Zobacz pełną wersję : Problem z ustawianiem ostrości EOS 5dM3
kurczak2
28-04-2019, 17:19
Witajcie, własnie wróciłem z kolejnego zlecenie, kolejny raz rozczarowany. Fotografuje już dosyć długo, a od około 4 lat FF 5dM3. Do tej pory używane obiektywy to C35mm C50mmSTM i C85mm.
Zdaje sobie sprawę ze to nie są obiektywy z najwyższej półki. Teraz pojechałem z Sigma ART 50m i 35mm oraz z nadzieja że będzie doskonale. Niestety problem występuje nadal,a mianowicie na pełnej dziurze albo i nie pełnej mam na myśli nawet 2.8 występują problemy z trafianiem.
Tryb seryjny (cichy), tryb ostrości punktowy. Przymierzam, potwierdzenie ostr. i wale serię. Powtarzam ostrzenie i seria. W pierwszej serii wszystko nieostre, w drugiej ostrość prawidłowa...(czasy 1/160, 1/200)
Podobny problem przy grupówkach, próbuje na punktowej ostrości, na multi i to samo, co najlepsze ostrości nie ma nigdzie!!!
Ma ktoś podobny problem??
Witajcie, własnie wróciłem z kolejnego zlecenie, kolejny raz rozczarowany. Fotografuje już dosyć długo, a od około 4 lat FF 5dM3. Do tej pory używane obiektywy to C35mm C50mmSTM i C85mm.
Zdaje sobie sprawę ze to nie są obiektywy z najwyższej półki. Teraz pojechałem z Sigma ART 50m i 35mm oraz z nadzieja że będzie doskonale. Niestety problem występuje nadal,a mianowicie na pełnej dziurze albo i nie pełnej mam na myśli nawet 2.8 występują problemy z trafianiem.
Tryb seryjny (cichy), tryb ostrości punktowy. Przymierzam, potwierdzenie ostr. i wale serię. Powtarzam ostrzenie i seria. W pierwszej serii wszystko nieostre, w drugiej ostrość prawidłowa...(czasy 1/160, 1/200)
Podobny problem przy grupówkach, próbuje na punktowej ostrości, na multi i to samo, co najlepsze ostrości nie ma nigdzie!!!
Ma ktoś podobny problem??
1. Czy ze szkłami canona też jest taki problem?
2. Przed zleceniem warto sprawdzić trafność ostrzenia i wyregulować AF w body.
3. Jeżeli powyższe nie pomaga to:
- ze szkłami canona serwis canona
- ze szkłami sigmy serwis sigmy lub sigma dock
4. Generalnie rzecz biorąc szkła canona są bardziej pewne jeżeli chodzi o AF niż Sigma.
kurczak2
28-04-2019, 19:52
1. Czy ze szkłami canona też jest taki problem?
2. Przed zleceniem warto sprawdzić trafność ostrzenia i wyregulować AF w body.
3. Jeżeli powyższe nie pomaga to:
- ze szkłami canona serwis canona
- ze szkłami sigmy serwis sigmy lub sigma dock
4. Generalnie rzecz biorąc szkła canona są bardziej pewne jeżeli chodzi o AF niż Sigma.
Tak, z Canonem tez. Jak trafi to jest ok ale trafia bardzo rzadko....Rozumiem jak byłoby ostre nie to co chcę, ale w takiej sytuacji nic nie jest ostre....:(
Sprawdź obiektywy na innym body.
Jeśli walisz serię AF ustaw na servo.
Moja Sigma A50 nie ma takich problemów z obydwoma 5d3. Trafia na 1.4 nawet o zmierzchu. Coś musi być nie tak z torem AF aparatu, Twoim obiektywem lub justowaniem obiektywu do body (ja do tego celu używam FoCala).
Tak, z Canonem tez. Jak trafi to jest ok ale trafia bardzo rzadko....Rozumiem jak byłoby ostre nie to co chcę, ale w takiej sytuacji nic nie jest ostre....:(
Jeżeli nawet na przysłonie f/2.8 obiektywy bardzo rzadko trafiają no to chyba tylko serwis Ciebie ratuje https://serwis.proclub.pl/regulacja-ukladu-af Samodzielnie w domu się tego nie ogarnie.