PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 250D

Kolekcjoner
09-04-2019, 22:52
Wygląda na to że następca 200D tuż za rogiem :).
https://www.canonrumors.com/the-canon-eos-rebel-sl3-kiss-x10-is-coming-very-soon-images-leak-ahead-of-the-official-announcement/

tomfoot
09-04-2019, 23:33
Wygląda na to że następca 200D tuż za rogiem :).
https://www.canonrumors.com/the-canon-eos-rebel-sl3-kiss-x10-is-coming-very-soon-images-leak-ahead-of-the-official-announcement/

Najciekawsze z tego wszystkiego, to dlaczego biały jest o 2g cięższy od czarnego...

PrzemekM72
09-04-2019, 23:37
Najciekawsze z tego wszystkiego, to dlaczego biały jest o 2g cięższy od czarnego...

Pewnie o 2EV będzie lepiej z cieni wyciągał ;-)

Photointo
10-04-2019, 07:36
No i ta lustrzanka ma już wszystkie bajery najnowszych bezluster canona, to jest postęp.

Canon to jest udany :D Jest już info o nowym aparacie EOS 250D na ich polskiej stronie i jako zalety wymieniony jest wizjer optyczny: "zobacz rzeczywisty obraz świata" :D Mają dobrych marketingowców.

Sunders
10-04-2019, 09:11
Canon to jest udany :D Jest już info o nowym aparacie EOS 250D na ich polskiej stronie i jako zalety wymieniony jest wizjer optyczny: "zobacz rzeczywisty obraz świata" :D

https://www.optyczne.pl/697.1-artyku%C5%82-Canon_EOS_250D_w_naszych_r%C4%99kach.html

Photointo
10-04-2019, 09:16
Rzeczywisty obraz świata to mogę sobie oglądać gdy matryca będzie potrafiła oddać dynamiczy obraz który widzi oko, z zachowaniem adaptacji do świateł i cieni.

Jacek_Z
10-04-2019, 11:05
No to potrzebujesz skromnie licząc tak z 20 EV. gdybyś chciał mieć słońce w kadrze, bez przepału i zarazem detal w cieniu, to grubo więcej.
Przy czym takie zdjęcie by wyglądało kiepsko, tak jak kiepsko wyglądają mocne HDRy. JPG ma tylko 8 bitów.
Oczywiście te 20EV by sie przydało na etapie otwierania RAWa, ale .. PS oferuje 16 bitów, czyli 16 EV.

Wniosek z premiery 250D jest taki - o lustrzankach nie zapomniano (co mnie nie dziwi), jeszcze sporo czasu minie zanim Canon będzie miał tak tanie bezlustro.
I coś istotniejszego - do lustrzanek dodano to co było zaletą bezlusterkowców - myślę o eyefocus.
4K w tak tanim sprzęcie cieszy.
W sumie fajny sprzęcik, martwi skromy wybór pól AF przy używaniu go jako lustrzanki.

PS - to wątek o bezlustrach, nie o lustrzankach no i to już nie spekulacja, bo ten aparat jest. Piszmy tam gdzie nalezy.

EDIT - przeniosłem do działu o lustrzankach.

marlo
10-04-2019, 14:35
ale .. PS oferuje 16 bitów, czyli 16 EV.

Że jak? Przecież to są dwa różne zagadnienia, EV zależy od fizycznych właściwości matrycy. Ockm?

Kolekcjoner
10-04-2019, 15:38
Wniosek z premiery 250D jest taki - o lustrzankach nie zapomniano (co mnie nie dziwi), jeszcze sporo czasu minie zanim Canon będzie miał tak tanie bezlustro.
Canon ma takie tanie bezlustro, nawet dwa.

Ogólnie to zrobili hybrydę M50 z dslr - ciekawe jak się to będzie sprzedawało. Podobno 200D na niektórych rynkach był prawdziwym killerem sprzedaży.

tmielcarz
10-04-2019, 16:11
Że jak? Przecież to są dwa różne zagadnienia, EV zależy od fizycznych właściwości matrycy. Ockm?

EV mówi ile wartości może przyjąć sygnał na matrycy i jest potęgą dwójki. Jeżeli PS operuje na 16 bitach to masz tylko dwa do szesnastej możliwych wartości, czyli właśnie 16 EV. Gdyby matryca miała więcej to i tak PS by to obciął do swoich 16 bitów.

swallow77
10-04-2019, 18:19
EV mówi ile wartości może przyjąć sygnał na matrycy i jest potęgą dwójki. Jeżeli PS operuje na 16 bitach to masz tylko dwa do szesnastej możliwych wartości, czyli właśnie 16 EV. Gdyby matryca miała więcej to i tak PS by to obciął do swoich 16 bitów.To chyba tak nie działa. 16 bitów daje 2^16 możliwych wartości (tonów) na kanał; w zależności od używanej przestrzeni kanałów może być więcej niz R, G i B. Pomiędzy +1ev, a +3ev (czyli rozpiętość tonalna to 2ev) spokojnie można wcisnąć dowolną ilość tonów.. w tym całe 16 bitów.
Dla uproszczenia: mamy od czarnego do białego 2^16 tonów pośrednich. A gdy na zdjęciu tym czarnym była dziura w cieniu, a tym białym słońce, i matryca zarejestrowała zarówno plamy na słońcu jak i czarnego kota w tej dziurze siedzącego, to ma dużą, ogromną rozpiętość tonalną. Jednak matryce są 14bitowe i najjasniejszy punkt słońca bedzie reprezentowany przez 14 potęgą liczby 2, a najciemniejszy w czarnym futrze kota siedzącego w zacienionej dziurze 1. To o czym napisałeś i o czym ja napisałem to nie rozpiętość tonalna, a rozdzielczość tonalna.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Rozdzielczo%C5%9B%C4%87_tonalna_rejestracji?wprov= sfla1

Pozdrawiam!
wysłano z FRD-L19 przy użyciu Tapatalka

tmielcarz
10-04-2019, 19:59
Dla uproszczenia: mamy od czarnego do białego 2^16 tonów pośrednich. A gdy na zdjęciu tym czarnym była dziura w cieniu, a tym białym słońce, i matryca zarejestrowała zarówno plamy na słońcu jak i czarnego kota w tej dziurze siedzącego, to ma dużą, ogromną rozpiętość tonalną. Jednak matryce są 14bitowe i najjasniejszy punkt słońca bedzie reprezentowany przez 14 potęgą liczby 2, a najciemniejszy w czarnym futrze kota siedzącego w zacienionej dziurze 1.

Gdyby było tak jak to opisałeś to dowolną matrycą byłoby możliwe uchwycenie całego zakresu. Najwyżej byłoby mniej tonów pośrednich (dla matrycy 9EV byłoby 2^9). W rzeczywistości jest tak, że jeżeli poprawnie naświetlisz cienie (czyli wartość 1 dla czarnego kota) to bardzo jasne światła będą przepalone, bo zabraknie dla nich sygnału - do pewnego momentu (2^9) wartości sygnału będą się różniły, a wszystko co jest jaśniejsze będzie miała jedną, maksymalną wartość. Matryca o większym EV da radę rozróżnić więcej sygnałów, więc da się wyciągnąć więcej ze świateł - jasnobiałe niebo tylko wygląda na jednolite, poszczególne partie różnią się wartością, więc jeżeli przesuniemy suwak to przeniesiemy te wartości w zakres rozróżnialny na monitorze i zobaczymy więcej szczegółów. Słabsza matryca nie zarejestruje tych szczegółów.

EDIT: Chyba, że chodzi Ci o to, że możemy rzutować sygnał z 20EV matrycy na 16 bitową przestrzeń. Zakres tonów będzie 20EV, ale nie wszystkie zostaną odwzorowane. Będziemy brać tylko co szesnasty (2^4).

marlo
10-04-2019, 21:00
ja bym to wytłumaczył w ten sposób:
Jeśli matryca nie jest w stanie zachować informacji w światłach - otrzymujemy po prostu biały przepał, natomiast kwestia w ilu bitach są reprezentowane piksele daje w tym wypadku tyle, że przy większej ilości bitów, uzyskasz płynniejsze przejście tonalne między zachowaną informacją, a przepałem!
Zgadza się? :)

Kolekcjoner
10-04-2019, 21:02
A jak to się ma do 250D - da się nim robić zdjęcia czy za mało tych bitów :lol:?

PrzemekM72
10-04-2019, 21:10
A jak to się ma do 250D - da się nim robić zdjęcia czy za mało tych bitów :lol:?
To zależy od ceny ;-)

p0m
10-04-2019, 21:25

nie da się, przecież to lustrzanka. teraz można tylko focić bezlustrami.

Ligo
11-04-2019, 01:02
Jakie bity, przecież nówka i nie bity.

Ale odpada, bo nawet normalnej lampy nie da się już założyć.

michalab
11-04-2019, 11:04
EDIT: Chyba, że chodzi Ci o to, że możemy rzutować sygnał z 20EV matrycy na 16 bitową przestrzeń. Zakres tonów będzie 20EV, ale nie wszystkie zostaną odwzorowane. Będziemy brać tylko co szesnasty (2^4).
Na 16 bitach można zmieścić dowolnie dużo EV, nawet więcej niż 2^16, o 16 już nie wspominając. Ucierpi na tym rozdzielczość (chodzi o rozdzielczość jasności nie rozmiar w pikselach) - zmiana wartość o 1 to może być przecież zmiana o 1/256 EV - jeśli na 16 bitach zapisz się 16EV, lub o 2EV jeśli na 16 bitach zapiszesz 2*2^16EV.

--- Kolejny post ---

ja bym to wytłumaczył w ten sposób:
Jeśli matryca nie jest w stanie zachować informacji w światłach - otrzymujemy po prostu biały przepał, natomiast kwestia w ilu bitach są reprezentowane piksele daje w tym wypadku tyle, że przy większej ilości bitów, uzyskasz płynniejsze przejście tonalne między zachowaną informacją, a przepałem!
Zgadza się? :)
Zgadza się.

Eberloth
11-04-2019, 12:56

Wiedza z ostatnich kilku postów pozwala bezpieczniej budować kadr... kompozycję... Przeliczysz sobie kilka wzorów, podstawisz pod x światła, pod y cienie i już wiesz - puszka da radę, czy podczas robienia zdjęcia wybuchnie.

tomfoot
11-04-2019, 15:12
Wiedza z ostatnich kilku postów pozwala bezpieczniej budować kadr... kompozycję... Przeliczysz sobie kilka wzorów, podstawisz pod x światła, pod y cienie i już wiesz - puszka da radę, czy podczas robienia zdjęcia wybuchnie.

Eee. Szersza wiedza z ostatnich miesięcy tego forum pozwala jednoznacznie stwierdzić, że kadr czy kompozycję uzyskuje się w postprocesie i jest to przecież najmniej istotny aspekt fotografowania.

Kolekcjoner
11-04-2019, 16:16
Hmmm, a jak ktoś jest słaby z matmy 8-)?

Marcinus
11-04-2019, 16:49

To robi kiepskie zdjęcia- proste :)

p0m
11-04-2019, 17:06

nie no błagam, przecie to jakaś prosta funkcja będzie :mrgreen:

AndrzejXM
12-04-2019, 16:32
Eee, nawet zero moze zajsc daleko :)

pawel.guraj
12-04-2019, 18:36
Na 16 bitach można zmieścić dowolnie dużo EV, nawet więcej niż 2^16, o 16 już nie wspominając. Ucierpi na tym rozdzielczość (chodzi o rozdzielczość jasności nie rozmiar w pikselach) - zmiana wartość o 1 to może być przecież zmiana o 1/256 EV - jeśli na 16 bitach zapisz się 16EV, lub o 2EV jeśli na 16 bitach zapiszesz 2*2^16EV.

Ktoś to kiedyś dobrze opisał (też kiedyś utożsamiałem ilość bitów z maksymalną dynamiką) tak: Dynamika w EV determinuje wysokość schodów, ilość bitów determinuje ile stopni te schody będą miały. Można mieć 16 bitową matrycą, która odwzorowuje 5 EV lub 8 bitową, która odwzorowuje 20 EV ;-)

Za rozpiętość tonalną matrycy odpowiada "głębokość studni" czyli pojemność komórki w elektronach oraz sprawność konwersji foton->elektron. Na używalną rozpiętość wpływa oczywiście dodatkowo szum odczytu.

p,paw

PrzemekM72
12-04-2019, 22:08

To kupuje Sony ;-)

swallow77
12-04-2019, 22:47
To kupuje Sony ;-)Jakieś oficjalne badania na ten temat się ukazały?

Pozdrawiam!

jerzyp
12-04-2019, 22:58
I jeszcze pytanie -jak będzie zachowywał się biały plastik obudowy od promieni UV , i czy nie będzie się zażółcał na obrzydliwy kolor .

Ligo
12-04-2019, 23:57
Może być tak, że plastik jest czarny, tylko malowany. Za tą opcją przemawia waga białej wersji większa o 2 gramy. Ale również w tym przypadku pytanie pozostaje zasadne.

p0m
13-04-2019, 01:33
Jakieś oficjalne badania na ten temat się ukazały?

Pozdrawiam!

nie czaisz żartu?

marlo
13-04-2019, 08:24
Może być tak, że plastik jest czarny, tylko malowany. Za tą opcją przemawia waga białej wersji większa o 2 gramy. Ale również w tym przypadku pytanie pozostaje zasadne.

Zawodowi kolarze szosowi z pewnością wezmą to pod uwagę! :mrgreen:

zdebik
13-04-2019, 09:13
Canon to jest udany :D Jest już info o nowym aparacie EOS 250D na ich polskiej stronie i jako zalety wymieniony jest wizjer optyczny: "zobacz rzeczywisty obraz świata" :D Mają dobrych marketingowców.

Nie widzę w tym nic złego, w końcu optyka nie obcina DR i widzisz co jest.

mirror
13-04-2019, 15:23
Nie widzę w tym nic złego, w końcu optyka nie obcina DR i widzisz co jest.

+1 ja też
optyka to nie telewizorek widzisz co widzisz okiem - dla mnie to zaleta

Kolekcjoner
13-04-2019, 19:32
+1 ja też
optyka to nie telewizorek widzisz co widzisz okiem - dla mnie to zaleta

No bo to jest takie bezlustro z OVF :lol:....

swallow77
14-04-2019, 11:02
nie czaisz żartu?Czaję, ale niesmieszny. Strasznie męczące się stały wycieczki do s i jego użytkowników. No i.. jeśli posiadam s (obok c), to jak mam się poczuć?

Pozdrawiam!

p0m
15-04-2019, 11:10
Czaję, ale niesmieszny. Strasznie męczące się stały wycieczki do s i jego użytkowników. No i.. jeśli posiadam s (obok c), to jak mam się poczuć?

Pozdrawiam!

strasznie męczące to się stały wycieczki zapatrzonych fanboyów s w stosunku do c

swallow77
15-04-2019, 17:10
strasznie męczące to się stały wycieczki zapatrzonych fanboyów s w stosunku do cNieprecyzyjnie sie wyrazilem: gdybym posiadał aparat S.. to niby do jego zakupu skłonićby mnie miała ta część mojej natury, która nie rozumie podstawowych działań matematycznych? No bo przecież mam C, więc już ten fakt jest wystarczający do zaliczenia z matmy..(?)
To, że kilka tygodni temu przeżyliśmy tu jakiś "fanboyowy najazd" nie znaczy, że każdą okazję, nawet niezwiązaną tematycznie, należy wykorzystać do wyśmiewania użytkowników S.

Pozdrawiam!

PrzemekM72
15-04-2019, 17:42
Czaję, ale niesmieszny. Strasznie męczące się stały wycieczki do s i jego użytkowników. No i.. jeśli posiadam s (obok c), to jak mam się poczuć?

Normalnie. Sam mam oprócz Canona mały aparat Sony :-) Jeżeli żart niesmaczny, to przepraszam. Bez cynizmu.

Nieprecyzyjnie sie wyrazilem: gdybym posiadał aparat S.. to niby do jego zakupu skłonićby mnie miała ta część mojej natury, która nie rozumie podstawowych działań matematycznych? No bo przecież mam C, więc już ten fakt jest wystarczający do zaliczenia z matmy..(?)
To, że kilka tygodni temu przeżyliśmy tu jakiś "fanboyowy najazd" nie znaczy, że każdą okazję, nawet niezwiązaną tematycznie, należy wykorzystać do wyśmiewania użytkowników S.

To był żart. Naprawdę. Z nikogo się nie naśmiewam. Jeżeli kogoś uraziłem, to jeszcze raz przepraszam. Peace.

Photointo
18-04-2019, 10:11
Zauważyliście, że numerologia serii 000 zatoczyła koło? Po 250 jest 300D który już był itd. Można przypuszczać, że jest to ostatnia taka lustrzanka Canona. Szczyt technologii w przypadku tej serii aparatów (dalej tego kontynuować w przypadku technologii bezluster nie ma chyba sensu), szczyt miniaturyzacji w przypadku kompaktowych lustrzanek.

swallow77
18-04-2019, 17:29
Zauważyliście, że numerologia serii 000 zatoczyła koło? Po 250 jest 300D który już był itd. Można przypuszczać, że jest to ostatnia taka lustrzanka Canona. Szczyt technologii w przypadku tej serii aparatów (dalej tego kontynuować w przypadku technologii bezluster nie ma chyba sensu), szczyt miniaturyzacji w przypadku kompaktowych lustrzanek.Kurcze (bo drugie moje hobby), kiedy handlowe statki żaglowe osiągnęły doskonałość właśnie się pojawiła technologia uniezależniająca flotę handlową od wiatru. Jeszcze przez wiele lat klipry były szybsze (srednio 650km morza na dobę; rekord 860km) od parowców, pływał na darmowe "paliwo".. a jednak stał się droższy w eksploatacji. Nie mógł też pływać przez kanał Sueski ze względu na niekorzystne wiatry.. I nadeszły czasy, że wielkie żaglowce trzeba było odstawić. Dziś pływa się na nich dla przyjemności.. jeśli kogoś stać.

Tak jak odeszły kiedyś szklane płyty, czy 35mm, tak znikną lustra.. i tylko ciekawość bierze czym będzie następca bezlusterkowca. Ale nadal wielu z nas sobie będzie starociami dla przyjemności fotografować [emoji6]

Pozdrawiam!

mkamelg
19-04-2019, 01:58
Instrukcja obsługi w języku angielskim:

http://gdlp01.c-wss.com/gds/4/0300034864/01/EOS_250D_Advanced_User_Guide_EN.pdf

Jakby to kogoś interesowało to Canon jakimś cudem nie wyciął z firmware tego modelu aparatu opcji "focus peaking". Stosowny fragment tekstu poświęcony tej opcji znajduje się na stronach 213 i 214 instrukcji obsługi.

Eryk1
06-05-2019, 10:46
Powinien być lepszy od m50 jeśli chodzi o baterię no i nie potrzebny adapter do szkieł :) W m50 wybór natywnych szkiel jest wlascowie żadny. Czyli co warto? Chwalcie się jak ktoś bez będzie miał go w rękach.

Photointo
06-05-2019, 10:51
A jakie szkła byś jeszcze chciał do M50?

Eryk1
06-05-2019, 10:53
Z lepszym światłem :)

zdebik
06-05-2019, 17:08
Czyli co warto? Chwalcie się jak ktoś bez będzie miał go w rękach.

Obecnie mam dwie M50 na jednej domyślnie 60 2.8 macro na drugiej 35 f2 is i 10-18 f w pizdu i troche.

To co chcesz wiedzieć o tych M50'kach?

Eryk1
06-05-2019, 17:16
35mm f2 to wiem że fajne. Zastanawiam się tylko ,który model będzie wyborem i da lepszy obrazek. AF m50 będzie chyba lepszy jeśli chodzi o zdjęcia w ruchu ?

Photointo
07-05-2019, 09:40
Jest 35mm z 1.4 co daje ogniskową 50 mm 1.4 - chyba najbardziej umiwersalną. W zamyśle canona to ma być mały zestaw więc pewnie inne jasne szkła by były za duże.

Eryk1
07-05-2019, 10:44
Pewnie tak ,więc do jakie wartości ISO są użyteczne? Miałem kupować m50 ,ale wyszła 250d .

Kolekcjoner
07-05-2019, 12:55
Pewnie tak ,więc do jakie wartości ISO są użyteczne? Miałem kupować m50 ,ale wyszła 250d .

Ja w eMkach używam nawet 12000 ale ja mam sytuacje kompletnego braku światła gdzie po prostu muszą być zdjęcia bez fetyszu szumu...

morlight
10-12-2019, 21:37
To jak , M50 czy 250D ? Co z tym wykastrowanym pinem na stopce do lampy w 250D ? Świństwo ...

atsf
11-12-2019, 19:13
Spoko, zaraz na ebaju się pokaże jakaś przejściówka ;-)

Arly77
31-08-2020, 09:22
Witam
Wiadomo czy już są jakieś lampy firm trzecich do tego modelu?

Wysłane z mojego MI 9 przy użyciu Tapatalka