Zobacz pełną wersję : Zacinająca się karta USB 2.0
Dokupiłem do komputera (płyta ma USB 1.0) kartę USB 2.0 (wewnętrzną) i po jakimś czasie zaczęły się problemy...Objawia się to tym że po podpięciu czytnika (testowałem na 2 różnych) gdy zaczynam zgrywać to przejdzie tak ok 40MB i zwis... :-( np. przejdą RAW'y 1,2,3,4,5 i na 6 wisi wyświetlając cały czas okienko stanu kopiowania. Próbowałem inne porty na karcie (4) i to samo. Dziwne jest to że jak podepnę databank (mam Apacera) to wszystko jest ok...Szlag mnie zaraz trafi...
Czy te karty wewnętrzne USB 2.0 tak mają czy moja jest zwalona? Nie chce mi się zmieniać płyty...kartę kupowałem w MM.
Miałem taką karte do kiedy nie zmieniłem płyty i procka po mi PS słabo chodził.
Było ok.
Sprawdz czy nie masz konfliktu sprzętowego. A jak nie to być może stery zle sie zainstalwaly w xp lub ty je zle wlepiles.
Ostatecznie wydaje mi sie to wymiana katry. Ja bym w MM nie kupił bo jak problem to nikt nic nie wie. Ludzie przez urząd pracy zatrudnieni więc nie wymagaj żeby byli znawacmi kompów czy foto.
Ja tam kiedyś babke z działu foto zagadnołem o obiektyw sigmy to kobieta klape spuściła i nie wiedziała o czym gadam.
powodzenia
Na MM nie liczę...Sam zawodowo zajmuję się IT :-) ale z tą kartą to krew mnie zalewa bo system nie ma żadnych problemów tzn. konfliktów sprzętowych a wygląda na to że się "coś" zapycha po przmieleniu iluś tam MB.
Dziwne jest dla mnie to że z DataBankiem (w końcu też USB 2.0) działa.
Wezmę kartę do pracy i sprawdzę na jakimś starszym sprzęcie...
zobacz jeszcze czy nie korzysta z jakiegos przerwania, ktore jest skojarzone z innym sprzetem ... mialem tak kiedys z karta muzyczna
zobacz jeszcze czy nie korzysta z jakiegos przerwania, ktore jest skojarzone z innym sprzetem ... mialem tak kiedys z karta muzyczna
Konflikt na przerwaniu byłby zgłoszony od razu przez system w menedżerze urządzeń. Teraz mnie natchneło coby sprawdzić w podglądzie zdarzeń czy system czegoś tam nie zgłasza...
niekoniecznie ... kiedys starsze PC-ety pokazywaly na starcie przerwania i bylo latwiej; konflikt chyba nie musi byc uwidoczniony w MU jak nie wystapi - historia zdarzen prawde ci powie - dobry pomysl :D
**** blada :-( . Podmieniłem sterownik na producenta (karta jest Trust) i dalej to samo... Można zapisywać (działa z dysku na kartę), natomiast przy kopiowaniu z czytnika na dysk dalej sie zwiesza tak po ok. 50MB.
W w podglądzie zdarzeń mam dość enigmatyczne komunikaty (kilkanaście takich samych) i wyświetla jakiś bez sensu komunikat. Wszystko widać na obrazku:
Sprobouj uzyc Total Commandera do kopiowania.
Tomasz Golinski
18-05-2006, 00:44
Miałem bardzo podobne zjawisko z kartą tego typu. Na jednych sterownikach zwieszała komputer na krótkie chwile, a na innych urządzenia co chwile znikały i pojawiały się. Spróbowałem wtedy na zewnętrznym śledziu, który ta karta obsługiwała i to był błąd. Coś się na niej spaliło. Cwaniak z allegro uznał że to moja wina, bo to uszkodzenie mechaniczne...
Co dziwne, pod linuxem karta działała bez problemu.
to ja wysiadam ... technicznie az tak dobry nie jestem :|
Tak jak Vitez: sprobuj Total commander , a jak nie dziala to serwis lub (moze taniej) podmianka karty cos pomoze.
A tak na marginesie: nie instalowales ostatnio jakiegos Service Pack ?!?
Czasami zamiast 'pomoc' to cos popsuje :D
Sprawdzę na innych komputerach. Dziwi mnie tylko to, że działa z databankiem (wolniejszy transfer?).
Krew mnie zalewa, nie chcę wydawać teraz kasy na płytę i procek. Czekam na obniżki powakacyjne Intela...