Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Uchwyt do paska na śrubie mocowania do statywu dla DSLr z obiektywem L

rafealla
14-04-2019, 17:56
Witam
Jak najwygodniej powiesić body Canona z ciężką optyką L na ramieniu aby aparat nie przeszkadzał pod ręką, tylko wisiał na wysokości bioder i układał się równolegle a nie prostopadle do nogi ? Widziałem ostatnio takie mocowanie gdzie ciężka L-ka z pełnoklatkowym budy wisiała przymocowana do śruby statywu w obiektywie. Szedłem chwilę za fotografem, który tak miał go poweszony i wyglądało, że takie mocowanie daje radę.
Pytanie czy są do tego dedykowane paski, czy standardowy montuje się do ogólnodostępnego "ucha", jakie wkręca się w uchwyt statywu. Pytanie jak te "ucha" są trwałe, nie chcialbym aby lustrzanka z L-ką zaliczyła glebę w przypadku urwania się takiego uchwytu.

michalab
15-04-2019, 10:58
Pewnie chodzi o Quick strap. Jest mnówstwo modeli od tanich chińskich do drogich markowych. Mam tani chiński z płytką - ten jest OK, ale co jakiś czas śruba w mocowaniu się luzuje - gwint jest na tyle głęboki, że jeszcze nigdy mi się nie wykręciła do końca. Drugi jaki mam to wcale nie tani "polskiej produkcji", który sam gwint, który wkręca się do aparatu ma też chińskiej produkcji, ale bez płytki tylko takie małe ucho. Ten się nie luzuje (co prawda używałem go z dużo lżejszym aparatem), ale sam pasek jest mniej wygodny niż ten chiński.

nurkov
15-04-2019, 16:53
sprawdź paski i mocowania firmy peak design

RadOs41
15-04-2019, 20:19
Od 3 lat używam szelki GGS Fotospeed Strap F7 (cena ponad 400 zł) - na dwa korpusy. Szelki można rozczepić i wówczas są dwa paski, każdy na jedno body. Producent ma także wersję na 1 korpus (około 220 zł). Główne mocowanie korpusu jest na solidną śrubę, którą wkręca się w gwint statywowy. Mocowanie to umożliwia odpięcie korpusu od szelki. Ponadto posiada ono blokadę, która zapobiega samoczynnemu/przypadkowemu odpięciu się korpusu. Drugie zabezpieczenie jest na pasek wpinany w uchwyt paska na szyję (w mojej ocenie jest ono mniej pewne, jest delikatniejsze). Na szelkach nosiłem korpus 1d i 5d z obiektywami 24-70 70-200 i 100-400. Szelki są wygodne, jednak ciężar dwóch korpusów z obiektywami daje się odczuć. Szelki są solidnie wykonane.

rafealla
15-04-2019, 21:32
Ja zastanawiam sie nad podpieciem Pacsafe Carrysafe, ktory jeden mam do lustrzanki a drugi wlasnie kupuje do torby. Jest dla mnie genialnie wygodny, stad jego chciałem podpiąć do tego oczka. Możecie wkleić link do tego lepszego ?

nurkov
16-04-2019, 17:02
ja używam peak design i ściąganie tego paska jest rewelacyjne szybkie i wygodne

https://peakdesign.pl/p/pasek-peak-design-slide/

https://peakdesign.pl/wp-content/uploads/2017/01/sl-hero.jpg

jan pawlak
16-04-2019, 19:42
https://www.cyfrowe.pl/aparaty/peak-design-uchwyt-capture-v3-plytka-standard-czarny.html

Można "powiesić" body+obiektyw równolegle lub prostopadle do drogi.

Używam od długiego czasu, sprawdza się.
Trochę czasu potrzeba aby "się naumieć" bez patrzenia wpinać do płytki, wyjmowanie bez kłopotu, jest też zabezpieczenie.
Mam opanowane
Kup koniecznie wersję 3, jest najlepsza.

No jest kompatybilne z głowicą statywową z Arca-swiss

jp

rafealla
16-04-2019, 23:05
2100

O coś takiego mi chodzi. Ktoś może rozszyfrować ten uchwyt ?

jan pawlak
17-04-2019, 04:05
Mogę, używałem :

http://www.blackrapid.com/all

ale zamieniłem na system Peak Design przywołany w #7.

Podstawowa BlackRapid :
1. zaleta
aparat+obiektyw są cały czas "na pasku"
2. wady, że aparat+obiektyw
a. podczas chodzenia "się kiwota",
b. wystaje poza obrys sylwetki co w górach, mieście, .... jest utrudnieniem
c. przy używaniu statywu trzeba wykręcać mocowanie i wkręcać szybkozłączkę, (w Peak Design to mocowanie jest także szybkozłaczką.)

Ja płytkę Capture w Peak Design mocuję do szelki plecaka, wpinam doń aparat i mam pasek przymocowany do aparatu, wisi swobodnie (bez obciążania) na szyi .
Podczas chodzenia aparat jest wpięty do płytki, nic się nie kiwota , nic nie wystaje poza obrys ciała.
Podczas fotografowana aparat wisi (chwilowo) na szyi

jp

zdebik
17-04-2019, 08:55
Black rapid był ok ale kilka lat temu. Teraz gdy oglądam ich paski płakać się chce. Jakość nylonu spadła, albo mi to jakoś nie leży.

Do zestawu można kupuć specjalną srubę dla płytek manfrotto. Używam i jest ok.

rafealla
17-04-2019, 22:41
Pacsafe też sknocili. Stara wersja miała powierzchnię stykającą się z szyją w takim fajnym miękkim tworzywie gumowo-silikonowym. Było ono genialne, bo nawet w upalne dni dawało fajny chłód w szyję. Pomiajjac, że nigdy szyja pod nim się nie pociła, a pasek przewieszony na ramieniu kurtki z tworzywa sztucznego trzymał się ramienia jak przyspawany. Teraz już od spodu jest jakieś normalne tworzywo sztuczne, a czarne troczki do mocowania zmienili na jakąś plecionkę biało/czarną, która może jest równie wytrzymała ale przy całkowicie czarnym pasku wygląda jak sztukowana z grubej sznurówki. Tak wiec o mojego starego Pacsafe'a muszę teraz dbać jeszcze bardziej ;-) a do torby trzeba będzie szukać czegoś innego :(

kmeg
18-04-2019, 06:18
^^ Największą wada Pacsafe jest to, że mu druty wychodzą (materiał paska się przeciera i wyłażą druty). No i to odkrecanie - bez monety, narzędzia, etc nie ma na to szans. Poza tym fajny pasek.

rafealla
21-04-2019, 22:05
Ja mam standardowego Pacsafe’a bez żadnych śrubek, blokady od zaczepów bezproblemowo przesuwają sie paznokciem, ale moze mówimy o dwóch różnych typach pasków. Druty mi tez nie wyłażą ale eksploatowany powiedzmy intensywnie amatorsko. Do oryginalnego paska Canona i wszystkich parcianych niebo a ziemia.

kmeg
22-04-2019, 10:41
^^ Pacsafe Carrysafe 150 (wersja stara). W porównaniu do BlackRapid Curve dużo wygodniejsza i nie przesuwa się. Nowe Pacsafe to jednak już nie jest ta wygoda co stare modele - mówię o ciężkich body z ciężkimi szkłami.

jan pawlak
22-04-2019, 11:50
^^ Pacsafe Carrysafe 150 (wersja stara). W porównaniu do BlackRapid Curve dużo wygodniejsza i nie przesuwa się. Nowe Pacsafe to jednak już nie jest ta wygoda co stare modele - mówię o ciężkich body z ciężkimi szkłami.

Różnica pomiędzy paskami (na zdjęciu) BlackRapid to pasek przez ramię a Pacsafe (jak rozumiem głównie) to pasek na szyję.
Aparat na BlackRapid "dąży" by wisieć z boku, nie obciąża szyi ale wystaje poza obrys sylwetki i "się kiwota" przy chodzeniu

W rozwiązaniu PeakDesign jest płytka przymocowana "na stałe" do plecaka/szlufki/paska spodni itd do której się wygodnie/szybko wpina/wypina aparat gdy potrzeba nosić/robić zdjęcia.
Wpięty aparat "się nie kiwota" i trwa na stałe tam gdzie (i jak) przymocowaliśmy płytkę

jp