Zobacz pełną wersję : S3 IS Mam !!!
Krzysiek1971
17-05-2006, 16:11
:D Właśnie odebrałem i rozpakowałem. Pierwsze wrażenia: kolor grafit metalik a nie czarny, wygląda nieźle, szybciej (niż S1) wysuwa się obiektyw przy włączaniu, szybciej ustawia ostrość. Większy wyświetlacz. To tak na gorąco. Pozostałe uwagi wkrótce...
Czekamy na pierwsze fotki;)
Po kilkumiesięcznych doświadczeniach z S2 i zapoznaniu się ze zmianami, jakie miały być wprowadzone w S3 nie widzę nawet jednego powodu, dla którego warto by było wydawać kasę na ten model.
Tak z ciekawości spytam, ile kosztował?
Po kilkumiesięcznych doświadczeniach z S2 i zapoznaniu się ze zmianami, jakie miały być wprowadzone w S3 nie widzę nawet jednego powodu, dla którego warto by było wydawać kasę na ten model.
Zobaczymy zdjęcia, może optyka na długim końcu lepsza, może wysokie ISO mniej szumi, na razie wstrzymałbym się z ocenami.
Pszczola
17-05-2006, 17:51
Cieszymy sie razem z Toba.
Krzysiek1971
17-05-2006, 19:13
Niedługo umieszczę fotki, chciałem jeszcze powiedzieć, że do tej pory mam S1 IS i moje spostrzeżenia będą głównie w oparciu o różnice między S1 a S3. Zapłaciłem za niego 450$ - aparat przyleciał z USA. I jeszcze kwestia fotek, jastem w zasadzie amatorem jeśli chodzi o zdjęcia i nigdy nie robiłe zdjęć testowych. Jeśli macie jakieś sugestie jakie powinny to być zdjęcia lub jak zrobione, to proszę o info i porady.
Jeśli macie jakieś sugestie jakie powinny to być zdjęcia lub jak zrobione, to proszę o info i porady.
zeby wzbudzily oklaski na forum onanistow sprzetowych to jednak powinny byc karty testowe. moze byc test BF/FF, ceglany mur, niebieskie niebo czy karta ISO :) grunt, by bron biosie nie zawieralo wartosci emocjonalnych za to mialo cos co da sie zmierzyc i porownac z innymi :)
a tak serio - zrob sobie dzien wolny, wyskocz do najblizszego Parku Narodowego lub Krajobrazowego (w google'ach znajdziesz mnostwo wskazowek co ciekawego jest w okolicy) i porob zdjecia przez caly dzien. ocenisz, czy przyjemnie Ci sie pracuje aparatem i jakie rezultaty udaje sie nim osiagnac. inaczej testowac ja osobiscie nie umiem niz robiac rzeczywiste zdjecia :)
Krzysiek1971
17-05-2006, 19:37
Też jestem z Wrocka ;) W weekend wybiorę się do ogrodu botanicznego i może do ZOO i do rynku i może jeszcze na Ostrów.
Też jestem z Wrocka ;) W weekend wybiorę się do ogrodu botanicznego i może do ZOO i do rynku i może jeszcze na ostrów.
to polecam Wojslawice i wyskok na druga strone Niemczy na Wzgorza Gilowskie, do Goli Dzierzoniowskiej i na Doline Pieciu Stawow. ew. ciut dalej w kierunku granicy - do Szklarow i Przerzeczyna.
fantastyczne miejsce na zdjecia, gdzie mozna caly dzien znajdowac fajne ujecia. a tylko 50km od Wroclawia i to dobra droga
zreszta, jakbys chcial na weekend wyskoczyc to chyba bede w tamte okolice jechal na zdjecia:)
Zobaczymy zdjęcia, może optyka na długim końcu lepsza, może wysokie ISO mniej szumi, na razie wstrzymałbym się z ocenami.
No tak, to akurat ma znaczenie. W takimi razie czekamy na zdjecia :)
-Miałeś okazję używać S2? jestam ciekawy porównania jakości fotek, bo wszystkie z S2 na stronach testowych są jakieś dziwnie pastelowe
-Czy w S3 poradzili sobie z aberracją chromatyczną lepiej niż w S2?
FOTOGRAF
19-05-2006, 15:51
wyszedl juz test s3 is na dpreview ;-)
http://www.dpreview.com/reviews/CanonS3IS/Default.asp
Krzysiek1971
19-05-2006, 16:11
-Miałeś okazję używać S2? jestam ciekawy porównania jakości fotek, bo wszystkie z S2 na stronach testowych są jakieś dziwnie pastelowe
-Czy w S3 poradzili sobie z aberracją chromatyczną lepiej niż w S2?
Jak już wspominałem mój poprzedni aparat to S1, i w porównaniu do niego widzę bardzo dużą różnicę. Jest wiele funcji których nie miał S1. Jest bardzo dużo predefiniowanych ustawień automatycznych: zdjęcia na śniegu, na plaży, w pomieszczeniu, fajerwerki, tzw liście i jeszcze kilka innych, np. wybiera się celownikiem kolor i tylko ten wybrany jest na zdjęciu a inne to odcienie szarości - taka ciekawostka. Ma też dwa tryby makro, jeszcze nie testowałem: makro i super makro. No i w porównaniu z S1 o wiele szybciej łapie ostrość.
FOTOGRAF
19-05-2006, 16:16
No i w porównaniu z S1 o wiele szybciej łapie ostrość.to chyba najwazniejsza zecz ktora wymieniles no i jeszcze makro. reszta to takie raczej ciekawostki dla poczatkujacych. wiekszosc bardziej chetnych by robilas zawsze w trybie M
toreszta to takie raczej ciekawostki dla poczatkujacych
Przecież to aparat dla początkujących, więc chyba dobrze że są dla nich takie funkcje?
FOTOGRAF
19-05-2006, 16:58
tak wiem ze to aparat dla poczatkujacych, ale jednak mozna spotkac z nim bardziej zawansowanych fotografow. juz jednego widzialem wracajac ze szkoly zoabczylem faceta robiocego fotki 20D i 17-40/4 L i troche z nim pogadalem i padlo pytanie jakiego zastepczego aparatu uzywa i powiedzial ze s3 is ( ta sytuacja miala miejsce jakis tydzien temu )
Na www.dpreview.com pojawił się pełny test. Na pierwszy rzut oka S3 jest wyraźnie lepszy od S2.
FOTOGRAF
19-05-2006, 17:34
spojrz pare postow wyzej :P:P:P
gadzinka
23-05-2006, 20:40
czy ten sprowadzony ze stanów ma polskie menu?
czy ten sprowadzony ze stanów ma polskie menu?
Kazdy ma.
gadzinka
23-05-2006, 22:47
To w takim razie, człowiek, który mi proponuje wgranie polskiej wersji oprogramowania kantuje mnie w zywe oczy??? :shock: Za parę stów.Pytam bo sprzętu jeszcze nie trzymam w rekach i nie moge sprawdzić.:?:
To w takim razie, człowiek, który mi proponuje wgranie polskiej wersji oprogramowania kantuje mnie w zywe oczy??? :shock: Za parę stów.Pytam bo sprzętu jeszcze nie trzymam w rekach i nie moge sprawdzić.:?:
Pewnie kantuje.
S2 IS ma 21 jezykow menu:
21 display languages provided (English, German, French, Dutch, Danish, Finnish, Italian, Norwegian, Swedish, Spanish, Simplified/Traditional Chinese, Japanese, Russian, Portuguese, Korean, Greek, Polish, Czech, Hungarian, Turkish)
http://www.steves-digicams.com/2005_reviews/s2is.html
Niezaleznie gdzie kupiony.
S3 IS ma tych jezykow 23 (niestety nie ma go jeszcze na steves-digicams) rowniez niezaleznie gdzie kupiony - to standardwoy, fabryczny zestaw w kazdym firmware. Pomysl jakie by byly problemy z updejtem firmware gdyby zawartosc menu jezykowych byla rozna w roznych czesciach swiata - kilka wersji firmware za kazdym razemt rzeba by przygotowac i jeszcze myslec za uzytkownikow by na pewno wgrali wlasciwa wersje firmware... niewykonalne - to musi byc staly zestaw na calym swiecie.
Jak już wspominałem mój poprzedni aparat to S1, i w porównaniu do niego widzę bardzo dużą różnicę. Jest wiele funcji których nie miał S1. Jest bardzo dużo predefiniowanych ustawień automatycznych: zdjęcia na śniegu, na plaży, w pomieszczeniu, fajerwerki, tzw liście i jeszcze kilka innych, np. wybiera się celownikiem kolor i tylko ten wybrany jest na zdjęciu a inne to odcienie szarości - taka ciekawostka. Ma też dwa tryby makro, jeszcze nie testowałem: makro i super makro. No i w porównaniu z S1 o wiele szybciej łapie ostrość.
Predefiniowane ustawienia, czyli programy tematyczne w ogromnej ilosci ma rowniez S2, wiec wrzucenie ich do S3 nie jest sensacja. Wieksza by bylo zrezygnowanie z nich :) To samo z wybieraniem koloru, tez w S2 juz bylo. Jesli w porownaniu z S1 szybciej lapie ostrosc, to podejrzewam, ze jest z tym nie wiele lepiej niz w S2.
Myślę, że dobrym testem byłoby porównanie szumów matrycy S1 i S3, zrób takie same zdjęcia obydwoma aparatami z takimi samymi ustawieniami ISO. Czekam ze zniecierpliwieniem na efekty, choć rewolucji się nie spodziewam.