Zobacz pełną wersję : Monitor dla amatora
Marcinus
12-03-2019, 10:39
Witajcie, poczytałem chyba dość sporo o monitorach i chciałbym się Was poradzić co do swoich przemyśleń. Jestem amatorem fotografii, używam amatorskiego canona 80D, a więc zwykłego APS-C z 3-ma obiektywami. Nie mam wielkiego doświadczenia nie mniej staram się w miarę możliwości rozwijać, dlatego postanowiłem swojego laptopa wzbogacić o monitor. Ten w laptopie choć IPS niestety nie daje się zbytnio ustawić, ma niezbyt naturalne kolory więc sensowny monitor byłby jak najbardziej wskazany. Po dłuższych rozważaniach i czytaniach tematów na forum, gdzie praktycznie zawsze pojawia sie stwierdzenie że monitory do tego typu zastosowań to tylko Eizo lub NEC doszedłem do wniosku że dobrym i sensownym rozwiązaniem na moje amatorskie zastosowania byłby taki monitor:
1. https://wzorniki.eu/monitor-nec-multisync-ea245wmi-czarny
Jest jednak on też w wersji skalibrowanej i 5-letniej gwarancji:
2.https://wzorniki.eu/monitor-nec-multisync-ea245wmi-2-bk-ColorTuned-skalibrowany
I tu moje pytanie:
1. Czy warto kupić ten droższy skalibrowany (pomijając dłuższą gwarancję) płacąc za niego ok. 500 zł więcej ? Jedni piszą że ta kalibracja sprzętowa to tylko wybieg marketingowy. Czy może lepiej jednak ten bez kalibracji a jak trochę kasy wpadnie to dokupić w niedługim czasie kalibrator np. taki: https://wzorniki.eu/x-rite-i1display-pro?gclid=EAIaIQobChMI_Neeh5f84AIVWuWaCh0hmAIoEAAY ASAAEgLuQvD_BwE ?
2. Może jednak niekoniecznie tylko coś z Eizo lub NEC, więc może coś takiego, co jest w większej rozdzielczości, też skalibrowany i nawet nieco tańszy (nie chodzi o to tańszy w żadnym wypadku) https://www.x-kom.pl/p/375837-monitor-led-24-269-dell-u2518d-5ms-8bit-hdr-hdmi-20.html?gclid=EAIaIQobChMI38bV0pL84AIVD8qyCh3hvwD3 EAYYBSABEgK6_vD_BwE ?
Ogólnie jak na moje zastosowanie to myślę że coś w cenie ok 2000-2300 za monitor+kalibrator lub monitor skalibrowany to jest sensowna kwota. Wiem że porządny sprzęt to znacznie drożej, ale jestem tylko amatorem.
3. A może jednak w tej cenie polecacie coś innego/lepszego ?
Z góry dziękuję z konstruktywne porady. Ja nie mam możliwości żadnego porównania tych monitorów poza parametrami na papierze czy ekranie, a i w tej tematyce głębiej nie siedzę. A może wcale nie ma sensu kupować takiego monitora tylko taki za 600-700 zł i amatorowi to powinno wystarczyć? tylko czy on będzie lepszy od wyświetlacza IPS w laptopie? Ja myślę że takie rozwiązanie jest bez sensu, ale może się mylę?
Od monitorów mamy tu kilku fachowców i z tego co piszą bez 10bit i 3d lut czy coś to zwykłe zabawki. Pokrycia srgb 100% to też marketing.
Kup tanszy i dorzuc xrite x1pro. Kalibrować czasem trzeba co miesiąc lub raz na rok jak masz sprzęt za około 6K.
używam od lat Della E248WFP, nigdy go nie kalibrowałem ani nie miałem problemów z kolorami
jesli jestes podatny na marketing to wywal te 3 k
albo np.kup takiego Della i miej fun
Ja, również amator, mam NEC EA245WMI w wersjo Color Tuned, kupionego do użytkownika Tom01.
Jaka jest różnica miedzy zwykłym, nie wiem czy bym ją zauważył, ale z obecnego monitora jestem bardzo zadowolony. Wcześniej też miałem NEC, ale to był monitor z matryca TN i raczje biurowy niż do foto.
Marcinus
12-03-2019, 13:28
Dzięki za porady. W tym Dellu sporo osob pisze o tragicznym wręcz podswietleniu, nierownomiernym co pokazuja na zdjęciach.Czy osoby posiadające NEC'a moga potwierdzić brak tego typu problemów?
Marcinus
piszę poważnie - skorzystaj z oferty. Podejrzewam, że monitor jest w naprawdę doskonałym stanie, pewnie wymaga jakiejś tam kalibracji do normalnych kolorów: https://www.canon-board.info/threads/109712-Monitor-NEC-LCD-2090Uxi-GeForce-GTX-660?p=1388192#post1388192
Marcinus
12-03-2019, 13:42
Dzięki widziałem to ogloszenie ale to drugi kraniec Polski... gdyby bylo blisko podjechałbym.
(...)Czy osoby posiadające NEC'a moga potwierdzić brak tego typu problemów?
Potwierdzam, że ze swoim NEC-iem nie mam żadnych problemów lub ich po prostu nie widzę.
Poczytaj ten wątek https://www.canon-board.info/threads/79421-Monitory-porady-problemy-itd-cz%C4%99%C5%9B%C4%87-II/page33
Jest jeszcze opcja wymiany laptopa - kilka lat temu zainwestowałem (głównie ze względu na zdjęcia) w Maca z ekranem Retina. I to był strzał w dziesiątkę: współpracuje wspaniale z Lightroomem, grafika dla mnie wystarczająca, a dodatkowym zyskiem jest porządny i niezawodny komp na codzień.
Marcinus
12-03-2019, 14:58
Jest jeszcze opcja wymiany laptopa - kilka lat temu zainwestowałem (głównie ze względu na zdjęcia) w Maca z ekranem Retina. I to był strzał w dziesiątkę: współpracuje wspaniale z Lightroomem, grafika dla mnie wystarczająca, a dodatkowym zyskiem jest porządny i niezawodny komp na codzień.
Niestety taka opcja akurat odpada z pewnych względów.
Kup sobie tego NEC-a co podałeś, będziesz zadowolony; a czy dopłacać do Color Tuned? Twoja decyzja. I tak będzie o niebo lepiej niż na lapku.
Marcinus
12-03-2019, 16:17
Kup sobie tego NEC-a co podałeś, będziesz zadowolony; a czy dopłacać do Color Tuned? Twoja decyzja. I tak będzie o niebo lepiej niż na lapku.
Do tego rozwiązania właśnie się skłaniam po tym co się naczytałem o monitorach, ale zawsze warto zaczerpnąć porady bardziej doświadczonych kolegów.
Ale to nie jest łatwe doradzić komuś. Jednemu monitor za 2 tysiące będzie pasował, inny powie, że to chłam, itd., itp.
Ale to nie jest łatwe doradzić komuś. Jednemu monitor za 2 tysiące będzie pasował, inny powie, że to chłam, itd., itp.
a jeszce inny powie że za drogo bo w biurze na (tu wstaw markę monitora) wszystko świetnie widać i kolory ma doskonałe a monitor kosztował tylko pięć stów.
Marcinus
12-03-2019, 22:22
Zdaję sobie z tego sprawe dlatego nie pytalem na zasadzie jaki monitor i tyle tylko postaralem się wybrać to co wydało mi się najsensowniejsze a dopytać o szczegóły. W zasadzie najbardziej chodziło mi o różnicę wersji color tuned i bez, czy są jakieś zauważalne różnice czy raczej nie, czy sama jakość jest taka sama tylko dodatkowa kalibracja? Tyle że to może powiedzieć ktoś kto ma czy miał do czynienia z obiema wersjami.
PrzemekM72
12-03-2019, 22:54
Jeżeli poważnie podchodzisz do foto, to weź co najmniej tego NEC z kalibracją.
a jeszce inny powie że za drogo bo w biurze na (tu wstaw markę monitora) wszystko świetnie widać i kolory ma doskonałe a monitor kosztował tylko pięć stów.
No ja tak nie powiem, to co mam w biurze to jest masakra, zresztą pisałem o tym tutaj https://www.canon-board.info/threads/108211-LT2223pwc-problem-z-kolorem-przy-dw%C3%B3ch-monitorach?highlight=
Odnośnie różnic to wersja CT ma, jeśli dobrze pamiętam gwarancję 5 lat, a ta zwykła 3 lata.
Marcinus
13-03-2019, 00:08
Tak co do gwarancji to sie zgadza CT ma 5 lat nie mniej chodzi mi o to że czytalem sporo iż taka kalibracja sprzetowa nie wiele daje że kalibrowac trzeba w miejscu pracy w danym oświetleniu i co jakis czas powtarzać kalibracje. Dlatego ciekawi mnie czy technicznie roznia się czymś poza kalibracją no i dłuższą gwarancją. Sprobuje skontaktować się ze sklepem no ale wiadomo wiara w słowa sprzedawcy to często błędna wiara.
Ten sklep to jest tu na forum użytkownik Tom01
https://www.canon-board.info/members/9315-Tom01
Marcinus
18-03-2019, 13:54
Zdecydowałem się na takie rozwiązanie:
https://monitory.mastiff.pl/monitory-nec-multisync-ea245wmi-2-color.html
Ok 2 tygodni trzeba będzie zaczekać na monitor. Jak dostanę to dam znać.
koniecznie, nie mozemy sie juz doczekac informacji
Zdecydowałem się na takie rozwiązanie:
https://monitory.mastiff.pl/monitory-nec-multisync-ea245wmi-2-color.html
Ok 2 tygodni trzeba będzie zaczekać na monitor. Jak dostanę to dam znać.
Niestety trzeba czekać. Producenta dopadła klęska urodzaju i dramatycznie niedoszacowano popyt na kilka modeli serii EA. Monitory te mają nieprawdopodobny wręcz współczynnik możliwości do ceny i nic dziwnego, że ludzie się rzucili, a NEC nie nadąża dostarczać. Od dłuższego czasu dystrybucja nie ma nic na magazynach, a to co przychodzi do Polski jest już zaklepane na oczekujące realizacje. W poniedziałek trochę ich przyszło i są w tej chwili w stabilizacji, ale tylko czarne. Kolejny transport jest wpisany ok 25 marca też czarne, w białych obudowach nie jest 100% pewne. Plus stabilizacja, pomiary etc w wersjach CT i COLOR, co też swoje trwa.
Marcinus
20-03-2019, 12:01
Kolor jest kwestia drugorzędną. Jak jest problem z białym może być czarny :)
Jest świeże info z przedstawicielstwa, że w najbliższym transporcie będą jedne i drugie, także jest pełny komfort wyboru. :)
Marcinus
20-03-2019, 12:12
Ok. Czekam spokojnie.
Marcinus
04-04-2019, 18:21
Po pierwsze dziękuje wszystkim, którzy w tym wątku starali sie mi coś pomóc. Monitor mam więc napiszę troszkę dla tych, którzy byc może staną niebawem przed podobnym problemem jak ja, czyli czy kupić monitor półprofesjonalny z kalibracją czy coś znacznie tańszego no bo przecież monitor to monitor - jaki będzie taki wystarczy. Otóż od razu napiszę że takie podejście, czyli kupienie pierwszego lepszego za 7-8 stówek w markecie z elektroniką, nawet z tą niby nie dla idiotów jest całkowicie bez sensu. Właśnie taki dostałem w pracy przy okazji wymiany sprzętu, ba nawet dwa, żebym miał większy komfort pracy i owszem do Worda czy Excela może być takie rozwiązanie, ale do PS, LR gdzie chce się zrobić odpowiednia kolorystykę zdjęć kicha totalna. Mam te dwa i każdy ma inne barwy i za ludowe chiny nie mogę ich ustawić tak abym nie widział między nimi różnicy.
Dwa dni temu przyszedł mój prywatny zamówiony monitor NEC MultiSync EA245WMi-2 COLOR dokładnie taki https://monitory.mastiff.pl/monitory-nec-multisync-ea245wmi-2-color.html - z reszta juz wcześniej powyżej pisałem, że na niego sie zdecydowałem. Co od rzuciło się w oczy to bardzo równe, wręcz idealne podświetlenie całej matrycy. Kiedy podłączyłem go do swojego laptopa i oglądałem te same zdjęcia na laptopie i na nim od razu widać było jak mój laptop przekłamywał kolory, choć i tak moim zdaniem miał lepsze niż te zakupione w pracy monitory. Zielony kolor całkiem odjeżdżał w kierunku zielono-żółtego dlatego jak na nim ustawiałem odpowiednią zieleń to w rzeczywistości była zielono-niebieska, czerwień za to była zdecydowanie zbyt mało nasycona, co skutkowało tym, że jak na laptopie ustawiłem taka jak chciałem to w rzeczywistości była bardzo mocno przesycona i zbyt wpadająca w bordo. Ogólnie nie dało się stwierdzić, ze np kolory były w laptopie za ciepłe, bo o ile faktycznie zieleń była zbyt ciepła jakby miała za dużo żółtej składowej o tyle sama żółć była wręcz odwrotnie za zimna itd, itp... Dlatego pewnie wszelkie próby jakiegoś sensownego ustawienia kolorystyki nic nie dawały. Teraz jak na moje amatorskie wymagania, a i myślę że i dla bardziej zaawansowanych ode mnie, jest wszystko wręcz idealnie.
Muszę jednak zabrać się na nowo za kilkanaście moich zdjęć, które są ze względów osobistych ważne, a ciągle coś mi w ich kolorystyce nie pasowało. Problem polegał na tym, że ciężko było dojść co w końcu jest nie tak. Niby właśnie zieleń nie taka, za zimna na innych komputerach i w druku, ale i żółty jakby przejaskrawiony, czerwień dziwna tylko co i jak do końca nie byłem pewien. Kombinowałem i prawie dobrze wyszło, tylko że prawie robi wielką różnicę, którą teraz od razu widzę. Co najważniejsze na NECu chwilę popatrzyłem i już wiem co trzeba zmienić - w kilka minut z RAWA zrobiłem na nowo jedno z tych zdjęć i aż micha mi się ucieszyła. To jest to czego oczekiwałem.
Podsumowująć jak ktoś bedzie się zastanawiał jak ja niedawno co kupić, to z pełną świadomością mówię, że nie warto na tym przyoszczędzać kupując jakiś monitor za pół ceny tego o marketingowym 100%sRGB, 95%AdebeRGB, bo potem okaże się że każda sztuka jest inna, prawa część matrycy świeci na czerwono a lewa bardziej na zielono, prawy górny róg na czarnym tle jest szary i wychodzą z niego smugi jakby słoneczka zza gór wyglądało i rzucało swoje pierwsze promyki - tak właśnie mam na kupionych do pracy. Jeszcze raz tylko zaznaczam, że to o czym piszę odnosi się do obróbki zdjęć, jak ktoś chce sobie w necie grzebać, maile wysyłać, Worda, Excela itp biurowe aplikacje używać i tyle, to i za 400 zł w (nie)? dla idiotów może śmiało kupować. Jak chce pobawić się zdjęciami i nie chce popaść w nerwice i żeby szlag go trafił to niech bierze takiego NECa lub coś odpowiadającego jego parametrom (wg mnie obecnie ten EA245WMi-2 COLOR ma najkorzystniejszy stosunek jakości (którą faktycznie ma) do ceny, dlatego na niego się zdecydowałem.
Jeszcze raz dzięki za pomoc, jestem bardzo zadowolony, bo przyznam szczerze, że miałem taki pomysł żeby kupić jakiś półśrodek za 1000-1200 zł i dziś bym se pluł w brodę, na szczęście napisałem tu i nie popełniłem głupoty.