Zobacz pełną wersję : Jak zrobić sobie samemu ostre zdjęcie?
NieOstrzy
24-04-2019, 17:20
Jak mogę zrobić sobie samemu zdjęcie za pomocą lustrzanki Canon 5D Mark IV?
Oczywiście potrafie to zrobić, ale pisze tu dlatego bo może ktoś zna lepsze metody? To tak na wypadek hejtu, który mógłby się tu znaleźć na zasadzie "uuuu, tuuuu, ma lustrzankę a nie wie. Lustrzanka jest do robienia zdjęć komuś a nie sobie". Sami wiecie - dziwni bywają ludzie.
No więc szukam jakiejś lepszej metody i nie znajduje żadnej.
Nie da się ustawić lustrzanki w trybie LiveWiev z wyszukiwaniem twarzy. Myślałem że ta opcja zadziała tak, że wcisnę przycisk zrobienia zdjecia, rozpcznie się odliczanie ale aparat wyszuka twarz i na nią wyostrzy. Nic bardziej mylnego. Nadal musimy stać za lustrzanką i będąc nawet w tym trybie, ona najpierw musimy wyostrzyć na twarz któą odnajdzie dzięki tej funkcji, a dopiero jak ja znajdzie to rozpocznie odliczanie. WIęc nie możemy sobie wcisnąć przycisku robienia zdjęcia i pobiec przed obiektyw. Bo to nie działa w ten sposób.
Nie znalazłem żadnej innej metody na zrobienie sobie zdjęcia niż wcześniejsze wyostrzenie w dany punk i po prostu udanie się w niego potem.
Czy znacie może lepszą metodę na zrobienie tego w pojedynkę?
Canon Camer Connect lub EOS Utility. Ogólnie sterowanie aparatem przez Wi-Fi/po kablu, tylko żeby AF zadziałał trzeba dezaktywować przycisk AF-on (przypisaną do niego funkcję zmienić na OFF).
Kup sobie pilota na podczerwień.
Kup sobie pilota na podczerwień.
po co? wystarczy smartfon z wifi i appka canona. Jeśli 6d to ma, to 5dIV też musi.
Bez smartfona i apki to już nic się nie da, w końcu mamy XXI wiek!
Wystarczy statyw, albo coś, na czym można aparat postawić, i samowyzwalacz - to nawet zenit miał.
Bez smartfona i apki to już nic się nie da, w końcu mamy XXI wiek!
Wystarczy statyw, albo coś, na czym można aparat postawić, i samowyzwalacz - to nawet zenit miał.
przecież facet napisał, że ma problem z ustawianiem ostrości. chyba samowyzwalacz tu nie pomoże.
Kiedyś to się ostrość ustawiało manualnie ale może teraz się już nie da? :)
NieOstrzy
25-04-2019, 03:20
Hmmm,smartfon... Ale wymagane jest połączenie z internetem czy nie w takim wypadku?
Mam zainstalowaną nawet ale nie pomyślałem aby ją użyć.
Ogólnie to nie podoba mi się też to, że nie mam opcji wykonania serii takich zdjęć. ZDjęcia seryjne są możliwe przy fotografowaniu z użyciem Wizjera. Gdy przełączam na LiveWiew to ta opcja jest wygaszona. Zwię się ona dokłądnie chyba interwał czasowy. I podajesz aparatowi co ile sekund ma zrobić ile zdjęć.
Szkoda, że nie można ustawić serii zdjęć. Ale może aplikacja Canona ma takie opcje... Muszę sprawdzć.
--- Kolejny post ---
Canon Camer Connect lub EOS Utility. Ogólnie sterowanie aparatem przez Wi-Fi/po kablu, tylko żeby AF zadziałał trzeba dezaktywować przycisk AF-on (przypisaną do niego funkcję zmienić na OFF).Na pewno trzeba coś grzebać w opcjach autofokusa? Jesteś pewien?
To by było słabe zaprojektowana jeśli tak podstawowa rzecz jak WYOSTRZENIE wymagałaby odłączania jakichś opcji.
Kiedyś to się ostrość ustawiało manualnie ale może teraz się już nie da? :)
dla autora wątku to zbyt skomplikowane i trudne
NieOstrzy
25-04-2019, 18:30
ustawienie ręczne ostrości dla autora wątku to zbyt skomplikowane i trudne
A ty jesteś po prostu głupi.
Autor wątku napisał w PIERWSZEJ wiadomości to:
Nie znalazłem żadnej innej metody na zrobienie sobie zdjęcia niż wcześniejsze wyostrzenie w dany punk i po prostu udanie się w niego potem. Oczywiście potrafie to zrobić, ale pisze tu dlatego bo może ktoś zna lepsze metody?
wymagasz od ludzi umiejętności czytania ze zrozumiem. to dla wielu poprzeczka nie do przeskoczenia.
Na pewno trzeba coś grzebać w opcjach autofokusa? Jesteś pewien?
To by było słabe zaprojektowana jeśli tak podstawowa rzecz jak WYOSTRZENIE wymagałaby odłączania jakichś opcji.
Napisałem to co napisałem. Znam to z podobnego wątku o 7DII i 5DIV właśnie, oraz doświadczeń własnych z 80D. Że słabo zaprojektowane to mów nie mi tylko programistom Canona.
to co napisałeś , miszczu intelektu można zrobić z AF
wiec albo naucz się pisać z sensem albo nie pisz wcale
Hmmm,smartfon... Ale wymagane jest połączenie z internetem czy nie w takim wypadku?
Mam zainstalowaną nawet ale nie pomyślałem aby ją użyć.
Nie, to połączenie po Wi-fi smartfon - aparat.
AF wtedy działa.
NieOstrzy
26-04-2019, 03:08
twoja wiadomość na ten temat nie dotyczyła autofokusa tylko ostrzenia manualnego wiec się goń.
--- Kolejny post ---
Sprawdziłem, nistety tylko jedną fotkę można zrobić. Brak zdjęć seryjnych. Bo jest to przeniesiony tryb fotografowania w LiveWiev a tam, jak wiemy nie da sie ustawić robienia np. 23 zdjęć jako serię (timer). Timer dostajemy do użycia jak korzystamy z wizjera.
jak mówiła mama Foresta Gumpa
"poznać głupiego po pytaniach jego"
zastanów się dwa razy o co chcesz spytać to nie będzie nieporozumień
michalab
26-04-2019, 11:24
Ja używam chińskiego pilota na radio, odbiornik podłącza się w gniazdo wężyka spustowego. Co prawda nie z 5D4, ale pewnie i do tego modelu będzie, jeśli ma gniazdo na wężyk.
twoja wiadomość ... wiec się goń.
jak mówiła mama Foresta Gumpa
"poznać głupiego po pytaniach jego"
Koledzy, proponuję nie brać wzoru z polityków. W sumie to powinny tu być dwie kartki. Ale jako pierwsze jest ostrzeżenie "wzrokowe" ;)
NieOstrzy
27-04-2019, 03:39
Metoda że smartfonem niestety nie była dobra. Sprawdziłem i w zasadzie sprowadzala się praca do namolnego wyciskania or ścisły Zrób zdjęcie bo z jakiegoś powodu też w tym samym miejscu ostrość łapal, a raz w tym samym miejscu mówił że nie (Focus failed - komunikat). Więc w zasadzie wciskasz przycisk robienie zdjęcia z założenia po 10x i za którymś razem złapie. Żadnego odczucia "fajnego flow pracy" nie ma z tym.
Inna rzecz. Nie jestem pewien czy jak w trybie wizjera włączę fotografowanie to za każdym razem przy okazji każdego kolejnego zdjęcia w serii aparat ostrzy ponownie czy zapamiętuje ostrość na samym początku i potem jej nie zmienia. Jak to jest? Ktoś wie czy ostrzy od nowa do każdego zdjęcia z tych nu zadanych?
Kolekcjoner
28-04-2019, 16:13
Jeszcze raz prośba, krytykujemy poglądy, nie autora....