PDA

Zobacz pełną wersję : Lampa do makro - pierścieniowa czy zwykła

Galipette
14-06-2019, 07:25
Czy ktoś z Was korzystał z lampy pierścieniowej LED Aputure HALO AHL-C60 lub innej tego typu? Jest stosunkowo tania a daje fajne możliwości. Czy jednak zainwestować w zwykłą lampę którą wykorzystam do innych celów i robić makro z dyfuzorem?

Galipette
19-06-2019, 11:11
Czyżby nikt nie korzystał z lampy pierścieniowej na tym forum......:?:
Pytanie troszkę inne - która ze starszych lamp będzie w miarę poprawnie funkcjonowała z aparatem Eos M5?

Marcinus
19-06-2019, 12:20
Ja czasem robie makro i używam pierscieniowej ale nie LED tylko z palnikami dokladnie tej https://www.cyfrowe.pl/aparaty/lampa-blyskowa-yongnuo-yn-14ex-do-canon.html
Zrobiłem probe z yn 600ex rtii i zdjecia były podobne jak z tą pierscieniowa blyskajac do tyłu i góry no ale to tylko w pomieszczeniu gdzie są ściany i sufit. Ogolnie jest przydatna nawet w słońcu bo można mocno przymknąć przyslone zeby zwiększyć głębię ostrosci. O ledowych nic nie powiem bo nie używałem.

Bouli_wro
20-06-2019, 01:28
Mam podobną co kolega wyżej (nie led) ale nie używam, w terenie radzę sobie blendami, do czego chcesz konkretnie używać??

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

fristajlor
20-06-2019, 21:15
Też mam taką jak kolega zalinkował (z LED nie miałem do czynienia). Zdecydowanie lepsze efekty uzyskiwałem z lampą wbudowaną i dyfuzorem z 2 kartek A4 + kawałka kalki. Z LEDową pewnie będzie tak samo przy czym pewnie dodatkowo będzie słabsza niż taka błyskowa.

Galipette
26-06-2019, 08:19
[QUOTE=Bouli_wro;1393553]Mam podobną co kolega wyżej (nie led) ale nie używam, w terenie radzę sobie blendami, do czego chcesz konkretnie używać??

Głównie do makro, ale ostatnio po zakupie sigmy 105 radzę sobie bez doświetlania. Jednak jasny obiektyw robi robotę. Tak czy inaczej chyba jednak lampa zewnętrzna będzie lepsza normalna niż pierścieniowa którą pewno bym rzucił w kąt....

Leon007
26-06-2019, 08:44
Zdjęcie które lubię nr 391 (krzyżak zielony) jest robione z lampą pierścieniową taką, jaką zalinkował Marcinus.

Galipette
26-06-2019, 09:49
Zdjęcie które lubię nr 391 (krzyżak zielony) jest robione z lampą pierścieniową taką, jaką zalinkował Marcinus.

Mógłbyś podlinkować to zdjęcie bo nawet nie wiem gdzie szukać:?

Leon007
26-06-2019, 10:46
W wątku "pokaż zdjęcie które lubisz". :)

--- Kolejny post ---

Ostatnie zdjęcie.