Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Przesiadka z 350d na....

wanted
25-04-2019, 20:24
Panocki i Panienocki ;)
przyszedł czas i możliwość, aby zmienić moją leciwą 350tkę na coś nowszego. Dzielnie mi służyła dekadę, ale pora na emeryturę. Trza rozejrzeć się za czymś nowym na kolejną dekadę ;) Biorę pod uwagę sprzęt od 70d w górę.

Co jest dla mnie ważne? Zdjęcia będą we wnętrzach raczej bez lampy (jeśli już to z odbiciem np. o sufit), samoczyszcząca się matryca (teraz to już standard chyba), korekta FF/BF, z racji posiadanych "szkiełek" stawiam na APS-C.

Zdaję sobie sprawę z tego, że każdy nowy sprzęt będzie na głowę bił "mojego dziadka". Kolejny nabytek także chciałbym aby mi posłużył, wobec czego awaryjność ważna. Czy w sprzęcie foto także występuje powszechna tendencja, że po gwarancji pada i trzeba kupić nowy?
Obciążenie jakie przewiduję, nie jest zbyt duże. Na początku zapewne większe, ale średnio licząc 700-2500 na miesiąc. Focenie nie jest moim źródłem utrzymania.

O co mi kaman teraz, że zakładam temat?
Proszę ludków, którzy używają 70d, 77d???, 80d lub cokolwiek innego co spełniałby moje założenia, o podpowiedź. Nie ukrywam, że biorę pod uwagę także jakieś "niezajechane" używki, bo być może trafi się coś fajnego, co jeszcze posłuży. Może nawet ze "szkiełkiem" jakimś nowym.

Przejrzałem testy, jakieś opinie itp. ale bardziej zależałoby mi na wiarygodnym źródle forumowym użytkowników.
Pomożecie?

Aaaaa jeśli nie ten dział, wybaczcie proszę. Przeniosę do właściwego, jeśli wskażecie gdzie i jak. Chyba, że admini będą szybsi :)

zdebik
25-04-2019, 22:12
Jak masz kasę 80D, przy jej braku M50.

Marcinus
25-04-2019, 22:44
Mam 80D i mogę polecic. Na 70 czy 77 bym się nie zamienił. Na M50 też nie ale tylko dlatego że fotografuję trochę sportu i tu af w M50 wypada dużo gorzej niz w 80D ale jak tobie obiekty szybko zmieniajace położenie nie trafiają sie zbytnio to warto się zastanowic.

p0m
26-04-2019, 08:56
80d ma o wiele lepszą matrycę niż jego poprzednicy. to całkiem udana pucha, choć ergonomia nie jest na jakimś najwyższym poziomie,ale i tak będzie o niebo lepsza niż w serii xxxd

wanted
26-04-2019, 23:00
Jednak "najnowsze" co może być, czyli 80d?
Padło tutaj określenie "o wiele lepszą matrycę" (dzięki za info p0m), czym się ta lepsza matryca wyróżnia?
A ergonomia? No fakt, bieganie z cięższym szkłem przez dłuższy czas może być męczące, ale nie urwie ręki jak NIKON mam nadzieję ;) (nie leży mi jakoś w ręku to body).
Jak wygląda focenie 80d w trudniejszych warunkach? Szybko ostrzy? Owszem, spora zasługa szkieł, ale ważne aby nie "stroiło" pół minuty i załapało to co ma złapać.

Do bezlusterkowca podchodzę bardzo ostrożnie. Jakoś tak nie mam zaufania, może przez to, że nowość, a może przez to, że nie ma tego "klap" lustra ;)

Tak jeszcze zastanawiałem się odnośnie 77d, bo jednak nowszy procesor, itp. Gdzieś jednak znalazłem, że jest to przejście Canona z xxxd na xxd poza tym nie mogłem nigdzie znaleźć info o korekcie BF/FF.
Z mniejszym budżetem to faktycznie 70d, przy założeniu spełniania wytycznych. Dlatego wspomniałem o nim.
Modele xd, to już zawsze pełna klatka? Przejrzałem kilka modeli i wychodziło, że tak. Mam rację?

Przyznam, że w 3k max chciałbym zmieścić się. Uda się?

p0m
26-04-2019, 23:15
Na większość Twoich pytań odpowie gugel. Wejdź na jakiś serwis branżowy, np. optyczne i poczytaj testy aparatów i zagłęb się w rozdziły o możliwościach matryc a świat wiedzy stanie się dla Ciebie otwarty.

wanted
27-04-2019, 07:50
No nie zupełnie. Przeglądałem już internety. Znalazłem masę suchych faktów, albo testy z "rozdrabnianiem się" na czynniki pierwsze.
Coś na zasadzie kupuję np. telewizor i albo są same parametry, albo opis po kolei całych bebechów, gamut w poszczególnych rogach ekranu, itd. Z opiniami w stylu "super sprzęt, jestem zachwycony/a".
Nie do końca o to mi chodzi, dlatego tutaj jestem. Ludzie którzy pasjonują się fotografią i posiadają dany sprzęt na pewno znają jego bolączki i zalety. Ewentualnie przesiedli się z jednego na drugi i czegoś im brakuje, coś zachwyca, a z tym aparat radzi sobie rewelacyjnie.
Bardziej o takie coś mi chodziło. Dziękuję jednak za sugestie :)

candar
27-04-2019, 10:05
wanted Jeśli fotografia nie jestTwoim źródłem utrzymania i stawiasz na APS-C to pomyśl o bezlusterkowcach i przymierz się do nich. Używam ich od ośmiu lat i jakoś do lustrzanek mnie nie ciągnie :)

Martin87
28-04-2019, 08:03
70D możesz nabyć i wyjdzie na to samo co z 80D, a taniej i możesz wgrać magic latern

asz
28-04-2019, 10:42
Do bezlusterkowca podchodzę bardzo ostrożnie. Jakoś tak nie mam zaufania, może przez to, że nowość, a może przez to, że nie ma tego "klap" lustra ;)

zadam może głupie pytanie: a co Ci "klap" lustro daje poza tym że aparat jest cięższy i większy? Czy to lustrzanka czy bezluterkowiec to jedno licho zwłaszcza dla amatora. Choć przecież jak Ci zależy to i profesjonalne bezlustro też kupisz...

candar
28-04-2019, 11:58

Wiele bezluster różnych producentów ma obecnie na pokładzie tzw. tryb cichego ujęcia, czyli np. EOS R oferuje całkowicie cichy tryb fotografowania, co jest wymagane pracy w otoczeniu wymagającym dyskrecji, jak fotografia ślubna, reporterska czy przyrodnicza. O tym, że bezlustro którym fotografuję ma czasy 1/32.000 sec nawet nie wspominam ;)

Uwierz, że w większości zastosowań aparatu fotograficznego wspomniany przez Ciebie "klap" lustra to bardzo duża wada. A bezlustrekowce to również żadna nowość bo używam ich od ponad ośmiu lat. Piszesz w stylu chciałbym, ale się boję. Jeśli nie spróbujesz - to nie będziesz wiedział. Nadmienię tylko, że Twoje obawy są całkiem irracjonalne ;)

https://www.youtube.com/watch?v=y_NpA7dcJiQ

Kolekcjoner
28-04-2019, 16:19
wanted - w takim M50 masz jeszcze nowszą matrycę i procka niż w 80d - różnice niewielkie ale jednak.
Z kolei jak przeszkadzają Ci rozmiary 80D to zainteresuj się 250D - bodaj najbardziej kompaktowe dslr jakie zrobili.

wanted
28-04-2019, 21:49
zadam może głupie pytanie: a co Ci "klap" lustro daje poza tym że aparat jest cięższy i większy? Czy to lustrzanka czy bezluterkowiec to jedno licho zwłaszcza dla amatora. Choć przecież jak Ci zależy to i profesjonalne bezlustro też kupisz...

No mrugam przecież, że to żart. Ale jakoś tak mam już od najmłodszych lat i zabawy z analogami, że "klap" to "klap". W świecie ciszy działają kompakty (chociaż przy analogach ciche nie były z racji np. mechanicznej migawki). Gdzieś tam mam zakodowane to w tle głowy. Dobra, uprzedzenia itp. co jednak poradzę. Mam tak i tyle. Inna sprawa, że nie miałem w ręku bezlusterkowca, więc to są na prawdę moje subiektywne opinie.

Wiele bezluster różnych producentów ma obecnie na pokładzie tzw. tryb cichego ujęcia, czyli np. EOS R oferuje całkowicie cichy tryb fotografowania, co jest wymagane pracy w otoczeniu wymagającym dyskrecji, jak fotografia ślubna, reporterska czy przyrodnicza. O tym, że bezlustro którym fotografuję ma czasy 1/32.000 sec nawet nie wspominam ;)

Uwierz, że w większości zastosowań aparatu fotograficznego wspomniany przez Ciebie "klap" lustra to bardzo duża wada. A bezlustrekowce to również żadna nowość bo używam ich od ponad ośmiu lat. Piszesz w stylu chciałbym, ale się boję. Jeśli nie spróbujesz - to nie będziesz wiedział. Nadmienię tylko, że Twoje obawy są całkiem irracjonalne ;)

Dla mnie nie jest to wada. Nie widzę u siebie potrzeby wymagania dyskrecji.
Być może boję się, ale czy chciałbym? Tak daleko nie posuwałbym się. Może jakbym w swoim otoczeniu miał osobę z takim sprzętem zmieniłbym zdanie.
A może inaczej, w czym taki bezlusterkowiec będzie wiódł prym? Lżejszy, mniej mechanizmów, czasy migawki (chociaż 1:320000, jest nie dla mnie). Oczywiście nie wspominam o tym, aby deklasować taki sprzęt. Po prostu dociekam. Może macie rację, ale nadal skłaniam się do klasyki.

wanted - w takim M50 masz jeszcze nowszą matrycę i procka niż w 80d - różnice niewielkie ale jednak.
Z kolei jak przeszkadzają Ci rozmiary 80D to zainteresuj się 250D - bodaj najbardziej kompaktowe dslr jakie zrobili.

No to jest jakiś argument z tym prockiem i matrycą. Postaram się jeszcze poszukać jakiegoś info.

70D możesz nabyć i wyjdzie na to samo co z 80D, a taniej i możesz wgrać magic latern

Magic Latern to tak jaki kiedyś nielicencjonowany soft dla 300d? Poszukam więcej o nim. Dzięki.

Kwapiszon
29-04-2019, 09:52
Jeśli aps-c to szedłbym w Sony A6300. Jeśli FF to którekolwiek A7 - I II III, w zależności od finansów. Bardzo dobre matryce, wszystkie szkła pasują, histogram "w oku". Jako posiadacz A7 i 5D widzę same zalety.

asz
29-04-2019, 11:29
nie, no znowu to Sony... I jeszcze "bardzo dobre matryce" ... no zwłaszcza w tych alfa sprzed ok. 2 lat :D moja kuzynka miała w domu weselnym robione zdjęcia Alfą FF... to była tragedia. Zwłaszcza wieczorem. Kolory na zdjęciach były wyblakłe i miały jakoś taką poświatę zielonkowatą. Zdęcia robił zawodowy fotograf zajmujący się oficjalnie fotografią ślubną, więc podejrzewam, że to raczej kwestia tej "bardzo dobrej matrycy". Dlatego mimo iż ona taka doskonała ja wolę ten "kicz" od Canona... no ale co ja tam wiem...

Kwapiszon
29-04-2019, 11:39
nie, no znowu to Sony... I jeszcze "bardzo dobre matryce" ..

Przepraszam. Nie chciałem urazić. Nie wiedziałem, że to tabu.

asz
29-04-2019, 11:50
bez tendencyjności proszę :) to nie tabu, tylko jest już trochę męczące słuchanie o tym jak to Sony jest jedynym cudownym bezlustrem, a potem to lata świetlne i na drugim końcu nic... Dlaczego nikt tu np. nie poleca Olimpusa i Panasonika tylko bez przerwy Sony... Poza tym to tak de facto chciałabym wiedzieć co w tym Sony faktycznie jest takiego czego nie ma w Canonie? Pewnie ma swoje zalety, ale byłoby dobrze zauważać też wady...

aptur
29-04-2019, 13:21
:D moja kuzynka miała w domu weselnym robione zdjęcia Alfą FF... to była tragedia.

Moja kuzynka wróciła zapłakana ze szkoły i mówi, że już dość ma Canona. Chce Sony :mrgreen:

Kolekcjoner
29-04-2019, 13:41
Przepraszam. Nie chciałem urazić. Nie wiedziałem, że to tabu.
Żadne tabu. Po prostu niektórzy tu mają alergię ze względu na wysyp proroków głoszących dobrą nowinę jakie to Sony najlepsze we wszystkim ;).
Oczywiście Sony jest bardzo dobrym pomysłem na zakup, tak samo jak Olympus czy Nikon.

marlo
29-04-2019, 14:17
To nie o to chodzi. Tu chodzi o pewną tendencyjność wypowiedzi, dyskretnie zawarte w niej ukierunkowanie na wyższość konkurencji itp. Co jest irytujące po prostu.

Kwapiszon
29-04-2019, 14:19
Wyczuwasz przekaz podprogowy ?

zdebik
29-04-2019, 14:41
Jeśli aps-c to szedłbym w Sony A6300. Jeśli FF to którekolwiek A7 - I II III, w zależności od finansów. Bardzo dobre matryce, wszystkie szkła pasują, histogram "w oku". Jako posiadacz A7 i 5D widzę same zalety.A7 to raczej prototyp, bagnet bateria AF... jak już powiedziałem za darmo bym nie brał. Od mk3 coś się zaczyna dziać, a przynajmniej trafiać ze szkłami EF.

Kwapiszon
29-04-2019, 15:48
A7 to raczej prototyp ...

Idąc takim topem rozumowania, można przyjąć, ze matryce Canona na tle konkurencji to prototypy.

zdebik
29-04-2019, 15:56
Idąc takim topem rozumowania, można przyjąć, ze matryce Canona na tle konkurencji to prototypy.Nigdzie nie będziesz miał wszystkiego na 100%, jeśli w S masz matryce, to ergonomia kwiczy. W C masz dużo szkła a takie S nawet tilta chyba się jeszcze nie dorobiło o długich lufach nawet nie wspominam.

Kwapiszon
29-04-2019, 16:08
Ta dyskusja prowadzi do niczego. User pytał co za 350D więc mu A6300 zaproponowałem. Tyle w temacie.

Marcinus
29-04-2019, 16:36
Praktycznie każdy temat o zmianę puszki przekształca się w tą samą dyskusję o Sony vs Canon bardzo często niewiele lub nic nie wnoszącą do tematu :cry:

wanted
29-04-2019, 17:05
Ta dyskusja prowadzi do niczego. User pytał co za 350D więc mu A6300 zaproponowałem. Tyle w temacie.

Dzięki za poradę. Jednak pozostaję przy systemie Cannona. Mam już parę gratów do niego i nie chcę teraz wszystkie zmieniać. Pozostaje mi iść w górę w ramach systemu będąc związanym z klatką APS-C.

Padła tutaj propozycja 70d z "nakładką". Dość ciekawe rozwiązanie, bo i różnica w cenie jest.
Już wiem po doczytaniu, że nie 77d. Zagęszczamy zatem i pozostaje 70d lub 80d (klatka APS-C). Bezlusterkowe modele na tę chwilę nie biorę pod uwagę, chociaż koledzy zachwalali. Inne to już raczej pełna klatka wyjdzie, mam rację?
Pytanie teraz, czy jest duży skok między 70d, a modelem 80d? Przypominam, że zdjęcia wnętrz w świetle zastanym, sporadycznie błysk lampą, a jeśli już to raczej z odbiciem o sufit niż walenie po gałach.
Ktoś jest/był szczęśliwym posiadaczem jednego i drugiego modelu?

marfot
29-04-2019, 17:10
Pytanie teraz, czy jest duży skok między 70d, a modelem 80d?

To nie sa body na kliszę, którą sobie wymienisz. Bierz sensowną matrycę 80D i tyle.

zdebik
29-04-2019, 18:00
80D jak Cie stać, ew M50 - w UK na tą chwile niedostępne (body only) w największych sklepach - schodzi jak ciepłe bułeczki).

marlo
29-04-2019, 19:24
...Pytanie teraz, czy jest duży skok między 70d, a modelem 80d? Przypominam, że zdjęcia wnętrz w świetle zastanym, sporadycznie błysk lampą, a jeśli już to raczej z odbiciem o sufit niż walenie po gałach.
Ktoś jest/był szczęśliwym posiadaczem jednego i drugiego modelu?

Tak, jest widoczna różnica: przejścia tonalne, co za tym idzie wrażenie większej ilości widzianych na zdjęciu kolorów, także uzyskany obraz jest plastyczniejszy. Już kiedyś wspominałem, że to najfajniejsza matryca (80D) od czasów tej z 30D (i pewnie też z 40D - którego nie miałem). Jeśli chodzi o ISO - z 3200 można normalnie pracować i wyciągać suwaczkami z cieni, oraz brak zmartwień koszmarkiem, jakim był banding.

wanted
30-04-2019, 19:30
Tak, jest widoczna różnica: przejścia tonalne, co za tym idzie wrażenie większej ilości widzianych na zdjęciu kolorów, także uzyskany obraz jest plastyczniejszy. Już kiedyś wspominałem, że to najfajniejsza matryca (80D) od czasów tej z 30D (i pewnie też z 40D - którego nie miałem). Jeśli chodzi o ISO - z 3200 można normalnie pracować i wyciągać suwaczkami z cieni, oraz brak zmartwień koszmarkiem, jakim był banding.
Przy ISO 3200 już można na pewno działać, a jak jest wyżej? Od jakich wartości zaczyna być uciążliwe?
Tak, zdaję sobie sprawę z szumów matrycy, ale... nic nie przebije mojej 350d przy 1600 ;)

candar
01-05-2019, 09:27
Przy ISO 3200 już można na pewno działać, a jak jest wyżej? Od jakich wartości zaczyna być uciążliwe?
Tak, zdaję sobie sprawę z szumów matrycy, ale... nic nie przebije mojej 350d przy 1600 ;)

Ja bym nie demonizował tematu. o ile nie zamierzasz fotografować bez światła na ślubach to nawet sławetna nieśmiertelna 18 Mpix zapewni dobre zdjęcia. bardzo długo używałem canona 7D z taką matrycą w różnych okolicznościach przyrody i nie tylko a ISO 3200 było całkiem znośne o ile ciągnęło się go z RAWa.

Jeśli pozwolicie - to o DR w puszkach canona nie będę się wypowiadał nigdy więcej na tym forum bo nie ma to najmniejszego sensu.

wanted
05-05-2019, 22:18
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
Jeśli znajdę gdzieś 80d w ciekawej cenie (czyt. poniżej 3k) to wybór padnie na ten model. Jeśli nie, to albo doskładam parę groszy (kurde... kusi bardzo), ale zwrócę swój błędny wzrok ku 70d. Bezlusterekowców na tę chwilę nie chcę, a modeli xd... to już pełna klatka i inne ceny, chociaż nie w każdym przypadku.

marfot
06-05-2019, 05:16
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
Jeśli znajdę gdzieś 80d w ciekawej cenie (czyt. poniżej 3k) to wybór padnie na ten model. Jeśli nie, to albo doskładam parę groszy (kurde... kusi bardzo), ale zwrócę swój błędny wzrok ku 70d. Bezlusterekowców na tę chwilę nie chcę, a modeli xd... to już pełna klatka i inne ceny, chociaż nie w każdym przypadku.

Jak nie 80D to 77D ale nie rezygnuj z matrycy "typu 80D". To obecnie jedyna sensowna matryca APS-C Canona.

BenRhod
07-05-2019, 09:42
Jak nie 80D to 77D ale nie rezygnuj z matrycy "typu 80D". To obecnie jedyna sensowna matryca APS-C Canona.Powalcz o 80d [emoji846]. Warto [emoji846]

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka

grzegorz01
17-05-2019, 07:37
80d mozna kupic w cenie 3250.
77d z kitem kosztuje tyle samo - cashback 430zl co daje ok 2850zl (z obiektywrm jeszcze ew mozna jeszcze sprzedac)
W amatorskich zastosowaniach 77d ma 3 wazne roznice:
- jest lzejszy i mniejszy,
- nie ma uszczelnien jak 80d
- ma mniejszy wizjer

Tylko tyle i az tyle.
Kazdy sam musi ocenic czy ww powoduje ze aparat jest wart lub nie wart zakupu

grzegorz01
17-05-2019, 08:21
Update cen:
77D body - 2999zł - 430zł cashback = 2569zł
80D body - 3279zł najlepsza cena w sieci z dystrybucji PL

Różnica 710zł

Najbardziej boli mnie osobiście ten mały wizjer w 77D :(

Tak to bym brał bez zastanowienia

BenRhod
17-05-2019, 08:31
Na 80d też jest cashback

grzegorz01
17-05-2019, 08:38
Tylko w sklepach ktore trzymaja cene narzucone przez Canon czyli np ABfoto ma 3900 - cashback to daje 3469 a to juz jest roznica 900zl

BenRhod
17-05-2019, 08:39
Rozumiem.