Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : EOS R - Err po podłączeniu do PC

RHF
14-04-2019, 18:46
Przy próbie podłączenia do PC na górnym wyświetlaczu pokazuje Err oraz miga zielona dioda nad przyciskiem kosza. Trzeba wyjąć baterię by znów działał normalnie. Aparat z gripem, próbowałem dwóch kabli (oryginał i od telefonu ale niestety nie posiadam w PC USB C i nawet oryginał musi być podłączony przez przejściówkę). Co ciekawe jeśli aparat jest włączony i taki podłączę do PC to komunikacja działa. Po wyłączeniu jeszcze podłączonego aparatu - Err. Ktoś miał jakiś problem z podłączaniem? Zazwyczaj zdjęcia zrzucam prosto z karty, ale gdyby ktoś miał pomysł na podłączenie aparatu bez zawiechy, to było by miło.

Nie wiem czy to fajnie czy nie, ale w sumie to chyba jest pierwszy wątek w pomocy o EOS R :twisted:

adawro
17-04-2019, 09:55
Musisz wyeliminować czynnik złej konfiguracji komputera - spróbuj na innych komputerach oraz złączach USB3.0 i USB2.0.
A także wyeliminować problem z kartą pamięci (wetkaj inną) oraz odłącz obiektyw, odczep gripa itd.

RHF
18-04-2019, 18:45
Podumałem trochę, poczytałem trochę i chyba wiem co jest nie tak. R ma możliwość ładowania z USB ale potrzebuje ok 7W. Wewnętrzne zabezpieczenie przed przeciążeniem źródła powoduje zatrzymanie ładowania w przypadku niewystarczającej mocy. Ja posiadam tylko USB 3.0, które ma niecałe 5W i stąd ten błąd (USB C ma ok 15W). Jak już wspomniałem podłączając WŁĄCZONY już aparat, ten normalnie komunikuje się z EOS Utility, odpinając kabel od włączonego aparatu też błędu nie złapie. To całe "zabezpieczenie ładowania" pasuje mi na 99%, bo po podpięciu włączonego, ładowanie nie występuje/nie działa a przy wyłączonym zadziała jako pierwsze. Kiedy zakupię USB C na PCI-e to będę pewny na 100%.

adawro
20-04-2019, 22:41
To może byc dobry trop choć niekoniecznie rozwiązaniem jest usb-c
USB-C to rodzaj złącza i nie musi obsługiwać pełnego wachlarza możliwości.

Fragment z artykułu wikipedi https://en.wikipedia.org/wiki/USB_3.0 :
USB 3.0 ports may implement other USB specifications for increased power, including the USB Battery Charging Specification for up to 1.5 A or 7.5 W, or, in the case of USB 3.1, the USB Power Delivery Specification for charging the host device up to 100 W.[12]

i drugi fragment z https://en.wikipedia.org/wiki/USB-C
A device with a Type-C connector does not necessarily implement USB 3.1, USB Power Delivery, or any Alternate Mode: the Type-C connector is common to several technologies while mandating only a few of them.[5][6]

Czyli może się okazać, że konkretne złącze USB-C bez wsparcia odpowiedniego protokołu nie wystarczy.