Zobacz pełną wersję : Czy jest sens włączać korektę aberracji?
NieOstrzy
26-04-2019, 22:09
Jak w temacie. Dziś zrobiłem swe testy w plenerze.
Szczegółowy ich opis z przykładem poniżej...
2126
No i? Wszystko usuniesz na etapie obróbki RAWa... nie wiem o co chodzi
Photointo
27-04-2019, 08:06
To jest zdjęcie jpg z włączonymi opcjami w aparacie?
jan pawlak
27-04-2019, 09:25
W niektórych obiektywach korekcja aberracji chromatycznej jest wpisana w obiektyw i wywoływarki RAW ją uwzględniają, nie ma znaczenia co ustawia się w menu aparatu
jp
W niektórych obiektywach korekcja aberracji chromatycznej jest wpisana w obiektyw i wywoływarki RAW ją uwzględniają, nie ma znaczenia co ustawia się w menu aparatu
jp
Możesz podać przykładowe obiektywy canona z taką funkcjonalnością?
jan pawlak
27-04-2019, 12:05
Możesz podać przykładowe obiektywy canona z taką funkcjonalnością?
Nie wiem, za to wiem jak można sprawdzić.
W wywoływarce (np. ACR, DxO, ) przy otwarciu pliku RAW, gdy wchodzi się w opcje korekcji aberracji to jest info że są dane z exif obiektywu już uwzględnione.
Można też "przeczytać" w Exif
jp
Nie wiem, za to wiem jak można sprawdzić.
W wywoływarce (np. ACR, DxO, ) przy otwarciu pliku RAW, gdy wchodzi się w opcje korekcji aberracji to jest info że są dane z exif obiektywu już uwzględnione.
Można też "przeczytać" w Exif
jp
Ano właśnie. Jeżeli już to soft wykorzystuje dane wpisane w exif choć być może wystarczy samo rozpoznanie obiektywu a resztę robi oprogramowanie (jeżeli tego chcesz). Jak niby korekcja CA miałaby być "wpisana w obiektyw"?
jan pawlak
27-04-2019, 17:49
Są standardy korekcji, w Exif zapisywane są współczynniki korekcji (z obiektywu dla danego obiektywu).
Tak wygląda (część) takiego zapisu w Exif
2127
jp
Są standardy korekcji, w Exif zapisywane są współczynniki korekcji dla danego obiektywu.
Tak wygląda (część) takiego zapisu w Exif
2127
jp
Pisałem mając na myśli obiektywy canona. Poza tym są to dane exif. Jesteś pewien, że te dane są "wpisane w obiektyw"?
jan pawlak
27-04-2019, 17:59
Pisałem mając na myśli obiektywy canona. Poza tym są to dane exif. Jesteś pewien, że te dane są "wpisane w obiektyw"?
Gdyby były "w aparacie" to przy każdym nowym obiektywie trzeba by update firmware aparatu.
Trzeba gdzieś ściągnąć plik RAW nowego obiektywu Canona i zobaczyć.
jp
Marcinus
27-04-2019, 18:50
Jak podłączyłem pod swojego 80D canona 100/2.8 macro L to nie mogłem ustawić korekcji obiektywu ze względu na brak danych. Po podłączeniu aparatu do kompa i wgraniu ustawien dla tego obiektywu oprogramowaniem canonowskim tym standardowym mozna juz bylo w puszce włączyć. Tak więc to wg mnie w oprogramowaniu aparatu jest zapisane. Nie wiem tylko czy robiac w RAW korekcja ta ma jakiś wpływ czy tylko na jpg. Ogolnie u siebie powylaczalem te wszystkie korekcje a korzystam z korekcji w camera raw bo od razu rozpoznaje jaki to obiektyw i wystarczy ptaszki zaznaczyć.
Gdyby były "w aparacie" to przy każdym nowym obiektywie trzeba by update firmware aparatu.
Trzeba gdzieś ściągnąć plik RAW nowego obiektywu Canona i zobaczyć.
jpDane wgrywa się przez Canonowski soft. Skandalem jest, że M50 ma tylko 2 czy 3 pozycje...
Marcinus
27-04-2019, 21:33
https://support.usa.canon.com/kb/index?page=content&id=ART109310
jan pawlak
28-04-2019, 05:32
Dane wgrywa się przez Canonowski soft. Skandalem jest, że M50 ma tylko 2 czy 3 pozycje...
Rzeczywiście mało przyjemne dla właścicieli M50, ale problem "dotyczy" praktycznie tylko plików *.jpg udostępnianych wprost z body bez udziału programów foto.
W systemie R ten sposób (dane korekcyjne) pozostał ?
jp
NieOstrzy
01-05-2019, 03:52
To nie jest zdjęcie z ekraniku lustrzanki. No co wy? To jest zdjęcie z Lightrooma.
Pokazałem Wam że włączenie opcji w aparacie korekty NIC nie daje ani trochę.
--- Kolejny post ---
https://support.usa.canon.com/kb/index?page=content&id=ART109310
Hej, nie rozumiem. Czego dotyczy ten artykuł?
Czyli to nie jest tak, że jak włączę w aparacie korekcje to ona działa od razu?
Najpierw sobie mam tym oprogramowaniem coś poustawiać? Czyli wybrać obiektywy jakie mam i "dodać" je na lustrzankę?
NIE WIEM. Nigdy tego nie robiłęm. Pytam po prostu. Ktoś mi to wyjaśni?
--- Kolejny post ---
Rzeczywiście mało przyjemne dla właścicieli M50, ale problem "dotyczy" praktycznie tylko plików *.jpg udostępnianych wprost z body bez udziału programów foto.
Jeśli to tyczy się JPG wypuszczanych prosto z aparatow to jest to nikomu niepotrzebna funkcja. Bo zaden szanujący się fotograf nie robi na JPG. Więc w sumie jest to zbędne bo korekcji dokonujemy w takim Lightroomie
jan pawlak
01-05-2019, 12:00
To nie jest zdjęcie z ekraniku lustrzanki. No co wy? To jest zdjęcie z Lightrooma.
Pokazałem Wam że włączenie opcji w aparacie korekty NIC nie daje ani trochę.
--- Kolejny post ---
Hej, nie rozumiem. Czego dotyczy ten artykuł?
Czyli to nie jest tak, że jak włączę w aparacie korekcje to ona działa od razu?
Najpierw sobie mam tym oprogramowaniem coś poustawiać? Czyli wybrać obiektywy jakie mam i "dodać" je na lustrzankę?
NIE WIEM. Nigdy tego nie robiłęm. Pytam po prostu. Ktoś mi to wyjaśni?
--- Kolejny post ---
Jeśli to tyczy się JPG wypuszczanych prosto z aparatow to jest to nikomu niepotrzebna funkcja. Bo zaden szanujący się fotograf nie robi na JPG. Więc w sumie jest to zbędne bo korekcji dokonujemy w takim Lightroomie
Nie do końca.
Gdy masz ustawione "tylko na RAW" to i tak w aparacie tworzony jest plik *.jpg który widzisz na monitorku i według niego korygujesz ustawienia aparatu.
Chciałbyś nie mieć podglądu zdjęcia w aparacie ?
No i nie byłoby bezluster
jp