PDA

Zobacz pełną wersję : Torba Lowepro Nova a rozmieszczenie przegródek

shaqi
16-05-2006, 10:35
Właśnie kupiłem torbę Lowepro Nova 4 AW. Nie chodzi o to że chcę sie pochwalić, ale zapytać jak rozmieszczacie przegródki w w torbie?

Chcę nosić w niej najczęściej canoan 20d +17-85+ 50 1,8+ jak dojedzie za jakiś czas 70-200 4f+ zestaw do makro industar z pierścieniami.

Czasami też biore hybryde minolty wielkości prawie 350d.

Jak byście mieli jakieś foty z rozmieszczeniem tych elementów bede dzwięczny :lol:

Wiem że sporo ludzi tu używa tej torby i modelu wyżej.

Pozdrawiam all users

miklo
16-05-2006, 10:53
Zakupy do bagażnika pakuje Ci specjala firma i dostajesz na to FV? Pokombinuj deko :) Ja mam 2AW i mieszczę tam 350D z gripem, KIT, Tamrona 28-75 (z ciągle założonym tulipanem), 50/1.8, stofena, kabelki, akumulatorki NB2 i AA i mam jeszcze miejsce.

Zielony
16-05-2006, 11:42
Hmm, kwestia czysto indywidualna. Wystarczy pokombinować.
Albo niech ktoś narysuje i zapoda :lol: ;)

Zigi
16-05-2006, 12:03
Rozmieść przegródki tak abyś najczęściej używane szkło miał pod ręką najlepiej zapięte na aparacie a i tak w praniu po pewnym czasie wyjdzie co gdzie wrzucić i jak rozplanować.

EchoX
16-05-2006, 12:23
70-200/f4 w Lowepro Nova 4 AW na wysokosc wchodzi na styk, na szerokosc tez ledwo ledwo miesci mi sie z lampa (550EX), ale daje rade ;)

Andee
16-05-2006, 12:53
Mama dalej buty sznuruje, czy juz narzeczona?

Wybacz ale jak widze tego typu tematy to mnie mdli, a moze przewrazliwiony jestem, jak to jest?...

Torbe masz, sprzet masz, w czym problem?

AGO
16-05-2006, 13:40
swoja droga fajny masz krawat na avatarze :D

mirez
16-05-2006, 14:21
Rozmiesc tak jak Ci najwygodniej..BTW nie ma jakis regul..:twisted:

swoja droga fajny masz krawat na avatarze :D faktycznie fajny:D

shaqi
16-05-2006, 17:16
Mama dalej buty sznuruje, czy juz narzeczona?

Wybacz ale jak widze tego typu tematy to mnie mdli, a moze przewrazliwiony jestem, jak to jest?...

Torbe masz, sprzet masz, w czym problem?

Mam zespół Downa więc sobie nie radze. Mama mi pomaga a za ręke trzyma narzeczona. Widać twój IQ jest powyżej setki więc gary z mojej strony. Ale jeśli reprezentujesz taki poziom to więcej życzliwości by się przydało jak wiesz co to znaczy.
Pozdrawiam

Andee
16-05-2006, 20:16
Jezeli to prawda to nie pozostaje mi nic innego niz przeprosic, co niniejszym czynie...

shaqi
16-05-2006, 21:35
swoja droga fajny masz krawat na avatarze :D

Moja żona ale już bez Downa wybrała. Też mi się podoba. :p :p :p

AGO
16-05-2006, 22:20
moja tez ostatnio na roz mnie namawia, wiec tak mi sie zauwazylo, a kolegow nalezy nie brac tak serio (przynajmniej zawsze :D ). Obecna sytuacja polityczna nie sprzyja milosci do innych obywateli :|

pozdarwiam

shaqi
17-05-2006, 09:17
moja tez ostatnio na roz mnie namawia, wiec tak mi sie zauwazylo, a kolegow nalezy nie brac tak serio (przynajmniej zawsze :D ). Obecna sytuacja polityczna nie sprzyja milosci do innych obywateli :|

pozdarwiam

Czasami mnie poniesie. Ale ja kocham i szanuje wszystkich. Nawt masochistów z CB.:mrgreen:

mirhon
17-05-2006, 11:15
70-200/f4 w Lowepro Nova 4 AW na wysokosc wchodzi na styk, na szerokosc tez ledwo ledwo miesci mi sie z lampa (550EX), ale daje rade ;)

A jak jest z 5 AW. Mam 70-200f4 i dylemat bo chciałbym torbę do której wpakuje (wolałbym od góry) 350d z założonym 70-200/f4 i będę miał miejsce na tamrona 28-75f/2.8 + kit + lampa + DataBank.
Lowepro Nova 4 AW jest chyba na to za mała?

bundy
19-05-2006, 09:23
Śmiejecie się, że Shaqi ma dylemat co do rozmieszczenia przegródek w torbie, ale to wcale nie jest takie śmieszne, bo czasami choćby się człowiek wściekł, to przez konstrukcję danej torby nie zrobi tak jak by chciał. Ja toczę pianę na przykład z powodu Lowepro Nova 5 i idiotycznego moim zdaniem patentu na noszenie aparatu szkłem w dół. Wszystko jest pięknie jak mam zapięte coś krótkiego (24-105, 50-kę czy jakiegoś m42) - szkło się wtedy mieści na wysokość torby i body też się dobrze wpasowuje. Ale po zapięciu 70-200 już się robi kicha, bo nie idzie tego już wepchać w "pozycję transportową" - w efekcie między foceniami albo przepinam szkła albo niosę aparat na szyi :-) Próbowałem już rozmaitych ustawień przegródek w Nova 5 - tak, żeby osiągnąć przestrzeń na wkładanie aparatu ze szkłem w pozycji horyzontalnej, ale nic nie wychodzi, bo po prostu tu braknie rzepa a tam coś jest za krótkie itd. Jeśli ktoś to rozwiązał, to może niech się podzieli metodą :-) (tylko nie piszcie, kto mi wiąże buty itp :-) ).
A tak z drugiej strony, to co raz bardziej myślę o zmianie LowePro na Tamraca - np. System Pro 8 albo 10 (noszę trochę różnych gratów). Jakby ktoś był chętny na Nova 5 w dobrej cenie, to może za jakiś czas pójdzie ona na sprzedaż :-)

Zigi
19-05-2006, 11:15
Nie wiem jakie msz body i czy z gripem czy bez ale ja noszę 350 (bez gripa) z Sigmą 70-300 w nova 4 na płask na przegrudkach i innych gratach - mieści się nawet z osłoną przeciwsłoneczną. 70-200też powinno wejść. Jedyny mankament, to to iż torba jest nieco wybrzuszona do góry i nic specjalnie sztywnego w górnej kieszeni nosić nie można w miejscu gdzie body wypada. Myślę że w 5 jest jeszcze więcej miejsca (chyba że przgródki ma wyższe - zawsze mozna spróbować lekko je podgiąc i powinno wszysko ładnie się upchać).

kris75
12-07-2006, 17:58
a do ktorego minimalnie reportera wejdzie body + grip z 70-200 na plasko? i jeszcze bedzie miejsce na 2 obiektywy i lampe?

Nemeo
12-07-2006, 18:45
Gdzieś na forum jest link do strony z różnymi torbami i plecakami, gdzie na zdjęciach pokazane jest, różne ułożenie przegródek pod konkretne szkła, body, lampy błyskowe itp.

towersivy
12-07-2006, 19:16
Gdzieś na forum jest link do strony z różnymi torbami i plecakami, gdzie na zdjęciach pokazane jest, różne ułożenie przegródek pod konkretne szkła, body, lampy błyskowe itp.

No jest :smile:

http://www.cambags.com/

kris75
13-07-2006, 10:19
super strona no faktycznie jest wszystko ladnie pokazane ale w ziwazku z tym wlasnie mam jeszcze takie pytanie: zauwazylem ze jedno z ulozen w NOVA 4 jest takie iz aparat opiera sie o dno torby obiektywem? Czy to aby nie wplywa negatywnie na zywotnosc obiektywu? Oczywiscie bedzie roznica w zaleznosci od obiektywu ale gdybym "postawil" aprat na Kicie nie skonczy sie to jakas ustarka?
pozdr Kris

piast9
13-07-2006, 10:26
ok a jeszcze takie pytanie - czy to cokolwiek szkodzi dla sprzetu jezeli aparat opiera sie o dno torby obiektywem?
Myślę, że to zależy od obiektywu.

Zwykle obiektyw jest cięższy od aparatu, przynajmniej w przypadku 350D. Stąd bagnet mniej pracuje gdy obiektyw sobie leży na dnie. W dodatku pracuje w kierunku znacznie bardziej przyjemnym niz wtedy, gdy body wisi a obiektyw ciągnie w dół.

Choć w przypadku takiego na przykład kita, to myślę, że lepiej jego zbytnio nie wduszać. Obiektywy, które mam ja, mają albo wewnętrzne ogniskowanie i zoom, albo przy minimalnej ogniskowej wysuwający się przedni element jest maksymalnie i sztywno schowany. W kicie przedni element jest dość delikatny...

pst
13-07-2006, 14:42
ja mam lowe pro AW

podzieliłem na 6 przegródek - ale zlikwidowałem poziome scianki
wiec wszystkie 6 przegródek jest od góry do dołu wolna

od lewej wsadzam

....kit.....|.......osłonki...........|..ladowark a...
............|..przeciwsloneczne..|...+akku........
--------------------------------------------
100-300 |.....body+28-75......|...czytnik CF..
............|...........................|...+filtr y........

body wsadzam obiektywem w dół - latwo się wyciąga - jakbym upchnął inne rzeczy w zew. kieszonkach to by sie jeszcze 420-430ex zmieściło ... tylko po co mi lampa jak nie umiem jej używać...

Robert P.
13-07-2006, 15:44
Ja mam Lowepro nova 5AW i nijak 350D z podpietym 70-200 nie chce mi się tam zmiescic.

pst
13-07-2006, 20:24
z podpietym 70-200 moze byc problem....

mirhon
13-07-2006, 22:27

Ja mam Tamrac Velocity 9 - taki torbo-plecak i tam 350d z 70-200/f4 z założoną osłoną przeciwsłoneczną wchodzi bez problemu. Ładuje się od góry, ale można wyjmować bez zdejmowania, wystarczy przekręcić przez ramię.
Wchodzi jeszcze tamron 28-75/2.8, kit, databank, i jeszcze niedługo wrzucę lampę :-).

perian
14-07-2006, 17:45

Ja swojego 350D z 70-200/4 trzymam wzdłuż, rękojeścią aparatu w dół. Przy zamkniętej torbie niewiele drgnie taki zestaw. A osłonę przeciwsłoneczną od tej elki mam wciśniętą "po przeciwnej stronie" aparatu, który trzymam na skraju torby. Przy okazji jest to miejsce na piwo ;) W środkowej części jest "stałe miejsce" wspomnianego tele i obok 50. Gdy zapięte mam tele to kit (bagnetem w górę) leży w dole dziury, gdzie wpada rękojeść aparatu (tak, żeby tele po odpięciu było gdzie odłożyć). A poza tym mam mało sprzętów dlatego tak luźno w torbie.