PDA

Zobacz pełną wersję : Skrót na dodanie/odjęcie ekspozycji?

NieOstrzy
03-05-2019, 22:08
Czy ktoś wie jak mogę z poziomu "patrzenia w wizjer" podjaśnić/ściemnić zdjęcia?
Chodzi mi o opcją oznaczoną ikonką plusa oraz minusa. Umiem wejść do menu na wyświetlaczu i tam to przestawić. Ale nie znam żadnego skrótu aby to zrobić.
Jest to opcja która już po ustawieniu przez mas manualnie parametrów, każe lustrzance w "jakiś" sposób sprawić by zdjęcie było ciut jaśniejsze lub ciut ciemniejsze.

Jak to zrobić skrótem? W innych modelach umiałem w tym nie (5D Mark IV) albo zapomniałem.

aptur
04-05-2019, 09:40
Czy ktoś wie jak mogę z poziomu "patrzenia w wizjer" podjaśnić/ściemnić zdjęcia?
Chodzi mi o opcją oznaczoną ikonką plusa oraz minusa. Umiem wejść do menu na wyświetlaczu i tam to przestawić. Ale nie znam żadnego skrótu aby to zrobić.
Jest to opcja która już po ustawieniu przez mas manualnie parametrów, każe lustrzance w "jakiś" sposób sprawić by zdjęcie było ciut jaśniejsze lub ciut ciemniejsze.

Jak to zrobić skrótem? W innych modelach umiałem w tym nie (5D Mark IV) albo zapomniałem.

Jeżeli fotografujesz w trybie manualnym kręcisz kółkiem i sprawdzasz drabinkę w wizjerze. Drabinka w prawo - zdjęcie jaśniejsze. Prościej się chyba nie da.

Wieslaw18
04-05-2019, 10:37
W półautomatach tylne kółko, a w manualu AutoISO plus przypisanie drabinki do któregoś przycisku, np.SET

NieOstrzy
05-05-2019, 03:52
przypisanie drabinki do któregoś przycisku, np.SET
Co? To nie ma żadnego sensu jeśli miałbyś pod klawiszem SET to mieć. SET i co dalej?

--- Kolejny post ---

Jeżeli fotografujesz w trybie manualnym kręcisz kółkiem i sprawdzasz drabinkę w wizjerze. Drabinka w prawo - zdjęcie jaśniejsze. Prościej się chyba nie da.

Ale kręcenie kółkiem odpowiada za zmienianie wartości migawki.
Nie wiem czy zrozumiałeś pytanie...

--- Kolejny post ---

2172

Szukam SKRÓTU na manipulowanie tą opcją w trakcie gdy mam oko przybliżone do wizjera. Co mam zrobić?

Wieslaw18
05-05-2019, 06:55
Ja mam przypisane do SET. I jak chcę zmienić wartość korekcji ekspozycji to wciskam SET i kręcę górnym kółkiem.

aptur
05-05-2019, 07:45
Ale kręcenie kółkiem odpowiada za zmienianie wartości migawki.
Nie wiem czy zrozumiałeś pytanie...

--- Kolejny post ---

[

No a co się dzieje z drabinką gdy kręcąc kółkiem zmieniasz czas lub przysłonę w trybie M?

NieOstrzy
05-05-2019, 17:29
No a co się dzieje z drabinką gdy kręcąc kółkiem zmieniasz czas lub przysłonę w trybie M?

Zwiększa się stopień ekspozycji lub zwiększa. No tak, to manual. Tam trzeba wszystko ręcznie w sumie więc jakaś 'korekta ekspozycji' moze nie byc potrzebna.