejrzyj, przetrzyj i przeczyść wszystkie styki w gripie i pomiędzy gripem i aparatem.
A pracowales na wbud. lampie blysk? Moze tu jest roznica?
Moja stara 50E i b. pack na 4 dobrych paluszkach potrafi przemielic kilkanascie rolekm filmu zanim zacznie pokazywac migajaca bat - choc wiele zalezy od otaczajacych warunkow :)
Czasem wyswietlacz LCD bywa przyczyna - zre strasznie prad.
Co prawda nie slyszalem o takie przypadlosci w 50E, ale z wyswietlaczami tak bywa.
Lampy wbudowanej nie używam.Mam zewnętrzną.Te 5 negatywów pstrykam srednio w ciągu 2-3 miesiące.Podpięte do 50E mam 70-200 f/4 L USM
Lampy wbudowanej nie używam.Mam zewnętrzną.Te 5 negatywów pstrykam srednio w ciągu 2-3 miesiące.Podpięte do 50E mam 70-200 f/4 L USM
To moze faktycznie styki?
Jesli Ci sie chce to zrob test
kup 2 bat. 2CR5 - najpierw bez b. pack'a i zobacz ile rolek Ci zeszlo, potem to samo z b. pack'iem
moze w ten sposob znajdziesz wyjasnienie - gdzie lezy problem
ps. szukalem usilnie i mam:
wydajnosc baterii przy tem ok. +20 st.
bez blysku - 90 rolek (dla ob. EF 50 mm f/1.4 i filmu 24klatkowego)
bez blysku - 110 rolek (dla ob. EF 50 mm f/1.4 i filmu 24klatkowego, bez sledzenia zrenicy)
to niech nawet 15 rolek przy innym obiektywie i 36klatkowym - to wszystko dotyczy sytuacji bez b. packa, a ten zacnie podnosil ilosc rolek na jednym komplecie bat*.
Pozdrowka
*bat. a nie akku. z tego co pamietam to b.pack wolal baterie (1.5 V) niz akku (1.2 V)
Wielkie dzięki,zaglądne do styków...Czy jasność obiektywu ma wpływ na prądożerność?
Wielkie dzięki,zaglądne do styków...Czy jasność obiektywu ma wpływ na prądożerność?
moze nie jasnosc, ale im wiekszy, bardziej skomplikowany (np. IS) obiektyw tym wieksze zapotrzebowanie na prad.
W moim przypadku bylo to 24-85 usm i 100-300 usm i nie bylo to 5 czy 10 negatywow.
A moze masz mozliwosc wypozyczenia b. packa do Twojego Canona? Mialbys odpowiedz co jest norma.
Jelly_tom
30-06-2006, 20:04
prąd zzetają: stabilizatory optyczne (w koncu to są silniczki do suwania soczewkami) i w 50E (którego posiadam) sledzenie ruchów źrenicy oka. ale kilka rolek filmów to przesada - chyba gdzieś zwarcie jest. Nie przemoczyłeś go? Ja na 2CR5 robie lekko ponad 20 rolek 36 klatkowych.
ja już dawno nie robiłem 50e
ale 5cr2 starczała mi na ok 15 rolek
przyczym używałem 28-135 także z IS włączonym
pozdrawiam