PDA

Zobacz pełną wersję : Rezygnuję z Canona... tylko na co? Przesiadka na bezlustrkowca ...

grzegorz01
22-05-2019, 09:27
Hej,
Mam dość dużych ciężkich lustrzanek jak Canon 70D. Razem np. z taką Sigmą 17-50mm tworzy niezłą cegłe. Fakt że zdjęcia są super i użyteczne iso nawet 6400, ale co z tego skoro jest taki wielki. Mam co prawda jeszcze 100D ale to już nie to samo, nie to iso, nie ten AF, nie ten wizjer, ...

I teraz sobie myślę, po co się męczyć skoro nie trzeba (?) I pytanie, co w zamian:
Wymysliłem sobie:
Fujifilm X-T20 + 18-55mm
lub
Olympus OM-D E5 mark II + 12-40mm

Jakie są Wasze doświadczenia w przechodzeniu na bezlustrkowce?
Czy zrobiliście to i żałowaliście?
Czy to dobra decyzja?
Co sądzicie

akustyk
22-05-2019, 09:41
z bezlusterkowcow mialem Fuji X-E1 + 18-55, mam Canona M5 + 15-45.

jesli planujesz korpus i tylko jeden obiektyw, to czemu w ogole bawic sie w aparat na wymienna optyke?

a jesli przewidujesz jakies dodatkowe obiektywy, to jakie? bo to moze znacznie ograniczyc pole wyboru

mirror
22-05-2019, 09:51
olympus ma ekstra dizajn (lubisz biżuterię kupuj) jeśli obrazek jaki wychodzi ma mniejsze znaczenie to wszystko będzie dobre apsc m4/3 smartofon ;) zdjęcia można robić wszystkim (ja nawet od czasu do czasu film wypstrykam) te decyzje są indywidualne i zwykle mało racjonalne ;) - kupuj jest wielu zadowolonych użytkowników i jeszcze więcej zadowolonych ambasadorów ;)

nie wiem tylko jak pogodzić ten post z postem z rankingiem "najlepszych" obiektywów dla amatora bo ceny optyki do fuji czy olympusa niskie nie są - znaczy mało amatorskie są, a tej lepszej optyki to już całkiem mało amatorskie, dodatkowo olek ma pewne braki np. w sensownym uwa (dla mnie sensowny to taki na który się filtr daje nakręcić) - ogólnie to tanio nie będzie ale do pamiątkowej fotografii na pewno wystarczy ze sporym zapasem.

fret
22-05-2019, 10:15
Bezlusterkowce to są kompakty z wymienną optyką. Jeśli nie chcesz wymieniać optyki, to może wystarczy jakiś fajny kompakt? Jeśli koniecznie chcesz wymieniać, to najmniejszy z dobrym szkłem będzie jakiś Panas z 12-35/2,8.

grzegorz01
22-05-2019, 11:04
Chce dobry kit + ew. dodatkowo jakąś stałkę z dobrym światłem np. 50mm 1,8 (bo najtańsze).
Chce mieć też radość z fotografowania i dobre zdjęcia a telefony tego nie dają.
Nie musze wymieniać optyki. Ale nie znalzałem kompakta z tak dobrym obiektywem żebym go nie chciał wymienić ;)
W 98% kompakty nie dają tak dobrej jakości fotografi jaką bym chciał.
Najbardziej mnie zadziwia, że w latach 60 tych ubiegłego wieku dało się robić fenomentalne zdjęcia małymi body (i to we wnętrzach) a teraz trzeba mieć cegłę
Zobaczcie sami:
https://www.google.com/search?rlz=1C1DIMC_enPL809PL809&q=malcolm+x+camera&tbm=isch&source=univ&sa=X&ved=2ahUKEwjugtrt4q7iAhVlo4sKHbgIAm4QsAR6BAgIEAE&biw=1366&bih=663#imgrc=v8QUAF0nIM3XLM:
https://www.google.com/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Ftimedotcom.files.wordp ress.com%2F2018%2F06%2Fmuhammad-ali-pardon.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Ftime.com%2F5305927%2Ftrump-muhammad-ali-pardon%2F&docid=muRJ_rd4lZvw-M&tbnid=FlbMjYJN6ZKwBM%3A&vet=10ahUKEwjDnMfN467iAhVCyaYKHaj8Br8QMwhNKAAwAA.. i&w=3637&h=2453&bih=663&biw=1366&q=muhammad%20ali&ved=0ahUKEwjDnMfN467iAhVCyaYKHaj8Br8QMwhNKAAwAA&iact=mrc&uact=8

candar
22-05-2019, 11:20
Chce dobry kit + ew. dodatkowo jakąś stałkę z dobrym światłem np. 50mm 1,8 (bo najtańsze).
Chce mieć też radość z fotografowania i dobre zdjęcia a telefony tego nie dają.
Nie musze wymieniać optyki. Ale nie znalzałem kompakta z tak dobrym obiektywem żebym go nie chciał wymienić ;)
W 98% kompakty nie dają tak dobrej jakości fotografi jaką bym chciał.
Najbardziej mnie zadziwia, że w latach 60 tych ubiegłego wieku dało się robić fenomentalne zdjęcia małymi body (i to we wnętrzach) a teraz trzeba mieć cegłę
Zobaczcie sami:
https://www.google.com/search?rlz=1C1DIMC_enPL809PL809&q=malcolm+x+camera&tbm=isch&source=univ&sa=X&ved=2ahUKEwjugtrt4q7iAhVlo4sKHbgIAm4QsAR6BAgIEAE&biw=1366&bih=663#imgrc=v8QUAF0nIM3XLM:
https://www.google.com/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Ftimedotcom.files.wordp ress.com%2F2018%2F06%2Fmuhammad-ali-pardon.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Ftime.com%2F5305927%2Ftrump-muhammad-ali-pardon%2F&docid=muRJ_rd4lZvw-M&tbnid=FlbMjYJN6ZKwBM%3A&vet=10ahUKEwjDnMfN467iAhVCyaYKHaj8Br8QMwhNKAAwAA.. i&w=3637&h=2453&bih=663&biw=1366&q=muhammad%20ali&ved=0ahUKEwjDnMfN467iAhVCyaYKHaj8Br8QMwhNKAAwAA&iact=mrc&uact=8

Na Twoim miejscu szedłbym w Fuji X-T30 bo AF w nim w porównaniu do X-T20 to petarda (no i lepsza matryca). Główne różnice tutaj https://e-oko.pl/blog/post/38-fujifilm-x-t30-vs-x-t20-.html Możeszt też rozważyć używanego flagowca X-T2 (mam od dawna i polecam ten korpus)

Co do szkieł - polecam Fujinona XF 50 mm f/2 R WR https://www.optyczne.pl/416.11-Test_obiektywu-Fujifilm_Fujinon_XF_50_mm_f_2_R_WR_Podsumowanie.ht ml choć osobiście używam do portretu XF 56 f/1.2 - nie znam lepszej portretówki pod APS-C

W systemie masz też jedno z lepszych szkieł kitowych w APS - Fujinon XF 18-55 mm f/2.8-4 OIS https://www.optyczne.pl/281.11-Test_obiektywu-Fujifilm_Fujinon_XF_18-55_mm_f_2.8-4_OIS_Podsumowanie.html , lub gorsze jakościowo (ale tańsze) XC 15-45mm f/3.5-5.6 OIS PZ i Fujifilm XC 16-50mm F3.5-5.6 OIS

ps.
Jeśli zależy Ci na jakości zdjęć (wyższe ISO) - to nie pchaj się w mikro 4/3. Osobiście używam zestawu do portretów X-T2 i XF 56 1.2. Małe, lekkie i doskonałe pod względem obrazka.

scooter
22-05-2019, 11:37
Jeśli pstrykasz zdjęcia i robisz odbitki/wydruki ewentualnie tv monitor bez powiększania do 1:1 to m43 daje radę, jeśli oglądasz zdjęcia na komputerze 1:1 to będzie gorzej :)
Ja uciekłem z Canon 5dmk3 i wiadra elek na omd em1 i szkła pro w olympusie, jestem zadowolony a kompletna szklarnia razem z body waży o połowę mniej niż w stajni canona ;)

candar
22-05-2019, 12:11
Olympus OM-D E-M5 Mark vs FujiFilm X-T20 + R-ka porównanie wielkości z kitem

2281

Nie widzę przewagi m4/3 nad APS-C

becekpl
22-05-2019, 12:37
a myślałeś o Sony?

akustyk
22-05-2019, 13:05
a myślałeś o Sony?

https://storage.cytaty.pl/CACHE/images/quote_template/2014/07/26/1509049_387382451408424_177316835_n/da9a2c33a3470ce37823d31eab6fefc6.jpg

i wyladowal...

jak tak czytam "specyfikacje" to zastanawiam sie czemu nie po prostu M50 + 15-45 jak ma byc tanio, albo Fiudzi X-T20 + 18-55 jak ma byc wypasniej (bo lepszy obiektyw). a osobiscie to bym jeszcze 800D z kitem rozwazyl, bo to przynajmniej na jednej baterii dluzej pociagnie a po co sie meczyc z ciaglym ladowaniem w podrozy :)

becekpl
22-05-2019, 13:30
tez mnie się to rzuciło w oczy, po co szukać daleko jak w C jest wszystko:idea:

miszak
22-05-2019, 13:41
Ja zamieniłem na bezlustro i na pewno zrobiłem to za późno.

Fuji - weź pod uwagę, że w tej firmie ISO jest mocno inaczej skalibrowane i dlatego tak dobrze wypada w testach szumu. Mniej więcej 2/3ev czyli ISO 1600 w Fuji odpowiada ISO 1000 w Canonie czy Nikonie. Są porównania w sieci. Jeśli chodzi o lekkość/wielkość sprzętów niepełnoklatkowych to należy wymienić najpopularniejszą firmę na tym forum czyli Sony. Seria a6xxx nie jest tak stylowa jak olek ale jeśli chodzi o obrazek i af robi robotę i jest mniejsza i lżejsza od wielu propozycji m43.
Szkieł jest sporo. Weź też pod uwagę, że jeżeli lubisz płytszą go to APSc vs m43 to prawie jedna działka czy biorąc f4 w APSc musisz brać pod uwagę f2, 8 w m43 a to już robi się duże i ciężkie no i bardzo drogie. Wadą Sony jest brak lub kulawy "dotyk" I gorsza jakość LCD w słoneczny dzień. Reszta raczej na plus.

fret
22-05-2019, 13:46
... Weź też pod uwagę, że jeżeli lubisz płytszą go to APSc vs m43 to prawie jedna działka czy biorąc f4 w APSc musisz brać pod uwagę f2, 8 w m43 a to już robi się duże i ciężkie no i bardzo drogie. ...

Co dużego, ciężkiego i drogiego w stosunku do Sony jest w Panasie 12-35/2,8? Oczywiście dla zwykłego pstrykacza, a nie Pink Tajgera. Dla Pink Tajgerów tylko Sony i zawsze Sony, ale kogo to obchodzi?

aptur
22-05-2019, 14:10
Mam kompakta APS-C jako dodatek do lustrzanek (Fuji X100F). Nie przewiduję w najbliższym czasie przejścia na bezlustro. Obecnie nie ma tam dla mnie nic ciekawego w porównaniu do DSLR.

michalko
22-05-2019, 14:18
Podopiecznij efs 24mm i masz mały zestaw.

zdebik
22-05-2019, 14:20
M50 w dodatku wszystkie szkła z C pasują ^^

fret
22-05-2019, 14:23
To jasne, że M50, a później długo, długo nic, ale mam wrażenie, że to wątek dla pobudzenia dyskusji i bicia piany, a nie dla dojścia do słusznego wniosku w kilku postach :)

Kolekcjoner
22-05-2019, 14:49
M50 w dodatku wszystkie szkła z C pasują ^^

Canona polecasz...., a fuj :lol:....;)

grzegorz01
22-05-2019, 15:30
Temat troche zaczepny ale jak najbardziej sluszny. Na pewno nie ja jeden sie nad tym namyslam. Pytanie tylko czy naprawde istnieje alternatywa dla dslr w postaci bezlustekowcow. Nie jestem tego pewien dlatego ten temat.
Obawiam sie ze tylko znaczne inwestycje w FF moze przyniesc spodozewany efekt. Co myslicie?

becekpl
22-05-2019, 15:52
tak, istnieje i była już tu roztrząsana wiele razy
królowa Bona nie żyje

jan pawlak
22-05-2019, 16:02
Temat troche zaczepny ale jak najbardziej sluszny. Na pewno nie ja jeden sie nad tym namyslam. Pytanie tylko czy naprawde istnieje alternatywa dla dslr w postaci bezlustekowcow. Nie jestem tego pewien dlatego ten temat.
Obawiam sie ze tylko znaczne inwestycje w FF moze przyniesc spodozewany efekt. Co myslicie?

Dojrzałeś do zmiany ale chyba wpierw musisz się dogadać sam ze sobą

Chcesz zmienić :
- z lustrzanki na bezlustro ?
- z Canona na inny system ?
- na FF ?

i tak na prawdę poco, jakie chcesz osiągnąć inne efekty oprócz mniejszej wagi/rozmiaru ?
Co to ma być ten spodozewany efekt ?

jp

mirror
22-05-2019, 16:02
autostrada i nic więcej - kupuj teraz aparaty są doskonałe cokolwiek nie kupisz będzie za dobre - ale i tak zapłacisz więcej niż to warte

tak, istnieje i była już tu roztrząsana wiele razy
królowa Bona nie żyje
ale elvis żyje

grzegorz01
22-05-2019, 16:20
Słuchajcie. Tu chodzi o zdroworozsądkowe podejście i oddzielenie marketingu od faktów.
Jesteśmy bombardowani newsami że dSLR to przeżytek a bezlustra robią rownie dobre/lepsze zdjęcia. Z moich obserwacji oraz porówniania sampli choćby na dpreview wynika coś innego. Bezlustra nadal szumią bardziej niż dSLR. Nawet bezlustra FF też szumią bardziej. Wydajemy po kilka- kilkanaście tysięcy na aparat/system i otrzymujemy jakość zdjęć (bo to jest finalny produkt) nie adekwatną do wydanych środków. To nie jest w porzadku. Dlatego chce oddzielić papkę medialną od rzeczy istotnych.
Każdy system ma ograniczenia i chodzi o to aby dobrać sobie sprzęt z wadami, które akceptujemy.
Podobało mi się jak ktoś wyżej napisał, że pedejmujemy decyzje , które nie są racjonalnie uzasadnione, nie wybieramy tego co najlepsze ale to co w danej chwili uważamy za najlepsze (tak w domysle).
Tutaj jest fajny artykuł, jeden zachwalający (gość zachwycił się 4/3) https://www.spidersweb.pl/2018/02/system-micro-43-olympus-omd-em1-mkii-lumix-g9.html i drugi sprowadzający na ziemię (zobaczył wady tego systemu, ktore okazały się większe niż zalety)https://www.spidersweb.pl/2018/12/micro-4-3-czy-pelna-klatka-olympus-em1-mkii-w-2018-roku.html .
Jeden z naprawdę niewielu dający do myślenia. Chciałbym więcej takich.
Kurcze jakie to szczere i jakie ważne:
"bardzo złe zdjęcia w kiepskich warunkach oświetleniowych"
Wow! przecieżwiększość zdjęć robimy w kiepskich warunkach. Zdjęcia rodzinne czy imprezowe które są domeną amatorów przecież! I to właśnie amatorom poleca się kompakty, które wykładają się najłatwiej na takich wlasnie zdjęciach.
Odpowiadając na pytania: Nie nie chce zmienić systemu, nie chcę również iść w FF, tak chcę zmienić na bezlustro (rozmiar!) lub mieć możliwości 70D w aparacie wielkości 100D ( a i żeby wyglądał jak Olympus PEN F ;) ).
Sum sumarum chcę mieć świetne zdjęcia nie nosząc przy sobie 70D dlatego, że jest za duży zbyt nieporęczny, nie praktyczny i wiem że nie będę go nosił zawsze bo nie będę maił takiej możliwości. A okazje uciekają, Gdzieś tam czeka zdjęcie życia, które będę wspominał za nastepne 30 lat. Zdjęcie które będzie miało historię. Zatrzyma czas i przeniesienie w inny wymiar kiedy będę stary i blisko końca. Zdjecie które pokaże moim wnukom a one powiedzą: "WOW ale to były czasy, to musiało byćcoś ważnego!"

jan pawlak
22-05-2019, 16:22
autostrada i nic więcej - kupuj teraz aparaty są doskonałe cokolwiek nie kupisz będzie za dobre - ale i tak zapłacisz więcej niż to warte

ale elvis żyje

2282

jp

becekpl
22-05-2019, 16:35
a to 70D robi świetne zdjęcia??? hmmmm, myślałem ze to potrafi dopiero 80D:confused:

jan pawlak
22-05-2019, 16:39
Słuchajcie. Tu chodzi o zdroworozsądkowe podejście i oddzielenie marketingu od faktów.
Jesteśmy bombardowani newsami że dSLR to przeżytek a bezlustra robią rownie dobre/lepsze zdjęcia. Z moich obserwacji oraz porówniania sampli choćby na dpreview wynika coś innego. Bezlustra nadal szumią bardziej niż dSLR. Nawet bezlustra FF też szumią bardziej. Wydajemy po kilka- kilkanaście tysięcy na aparat/system i otrzymujemy jakość zdjęć (bo to jest finalny produkt) nie adekwatną do wydanych środków. To nie jest w porzadku. Dlatego chce oddzielić papkę medialną od rzeczy istotnych.
Każdy system ma ograniczenia i chodzi o to aby dobrać sobie sprzęt z wadami, które akceptujemy.
Podobało mi się jak ktoś wyżej napisał, że pedejmujemy decyzje , które nie są racjonalnie uzasadnione, nie wybieramy tego co najlepsze ale to co w danej chwili uważamy za najlepsze (tak w domysle).
Tutaj jest fajny artykuł, jeden zachwalający (gość zachwycił się 4/3) https://www.spidersweb.pl/2018/02/system-micro-43-olympus-omd-em1-mkii-lumix-g9.html i drugi sprowadzający na ziemię (zobaczył wady tego systemu, ktore okazały się większe niż zalety)https://www.spidersweb.pl/2018/12/micro-4-3-czy-pelna-klatka-olympus-em1-mkii-w-2018-roku.html .
Odpowiadając na pytania: Nie nie chce zmienić systemu, nie chcę również iść w FF, tak chcę zmienić na bezlustro (rozmiar!) lub mieć możliwości 70D w aparacie wielkości 100D.
Sum sumarum chcę mieć świetne zdjęcia nie nosząc przy sobie 70D dlatego, że jest za duży zbyt nieporęczny, nie praktyczny i wiem że nie będę go nosił zawsze bo nie będę maił takiej możliwości. A okazje uciekają, Gdzieś tam czeka zdjęcie życia, które będę wspominał za nastepne 30 lat. Zdjęcie które będzie miało historię. Zatrzyma czas i przeniesienie w inny wymiar kiedy będę stary i blisko końca. Zdjecie które pokaże moim wnukom a one powiedzą: "WOW ale to były czasy, to musiało byćcoś ważnego!"

Wygląda na to że podstawowy rozwój technologii foto przez najbliższe lata to będą bezlustra oraz funkcja foto w smartfonach.
Wspólnie "załatwią" lustrzanki inne niż typu 1Dx
Smartfony najprawdopodobniej "zjedzą" kompakty jak i (trochę później) ML inne niż FF.

Na Twoim miejscu poczekałbym (zbierał kasę) na drugą wersję R/RP

jp

grzegorz01
22-05-2019, 16:42
becekpl
I właśnie. Ja też wiele rzeczy myślałem dopóki sam ich nie sprawdziłem. Wziąłem jeden apart i drugi aparat. zrobiłem oboma zdjęcia. Wrzuciłem do kompa. Zrobiłem cropa i patrzyłem.
I to co wypatrywałem częstokroć nie zgadza się z tym co można przeczytać w internecie. Może bardziej chodzi o to na co Oni nie zwracaja uwagi. czym nie są zainteresowani żeby pisać...
@jp
to może być słuszny kierunek ;)

candar
22-05-2019, 18:19

To zależy co zamierzasz fotografować i w jaki sposób. Jeśli będziesz drukował swoje zdjęcia na bilbordach oraz fotografował w piwnicach bez światła na ISO 102.000 - to i zwykła lustrzanka będzie za słaba i przyda się średni format. Jeśli jednak nie jesteś szumofobem i nie oglądasz zdjęć z lupą piksel po pikselu to każdy format Cię zadowoli.

BTW - jeśli zadajesz takie pytania jak wyżej - kup dowolne FF i ciesz się życiem ;)

cohontes
22-05-2019, 18:27
Ja w dniu wczorajszym pozbyłem się 5D na rzecz X-T30 i w sumie :) jestem szczęśliwszy. Genialny sprzęt, mały poręczny.

mirror
22-05-2019, 19:08
Kurcze jakie to szczere i jakie ważne:
"bardzo złe zdjęcia w kiepskich warunkach oświetleniowych"
Wow! przecieżwiększość zdjęć robimy w kiepskich warunkach. Zdjęcia rodzinne czy imprezowe które są domeną amatorów przecież! I to właśnie amatorom poleca się kompakty, które wykładają się najłatwiej na takich wlasnie zdjęciach.
Odpowiadając na pytania: Nie nie chce zmienić systemu, nie chcę również iść w FF, tak chcę zmienić na bezlustro (rozmiar!) lub mieć możliwości 70D w aparacie wielkości 100D ( a i żeby wyglądał jak Olympus PEN F ;) ).

co fotografujesz? lub co chcesz fotografować?
jaką optykę planujesz kupić? - jak taką jak z posta o najlepszych obiektywach to daj se siana (jak to u mnie na wsi gadają) bo nic z tego nie będzie - znaczy epickich kadrów zatrzymujących czas i oglądających nie będzie - będzie przeciętna rzeźba w miękkim ..... (bo tym się głownie będziesz zajmował zamiast robić zdjęcia - bedziesz siedział rzeźbił i rozmyślał jak by to żeby było - ale nie będzie) - no chyba że się mylę i jesteś tym jednym na milion co to pudełkiem od zapałek zrobi lepsze zdjęcie niż każdy inny 5DIV ;)

--- Kolejny post ---

2282

jp

to kłamstwo - jak każda fotografia :mrgreen:

--- Kolejny post ---

BTW - jeśli zadajesz takie pytania jak wyżej - kup dowolne FF i ciesz się życiem ;)

nie chciałem tego pisać ale skoro już zostało napisane ;) to się podpiszę

fret
22-05-2019, 20:37
... Nie nie chce zmienić systemu, ...

A w tytule "Rezygnuję z Canona...". Może zacznij od poprawnego sformułowania pytania.

grzegorz01
22-05-2019, 21:18
Oj nie czepiajcie sie. Chodzilo mi o to, ze nie chce zmienic systemu dla zasady, bo mi sie nagle przestal podobac. Chcialem tylko poznac Wasze doswiadczenia w tej materii. Ktos zmienil i jest ok. Ktos inny wrocil do punktu wyjscia bo uznal ze bezlust.nie daja jednak tego czego szukal itd.

marfot
22-05-2019, 22:28
Oj nie czepiajcie sie. Chodzilo mi o to, ze nie chce zmienic systemu dla zasady, bo mi sie nagle przestal podobac.

Chyba jest jakiś powód, dla którego rezygnujesz z Canona skoro taki jest tytuł wątku.

Kolekcjoner
22-05-2019, 22:31
Oj nie czepiajcie sie.
Nie czepiamy się - dałeś jednoznaczny tytuł wątka i to implikuje podejście czytających :).

miszak
22-05-2019, 23:08
Oj nie czepiajcie sie. Chodzilo mi o to, ze nie chce zmienic systemu dla zasady, bo mi sie nagle przestal podobac. Chcialem tylko poznac Wasze doswiadczenia w tej materii. Ktos zmienil i jest ok. Ktos inny wrocil do punktu wyjscia bo uznal ze bezlust.nie daja jednak tego czego szukal itd.

Dla rozpoznania tematu zastosuj filtr do uzyskanych opinii. Proponuję 3 kryteria:
1. Ci co przeszli na bezlustra i nie wrócili do lustrzanek.
2. Ci co przeszli i wrócili.
3. Pozostali.

Zapoznaj się z wrażeniami 1 i 2.
3 to albo beletrystyka albo chęć obrony swojego jedynie słusznego wyboru (często do czasu).

marfot
22-05-2019, 23:55
Dla rozpoznania tematu zastosuj filtr do uzyskanych opinii. Proponuję 3 kryteria:
1. Ci co przeszli na bezlustra i nie wrócili do lustrzanek.
2. Ci co przeszli i wrócili.
3. Pozostali.

No i jeszcze:
Ci co przeszli na bezlustra, nie wrócili do lustrzanek i pozostali w systemie Canona.

akustyk
23-05-2019, 08:17
mujboze...

to pasjonujace posluchac jak uzytkownicy tego forum rozwiazuja ciezkie problemy pierwszego swiata. jaki aparat wybrac z puli dostepnych w 2019 roku (ktorymi nie da sie sp* zdjecia, bez naprawde duzego "talentu"), zeby potem moc zwalac na niego wine za gnioty...

to bardzo ladny aparat, chcialbym poznac historie tego aparatu...
https://blogmkm.files.wordpress.com/2010/06/sweter_gruchy.jpg

moge juz zamknac ten watek? oczekiwana wartosc dodana informacji w nim spadla mi ponizej zera :/

akustyk
23-05-2019, 08:18
wpisujcie miasta, ktore juz wjechaly na autostrade...

miszak
23-05-2019, 08:54
No i jeszcze:
Ci co przeszli na bezlustra, nie wrócili do lustrzanek i pozostali w systemie Canona.

Celowo nie wymieniłem żadnej marki ale oczywiście można dodać wiele innych punktów.
Nawiązując do Canona to sam jestem ciekawy ile osób zrezygnowało z dslr i przeszło całkowicie na M bo mówimy tu o APSc. Osobiście z taką osobą się nie spotkałem. FF i R to zupełnie inna bajka i tu takich osób będzie coraz więcej.

akustyk
23-05-2019, 09:12
Nawiązując do Canona to sam jestem ciekawy ile osób zrezygnowało z dslr i przeszło całkowicie na M bo mówimy tu o APSc.

Masz na mysli zmiane FF DSLR na Mke?
Czy zmiane APSC na M?

Osobiscie zamienilem 750D z calym inwentarzem (18-55, 10-18, 55-250, 35IS) na M5 (15-45, 55-200, 32, 22). Dla mnie dobra zmiana, ze wzgledu na szkla (EFM 32 jest boski, EFM 55-200 unikatowy bo malenki a niezly optycznie). W kwestii korpusow to pol-na-pol. M5 ma pewne zalety, ale nieodmiennie to nadal go* celownik elektroniczny i mizerna zywotnosc baterii. No ale taka jest cena za mniejsze obiektywy, no...

Z tym ze to u mnie drugi system(?) jest. FF DSLR pozostaje nietykalny do powaznej roboty (landszaft, podroz), bo to jest powazny aparat z dojrzala ergonomia i bateria na caly dzien, a nie zabawka do pstrykania familijnego

obiście z taką osobą się nie spotkałem. FF i R to zupełnie inna bajka i tu takich osób będzie coraz więcej.
Obecna optyka R (mocne slowa na 5 obiektywow na krzyz :) jest poza moim kregiem zainteresowan. Wiec tym bardziej pomysl, zeby kupowac eksperymenty ergonomiczne Canona (gladziki R czy "uchwyt" RP)

Jak wyjda RF 15-35/4 IS, 24-70/4 IS i 70-300/4 IS to bede sie mogl zastanawiac czy jest je do czego wpiac...

becekpl
23-05-2019, 09:57
chyba 14-40 i 24-240 i nastąpi katharsis;)
przynajmniej w moim ogródku
zacząłem paść świnkę:mrgreen:

akustyk
23-05-2019, 10:05
chyba 14-40 i 24-240 i nastąpi katharsis;)
поживем, увидим

24-240 mnie zupelnie mrozi. nie spodziewam sie, zeby te 24mm byly lepsze od tego co prezentuje 24-105/4, a to jest upadek optyczny :)

candar
23-05-2019, 10:23
Może jednak coś w temacie zadanego pytania w wątku zda się napisać ? :)

Najnowsza premiera w bezlustrach - Fujifilm GFX 100 z 102 Mpix na pokładzie. Zero ustępstw i kompromisów :) https://www.optyczne.pl/13796-news-Fujifilm_GFX_100.html

Z takiego aparatu, z taką matrycą i taką optyką - to nie ma siły, aby dało się sp...ć zdjęcia ;)

https://www.youtube.com/watch?v=IqGliIn5S4M

fret
23-05-2019, 12:25
Niby tak, ale matryca w mikroMF dostaje z zoomem f/4 nieco mniej światła niż matryca FF z zoomem f/2,8. Można powiedzieć, że Fuju ma przewagę ujemną ;) Do fotografii piwnicznej, to raczej Canon z zoomem 2,0.

Kolekcjoner
23-05-2019, 12:35
Celowo nie wymieniłem żadnej marki ale oczywiście można dodać wiele innych punktów.
Nawiązując do Canona to sam jestem ciekawy ile osób zrezygnowało z dslr i przeszło całkowicie na M bo mówimy tu o APSc. Osobiście z taką osobą się nie spotkałem. FF i R to zupełnie inna bajka i tu takich osób będzie coraz więcej.

Ja odkąd kupiłem eMki to praktycznie dslr już nie używam.

aptur
23-05-2019, 13:51

Najnowsza premiera w bezlustrach - Fujifilm GFX 100 z 102 Mpix na pokładzie. Zero ustępstw i kompromisów :) https://www.optyczne.pl/13796-news-Fujifilm_GFX_100.html

Z takiego aparatu, z taką matrycą i taką optyką - to nie ma siły, aby dało się sp...ć zdjęcia ;)

https://www.youtube.com/watch?v=IqGliIn5S4M

No i na to warto się przesiąść :) Obawiam się tylko, że szkła mogą być trochę drogie delikatnie rzecz ujmując. No ale przynajmniej będą jakoś sensownie wyglądać razem z body. Nie to co 24-70/2 z RP ;)

Bobby Peru
23-05-2019, 14:19
Zmieniłem 50D na M10 a po kilku miesiącach kupiłem M50. Do M-ki podpiąłem C22/2.0 którego odpinam bardzo rzadko a jeśli potrzebuję innych ogniskowych, podpinam przez adapter resztę szkła.
Jednak ja jestem totalnym amatorem i dla mnie przejście z leciwego 50D to duży krok na przód.

fret
23-05-2019, 14:31
Zmieniłem 50D na M10 a po kilku miesiącach kupiłem M50. Do M-ki podpiąłem C22/2.0 którego odpinam bardzo rzadko a jeśli potrzebuję innych ogniskowych, podpinam przez adapter resztę szkła.
Jednak ja jestem totalnym amatorem i dla mnie przejście z leciwego 50D to duży krok na przód.

Mam wrażenie, że to najprostsze rozwiązanie i najbardziej skuteczne :)

miszak
23-05-2019, 15:44
Masz na mysli zmiane FF DSLR na Mke?
Czy zmiane APSC na M?

...
Z tym ze to u mnie drugi system(?) jest. FF DSLR pozostaje nietykalny do powaznej roboty (landszaft, podroz), bo to jest powazny aparat z dojrzala ergonomia i bateria na caly dzien, a nie zabawka do pstrykania familijnego

Zgodnie z tematem wątku:

Hej,
Mam dość dużych ciężkich lustrzanek jak Canon 70D.

Miałem na myśli zamianę APSC DSLR na M.

A co do kolejnej kwestii to nie bez kozery tak podzieliłem odpowiedzi. Ty się dla mnie mieścisz w pkt. 3 ponieważ masz obydwa systemy a system M jest raczej dodatkiem nie odwrotnie. Ja tak miałem przez dwa lata i to jednak nie jest to samo co totalna zmiana na bezlustro. Ale to tez jest miękki temat więc może szkoda czasy na dywagacje ;-)

I to jest na pewno w temacie wątku czyli zamiany ciężkiego i dużego 70d na coś mniejszego i lżejszego. Ojjj..... ;-)

jan pawlak
23-05-2019, 16:08
Zgodnie z tematem wątku:

Miałem na myśli zamianę APSC DSLR na M.

A co do kolejnej kwestii to nie bez kozery tak podzieliłem odpowiedzi. Ty się dla mnie mieścisz w pkt. 3 ponieważ masz obydwa systemy a system M jest raczej dodatkiem nie odwrotnie. Ja tak miałem przez dwa lata i to jednak nie jest to samo co totalna zmiana na bezlustro. Ale to tez jest miękki temat więc może szkoda czasy na dywagacje ;-)

I to jest na pewno w temacie wątku czyli zamiany ciężkiego i dużego 70d na coś mniejszego i lżejszego. Ojjj..... ;-)

Nie bądź taki aptekarz.
To tylko 1320g (bez obiektywu) i trochę większy od Sony A7x, tylko za około 10k$ ale za to z matrycą Sony ze stabilizacją

2285

jp

candar
23-05-2019, 16:20

No ale jak nie, jak tak ;) Mniejszy i lżejszy od Canona EOS-1D X Mark II

2286

akustyk
23-05-2019, 16:24

czyli Canon daje 1,5 zdjecia na gram na jednej baterii a Fuji okolo 0,7 (800 na pelnej baterii - teoretycznie, bo w praktyce to w aparatach z zawsze wlaczona telewizja bywa mniej rozowo :D )

PrzemekM72
23-05-2019, 16:25

Ale brzydszy :twisted:

aptur
23-05-2019, 18:39
Ale brzydszy :twisted:

Właśnie też to zauważyłem. Jedynka canona jakoś tak dostojniej wygląda.

grzegorz01
23-05-2019, 19:37
Fajnie się temat rozkręcił. Wypowiedziało się kilka osób, które porzuciły dSLR i są z tym szczęśliwe i to jest dobre.
Dwa filmy w temacie:
Reasons Not to Dump DSLRs for Mirrorless https://www.youtube.com/watch?v=PCLAAa_WHq0
i w formie artykułu: https://www.diyphotography.net/6-reasons-why-you-shouldnt-dump-your-dslr-for-mirrorless/
oraz
10 Reasons You Don't Need a DSLR https://www.youtube.com/watch?v=OP44dXn2Q-w

chester_jds
23-05-2019, 22:30
Szekspir takie dylematy subtelniej formułował.

mirror
24-05-2019, 07:21
dobry telefon załatwia sprawę coraz mniej ludzi biega z "luszczankami" trzeba sobie odpowiedziec na pytanie - co robię takiego co nie daje się zrobić telefonem? jesli nie potrafisz wskazać niczego konkretnego to nie potrzebujesz innego aparatu niż telefon

becekpl
24-05-2019, 08:41
i teraz czas założyć wątek-"jaki telefon?" jak dla mnie Samsung S9 robi rewelacyjne foty, a podobno Huawei p30 rulez
już drugiego tripa zrobiłem z kolesiem co celowo kupił S9(bo nie chciał gratów nosić a wrzuca tylko do internetów)i jestem pod wrażeniem wyplutego obrazka przez ten telefonik
za 10 lat to może compacty znikną z rynku na rzecz telefoników:idea:

Sunders
24-05-2019, 10:03
jak dla mnie Samsung S9 robi rewelacyjne foty, a podobno Huawei p30 rulez

Obecnie to Huawei jest raczej passe więc lepiej chyba trzymać się Samsunga.

za 10 lat to może compacty znikną z rynku na rzecz telefoników:idea:

IMO znikną głównie te mniej zaawansowane.

akustyk
24-05-2019, 11:01
Obecnie to Huawei jest raczej passe więc lepiej chyba trzymać się Samsunga.

dziwne. moj dziala :)

a Huawei nie jest passe, tylko rzad USA nie lubi konkurencji w dostepie do danych uzytkownikow :)

becekpl
24-05-2019, 11:12
IMO znikną głównie te mniej zaawansowane.
te zaawansowane znikną przez bez lusterkowce;)

jan pawlak
24-05-2019, 11:34
dobry telefon załatwia sprawę coraz mniej ludzi biega z "luszczankami" trzeba sobie odpowiedziec na pytanie - co robię takiego co nie daje się zrobić telefonem? jesli nie potrafisz wskazać niczego konkretnego to nie potrzebujesz innego aparatu niż telefon

:!:

jp

scooter
24-05-2019, 16:02
W przyszły piątek robię foty na imprezie później zostawię wam linka do zdjęć, zrobimy ślepy test i ciekaw jestem kto dobrze rozpozna którym aparatem były robione zdjęcia, w szranki staną Canon 5dmk3 i olympus omd em1 mk1:) podobna data produkcji i podobne obiektywy .... c135/2, 24-70/2.8 mk2 i olympusy 75/1.8, 12-40/2.8

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

becekpl
24-05-2019, 16:45
zrób jeszcze fonem by test był pełen:idea:

Sunders
24-05-2019, 20:11
dziwne. moj dziala :)

Mnie to nie dziwi. ;)

a Huawei nie jest passe, tylko rzad USA nie lubi konkurencji w dostepie do danych uzytkownikow :)

Jest passe, bo rozwój jego systemu operacyjnego właśnie się zatrzymał = aktualizacje stop. Ciekawe co będzie jak wygaśnie jego licencja :?:
Dziwi Cię przeciwdziałanie przejmowaniu danych użytkowników przez Huawei :?:

akustyk
24-05-2019, 23:55
Jest passe, bo rozwój jego systemu operacyjnego właśnie się zatrzymał = aktualizacje stop. Ciekawe co będzie jak wygaśnie jego licencja :?:
Dziwi Cię przeciwdziałanie przejmowaniu danych użytkowników przez Huawei :?:
Jakos z Applem czy Googlem nikt nie widzial problemu. Czemu???

Kolekcjoner
25-05-2019, 00:35
Panowie...Proszę was...
Załóżcie sobie odpowiedni wątek w odpowiednim dziale i bijta pianę do woli ale nie tutaj.

candar
25-05-2019, 08:50
Ale to porównanie mnie już mocno rozbawiło :)

Rozmiary matrycy vs korpusu :mrgreen:

2294

2295

Nie wiem jak inni, ale wolę dużą matrycę w małym korpusie niż małą matrycę w dużym korpusie :roll:

mirror
25-05-2019, 08:55
Ale to porównanie mnie już mocno rozbawiło :)

Rozmiary matrycy vs korpusu :mrgreen:

2294

Nie wiem jak inni, ale wolę dużą matrycę w małym korpusie niż małą matrycę w dużym korpusie :roll:

słyszłem że teraz małe matryce są świetne - tak samo dobre a nawet lepsze

candar
25-05-2019, 09:06
słyszłem że teraz małe matryce są świetne - tak samo dobre a nawet lepsze

Mikro 4/3 tak, ale tylko gdy masz dobre światło i nie podbijasz za wysoko ISO https://www.spidersweb.pl/2018/12/micro-4-3-czy-pelna-klatka-olympus-em1-mkii-w-2018-roku.html

"Definitywnie odradzam małą matrycę ślubniakom, reporterom i eventowcom. W zasadzie to wszystkim, którzy pracują w warunkach, gdzie światło jest mniej niż idealne i gdzie regularnie trzeba pracować z czułością matrycy powyżej ISO 1600. Stanowczo odradzam wszystkim, którzy nie chcą lub nie mogą używać w fotografii dodatkowego oświetlenia.

Bardzo nie polecam micro 4/3 również tym fotografom, którzy swoje prace dość ostro przycinają i powiększają. Każdy crop zdjęcia wykonanego małą matrycą dramatycznie odbija się na jakości zdjęcia."

mirror
25-05-2019, 09:14
Mikro 4/3 tak, ale tylko gdy masz dobre światło i nie podbijasz za wysoko ISO https://www.spidersweb.pl/2018/12/micro-4-3-czy-pelna-klatka-olympus-em1-mkii-w-2018-roku.html

"Definitywnie odradzam małą matrycę ślubniakom, reporterom i eventowcom. W zasadzie to wszystkim, którzy pracują w warunkach, gdzie światło jest mniej niż idealne i gdzie regularnie trzeba pracować z czułością matrycy powyżej ISO 1600. Stanowczo odradzam wszystkim, którzy nie chcą lub nie mogą używać w fotografii dodatkowego oświetlenia.

Bardzo nie polecam micro 4/3 również tym fotografom, którzy swoje prace dość ostro przycinają i powiększają. Każdy crop zdjęcia wykonanego małą matrycą dramatycznie odbija się na jakości zdjęcia."

no popatrz, a w reklamie pisali że olek jest tak sam dobry albo lepszy od 5DIII ;)

candar
25-05-2019, 09:22
no popatrz, a w reklamie pisali że olek jest tak sam dobry albo lepszy od 5DIII ;)

Nawet do 5D classic Olek się nie umywa ;)

2296

https://www.apotelyt.com/compare-camera/canon-5d-vs-olympus-e-m5-ii

Reasons to prefer the Canon EOS 5D:
Better low-light sensitivity: Requires less light for good images (0.7 stops ISO advantage).
Brighter framing: Features an optical viewfinder for clear, lag-free composition.
Easier setting verification: Features an LCD display on top to control shooting parameters.
Longer lasting: Can take more shots (400 versus 310) on a single battery charge.

Nadmienię tylko, że tryb HI RES (40 mpix) w Olkach mnie nie interesuje bo nie lubię biegać ze statywem.

Macios
25-05-2019, 09:31
Czytając totalne besztanie systemu 4/3 przez Candara nasuwa się pytanie - dlaczego ma on rację bytu na rynku? Dlaczego go ktoś kupuje? Może warto jednak wspomnieć do czego się on nadaje?

candar
25-05-2019, 09:38
Czytając totalne besztanie systemu 4/3 przez Candara nasuwa się pytanie - dlaczego ma on rację bytu na rynku? Dlaczego go ktoś kupuje? Może warto jednak wspomnieć do czego się on nadaje?

Do fotografii wakacyjnej z pewnością tak, ale do profi zastosowań już niekoniecznie.

jan pawlak
25-05-2019, 10:19
Do fotografii wakacyjnej z pewnością tak, ale do profi zastosowań już niekoniecznie.

Z Twojego #70 wynika że M 4/3 nadaje się tylko do :
- dobre światło
- ISO poniżej 1600
- bez przycinania i bez powiększania

No to wynika że aparaty foto M 4/3 nadają się do fotografowania "prawie tak" jak smartfony

jp

becekpl
25-05-2019, 10:58
mieć N z klamotami, sprzedać i kupić O z klamotami, sprzedać i kupić C z klamotami...
sprzedać i kupić F/S/H czy co tam pasuje do aktualnej koncepcji
a przecież jakby poczytał nasze forum to od razu poszedł by do S za $$$:mrgreen:

candar
25-05-2019, 11:10
Z Twojego #70 wynika że M 4/3 nadaje się tylko do :
- dobre światło
- ISO poniżej 1600
- bez przycinania i bez powiększania

No to wynika że aparaty foto M 4/3 nadają się do fotografowania "prawie tak" jak smartfony

jpKup Olka, lub Panasa. Zrób testy porównawcze i będzie wiadomo czy to jedynie mit, czy jednak lepszym wyborem będzie większy format matryc ; )

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

candar
25-05-2019, 11:37
mieć N z klamotami, sprzedać i kupić O z klamotami, sprzedać i kupić C z klamotami...
sprzedać i kupić F/S/H czy co tam pasuje do aktualnej koncepcji
a przecież jakby poczytał nasze forum to od razu poszedł by do S za $$$:mrgreen:Pasuje komuś firma taka, śmaka i owaka, czy też nie pasuje racz wziąć pod uwagę, że istnieją fotografowie, którzy bardziej cenią możliwość wykorzystania posiadanego sprzętu foto (obiektywy z różnych parafii) niż jałowe testy szumów matrycy i pomiarów wielkości pixela https://dawidmazur.pl/techart-pro-autofocus-w-manualnych-obiektywach/

becekpl
25-05-2019, 12:02
raczę;)
ale widzę tylko poszukiwanie Świętego Grala,
którego jak wiemy nie ma:idea:

mirror
25-05-2019, 13:24

też nie rozumiem bo czytałem jego posty na temat apsc a dla mnie osobiście apsc i m4/3 są dośc podobne jesli chodzi o rozmiar tzn. oba są małe - moje poglądy na temat cropa są jasne i wielokrotnie wyrażone

fret
25-05-2019, 14:16
... a dla mnie osobiście apsc i m4/3 są dośc podobne jesli chodzi o rozmiar tzn. oba są małe - moje poglądy na temat cropa są jasne i wielokrotnie wyrażone

Problemem m4/3 nie jest wielkość matrycy, tylko pozowanie formatu jako bezpośredniej konkurencji dla FF. Nie spotkałem idioty, który by uważał, że po podpięciu 400/5,6 do APS-c dostaje pełen odpowiednik 600/4 podpiętego do FF, a w przypadku m4/3 i 300/4... ;)

candar
25-05-2019, 14:40
też nie rozumiem bo czytałem jego posty na temat apsc a dla mnie osobiście apsc i m4/3 są dośc podobne jesli chodzi o rozmiar tzn. oba są małe - moje poglądy na temat cropa są jasne i wielokrotnie wyrażone

APS-C i m/4/3 nie są podobne i nigdy nie będą. Podobieństwo kończy się na gabarytach korpusów i szkieł a cała reszta to już kosmos w odniesieniu do jasnych szkieł m4/3, których ceny zaczynają się od 5k zł! https://shop.olympus.eu/pl_PL/obiektywy?s_kwcid=AL!6609!3!342673439227!b!!g!!obi ektywy%20olympusa&gclid=Cj0KCQjwz6PnBRCPARIsANOtCw3SlwpDWnU0p5iI6yKw KB16gNUuPp0r0TBfxxVssAzK_ZuoOsd2mEgaAjOlEALw_wcB.

Przykładowo szkła, które mnie interesują (dla ekwiwalentu ogniskowej 85 mm w FF) - to w m4/3 szkło M.Zuiko Digital ED 45mm F1.2 PRO kosztujące 5.790 zł https://www.cyfrowe.pl/aparaty/obiektyw-olympus-mzuiko-digital-ed-45-mm-f-12-pro-czarny.html oraz Fujinon XF 56 mm f/1.2R kosztujący 3.184 zł https://www.cyfrowe.pl/aparaty/obiektyw-fujifilm-fujinon-xf-56-mm-f-12r.html Potencjalnego użytkownika m4/3 zabija ceną jasnych szkieł.

APS-C to dla mnie idealny kompromis jakości obrazka, wielkości aparatu i szkieł oraz żądanej GO. Fotografując w APS-C szkłem XF 56 f/1.2 mam otrzymuję ekwiwalent GO w FF szkła 85 mm f/1.8. W przypadku mikro 4/3 nic nie zyskuję na wielkości aparatu i szkieł a dodatkowo tracę GO. Aby uzyskać ekwiwalent f/1.8 w FF obiektyw mikro 4/3 musiałby posiadać jasność f/0,9 :roll: O tym, że cena takiego PRO jasnego szkła do m 4/3 przebije kilkakrotnie ceną szkła z FF nie trzeba wspominać.

Największą "wadą" m4/3 jest wciskanie ludziom ciemnoty, że skazani są na jasną optykę pod sztandarem PRO za kilkakrotną cenę szkieł z DSLR. Przykładowo za cenę M.Zuiko Digital ED 45mm F1.2 PRO można kupić 5 używanych (albo 4 nowe) obiektywy Canon 85 mm f/1.8 do DSLR. Sensu zmiany DSLR na m4/3 nie widzę żadnego. Przy okazji - interesują mnie portetówki i tutaj m4/3 nigdy nie będzie rozsądną alternatywą. Być może dla landszafciarza będzie to lepszy wybór ze względu na hiperfokalną.

--- Kolejny post ---

raczę;)
ale widzę tylko poszukiwanie Świętego Grala,
którego jak wiemy nie ma:idea:

Taka prawda :) Idealnego aparatu, który by pogodził wszystkich jeszcze nie zbudowano :shock: Ale idealne szkła już są ;) i to zarówno z mocowaniem EF, jak i RF :)

mirror
25-05-2019, 17:31
APS-C i m/4/3 nie są podobne i nigdy nie będą.

ujmę to tak jak jeden facet na 1.76m wzrostu a drugi 1.82m to różnica wydaje się dla nich spora ale dla dwumetrowago faceta są prawie nierozróżnialni.

cena szkieł do systemu to sprawa umowna z rzeczywistością ma to miewiele wspólnego, mz systemy z mniejszą matrycą są słabsze zarówno na jasnych jak i na ciemnych szkłach - wiem bo używałem ;). mam w domu bezlustro (małżowinka używa) nikona1 (crop 2.7 jakby ktoś nie wiedział) - zdjęcie z niego będzie zawsze gorsze jakościowo od zdjęcia z 6D ;) - ale system fajny i lekki i jak dla mnie za dużo trzeba przyciskać aby ogłupić ten aparat (ale się da pomimo ze ktoś tam wykoncypował jakąś chyba inną fotografię) i nadal nie wiem jak podpiąć weżyk, a ja panie bez wężyka nie istnieję.

fotna
25-05-2019, 18:14
Ja mam 7d mkII z obiektywów 2 L i parę jasnych nie L.
Kupiłem też Olympusa OMD em10 mkII z naleśnikowym zoomem - miał to być aparat podręczny takie małe coś zawsze przy mnie no i na wakacje.
Po miesiącu użytkowania dokupiłem obiektywy - nie pro i drugi korpus bo nie lubię przekładać obiektywów.
Na robotę bym olka nie wziął tam gdzie aparat musi wyglądać i jest mało światła (AF) ale na plenery wole malucha niż 7d.
Jak chce małą głębię to zakładam m42 albo jeszcze mniejsze m39 ( obiektywy od analogów. Jeśli chodzi o ceny firmowych to używki są w cenie 1/2 nowych. Nawet obiektywy budżetowe są doskonałej jakości. A mój kręgosłup skacze z radości. 7d się coraz bardziej kurzy ale nie będę go sprzedawał bo czasem muszę zabrać aparat by go było widać :). no i jak wyjdzie canon eos r mark IV to sobie za grosze kupię R mark I albo II bo będzie jeszcze bardziej dopracowany i wszyscy już będą robić bez lustra :)
Należy jednak pamiętać że z 16 MP niewiele można kadrować a kolory, nasycenie, wyostrzenie należy sobie dopasować pod własne widzimisie - można ustawić na stałe i później nie różnią się wiele od canona.
Maksymalny format jaki drukowałem to 3x2 metry i jestem z tego wydruku zadowolony.
Nie mówię że M4/3 jest super ale rozmiary i waga zwłaszcza obiektywów dla mnie są wielkim plusem a biorąc pod uwagę jakość zdjęć jestem mile zaskoczony.
Wsiadając do samolotu cały zestaw mogą umieścić w kieszeniach kurtki zamiast dokupywać bagaż na torbę fotograficzną.
Aparat i obiektywy dobiera się do tego co się robi dlatego nie doradzam ale pisze mój przykład.
Jak ktoś jest z okolic Nowego Sącza to zapraszam może pomacać i zobaczyć zdjęcia.

--- Kolejny post ---

J

candar
25-05-2019, 18:16
ujmę to tak jak jeden facet na 1.76m wzrostu a drugi 1.82m to różnica wydaje się dla nich spora ale dla dwumetrowago faceta są prawie nierozróżnialni.

cena szkieł do systemu to sprawa umowna z rzeczywistością ma to miewiele wspólnego, mz systemy z mniejszą matrycą są słabsze zarówno na jasnych jak i na ciemnych szkłach - wiem bo używałem ;). mam w domu bezlustro (małżowinka używa) nikona1 (crop 2.7 jakby ktoś nie wiedział) - zdjęcie z niego będzie zawsze gorsze jakościowo od zdjęcia z 6D ;) - ale system fajny i lekki i jak dla mnie za dużo trzeba przyciskać aby ogłupić ten aparat (ale się da pomimo ze ktoś tam wykoncypował jakąś chyba inną fotografię) i nadal nie wiem jak podpiąć weżyk, a ja panie bez wężyka nie istnieję.

Ale ja nie piszę o tym, czy małym aparatem z cropem x2.7, czy też smartfonem z matrycą wielkości paznokcie da się zrobić ładne zdjęcia (bo się da :). Piszę o tym, że do określonych zastosowań sens zakupu aparatu kończy się na matrycach APS-C z cropem x1,5. Biorąc pod uwagę szkło FF 85 ze światłem f/1.2 odpowiednik w mikro 4/3 musiałby mieć parametry 45 mm i f/0,6 :!: Zapewne koszt wyprodukowania takiego szkła przekroczyłby koszty zakupu 1DX Mark II z kilkoma L-kami.

ps.
A nie lepiej by było, aby małżowninka użytkowała np. C M50 ? :)

p0m
25-05-2019, 18:21
halo, czy jest na sali moderator?

mirror
25-05-2019, 20:20
A nie lepiej by było, aby małżowninka użytkowała np. C M50 ? :)

po co i tak nie będzie chciała używać S50A :) robi zdjęcia pamiątkowe, tylko jpegi, żadnej obróbki, czasem film

małżowinka uważa że nawet nikon1 jest "za duży" a ma do niego double kita o ekwiwalencie (w sumie) 27-300 gdzie ta 300 jest mniejsza niż canonowe kity 18-55 - mnie żebym takim czyms fotografował okazjonalnie bez tłumionej w..... brakuje pokrętła z trybami M i półautomatyki (czyli tryb pocałujta w .... wójta) - żebym się nie musiał zastanawiać jak wyłączyć tryb "biegacze na tle zachodzącego słońca" czy inne g...

no i w przeciwieństwie do M50 system nikona ma jasną (1.2) "85mm" taką natywną i systemową :mrgreen: 32/1.2 jakby ktoś chciał jasną natywną optykę :mrgreen: żeby portret strzelić :mrgreen: a i jeszcze 18.5/1.8 (czyli jasne 50mm) a dla koneserów na ptaki organiczne i metalowe 70-300 VR ekwiwalent 189mm-810mm :) - to system kompletny jest (ciemne zoomy, jasne stałki, superzoom, supertele, UWA ekwiwalent 18-35) w przeciwieństwie do M - do roboty się nie nada ale do zabawy jak najbardziej

candar
25-05-2019, 20:40
po co i tak nie będzie chciała używać S50A :) robi zdjęcia pamiątkowe, tylko jpegi, żadnej obróbki, czasem film

małżowinka uważa że nawet nikon1 jest "za duży" a ma do niego double kita o ekwiwalencie (w sumie) 27-300 gdzie ta 300 jest mniejsza niż canonowe kity 18-55.

Kup małżowince do niego Nikkora 10 mm f/2.8 i będzie super naleśnik do kieszeni (można znaleźć tanie używki) Bardzo fajny obiektyw :) Wychodzi ekwiwalent 27 mm w FF.

2297

mnie żebym takim czyms fotografował okazjonalnie bez tłumionej w..... brakuje pokrętła z trybami M i półautomatyki (czyli tryb pocałujta w .... wójta) - żebym się nie musiał zastanawiać jak wyłączyć tryb "biegacze na tle zachodzącego słońca" czy inne g...

A miałeś chociaż raz ten aparat w rękach ? :mrgreen: Na pokrętle z trybami ustawiasz tryb "zielony", następnie wciskasz MENU oraz wybierasz "TRYB EKSPOZYCJI" i możesz sobie ustawić z tego poziomu dowolny program ekspozycji P A S M, czyli M jak pełen manual, albo A jak Automatyka z preselekcją przysłony (manipulatorem zooma przestawiasz przysłonę) itp. albo AF z "wykrywaniem twarzy" i "śledzenie obiektów w ruchu" oraz standardowo AF-A, AF-S, AF-C i MF :) To całkiem sprytny aparat jest, ale chyba z nim za blisko nie obcowałeś :lol:

no i w przeciwieństwie do M50 system nikona ma jasną (1.2) "85mm" taką natywną i systemową :mrgreen: 32/1.2 jakby ktoś chciał jasną natywną optykę :mrgreen:

A to wiem :) całkiem fajny ;)

mirror
25-05-2019, 21:56
A miałeś chociaż raz ten aparat w rękach ? :mrgreen: Na pokrętle z trybami ustawiasz tryb "zielony", następnie wciskasz MENU oraz wybierasz "TRYB EKSPOZYCJI" i możesz sobie ustawić z tego poziomu dowolny program ekspozycji P A S M, czyli M jak pełen manual, albo A jak Automatyka z preselekcją przysłony (manipulatorem zooma przestawiasz przysłonę) itp. albo AF z "wykrywaniem twarzy" i "śledzenie obiektów w ruchu" oraz standardowo AF-A, AF-S, AF-C i MF :) To całkiem sprytny aparat jest, ale chyba z nim za blisko nie obcowałeś :lol:

hę - zawsze czytam instrukcję obsługi :) (nawet jak kupuję nowego canona) - dzięki za info ale niestety nie mam "TRYBU EKSPOZYCJI" w menu na zielonym i na żadnym innym (na pokrętle), żeby cokolwiek ustwiać ręcznie musze być w trybie (nomen omen) ..... kreatywnym (aparacik z literką C) ale może jakiś update firmware (nigdy nie robiłem), a może ten model (J3) jest za prosty - dziękuję i posprawdzam.

pewnie kupię jakąś stałkę - to martwy system więc optyka jest tania

candar
25-05-2019, 22:32
hę - zawsze czytam instrukcję obsługi :) (nawet jak kupuję nowego canona) - dzięki za info ale niestety nie mam "TRYBU EKSPOZYCJI" w menu na zielonym i na żadnym innym (na pokrętle), żeby cokolwiek ustwiać ręcznie musze być w trybie (nomen omen) ..... kreatywnym (aparacik z literką C) ale może jakiś update firmware (nigdy nie robiłem), a może ten model (J3) jest za prosty - dziękuję i posprawdzam.

pewnie kupię jakąś stałkę - to martwy system więc optyka jest tania

Pisałem na podstawie J1 i tam tak jest a w J3 jest dokładnie tak samo.

2299

Konfabulujesz ;)

Wg tego opisu poniżej i zdjęć J3 ma PASM. Pokrętło masz u góry i musisz się tak samo przeklikać przez menu wchodząc w EKSPOZYCJĘ i jak widać jest taka pozycja w MENU! bo ktoś ustawił ekspozycję w tryb M - "manual" na tym zdjęciu poniżej.
https://www.imaging-resource.com/PRODS/NIKONJ1/NIKONJ1A3.HTM
2300 2302
The Nikon J3, like its predecessors, has a very small body by mirrorless camera standards. It's been restyled a little since the J2, with the Mode dial moved to the top deck, directly behind the power button. (Sadly, it still doesn't offer PASM modes; accessing these requires a trip thru the menu system.)

mirror
25-05-2019, 22:47
Pisałem na podstawie J1 i tam tak jest.

2299

Może J3 okroili z PASM ? Nie wiedziałem :(

jakie przyjemne proste menu, w j3 jest więcej pozycji na kółku trzeba wybrać kreatywny na kółku - górną pozycję F na wybieraku i pokazuje się podobne menu (ale ja mam polskie więc bardziej rozwlekłe i mniej czytelne) ale PASM nadal jest - wolałbym na kółku bezpośrednio to są podstawy ergonomii w aparacie

candar
25-05-2019, 23:04
jakie przyjemne proste menu, w j3 jest więcej pozycji na kółku trzeba wybrać kreatywny na kółku - górną pozycję F na wybieraku i pokazuje się podobne menu (ale ja mam polskie więc bardziej rozwlekłe i mniej czytelne) ale PASM nadal jest - wolałbym na kółku bezpośrednio to są podstawy ergonomii w aparacie

No ale PASM jest niezaprzeczalnie w J1, J2 i J3 ;) Faktem jest, że trzeba się do niego mocno naklikać :) Na kółku już pewnie nie zmieścili ;)

Bez PASM to byłaby jedynie zabawka, ale z nim to pełnosprawny aparat jest ;) Bo nie wyobrażam sobie fotografowania Nikkorem 32 mm f/1.2 na AUTO ;)

Kolekcjoner
25-05-2019, 23:08
halo, czy jest na sali moderator?
Tak. I?

Co do m4/3 czy 3/4 ;) to ja uważam, że w momencie jak mogę nabyć systemowe puszki w rozmiarze takim samym jak Olek to nie ma dla mnie sensu wchodzenie w inny system. Ja rozumiem jakby za mniejszą matrycą szły korzyści w postaci wyraźnie mniejszych body i szkieł to OK ale tak to kupiłem M100 i po temacie. A i tak najlepszym aparatem jest ten w komórce bo mam go zawsze ze sobą :)

jan pawlak
26-05-2019, 06:51
Tak. I?

Co do m4/3 czy 3/4 ;) to ja uważam, że w momencie jak mogę nabyć systemowe puszki w rozmiarze takim samym jak Olek to nie ma dla mnie sensu wchodzenie w inny system. Ja rozumiem jakby za mniejszą matrycą szły korzyści w postaci wyraźnie mniejszych body i szkieł to OK ale tak to kupiłem M100 i po temacie. A i tak najlepszym aparatem jest ten w komórce bo mam go zawsze ze sobą :)

Autor wątku czuje potrzebę zmiany i nie potrafi w pełni racjonalnie uzasadnić jej celowość a więc zdefiniować co i na co zmienić.
Chyba wielu z nas to przechodziło czy przechodzi i to nie tylko w obszarze hobby.
Logiczne argumenty są ważne ale w "tych stanach" emocje na ogół zwyciężają, "naciągamy" argumenty by sobie uzasadnić swój końcowy wybór

Na ostatnim wyjeździe zrobiłem także (po raz pierwszy) sporo zdjęć smartfonem i to również w trudnych warunkach.
Plecak, 4 obiektywy, statyw, na zewnątrz/szyi body z obiektywem.

Dojrzewam do decyzji :
- sprzedać wszystko,
- kupić aparat FF z szerokim obiektywem (ponad 85% moich zdjęć) i dużym Mpix np. RX1R3 (jeśli będzie miał stabilizację),
- oraz kupić dobry foto_smartfon (także z długim obiektywem).
i uwolnić się od plecaka foto.

jp

becekpl
26-05-2019, 07:38
ja o tym pisze od dłuższego czau-sporo zdjęć robię fonem, mając aparat w pokrowcu
do streeta fon najlepszy;)

jan pawlak
26-05-2019, 08:01
ja o tym pisze od dłuższego czau-sporo zdjęć robię fonem, mając aparat w pokrowcu
do streeta fon najlepszy;)

Tylko że ulicznych sporo robię wieczornych/nocnych i niektóre powiększam/drukuję.
Trzeba się "przyjrzeć" dokładniej aktualnej technicznej jakości/możliwości zdjęć smartfonowych

jp

zdebik
26-05-2019, 08:53
Telefon telefon, niestety to nadal mała matryca, mały obiektyw i duża GO (chodź z tym ostatnim walczą chłopaki w sofcie).

Sam tel używam jako kamery ale tylko z gimbalem. Jest w miarę ok, ale nawet M50 na Roninie S z jasną stałką wyglądałoby o niebo lepiej.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Macios
26-05-2019, 08:57
Mi mniejsza matryca często się przydaje. Robiąc krajobrazy/architekturę, potrzebuję dużej głębi ostrości, a przymykanie szkła na FF do f16 daje gwałtowny spadek ostrości. Dlatego coraz częściej robię zdjęcia Ricohem grII(matryca aps-c 16mp), niż canonem ff z 24-70.

becekpl
26-05-2019, 09:06
wieczorem fon sie nie sprawdza ale w dzień jak najbardziej
zwłaszcza ze teraz robię zdjęcia na dwa rzuty-fonem by od razy wrzucić na fejsa i FF by na spokojnie po powrocie w domu obrobic

i pokażę zdjęcie kolegi robione wieczorem bez żadnej obróbki S9

2303

jak na fona nie jest tragicznie, od biedy można jeśli tylko na fejsa

Macios
26-05-2019, 09:09
Wygląda dobrze! Pytanie jak na 100% wielkości. Dla mnie jakość (m.in. szumy i ostrość) są kluczowe, bo ja żyję ze sprzedaży tych zdjęć.

becekpl
26-05-2019, 09:16
no, ale ja pisze tylko o amatorce na fejsa dla znajomych:!:
do sprzedaży to się nie nadaje, chyba ze na fejsa;D

marfot
26-05-2019, 09:28
Mi mniejsza matryca często się przydaje. Robiąc krajobrazy/architekturę, potrzebuję dużej głębi ostrości, a przymykanie szkła na FF do f16 daje gwałtowny spadek ostrości.
Moje doświadczenie jest takie, że gdy w grę wchodzi forsowna obróbka, większa matryca jest nie do zastąpienia.
W takich obszarach jak bardzo kontrastowy krajobraz, mało kontrastowy krajobraz (mgiełki), bardzo kontrastowa architektura (wąskie uliczki i południowe słońce) najlepiej wypada FF.
Architektura wymagająca prostowania , cropowania itp. potrzebuje z kolei wysokiej rozdzielczości.
Zbudowałem zestaw APSC alternatywny do FF i testuję. Całość waży tyle co moje tele FF i stąd pokusa;)

cohontes
26-05-2019, 09:59

Video? Jeśli komuś zależy na filmach, nawet nie zawaha się nad jakimś tam 5DR albo 6D tylko np GH5 i nie ma w tym nic dziwnego.

mirror
26-05-2019, 10:11
ja kompletnie nie myślę o niczym z matryca mniejszą niż FF prawie nie robię zdjęć pamiątkowych (bo mnie to nie rajcuje) ostatnio wolę jakiś filmik nakrecić w stylu "tu byłem widziałem" jak czuję presję otoczenia żebym coś zrobił, focę z długim czasem naświetlania każdy większy zawsze zrobi lepszą robotę mniej szumu, mniej zafarbów - mniej rzeźby w miękkim g... po zrobieniu zdjęcia, a jak robie zdjecia z bardziej normalnymi czasami to wybaczcie ale też widzę różnicę, i to sporą różnicę - nie widzę powrotu do cropa - może jak nasza ulubiona firma dojdzie technologicznie do szpicy :mrgreen: to kupię cropa na początek jako ekstender do 100-400 bo do niczego innego go nie potrzebuję.

co do głębi ostrości to mz na jedno wychodzi na cropie po prostu wcześniej dorwie cię dyfrakcja i jakość spadnie przy mniejszej przysłonie - nie widze zysku na GO - dobry obiektyw na FF można okazjonalnie domknąć do 16 i jakoś to przeżyć - znałem gościa co FF z tele zawsze robił na 16 i nie widziałem problemów z jakością zdjęcia i obawiam się że 99% (albo i więcej :mrgreen:) użytkowników tego forum robi słabsze zdjęcia niż on - słabsze pod każdym względem.

Macios
26-05-2019, 10:24
co do głębi ostrości to mz na jedno wychodzi na cropie po prostu wcześniej dorwie cię dyfrakcja i jakość spadnie przy mniejszej przysłonie - nie widze zysku na GO
A widziałeś kiedyś zdjęcia z Ricoha grII? Przy f5,6 ostrością i głębią bije wszelkie kombinacje FF z 24-70/4, a to jest ostre szkło.

michalko
26-05-2019, 11:44
A widziałeś kiedyś zdjęcia z Ricoha grII? Przy f5,6 ostrością i głębią bije wszelkie kombinacje FF z 24-70/4, a to jest ostre szkło.

Ostrzej i lepiej wyjdzie Canon 1300D wifi +24mm 2.8 stm... ;) miałem, używałem. Jak ktoś lubi od razu wrzucać na instagrama, Facebooka. Leci po WiFi na telefon i masz. Miałem też Fuji x100 jak i wiele innych

Samo, robienie zdjęcia, oglądanie ich na komputerze... Nic nie przebije klasyka. Preferuję i tak FF + 50mm.

Ważne aby każdy sam spróbował, bo każdy ma jakieś preferencje.

mirror
26-05-2019, 12:45

głębia ostrości wynika z parametrów fizycznych tylko i nie ma w tym żadnej magii, co do porównania samej ostrosci się nie odniosę - "ostrość" zdjęcia to wiele czynników, a ogólnie to nie narzekam na ostrość zdjęć z FF.

Kolekcjoner
26-05-2019, 21:31
Video? Jeśli komuś zależy na filmach, nawet nie zawaha się nad jakimś tam 5DR albo 6D tylko np GH5 i nie ma w tym nic dziwnego.
Jak komuś zależy na video to kupi kamerę ;)

cheng13
27-05-2019, 13:56
A ja właśnie niedawno pozbyłem się 5DIII i 7D i kupiłem właśnie Olympusa OM-D M5II. Do niego spacerzoom 14-150 i dwa obiektywy PRO: 12-40/2.8 i 40-150/2.8. Jestem mega zadowolony, wszystko mieszczę w jednej, niedużej torbie i nie muszę dźwigać cegieł. Jakość fotek jest dla mnie wystarczająca, poręczność- nieporównywalna. A kasy ze sprzedaży szkieł i body canonowskich jeszcze zostało....
Wybór jest całkowicie subiektywny, dla mnie okazał się super. AF w olku jest fantastyczna, ze szkiełkami PRO po prostu petarda. A fototapet, czy banerów reklamowych nie robię, więc na moje potrzeby zestaw jest optymalny. Żałuję, że dopiero teraz to zrobiłem.

cohontes
27-05-2019, 16:42
Jak komuś zależy na video to kupi kamerę ;)

Nie te czasy.
Wśród adeptów całego vdslr, króluje Lumix i Sony.

grzegorz01
27-05-2019, 21:36
Po przeczytaniu całej dyskusji przekonałem się właściwie do jednego: nie ma sensu zostawiać systemu dSLR Canon gdyż w tych pieniądach nie kupię nic co by dawało porównywalną jakość zdjęć i taką wolność fotografowania.
Aby to ostatecznie udowodnić wypożyczę sobie Olympusa PEN F lub jakiegoś OMD i zrobię wielki Combat. System micro 4/3 to jedyna sensowana alternatywa dla zwykłego zjadacza chleba w bezlusterkowcach nie FF. Jest jeszcze Fuji ale to ekstraklasa i nie dla zwykłego człowieka.
Piszę z punktu amatora z lekką zajawką.
Stawiam hipotezę, że jeżeli planujesz zakup aparatu to:
1. Kup smartfon z dobrym aparatem: np. Google Pixel tutaj ciekawy ranking https://antyweb.pl/najlepsze-aparaty-w-telefonach/
2. Mimo wszystko na dziś dzień kupno dSLR (APS-C) to najłatwiejszy i najtańszy sposób do uzyskania dobrych zdjęć.
3. Następny stopień (finsowy/jakościowy) to juz bezlustekowce FF: Sony A, Canon R,
4. Kupno bezlusterkowców czy kompkatów wydaje się pozbawone sensu.

marfot
27-05-2019, 23:06
System micro 4/3 to jedyna sensowana alternatywa dla zwykłego zjadacza chleba w bezlusterkowcach nie FF. Jest jeszcze Fuji ale to ekstraklasa i nie dla zwykłego człowieka.

Jeżeli jesteś przekonany, że zestawem M50, M22, M32, M11-22 i M55-200 nie zrealizujesz swoich pomysłów to od razu kupuj FF i nie trać czasu na półśrodki.

fret
28-05-2019, 03:21
... nie ma sensu zostawiać systemu dSLR Canon gdyż w tych pieniądach nie kupię nic co by dawało porównywalną jakość zdjęć i taką wolność fotografowania.
...

To zdanie nie ma sensu...

Macios
28-05-2019, 07:23
3. Następny stopień (finsowy/jakościowy) to juz bezlustekowce FF: Sony A, Canon R,

A to ma?

jan pawlak
28-05-2019, 07:33
Po przeczytaniu całej dyskusji przekonałem się właściwie do jednego: nie ma sensu zostawiać systemu dSLR Canon gdyż w tych pieniądach nie kupię nic co by dawało porównywalną jakość zdjęć i taką wolność fotografowania.
Aby to ostatecznie udowodnić wypożyczę sobie Olympusa PEN F lub jakiegoś OMD i zrobię wielki Combat. System micro 4/3 to jedyna sensowana alternatywa dla zwykłego zjadacza chleba w bezlusterkowcach nie FF. Jest jeszcze Fuji ale to ekstraklasa i nie dla zwykłego człowieka.
1. Kup smartfon z dobrym aparatem: np. Google Pixel tutaj ciekawy ranking https://antyweb.pl/najlepsze-aparaty-w-telefonach/
2. Mimo wszystko na dziś dzień kupno dSLR (APS-C) to najłatwiejszy i najtańszy sposób do uzyskania dobrych zdjęć.

Przeczytaj spokojnie co napisałeś jako pkt. 3 i 4

a.
Następny stopnień jakościowy to bezlusterkowce których nie ma sensu kupować, czyli nie ma sensu mieć lepszego sprzętu.
b.
Sens kupowania mają (nie kompakty i nie bezlusterkowce) więc lustrzanki i smartfony

Naprawdę tak myślisz ?

jp

becekpl
28-05-2019, 08:21
jak się chce robić zdjęcia to się kupuje aparat
pisanie przypadkowych zlepków wyrazów mających tworzyć jakieś tam "mądrości" nie przybliża do robienia zdjęć ani o jotę

candar
28-05-2019, 08:24

Cały czas nie ogarniasz, że bezlusterkowce APS-C i FF i kompakty typu RX1R i Leica Q to narzędzia dzięki którym rozwija się cała paleta możliwości związanych z możliwością używania dowolnych szkieł (czyli właśnie bezlustra) oraz w przypadku kompaktów z matrycą pełnoklatkową i wbudowanym na stale obiektywem uzyskania doskonałych obrazków przebijających DSLRy z półki entry level i wyższej (np.doskonałe kompakty pełnoklatkowe z rewelacyjną optyką np. S RX1R i Leica Q (typ 116)

Z grzeczności nie napiszę co jest pozbawione sensu ;)

mirror
28-05-2019, 08:33

skup się na optyce - co fotografujesz? lub chcesz fotografować? i jakiej optyki potrzebujesz?, w canonie korpus na który nie wydasz kupki kasy jest mniej istotny (chyba że wydasz) - korpus FF oczywiście.

grzegorz01
28-05-2019, 10:07
Przpraszam poowinienem uzasadnić swoje hipotezy nie tylko rzucać zdaniami:
1. smarfton - dlaczego? bo jest zawsze z nami i potrafi dać efekty porónywalne z kompaktami (i nie mówię tu o jakiś hiendowych Sony R1 czy Leica ! za które pewnie dałbym sie pokroić!!) czy bezlustrami z kitem
2. DSLR - bo daje wolność fotografowania w najniższej możliwej cenie i znakomite możliwości/efekty w stosunku do wyłożonych na niego pieniędzy. Innymi słowy nic innego w tej cenie nie da Ci takich efektów.
3. Belustro FF - bo łączy jakość dSLR i rozmiary bezlustr
4. Kupno bez lustr (nie FF) jest bezsensu bo patrz pkt. 1., 2. 3, da lepsze efekty (mój gł zarzut to to że nie dają rady w trudniejszych warunkach, obiektywy są drogie, baterie słabe, w czym są wiec lepsze od smartfonów? Jeżeli ktoś chce "robić zdjecia" ma taniej i lepiej patrz pkt 2).

Fotografia okazjonalna/rodzinna/podróżnicza - to jest to co fotografuję. O dziwo co najmniej 1/3 moich zdjęć jest w trudnijeszych warunkach oświetleniowych. Mój Canon bardzo często wrzuca mnie na ISO 3200 a nawet 6400. Mój ulubiony program to A, lubię się bawić GO.

Przypominam tylko że pisze z perspektywy amatora i przez pryzmat ceny/jakość.

candar
28-05-2019, 10:24
4. Kupno bez lustr (nie FF) jest bezsensu bo patrz pkt. 1., 2. 3, da lepsze efekty (mój gł zarzut to to że nie dają rady w trudniejszych warunkach, obiektywy są drogie, baterie słabe, w czym są wiec lepsze od smartfonów? Jeżeli ktoś chce "robić zdjecia" ma taniej i lepiej patrz pkt 2).

Żartujesz ? Dobry smartfon kosztuje 4.500 zł (iPhone'a XS i iPhone'a XS Max) bateria nie wytrzyma kilku godzin intensywnego używania. Za 2.880 zł można kupić pełnoklatkowe bezlustro https://www.cyfrowe.pl/aparaty/aparat-cyfrowy-sony-alfa-a7-ilce-7-body.html?gclid=Cj0KCQjwuLPnBRDjARIsACDzGL14cq6ZjP 8hGW1dgVxqyFUTa6U7JWhYJXrPzrqG-jm5b6lOJnUXLDcaAhuYEALw_wcB z możliwością podpięcia szkieł za 50-100 zł. Nawiasem pisząc smartfony nie sięgają do pięt również bezlustrom APS-C.

Zgaduj zgadula co da lepszy obrazek w trudniejszych warunkach ?

P
2. DSLR - bo daje wolność fotografowania w najniższej możliwej cenie i znakomite możliwości/efekty w stosunku do wyłożonych na niego pieniędzy. Innymi słowy nic innego w tej cenie nie da Ci takich efektów.

Aha...

Flagowca X-T1 można kupić za 1.500 zł ;) Zapewniam z autopsji, że z manualnymi szkłami za 80 zł (Pentacon 50 1.8, Takumary , Zeissy) zmiata jakością obrazka w relacji cena/jakość wiele DSLRów vide: https://35photo.pro/items/item_5175/ (a już pewnością większość dostępnych w tej cenie).

Czyli Twoim zdaniem, aby robić lepsze zdjęcia powinienem sprzedać swoje bezlustro APS-C bo nic mi nie da "takich efektów" jak DSLR ? Co dla Ciebie jest najniższą możliwą ceną ? 500 zł za DSLR ?

Nie próbuj udowadniać czegoś na siłę, chyba że sam siebie próbujesz o czymś przekonać :)

grzegorz01
28-05-2019, 10:33
Ale ten Sony to jest już bezlutro FF więc jest super (patrz pkt 3) ;)

Twój X-T2 też jest super ale za dużo miejsze pieniądze miałyś takie same (albo i lepsze) efekty DSLR (APS-c)

PS. Nikt normalny nie fotografuje manulanymi szkłami. Fajnie jest mieć opcję przejścia na MF bo czasem AF łapie nie tam gdzie byśmy chcieli, ale fotografowanie tylko z MF to dla maniaków dobre ;)
PS. 2 Oczywiście, że przedewszystkim chcę przekonać siebie o słuszności moich hipotez ;)

candar
28-05-2019, 10:52
Ale ten Sony to jest już bezlutro FF więc jest super (patrz pkt 3) ;)

Twój X-T2 też jest super ale za dużo miejsze pieniądze miałyś takie same (albo i lepsze) efekty DSLR (APS-c)

Przeczytaj raz jeszcze...

Flagowca X-T1 APS-C można kupić za 1.500 zł Zapewniam z autopsji, że z manualnymi szkłami za 80 zł (Pentacon 50 1.8, Takumary , Zeissy) zmiata jakością obrazka w relacji cena/jakość wiele DSLRów vide: https://35photo.pro/items/item_5175/ (a już pewnością większość dostępnych w tej cenie).

PS. Nikt normalny nie fotografuje manulanymi szkłami. Fajnie jest mieć opcję przejścia na MF bo czasem AF łapie nie tam gdzie byśmy chcieli, ale fotografowanie tylko z MF to dla maniaków dobre ;)

Jako "nienormalny" jakoś chyba nie mam więcej pytań ;) Może ostatnie: filmowcy Twoim zdaniem jak dobrze rozumiem to również nienormalni maniacy używający manaulnych szkieł do produkcji filmów ? http://videodslr.pl/szklana-cyfry-magia-czyli-przeglad-obiektywow-filmowych/

grzegorz01
28-05-2019, 10:54
Tak. Nie są normalni. To maniacy. A ja jestem amatorem. Myślę jak amator. Oczekuję prostych rozwiązań. Może Apple zrobi jakiś aparat dla takich jak ja ;)

candar
28-05-2019, 11:08
Tak. Nie są normalni. To maniacy. A ja jestem amatorem. Myślę jak amator. Oczekuję prostych rozwiązań. Może Apple zrobi jakiś aparat dla takich jak ja ;)

No tak :) Reasumując - wszyscy dookoła to nienormalni maniacy :mrgreen:

Kolekcjoner
28-05-2019, 11:18
Nie wiem kto Ci naopowiadał takich bzdur ale moim zdaniem zanim się wygłosi takie "filipki" dobrze byłoby zgłębić temat.

grzegorz01
28-05-2019, 11:25
Oglądam zdjęcia na optyczne, Dpreview i inne sample dostepne w google.
Jakość sprzetu widać na wysokich (niskich!) ISO, nie na landszaftach czy wyostrzonych portretach w słoneczny zdjęć. Słabość wychodzi tam gdize nie chcemy jej pokazywać.

Prosze zobacz zdjęcia ze studia choćby tu bez światła ciągłego, sprzęt za 6-7 tys. zł http://pliki.optyczne.pl/em5mk2_praga/P2120278.JPG
Czy zdjęcia na eventach to jest pole bitwy dla sprzętu i jego możliwości.

Zobacz na serwisach i powieksz sobie te zdjęcia robione na 3200 i więcej ISO

candar
28-05-2019, 12:01
Zęby bolą od czytania Twoich postów :) Pozwól, że osoby, które przerobiły kilkanaście różnych puszek APS-C i FF w systemach Canona, Fuji, Minolty, Sony, Pentaxa i Nikona będą miały inne zdanie na temat "słabości" zdjęć robionych różnymi aparatami na ISO 6400 i wyżej ;)

Ps.
kup sobie szkła z f/1.2 i nie będziesz miał problemów z wysokim ISO w żadnym aparacie oraz nie będziesz musiał niczego sobie i innym udowadniać ;)

mirror
28-05-2019, 12:43
Fotografia okazjonalna/rodzinna/podróżnicza - to jest to co fotografuję. O dziwo co najmniej 1/3 moich zdjęć jest w trudnijeszych warunkach oświetleniowych. Mój Canon bardzo często wrzuca mnie na ISO 3200 a nawet 6400. Mój ulubiony program to A, lubię się bawić GO.

Przypominam tylko że pisze z perspektywy amatora i przez pryzmat ceny/jakość.

typ "wszystko czyli nic" wg mojej klasyfikacji - nie potrzebujesz żadnego nowego sprzętu bo sprzęt niewiele zmieni w twojej fotografii - ewentualnie kup zadbany 5DII lub 6D i używany 24-105 4L (jeśli musisz coś kupić albo bardzo chcesz) i to załatwi 95% twoich potrzeb nawet tych najdziwniejszych za niewielkie pieniądze.

Kolekcjoner
28-05-2019, 13:22
Oglądam zdjęcia na optyczne, Dpreview i inne sample dostepne w google.
Jakość sprzetu widać na wysokich (niskich!) ISO, nie na landszaftach czy wyostrzonych portretach w słoneczny zdjęć. Słabość wychodzi tam gdize nie chcemy jej pokazywać.

Prosze zobacz zdjęcia ze studia choćby tu bez światła ciągłego, sprzęt za 6-7 tys. zł http://pliki.optyczne.pl/em5mk2_praga/P2120278.JPG
Czy zdjęcia na eventach to jest pole bitwy dla sprzętu i jego możliwości.

Zobacz na serwisach i powieksz sobie te zdjęcia robione na 3200 i więcej ISO

A po co ja mam to oglądać skoro mam sprzęt o którym mowa w domu i wiem jakie ma właściwości. Nie potrzebuję do tego czytać testów ani generalizujących bzdur na forum od teoretyków ;).

Macios
28-05-2019, 13:33
Gdybym miał się kierować testami optycznych, to bym w życiu żadnego sprzętu foto nie kupił (chyba w 99% ich sample na stronie to takie mydło, że ręce opadają, a monitor sam się wyłącza;).

Sunders
28-05-2019, 18:18
Jeżeli jesteś przekonany, że zestawem M50, M22, M32, M11-22 i M55-200 nie zrealizujesz swoich pomysłów to od razu kupuj FF i nie trać czasu na półśrodki.

marfot czy to jest powód dla którego Ty kupiłeś EOS-a R ? Czy M50 poszedł w związku z tym "w odstawkę"?

marfot
28-05-2019, 19:40
marfot czy to jest powód dla którego Ty kupiłeś EOS-a R ? Czy M50 poszedł w związku z tym "w odstawkę"?

Używam obu systemów dosyć pokrętnie.
W mieście mam zapięte do R C16-35/4L a do M50 M55-200 lub M32 w zależności od sytuacji i focę tym praktycznie bez przepinania obiektywów. Mieści się wszystko w małej torbie Event Messenger 150.
Do krajobrazu "odległego" do R zapinam C70-300L a do M50 M32.
Socjal rodzinny robię M50 z M32.
Poza tym focę trochę do celów zawodowych praktycznie wszystkimi klamotami łącznie z G7XII. No ale to fotki techniczne. Urzeźbiłem nawet kilka timelapse 4K.
Jakość obrazka z R jest dla mnie niesamowita, RAW obrabia się bardzo wdzięcznie. Ostrość i kontrast z 16-35/4L i 70-300L na prawdę przyzwoita. M50 z M32 to również zacny obrazek ale obróbka już nie taka komfortowa.

jan pawlak
29-05-2019, 08:23
Używam obu systemów dosyć pokrętnie.
W mieście mam zapięte do R C16-35/4L a do M50 M55-200 lub M32 w zależności od sytuacji i focę tym praktycznie bez przepinania obiektywów. Mieści się wszystko w małej torbie Event Messenger 150.
Do krajobrazu "odległego" do R zapinam C70-300L a do M50 M32.
Socjal rodzinny robię M50 z M32.
Poza tym focę trochę do celów zawodowych praktycznie wszystkimi klamotami łącznie z G7XII. No ale to fotki techniczne. Urzeźbiłem nawet kilka timelapse 4K.
Jakość obrazka z R jest dla mnie niesamowita, RAW obrabia się bardzo wdzięcznie. Ostrość i kontrast z 16-35/4L i 70-300L na prawdę przyzwoita. M50 z M32 to również zacny obrazek ale obróbka już nie taka komfortowa.

ok, to teraz

Ale masz plan/pomysł na docelowy zestaw/zestawy do którego będziesz dążył?
Jeśli tak to jaki zestaw i dlaczego ?

jp

PS
Ja chcę zostać w ML Sony ale ograniczyć zestaw do 2x (body+obiektyw podpięty "na stałe").
Ponieważ ponad 85% moich zdjęć to 24mm - 25mm jeden zestaw to body + 24mm, drugi to body + zoom 70-?
W plecaku więc tylko 2 zestawy + "na wszelki wypadek" jedna ultraszeroka stałka

Możliwość szybkiej zmiany "kąta widzenia" także w trudnych warunkach środowiska/czasu, ograniczonej przestrzeni/tłoku itd
Prawie pusty plecak.

Muszę zacząć sprzedawać swoje obiektywy

asz
29-05-2019, 12:28

czytam cała dyskusje i nie wiem o co w niej chodzi. Jestem amatorką i to średnio zaznajomioną z tematyką ale jak czytam wypowiedzi jak powyższe to nie mam pojęcia o czym z taką osoba dyskutować. Trudno mi nawet uwierzyć że kolega miał lustro, bo gdyby je miał to chyba miałby chociaż podstawowa wiedza na temat tego czym różni się matryca 1/2" od APS-C. Wiedziałby również że nie ma smartfona na rynku który ma wymienną optykę, zoom optyczny (zmienną ogniskową optyczną) i matrycę większa od paznokcia u małego palca niemowlaka. Żaden aparat nawet w najdroższej komórce nie daje możliwości tak dużej personalizacji ustawień fotografowania. Absolutnie też nie rozumiem dlaczego uważam się że brak komory luster (a więc różnica w układzie celowniczym) wpływa na jakość zdjęcia... Jeśli porównujemy lustro z APSC i bezlustro z taką samą matrycą to mamy zasadniczo taki sam efekt końcowy. Ze względu na drobne różnice kontrakcyjne może występować jedynie różnica w komforcie pracy, ale to już kwestia indywidualnych upodobań i konkretnych rozwiązań producenta. Nie uważam też by do robienia zdjęć zwłaszcza amatorskich konieczna była FF. To są absurdy... Wracając jeszcze do aparatów komórkowych - ciężko je porównać nawet z kompaktami, bo co by nie powiedział o baterii w aparatach to jedno jest pewne - nawet jak się wyeksploatuje bateria w kompakcie to zawsze zostaje telefon, a jak focimy komórką to w pewnym momencie nie mamy ani aparatu ani telefonu, więc już samo to daje przewagę aparatom wszelkiej maści...począwszy od takich do "szybkich zdjęć".

michalko
29-05-2019, 12:35
Konkurencja Canona dobrze opłaca swoich troli... i/lub za dużo naczytali testów sponsorowanych. ;)

fret
29-05-2019, 12:53
Konkurencja Canona dobrze opłaca swoich troli... i/lub za dużo naczytali testów sponsorowanych. ;)

To mnie nawet nie dziwi. Dziwi mnie, że administracja pozwala im bezkarnie zaśmiecać forum. Czasem mam wręcz wrażenie, że z punktu widzenia administracji, to canonierzy są niezbyt pożądani (teksty Jacka o braku tolerancji dla sonotrolli).

grzegorz01
29-05-2019, 14:37
czytam cała dyskusje i nie wiem o co w niej chodzi. Jestem amatorką i to średnio zaznajomioną z tematyką ale jak czytam wypowiedzi jak powyższe to nie mam pojęcia o czym z taką osoba dyskutować. Trudno mi nawet uwierzyć że kolega miał lustro, bo gdyby je miał to chyba miałby chociaż podstawowa wiedza na temat tego czym różni się matryca 1/2" od APS-C.
nie interesuje mnie strona techniczna. licza się zdjęcia. przmawiają do mnie efekty w tej postaci nie liczby na papierze

Wiedziałby również że nie ma smartfona na rynku który ma wymienną optykę, zoom optyczny (zmienną ogniskową optyczną) i matrycę większa od paznokcia u małego palca niemowlaka. Żaden aparat nawet w najdroższej komórce nie daje możliwości tak dużej personalizacji ustawień fotografowania.
Wymienna optyka to zło konieczne. Chciałbym aparat z jednym obiektywem w zakresie 10-300mm, najlepiej żeby był to naleśnik z mechanicznem MF (oczywiście też z AF) i światłem 1,4 w całym zakresie.
Jestem zwolennikiem prostych rozwiązań. Nie chce personalizaować wszystkich ustawień jakie daje aparat bo zwyczajnie tego nie zdążę zrobić i temat zdjęcia mi ucieknie

Absolutnie też nie rozumiem dlaczego uważam się że brak komory luster (a więc różnica w układzie celowniczym) wpływa na jakość zdjęcia... Jeśli porównujemy lustro z APSC i bezlustro z taką samą matrycą to mamy zasadniczo taki sam efekt końcowy.
Teoretycznie tak, ale zdjęcia mówią co innego. Poza tym nie kupujesz samej matrycy tylko aparat jako całość razem z elektroniką itd. pewenie to też ma jakieś znaczenie.

Ze względu na drobne różnice kontrakcyjne może występować jedynie różnica w komforcie pracy, ale to już kwestia indywidualnych upodobań i konkretnych rozwiązań producenta. Nie uważam też by do robienia zdjęć zwłaszcza amatorskich konieczna była FF. To są absurdy...
Nigdzie tak nie napisałem. FF jest dopiero na 3 miejscu

Wracając jeszcze do aparatów komórkowych - ciężko je porównać nawet z kompaktami, bo co by nie powiedział o baterii w aparatach to jedno jest pewne - nawet jak się wyeksploatuje bateria w kompakcie to zawsze zostaje telefon, a jak focimy komórką to w pewnym momencie nie mamy ani aparatu ani telefonu, więc już samo to daje przewagę aparatom wszelkiej maści...począwszy od takich do "szybkich zdjęć".
ja noszę ze sobą kabel z ładowarką (mozna doładoac np. a autobusie) + power bank + mam w samochodzi ładowarkę samochodową

mirror
29-05-2019, 14:56
Wymienna optyka to zło konieczne. Chciałbym aparat z jednym obiektywem w zakresie 10-300mm, najlepiej żeby był to naleśnik z mechanicznem MF (oczywiście też z AF) i światłem 1,4 w całym zakresie.

stary kawał mi się przypomniał (finał bedzie taki sam nawet gdyby canon miał taki obiektyw) - sałdat wpada do knajpy i od progu drze ryja - kelner! szampanskoje i frukty, na to kelner spokojnie pyta - a konkrietno? ogórcy i wodku dawaj - odpowiada sałdat - więc spytam a tak bardziej ralistycznie? wymienna optyka to ma głęboki sens, a życie nie kończy się na 300mm ani nie zaczyna się od 10mm - RF 28-70 /2 prawie (bardziej realistycznie) spełnia te wymagania - kupować - finał jak w kawale - "wezmę kundla 28-70 bez stabilizacji".

grzegorz01
29-05-2019, 15:17
Wymiary 139.8 x 103.8 mm
Waga 1430 g
https://www.optyczne.pl/1562-Canon_RF_28-70_mm_f_2L_USM-specyfikacja_obiektywu.html

o ku***

Kolekcjoner
29-05-2019, 17:09
Nie uważam też by do robienia zdjęć zwłaszcza amatorskich konieczna była FF. To są absurdy...

O tutaj bardzo się mylisz, poczytaj to forum i inne. Od razu się dowiesz, że bez FF najlepiej 100 MPx nawet nie ma co z domu wychodzić :mrgreen:....

mirror
29-05-2019, 18:54
Wymiary 139.8 x 103.8 mm
Waga 1430 g
https://www.optyczne.pl/1562-Canon_RF_28-70_mm_f_2L_USM-specyfikacja_obiektywu.html

o ku***

jak się ma takie wymagania :mrgreen: - ale to pikuś - ile by ważył gdyby miał "niezbędną" dla amatora jasność 1.4 :mrgreen: i ile by kosztował

i tak jest lekki bo zastąpi dwie albo i trzy stałki

ale zawsze można zejść na ziemię i kupić używany EF 24-105 /4 - dla amatora z kategorii "robię wszystko czyli nic" to jedyny potrzebny obiektyw

grzegorz01
29-05-2019, 20:59
Fajny ten obiektyw. Wziąłbym gdybym miał FF (bo zaczyna się dopiero od 24mm, co w sumie nie jest źle jak na moje potrzeby) ... ale nie ma. I jeżeli będę miał to będzie to np. R.
Nie sądzę też żeby w APS-C mógł naprawdę zastąpić 24, 30, 35, 50 czy 85mm które mają w większości F1,8 albo i mniej.
Jest też Canon 17-55 f2,8 czy alternatywa w postaci Sigmy/Tamrona. Oczywiście to tylko 55 na długim końcu a nie 105 jak przy ww. obiektywie.
Ceny na allegro już od 1600zł https://allegro.pl/listing?string=Canon%20EF%2024-105%20mm&stan=u%C5%BCywane&bmatch=baseline-n-cl-dict4-bp-ele-1-3-0517 więc jeszcze w moim zasięgu. Pomyślę. Dzięki ;)

grzegorz01
01-06-2019, 18:15
Szanowni,
Wczoraj byłem na imprezie dzieciecej (wiecie dużo ruchu, sztuczne oświetlenie punktowe) z moim 70D i Sigmą 17-50/2,8 i tak zrobiłem 200 zdjęc z czego do pokazania nadaje się może z 40 a tych które mi się jako tako podobają może z 10. AF pudłował jak szalony i to nawet na zdjęciach na których pokazywał że ostrość jest ustawiona w punkcie w którym chciałem po obejżeniu na dużym ekranie okazywało się, że nie są ostre, mimo, że nie schodziłem raczej poniżej f4.
Poważnie zastanawiam się po co się męczyć i czy go nie sprzedać w cholerę skoro nie umiem nim robić zdjęć i faktycznie przejść na EOS M i tutaj tylko bardziej mi sie podoba M5 niż M50, bo ma lepszą baterię, odchylany ekran i więcej pokręteł sterujących.

Marcinus
01-06-2019, 20:08
A czy przypadkiem wiekszosc tych zdjęć nieostrych to nie są zdjecia poruszone ze względu na zbyt dlugi czas naswietlania a nie nieostre bo af nie trafił? Jakie czasy migawki mają te zdjęcia? Stabilizacja obiektywu była napewno włączona? Msm 80d i z tą sigma trafia calkiem fajnie zarowno w LV jak i normalnie.
Ten obiektyw to nie demon predkosci w ustawianiu ostrości wiec jak w sztucznym świetle robiles przy f4 i wiecej i dzieci szybko sie ruszały to może nie zdążył zlapac ostrości? A robiles na one shot czy servo? Znam takie przypadki ze robiono poruszające się dzieci na one shot w ten sposób że aparat złapał ostrość dzieciak dalej się poruszał a fotografujacy nie spieszyl sie z nacisnieciem spustu... :)

p0m
01-06-2019, 20:22
czy ten koleś co miał rzucać canona w cholerę już to zrobił czy jeszcze nie?

Marcinus
01-06-2019, 20:27
czy ten koleś co miał rzucać canona w cholerę już to zrobił czy jeszcze nie?

Z tym bym był ostrożny. Mojemu sąsiadowi lekarz kazał zrzucić wagę i teraz ma sprawę w sądzie za uszkodzenie samochodu który stał pod jego balkonem.

p0m
01-06-2019, 20:51
Z tym bym był ostrożny. Mojemu sąsiadowi lekarz kazał zrzucić wagę i teraz ma sprawę w sądzie za uszkodzenie samochodu który stał pod jego balkonem.

muszę to popić:mrgreen:

becekpl
01-06-2019, 21:19
jeszcze nie ale jest szansa

zdebik
02-06-2019, 01:56
AF pudłował jak szalony i to nawet na zdjęciach na których pokazywał że ostrość jest ustawiona w punkcie w którym chciałem po obejżeniu na dużym ekranie okazywało się, że nie są ostre, mimo, że nie schodziłem raczej poniżej f4.

Jeśli masz szkło sigmy, body kup sigmy i wszystko będzie git!

mirror
02-06-2019, 09:16
Szanowni,
Wczoraj byłem na imprezie dzieciecej (wiecie dużo ruchu, sztuczne oświetlenie punktowe) z moim 70D i Sigmą 17-50/2,8 i tak zrobiłem 200 zdjęc z czego do pokazania nadaje się może z 40 a tych które mi się jako tako podobają może z 10. AF pudłował jak szalony i to nawet na zdjęciach na których pokazywał że ostrość jest ustawiona w punkcie w którym chciałem po obejżeniu na dużym ekranie okazywało się, że nie są ostre, mimo, że nie schodziłem raczej poniżej f4.
Poważnie zastanawiam się po co się męczyć i czy go nie sprzedać w cholerę skoro nie umiem nim robić zdjęć i faktycznie przejść na EOS M i tutaj tylko bardziej mi sie podoba M5 niż M50, bo ma lepszą baterię, odchylany ekran i więcej pokręteł sterujących.

więcej pokręteł więcej problemów

bezlusterkowiec - do dynamicznych kadrów - pożyjemy zobaczymy - kup używanego 5DIII i jakiś używany obiektyw canona do niego - ma jeszcze lepszą baterię, brak odchylanego ekranu (duża zaleta) i wszystkie pokrętła sterujące jakie potrzebujesz lub bedziesz potrzebował - ale jeśli nie umiesz robić zdjęć 70D to skąd wniosek że bedziesz umiał robić M5 czy M50?

candar
02-06-2019, 10:00
Szanowni,

Rozumiem, że znasz zasady fotografowania w ruchu i ustawiłeś preselekcję czasu np. 1/100-1/500 (1/800 i więcej aby "zamrozić" ruch) aby uniknąć poruszonych zdjęć przy włączonym ciągłym ustawianiu ostrości ?

https://www.youtube.com/watch?v=4U7Mt9k1S0s

becekpl
02-06-2019, 10:08
proszę Cie, może ma jeszcze zdjąć folie z instrukcji obsługi....

candar
02-06-2019, 10:15
proszę Cie, może ma jeszcze zdjąć folie z instrukcji obsługi....

:mrgreen:

bezlusterkowiec - do dynamicznych kadrów - pożyjemy zobaczymy - kup używanego 5DIII

BTW - ja bym nie doradzał 5D mark III oraz nowszych korpusów jeśli użytkownik ma problemy z okiełznaniem AF-a oraz trybów PASM. W tej puszcze AF ma tyle możliwości ustawień do różnych sytuacji, że bez przeczytania instrukcji trudno będzie go ogarnąć z marszu.

mirror
02-06-2019, 11:25
BTW - ja bym nie doradzał 5D mark III oraz nowszych korpusów jeśli użytkownik ma problemy z okiełznaniem AF-a oraz trybów PASM. W tej puszcze AF ma tyle możliwości ustawień do różnych sytuacji, że bez przeczytania instrukcji trudno będzie go ogarnąć z marszu.

dotąd doradzałem 5D II w tym wątku ale skoro akcja jest dynamiczna i użytkownik lubi "pokrętła" to podniosłem poprzeczkę ale może rzeczywiście przesadziłem ;)

candar
02-06-2019, 12:15
dotąd doradzałem 5D II w tym wątku ale skoro akcja jest dynamiczna i użytkownik lubi "pokrętła" to podniosłem poprzeczkę ale może rzeczywiście przesadziłem ;)Też lubię pokrętła, ale całkiem poważnie myślę, że problem nie leży akurat w braku pokręteł na korpusie.

p0m
02-06-2019, 15:16
jest 2019 rok, a ludzie nadal robią nieostre zdjęcia. eh, czasami nic się nie zmienia.

candar
02-06-2019, 16:44
jest 2019 rok, a ludzie nadal robią nieostre zdjęcia. eh, czasami nic się nie zmienia.

No teraz to obraziłeś wielu artystów dla których nieostrość jest wisienką na torcie :mrgreen: http://warszawa.naszemiasto.pl/artykul/nagie-nieostre-kobiety-sa-rozmazane-celowo-zdjecia-18,3852246,artgal,t,id,tm.html

mirror
02-06-2019, 16:49
No teraz to obraziłeś wielu artystów dla których nieostrość jest wisienką na torcie :mrgreen: http://warszawa.naszemiasto.pl/artykul/nagie-nieostre-kobiety-sa-rozmazane-celowo-zdjecia-18,3852246,artgal,t,id,tm.html

ja osobiście lubię nieostre i intencjonalnie poruszone zdjęcia - do tego trzeba dojrzeć i nie są to proste techniki

candar
02-06-2019, 17:13
ja osobiście lubię nieostre i intencjonalnie poruszone zdjęcia - do tego trzeba dojrzeć i nie są to proste techniki

A to zależy od odbiorcy. Przykładem zdjęcia sportu Rafała Klimkiewicza z IEM i ESL One Katowice https://cybersport.pl/183467/fotografia-esportowa-jakiej-jeszcze-nie-bylo/ Ale zakładam, że takie zdjęcia ze ślubu raczej by nie przeszły...

Marcinus
02-06-2019, 17:50
A to zależy od odbiorcy. Przykładem zdjęcia sportu Rafała Klimkiewicza z IEM i ESL One Katowice https://cybersport.pl/183467/fotografia-esportowa-jakiej-jeszcze-nie-bylo/ Ale zakładam, że takie zdjęcia ze ślubu raczej by nie przeszły...

Bo to nie są nieostre zdjecia czy tam rozmazane tylko to są pewnie zdjecia w technice "czy de" - jak się założy okulary "czy de" to bedzie trójwymiarowe zdjęcie.

p0m
02-06-2019, 19:54
przecież mi nie chodziło o intencjonalne poruszenie...

soko
03-06-2019, 10:05
Szanowni,
Wczoraj byłem na imprezie dzieciecej (wiecie dużo ruchu, sztuczne oświetlenie punktowe) z moim 70D i Sigmą 17-50/2,8 i tak zrobiłem 200 zdjęc z czego do pokazania nadaje się może z 40 ...
No to jest przecież rewelacyjny wynik!

... faktycznie przejść na EOS M i tutaj tylko bardziej mi się podoba M5 niż M50, bo ma lepszą baterię, odchylany ekran i więcej pokręteł sterujących.
Więcej pokręteł, bardzo ważna rzecz dla niektórych - o.k.
M5 ma ekran odchylany w ograniczonym zakresie
M50 ma ekran gibany - wybieraj co Tobie bardziej pasuje.

Przy okazji: mam na M5 osadzonego na stałe Tamrona 18-400 i ostrzy b. dobrze. Nie twierdzę, że świetnie. W warunkach "przyrodniczych" warto pamiętać o ręcznym ustawieniu ostrości, które w M5 dzięki "podkolorowaniu ostrego" super się sprawdza.
Nie ustawia na leżące "po drodze" źdźbła traw, gałązki itp.

Pozdrawiam Krzysztof

grzegorz01
03-06-2019, 16:54
Mea Culpa! Sprzęt jest ok. tylko fotograf do d. Brak elementarnej wiedzy sprawił że tyle było odrzutów.
Af ustawiony na AI Focus więc mogło się zdarzyć że nie zdążył się przełączyć na AI Servo. Większość zdjęć była robina przy czsie rzędu 1/80s. Swoją droga to dziwne że automatyczny program Canon Sport dobiera takie czasy (zdjęcia robiłem na Sport i A).
W weekned przeszedłem na tryb M (co robiłem dotychczas bardzo rzadko, gdyż bawiłem się raczej A i S) i ustawiałem wg porad i co? I miazga (oczwiście nie wszystkie, ale jednak) zdjęcia wyszły dla mnie fenomenalne, ostre w punkt, nieporuszone, świetny bokeh tam gdize trzeba ... Nie sądziłem że tą Sigmą zrobię takie fotki kiedyś ... jak najlepsze sample w recenzajch bezlustrkowców.
Dzięki Wszystkim za porady a malkontentom pozwolę sobie przypomnieć, że jest to temat "Dla początkujacych" (tak zdaję sobie sprawę, ż epraca u podstaw bywa ciężka, ale jednak trzeba ją zrobić)

Marcinus
03-06-2019, 19:31
Czyli dobrze czułem gdzie w trawie piszczy :) Spoko kazdy się uczy ważne aby umieć wyciągać wnioski.

p0m
03-06-2019, 20:35
polecam taki zielony prostokącik. wtedy wszystko ogarniesz.

grzegorz01
03-06-2019, 21:02
robiłeś w tym trybie zdjęcia? Bo ja tak i imo efekty wcale nie są satysfakcjonujące. Powiem nawet że tryby auto w Canonie są co najwyżej średnie. Za to Olympus ma super to zoptymalizowane

Marcinus
03-06-2019, 21:51
robiłeś w tym trybie zdjęcia? Bo ja tak i imo efekty wcale nie są satysfakcjonujące. Powiem nawet że tryby auto w Canonie są co najwyżej średnie. Za to Olympus ma super to zoptymalizowane

Ja praktycznie 99% zdjęć robie w trybie preselekcji przysłony z ustawionym mozliwie jak najnizszym ISO. Za tryb M jeszcze się prawie nie chwytam chyba że mam czas i mogę się pobawić na próbę. Tyle poki co moje umiejętności mi służą:)

p0m
03-06-2019, 22:40

TO BYŁ SARKAZM.

focę w M+ autoiso lub preselekcja przysłony.

jelcyk
12-06-2019, 06:35
Wszystkie nowe lub prawie nowe aparaty sa fajne i robia zdjecia , do ktorych trudno sie przyczepic - Canon jednak ma jeszcze te wlasciwosc, ze jego aparaty daja sie naprawiac bez wiekszych klopotow , czego raczej nie mozna powiedziec ani o Nikonie ani o Sony - nie wspominajac juz o Olympusie czy Fuji - to praktycznie jednorazowki.Poki jest gwarabcja to problemu wielkiego nie ma , ale potem to juz tylko placz i zgrzytanie zebow. No, ale wcale nie jest przeciez powiedziane, ze sie cokolwiek zepsuje :-)))..

candar
13-06-2019, 08:05
Wszystkie nowe lub prawie nowe aparaty sa fajne i robia zdjecia , do ktorych trudno sie przyczepic - Canon jednak ma jeszcze te wlasciwosc, ze jego aparaty daja sie naprawiac bez wiekszych klopotow , czego raczej nie mozna powiedziec ani o Nikonie ani o Sony - nie wspominajac juz o Olympusie czy Fuji - to praktycznie jednorazowki.Poki jest gwarabcja to problemu wielkiego nie ma , ale potem to juz tylko placz i zgrzytanie zebow. No, ale wcale nie jest przeciez powiedziane, ze sie cokolwiek zepsuje :-)))..

Rozumiem, że pisząc o awaryjności oraz "jednorazowości" systemów: N, S, O i F napisałeś z doświadczenia bo zapewne już po kilka aparatów z każdego wymienionego systemu miałeś, używałeś i naprawiałeś ?

Consigliero
13-06-2019, 08:26
Posiadam canona M6 oraz kilka obiektywów, próbowałem zmienić system i wybrałem panasonic g80, niestety obrazek bardziej mi pasował w canonie i panasonic poszedł w odstawkę. W M6 bardzo mi brakuje wizjera, co powoduje lekką frustrację, mam wizjer dodatkowy ale to rozwiązanie nie do końca mnie satysfakcjonuje. Gdy pojawił się RP to zacząłem się zastanawiać nad wejściem w pełną klatkę, tym bardziej że zasilanie jest to samo jak w M6 a kilka baterii już posiadam. Tylko owszem puszka jest mała ale obiektywy, jedyny zgrabny to 35, ale to trochę powielanie mojego ulubionego obiektywu 22 w m6. Jako obiektyw do wszystkiego myślę o 24-105 RF, tylko zastanawiam się co zyskam a co stracę oprócz pieniędzy.
Cały czas liczę na następcę canona m5 bo być może to rozwiązało by mój dylemat.
Jako amatorski pstrykacz być może najlepszym rozwiązaniem byłby dla mnie telefon, ale to rozwiązanie już przerobiłem gdy będąc w Chorwacji wypożyczyłem sobie skuter i po 600 m rozbiłem się z aparatem zawieszonym na szyi, był to ów panasonic , ale na szczęście miałem ubezpieczenie. Resztę wycieczki obcykałem telefonem, ale mimo zalet nie do końca mnie to satysfakcjonuje
https://www.flickr.com/photos/wawrzeniec/shares/H6Vt0B
Ciężko poznać laikowi co zrobione aparatem a co telefonem, oczywiście podczas oglądania na ekranie bez zagłębiania się w szczegóły.
Aparat to dla mnie głównie dokumentowanie wycieczek ale chcę mieć możliwie najlepszą jakość obrazka.

bans
13-06-2019, 11:22
Wystarczy dowolne zdjęcie krajobrazu z lasem czy trawą i smartfon nie ma szans (czy tani kompakt z matrycą wielkości główki od szpilki ;) . To nawet nie są "szczegóły", to jest 100% żenady, te drzewa jakby namalowane farbkami...

chester_jds
13-06-2019, 11:25
Dokładnie. Smarkfonowe zdjęcia fajnie wyglądają na smarkfonie, na monitorze (wcale nie "takim do obróbki zdjęć") wychodzi szum, kompresja, fatalna dynamika. Jedno dobre ma telefon - zawsze go mamy przy sobie, a zrobienie fotki to kwestia sekund (od powzięcia decyzji o zrobieniu).

Consigliero
13-06-2019, 11:30
Znaczy pokusić się o pełną klatkę? Jak napisałem telefon jest dobry w razie W.

asz
13-06-2019, 21:06
Znaczy pokusić się o pełną klatkę? Jak napisałem telefon jest dobry w razie W.

No ciężko nie polecić R-ki tudzież RP od Canona, ale musisz się liczyć ze sporym wydatkiem. One obok sporej ceny korpusu mają tez inny bagnet. Obiektywy zaś są dość drogie. Przy okazji zmieni Ci się tez waga sprzętu. Sam korpus jest jak mała lustrzanka a do tego owe obiektywy, które też w zasadzie od tych lustrzankowych rozmiarami nie odbiegają zbytnio. Jeśli M6 Ci odpowiada, a problem jest jedynie w wizjerze to może M5? Z tym, że chodzą też słuchy że na przeciągu kilku miesięcy (ponoć jeszcze w tym roku) ma pojawić się jej II edycja. Jeśli byłaby to prawda to może warto jeszcze trochę przecierpieć skoro juz tyle wytrzymałeś.

HakunaMatata
16-06-2019, 12:27
Witam, również chciałbym zmienić lustrzankę na bezlusterkowca.
Aktualnie mam 70d, c24 2.8, sigma 105, Tamron 17-50, tamron 70-200. Do tego pierścienie pośrednie i odwrotnego mocowania.
Fotografuję głównie makro, reszta to normalne zdjęcia z wakacji czy rodzinnych spotkań.
Zestaw w 100% mi wystarcza ale chciałbym coś mniejszego.

Obiektywy jakich będę potrzebował to jakaś stałka szeroka i portretowa, albo zoom z dobrym światłem.
Do tego jakiś obiektyw makro. Później może się pokuszę o jakieś tele około 200mm
Jeśli chodzi o kasę to dobrze by było sprzedać to co mam i za dużo nie dokładać do zmiany.
Dobrze żeby jakość nie była gorsza od 70d.
Polecicie mi coś?

Bobby Peru
16-06-2019, 13:19
Jeśli jesteś zadowolony ze szkieł które masz teraz, kup M50 z adapterem. Potem zdecydujesz co dalej.

HakunaMatata
16-06-2019, 20:02
A czy te obiektywy będą poprawnie działać? Czytałem że gdy używamy obiektywów EF/EF-s z adapterem na aparacie z wykrywaniem ostrości na zasadzie detekcji kontrastu a nie detekcji fazy, to af nie będzie działał.

zdebik
16-06-2019, 21:35
A czy te obiektywy będą poprawnie działać? Czytałem że gdy używamy obiektywów EF/EF-s z adapterem na aparacie z wykrywaniem ostrości na zasadzie detekcji kontrastu a nie detekcji fazy, to af nie będzie działał.Będzie działał znakomicie! Nawet szkła z front/back focusem trafiają bez problemu.

Kolekcjoner
16-06-2019, 22:54
Czytałem że gdy używamy obiektywów EF/EF-s z adapterem na aparacie z wykrywaniem ostrości na zasadzie detekcji kontrastu a nie detekcji fazy, to af nie będzie działał.

Bzdury. Działa wszystko świetnie.

candar
17-06-2019, 08:04
A czy te obiektywy będą poprawnie działać? Czytałem że gdy używamy obiektywów EF/EF-s z adapterem na aparacie z wykrywaniem ostrości na zasadzie detekcji kontrastu a nie detekcji fazy, to af nie będzie działał.

A gdzie takie cuda czytałeś z ciekawości zapytam ? ;) Dobra rada - nie wierz za bardzo w to, co ludzie piszą ;)

BTW - https://www.canon.pl/support/consumer_products/dual_pixel_cmos_af_ef_lens_compatibility/
"Wszystkie obiektywy EF, EF-S i EF-M firmy Canon z funkcją AF mogą korzystać z technologii Dual Pixel CMOS AF. Niektórych wycofanych z produkcji obiektywów oraz zestawów konwerter+obiektyw nie można używać z technologią Dual Pixel CMOS AF w przypadku stosowania trybu szybkiego wyzwalania migawki. W takich przypadkach technologia Dual Pixel CMOS AF określa poprawny kierunek regulacji ostrości przed automatycznym przełączeniem na tryb wykrywania kontrastu. Ta technika jest szybsza niż używanie wyłącznie autofokusa opartego na wykrywaniu kontrastu. Nie ma to wpływu na skuteczność pracy w trybie filmowego serwo AF, w przypadku którego używany jest tryb wolnego wyzwalania migawki."

https://www.canon.pl/for_home/product_finder/cameras/digital_slr/dual_pixel_cmos_af/

Canon mirrorless cameras with dual pixel autofocus:

Canon EOS M100
Canon EOS M50
Canon EOS M6
Canon EOS M5
Canon EOS RP (full-frame sensor)
Canon EOS R (full-frame sensor)

Canon DSLR cameras with dual pixel autofocus:

Canon EOS Rebel SL3 aka Canon EOS 250D aka Canon EOS Kiss X10
Canon EOS Rebel SL2 aka Canon EOS 200D aka Canon EOS Kiss X9
Canon EOS Rebel T7i aka Canon EOS 800D aka Canon EOS Kiss X9i
Canon EOS 77D aka Canon EOS 9000D
Canon EOS 70D
Canon EOS 80D
Canon EOS 7D Mark II
Canon EOS 6D Mark II (full-frame sensor)
Canon EOS 5D Mark IV (full-frame sensor)
Canon EOS-1D X Mark II (full-frame sensor)

Canon cinema cameras with dual pixel autofocus:

Canon EOS C100
Canon EOS C200
Canon EOS C300 (via optional & non-free update)
Canon EOS C300 Mark II
Canon EOS C700
Canon EOS C700 FF

Nawiasem pisząc używam szkieł Canona w innych systemach (Sony A7) i też bardzo dobrze działają ;)
Fota z przedwczoraj 85 1.2 z Sony https://500px.com/photo/309153367/adamix-by-andrzej-car?ctx_page=1&from=user&user_id=23428655

HakunaMatata
17-06-2019, 09:53
Hej, jak znajdę ten artykuł to Ci podrzucę. Dotyczył on właśnie A7 i szkieł Canona.

Powiem szczerze że m50 mnie nie przekonuje. Myślałem o Sony a7 i adapter do Canona, albo Fuji.

Tylko obawiałem się czy szkła Canona będą działać poprawnie.

fret
17-06-2019, 10:26
Ciekawy sposób myślenia...

candar
17-06-2019, 10:28
Hej, jak znajdę ten artykuł to Ci podrzucę. Dotyczył on właśnie A7 i szkieł Canona.

Myślałem o Sony a7 i adapter do Canona, albo Fuji.

W przypadku Sony nie musisz mi nic "podrzucać" ;) Pierwszy A7 praktycznie nie ma detekcji fazy poprawnie działającej z inna optyką niż systemowa. Działa ona dopiero w modelach od A7 II (włącznie) wzwyż i tu z MC-11 wszystko śmiga. Czyli takie cuda to od A7 II wzwyż raczej. Wyjątkiem jest bodaj A7R, który ma wyłącznie detekcję kontrastu. W przypadku Fuji w ogóle nie widzę sensu podpinania szkieł Canona bo traci się wszystkie zalety małego i lekkiego bezlusterkowca...

Czyli coś, gdzieś przeczytałeś i uogólniasz na wszystkie systemy i aparaty ;) Tak się właśnie rodzi plotka.

Tylko obawiałem się czy szkła Canona będą działać poprawnie.

Szkła Canona EF, EF-S będą działać poprawnie a tym bardziej z ML i DSLR Canona z PDAF o czym pisałem wyżej i podałem nawet listę. Cała reszta to szukanie teorii spiskowych wyssanych z palca. I nie bardzo rozumiem co Ci się nie podoba w M50. Zresztą masz EOSa R, który jest bardziej "wypasiony" ;)

HakunaMatata
17-06-2019, 11:22
Nie do końca dobrze napisałem. Priorytet to rozmiary. O a7 myślałem jedynie ze względu na matrycę. Ale jeżeli nie będzie współpracować ze szkłami Canona, to rezygnuję.
Myśląc o Fuji, nie chcę podłączać szkieł Canona tylko całkowite przejście.
Ewentualnie jakieś apsc Sony, i powoli sprzedaż szkieł Canona i zamiana na Sony. Docelowo chciałbym zmienić cały system aby zmniejszyć wagę i rozmiar, ale nie jestem w stanie zrobić tego od razu.

Brałbym Olympusa bo do makro jak znalazł, ale matryca 4/3...

fret
17-06-2019, 12:53
https://forum.olympusclub.pl/threads/7884-Macro-praca-zbiorowa/page350

candar
17-06-2019, 15:05
https://forum.olympusclub.pl/threads/7884-Macro-praca-zbiorowa/page350

Warto dodać, że dobrych zdjęć makro nie robi się marszu ;) Za tymi zdjęciami stoi Marek Wyszomirski, który ma ogromną wiedzę techniczną i praktyczną w tych tematach https://www.fotografia-przyrodnicza.art.pl/porady.php?p=1

fret
17-06-2019, 15:26
No i trzeba dodać, że akurat w makro matryca Olka za bardzo nie przeszkadza.

Eberloth
17-06-2019, 15:40
Nawiasem pisząc używam szkieł Canona w innych systemach (Sony A7) i też bardzo dobrze działają ;)
Fota z przedwczoraj 85 1.2 z Sony https://500px.com/photo/309153367/adamix-by-andrzej-car?ctx_page=1&from=user&user_id=23428655

Żartujesz? Używasz takiego kloca w połączeniu z małą puszką sony będącą majstersztkiem ergonomii? Nie lepiej kupić coś małego, taniego, systemowego? W innym wątku byłeś uprzejmy szydzić z pomysłu podłączenia np. Sigmy do M50

Oj tam, oj tam, przeca fajnie chłop kombinerkuje. Fotograf z długachną lufą zawsze będzie wyglądał bardziej profesjonalnie od gościa, który ma podpięte szkło wielkości dekielka ;) Trzeba ino szybko obmyślić jakieś trzymadło paskowe dla tej gargantuicznej Sigmy Art 18-35 f/1.8 coby nie wyrwała bagnetu z onego M50 dyndającego luźnym zwisem paskowym na szyi delikwenta :roll:

Cóż za żenujący brak konsekwencji.

candar
17-06-2019, 16:02
Żartujesz? Używasz takiego kloca w połączeniu z małą puszką sony będącą majstersztkiem ergonomii? Nie lepiej kupić coś małego, taniego, systemowego? W innym wątku byłeś uprzejmy szydzić z pomysłu podłączenia np. Sigmy do M50

I dalej twierdzę, że większy sens jakościowy pod względem generowanego obrazka oraz gabarytów i ergonomii (uchwyt i wyważenie) ma zestaw EF 85 1.2 II z Sony A7 II niż Twój pomysł M50 z gargantuiczną Sigmą Art 18-35 1.8.

2392

Cóż za żenujący brak konsekwencji.

Spróbuj swój zestaw z osłoną p/słoneczną zmieścić do małej poręcznej torby :) Wówczas będziemy mogli porozmawiamy o tym "żenującym braku konsekwencji". Będziemy też mogli porównać jakość wynikową obu zestawów https://500px.com/photo/309153367/adamix-by-andrzej-car?ctx_page=1&from=user&user_id=23428655 ;)
2393

Eberloth
17-06-2019, 16:05
No jasne - "moja racja jest najmojsza". Ot parę cm różnicy, ale to oczywiście Ty masz rację jak zwykle...

candar
17-06-2019, 16:19
No jasne - "moja racja jest najmojsza". Ot parę cm różnicy, ale to oczywiście Ty masz rację jak zwykle...

ROTFL

Tia... Przecież to wyłącznie "parę cm różnicy" w obu zestawach. Cała reszta zupełnie nieistotna.

Eberloth
17-06-2019, 17:14
ROTFL

Tia... Przecież to wyłącznie "parę cm różnicy" w obu zestawach. Cała reszta zupełnie nieistotna.

Uwierz, że więcej użytkowników tego forum tarza się się po podłodze czytając twoje wpisy, nie moje. Pisząc o cm miałem na myśli ergonomię. A skoro już w obu omawianych zestawach ją tracimy, to wolę mieć przykręcone jedno szkło o wielu ogniskowych ze światłem 1.8, niż mało użytecznego poza portretem słoja.

Koniec karmienia troli na dziś.

candar
17-06-2019, 17:34
Uwierz, że więcej użytkowników tego forum tarza się się po podłodze czytając twoje wpisy, nie moje. Pisząc o cm miałem na myśli ergonomię. A skoro już w obu omawianych zestawach ją tracimy, to wolę mieć przykręcone jedno szkło o wielu ogniskowych ze światłem 1.8, niż mało użytecznego poza portretem słoja.

Mając w systemie M Canona świetne i jasne szkło EF-M 32 f/1.4 STM w życiu bym nie wybrał gargantuicznej Sigmy Art 18-35 f/1.8. Za cenę tej sigmy można zakupić dwa Canony EF-M 22 mm f/2.0 STM + EF-M 32 f/1.4 STM. Ale oczywiście Twoja racja musi być najtwojsza. Nie lubię zoomów bo to zawsze kompromis użyteczności vs jakości optycznej.

Tu się zgadzam.

HOWGH

p0m
17-06-2019, 20:48
candar jest niereformowalny, przecież to wiadomo od dawna...

candar
18-06-2019, 01:47
candar jest niereformowalny, przecież to wiadomo od dawna...

p0m standardowo musi obsikać każdy wątek nie pisząc nic sensownego, snując wyłącznie smętne wycieczki osobiste. Zabrakło jedynie "różowych tygrysów" i autostrady, aby promieniał pełnią szczęścia. Zapewne szybko to nadrobi, tak więc nic straconego...

Eberloth
18-06-2019, 08:05
p0m standardowo musi obsikać każdy wątek nie pisząc nic sensownego, snując wyłącznie smętne wycieczki osobiste. Zabrakło jedynie "różowych tygrysów" i autostrady, aby promieniał pełnią szczęścia. Zapewne szybko to nadrobi, tak więc nic straconego...

Za to ten post to merytoryczny majstersztyk.

akustyk
18-06-2019, 08:37
to ja zamykam watek. na ochloniecie, na 2 dni.

nie robie sobie zanadto nadziei ze to rozwiaze problem osobistych wycieczek, ani zludzen ze chetni nie znajda latwo innego watku w tym celu. no ale dajmy sobie szanse

-- REMANENT, 18-19 czerwca 2019 --