Zobacz pełną wersję : Torba Lowepro Nova a rozmieszczenie przegródek
Właśnie kupiłem torbę Lowepro Nova 4 AW. Nie chodzi o to że chcę sie pochwalić, ale zapytać jak rozmieszczacie przegródki w w torbie?
Chcę nosić w niej najczęściej canoan 20d +17-85+ 50 1,8+ jak dojedzie za jakiś czas 70-200 4f+ zestaw do makro industar z pierścieniami.
Czasami też biore hybryde minolty wielkości prawie 350d.
Jak byście mieli jakieś foty z rozmieszczeniem tych elementów bede dzwięczny :lol:
Wiem że sporo ludzi tu używa tej torby i modelu wyżej.
Pozdrawiam all users
Zakupy do bagażnika pakuje Ci specjala firma i dostajesz na to FV? Pokombinuj deko :) Ja mam 2AW i mieszczę tam 350D z gripem, KIT, Tamrona 28-75 (z ciągle założonym tulipanem), 50/1.8, stofena, kabelki, akumulatorki NB2 i AA i mam jeszcze miejsce.
Hmm, kwestia czysto indywidualna. Wystarczy pokombinować.
Albo niech ktoś narysuje i zapoda :lol: ;)
Rozmieść przegródki tak abyś najczęściej używane szkło miał pod ręką najlepiej zapięte na aparacie a i tak w praniu po pewnym czasie wyjdzie co gdzie wrzucić i jak rozplanować.
70-200/f4 w Lowepro Nova 4 AW na wysokosc wchodzi na styk, na szerokosc tez ledwo ledwo miesci mi sie z lampa (550EX), ale daje rade ;)
Mama dalej buty sznuruje, czy juz narzeczona?
Wybacz ale jak widze tego typu tematy to mnie mdli, a moze przewrazliwiony jestem, jak to jest?...
Torbe masz, sprzet masz, w czym problem?
swoja droga fajny masz krawat na avatarze :D
Rozmiesc tak jak Ci najwygodniej..BTW nie ma jakis regul..:twisted:
swoja droga fajny masz krawat na avatarze :D faktycznie fajny:D
Mama dalej buty sznuruje, czy juz narzeczona?
Wybacz ale jak widze tego typu tematy to mnie mdli, a moze przewrazliwiony jestem, jak to jest?...
Torbe masz, sprzet masz, w czym problem?
Mam zespół Downa więc sobie nie radze. Mama mi pomaga a za ręke trzyma narzeczona. Widać twój IQ jest powyżej setki więc gary z mojej strony. Ale jeśli reprezentujesz taki poziom to więcej życzliwości by się przydało jak wiesz co to znaczy.
Pozdrawiam
Jezeli to prawda to nie pozostaje mi nic innego niz przeprosic, co niniejszym czynie...
swoja droga fajny masz krawat na avatarze :D
Moja żona ale już bez Downa wybrała. Też mi się podoba. :p :p :p
moja tez ostatnio na roz mnie namawia, wiec tak mi sie zauwazylo, a kolegow nalezy nie brac tak serio (przynajmniej zawsze :D ). Obecna sytuacja polityczna nie sprzyja milosci do innych obywateli :|
pozdarwiam
moja tez ostatnio na roz mnie namawia, wiec tak mi sie zauwazylo, a kolegow nalezy nie brac tak serio (przynajmniej zawsze :D ). Obecna sytuacja polityczna nie sprzyja milosci do innych obywateli :|
pozdarwiam
Czasami mnie poniesie. Ale ja kocham i szanuje wszystkich. Nawt masochistów z CB.:mrgreen:
70-200/f4 w Lowepro Nova 4 AW na wysokosc wchodzi na styk, na szerokosc tez ledwo ledwo miesci mi sie z lampa (550EX), ale daje rade ;)
A jak jest z 5 AW. Mam 70-200f4 i dylemat bo chciałbym torbę do której wpakuje (wolałbym od góry) 350d z założonym 70-200/f4 i będę miał miejsce na tamrona 28-75f/2.8 + kit + lampa + DataBank.
Lowepro Nova 4 AW jest chyba na to za mała?
Śmiejecie się, że Shaqi ma dylemat co do rozmieszczenia przegródek w torbie, ale to wcale nie jest takie śmieszne, bo czasami choćby się człowiek wściekł, to przez konstrukcję danej torby nie zrobi tak jak by chciał. Ja toczę pianę na przykład z powodu Lowepro Nova 5 i idiotycznego moim zdaniem patentu na noszenie aparatu szkłem w dół. Wszystko jest pięknie jak mam zapięte coś krótkiego (24-105, 50-kę czy jakiegoś m42) - szkło się wtedy mieści na wysokość torby i body też się dobrze wpasowuje. Ale po zapięciu 70-200 już się robi kicha, bo nie idzie tego już wepchać w "pozycję transportową" - w efekcie między foceniami albo przepinam szkła albo niosę aparat na szyi :-) Próbowałem już rozmaitych ustawień przegródek w Nova 5 - tak, żeby osiągnąć przestrzeń na wkładanie aparatu ze szkłem w pozycji horyzontalnej, ale nic nie wychodzi, bo po prostu tu braknie rzepa a tam coś jest za krótkie itd. Jeśli ktoś to rozwiązał, to może niech się podzieli metodą :-) (tylko nie piszcie, kto mi wiąże buty itp :-) ).
A tak z drugiej strony, to co raz bardziej myślę o zmianie LowePro na Tamraca - np. System Pro 8 albo 10 (noszę trochę różnych gratów). Jakby ktoś był chętny na Nova 5 w dobrej cenie, to może za jakiś czas pójdzie ona na sprzedaż :-)
Nie wiem jakie msz body i czy z gripem czy bez ale ja noszę 350 (bez gripa) z Sigmą 70-300 w nova 4 na płask na przegrudkach i innych gratach - mieści się nawet z osłoną przeciwsłoneczną. 70-200też powinno wejść. Jedyny mankament, to to iż torba jest nieco wybrzuszona do góry i nic specjalnie sztywnego w górnej kieszeni nosić nie można w miejscu gdzie body wypada. Myślę że w 5 jest jeszcze więcej miejsca (chyba że przgródki ma wyższe - zawsze mozna spróbować lekko je podgiąc i powinno wszysko ładnie się upchać).
a do ktorego minimalnie reportera wejdzie body + grip z 70-200 na plasko? i jeszcze bedzie miejsce na 2 obiektywy i lampe?
Gdzieś na forum jest link do strony z różnymi torbami i plecakami, gdzie na zdjęciach pokazane jest, różne ułożenie przegródek pod konkretne szkła, body, lampy błyskowe itp.
towersivy
12-07-2006, 19:16
Gdzieś na forum jest link do strony z różnymi torbami i plecakami, gdzie na zdjęciach pokazane jest, różne ułożenie przegródek pod konkretne szkła, body, lampy błyskowe itp.
No jest :smile:
http://www.cambags.com/
super strona no faktycznie jest wszystko ladnie pokazane ale w ziwazku z tym wlasnie mam jeszcze takie pytanie: zauwazylem ze jedno z ulozen w NOVA 4 jest takie iz aparat opiera sie o dno torby obiektywem? Czy to aby nie wplywa negatywnie na zywotnosc obiektywu? Oczywiscie bedzie roznica w zaleznosci od obiektywu ale gdybym "postawil" aprat na Kicie nie skonczy sie to jakas ustarka?
pozdr Kris
ok a jeszcze takie pytanie - czy to cokolwiek szkodzi dla sprzetu jezeli aparat opiera sie o dno torby obiektywem?
Myślę, że to zależy od obiektywu.
Zwykle obiektyw jest cięższy od aparatu, przynajmniej w przypadku 350D. Stąd bagnet mniej pracuje gdy obiektyw sobie leży na dnie. W dodatku pracuje w kierunku znacznie bardziej przyjemnym niz wtedy, gdy body wisi a obiektyw ciągnie w dół.
Choć w przypadku takiego na przykład kita, to myślę, że lepiej jego zbytnio nie wduszać. Obiektywy, które mam ja, mają albo wewnętrzne ogniskowanie i zoom, albo przy minimalnej ogniskowej wysuwający się przedni element jest maksymalnie i sztywno schowany. W kicie przedni element jest dość delikatny...
ja mam lowe pro AW
podzieliłem na 6 przegródek - ale zlikwidowałem poziome scianki
wiec wszystkie 6 przegródek jest od góry do dołu wolna
od lewej wsadzam
....kit.....|.......osłonki...........|..ladowark a...
............|..przeciwsloneczne..|...+akku........
--------------------------------------------
100-300 |.....body+28-75......|...czytnik CF..
............|...........................|...+filtr y........
body wsadzam obiektywem w dół - latwo się wyciąga - jakbym upchnął inne rzeczy w zew. kieszonkach to by sie jeszcze 420-430ex zmieściło ... tylko po co mi lampa jak nie umiem jej używać...
Robert P.
13-07-2006, 15:44
Ja mam Lowepro nova 5AW i nijak 350D z podpietym 70-200 nie chce mi się tam zmiescic.
z podpietym 70-200 moze byc problem....
Ja mam Tamrac Velocity 9 - taki torbo-plecak i tam 350d z 70-200/f4 z założoną osłoną przeciwsłoneczną wchodzi bez problemu. Ładuje się od góry, ale można wyjmować bez zdejmowania, wystarczy przekręcić przez ramię.
Wchodzi jeszcze tamron 28-75/2.8, kit, databank, i jeszcze niedługo wrzucę lampę :-).
Ja swojego 350D z 70-200/4 trzymam wzdłuż, rękojeścią aparatu w dół. Przy zamkniętej torbie niewiele drgnie taki zestaw. A osłonę przeciwsłoneczną od tej elki mam wciśniętą "po przeciwnej stronie" aparatu, który trzymam na skraju torby. Przy okazji jest to miejsce na piwo ;) W środkowej części jest "stałe miejsce" wspomnianego tele i obok 50. Gdy zapięte mam tele to kit (bagnetem w górę) leży w dole dziury, gdzie wpada rękojeść aparatu (tak, żeby tele po odpięciu było gdzie odłożyć). A poza tym mam mało sprzętów dlatego tak luźno w torbie.