PDA

Zobacz pełną wersję : Plamy na matrycy.

miecio_2007
07-03-2019, 21:43
Witam forumowiczów. Wiem ,że zaraz mi się oberwie bo to już było. Kupiłem używany 6D z przebiegiem 24 tyś. Sprzedawca zapewniał, żę tylko zdjęcia bez filmowania. Zrobiłem parę fotek i jestem załamany. pełno kolorowych czerwonych plamek zwłaszcza w górnej części. Ale niech ktoś powie co to jest, czy to martwe piksele, czy da się z tym coś zrobić oprócz kupna nowego aparatu. Chciałem zwrócić ale nic z tego. Nasza szara rzeczywistość, cieszy się , ze znalazł frajera. W załączniku oryginał i fragment wykadrowany. Dzieki za odpowiedź - Mieczysław

Merde
07-03-2019, 21:51
Nie wygląda to dobrze... Na moje oko matryca oberwała laserem.

zdebik
07-03-2019, 21:56
Zgłosić sprawę na policje - jeśli to coś da.

miecio_2007
07-03-2019, 22:03
I to by się mogło zgadzać, bo aparat robił na weselach, wpadłem po uszy...

miecio_2007
07-03-2019, 23:07
Jeszcze jedno zdjęcie z zakrytym obiektywem iso 3200, 1 sek. Tu nic nie widać, dziwne, ktoś-coś???1899

Merde
07-03-2019, 23:22
Jeszcze jedno zdjęcie z zakrytym obiektywem iso 3200, 1 sek. Tu nic nie widać, dziwne, ktoś-coś???

Możliwe, że algorytmy odszumiania zadziałały.

dave88
08-03-2019, 10:20
zgłaszaj to na policję bo nic innego nie zrobisz skoro gościu się wypina...

Bangi
08-03-2019, 10:33
Mój 6d ma ok. 80 tys. klatek i niczego takiego nie ma i nigdy czegoś takiego nie widziałem.

Zawsze przed zakupem używanego aparatu warto poprosić sprzedawcę o RAW zdjęcia nieba lub szarej powierzchni zrobione tele i z maksymalnie przymkniętą przesłoną, aby ocenić stan matrycy.

miecio_2007
08-03-2019, 15:48
Mój 6d ma ok. 80 tys. klatek i niczego takiego nie ma i nigdy czegoś takiego nie widziałem.

Zawsze przed zakupem używanego aparatu warto poprosić sprzedawcę o RAW zdjęcia nieba lub szarej powierzchni zrobione tele i z maksymalnie przymkniętą przesłoną, aby ocenić stan matrycy.

Człowiek stary a głupi, zmylił mnie przebieg 24 tys. Na aledrogo sprzedają z przebiegiem nawet 300-400 tys. Wyśle na żytnią, może coś poradzą, cóż uczciwość to niestety nie jest nasza cecha narodowa,

Merde
08-03-2019, 16:10
Człowiek stary a głupi, zmylił mnie przebieg 24 tys. Na aledrogo sprzedają z przebiegiem nawet 300-400 tys. Wyśle na żytnią, może coś poradzą, cóż uczciwość to niestety nie jest nasza cecha narodowa,

Wymiana matrycy będzie kosztowna. Przecież sprzedający cię oszukał - po co kombinujesz jak rozwiązać problem na własny koszt?

Bangi
08-03-2019, 16:24
Żądaj zwrotu kasy i oddajesz aparat.
A ja nie to go postrasz Policją.
Jak się nie zgodzi to zgłoś oszustwo na Policje, ewentualnie wcześniej uzyskaj opinię z Żytniej, co jest z tym dokładnie.
Nie dajmy się "dymać".

miecio_2007
08-03-2019, 16:50
Żądaj zwrotu kasy i oddajesz aparat.
A ja nie to go postrasz Policją.
Jak się nie zgodzi to zgłoś oszustwo na Policje, ewentualnie wcześniej uzyskaj opinię z Żytniej, co jest z tym dokładnie.
Nie dajmy się "dymać".

jak znam życie to sprawa skończy się niczym, a będzie ciągnąć się w nieskończoność, najpierw policja, potem sąd, wyrok mała szkodliwość społeczna, he.. he..w poniedziałek wyślę na żytnią, muszę mieć konkretną ekspertyzę na piśmie, dopiero potem mogę podjąć jakieś kroki, dzięki.....

zdebik
08-03-2019, 17:14
jak znam życie to sprawa skończy się niczym, a będzie ciągnąć się w nieskończoność, najpierw policja, potem sąd, wyrok mała szkodliwość społeczna, he.. he..w poniedziałek wyślę na żytnią, muszę mieć konkretną ekspertyzę na piśmie, dopiero potem mogę podjąć jakieś kroki, dzięki.....I git, nie odpuść ciulowi.

miecio_2007
11-03-2019, 14:17
I git, nie odpuść ciulowi.

Dzisiaj dostałem odpowiedź z żytniej cytuję: Dział Obsługi Klienta CSI Foto i Video <info@e-csi.pl> 11 marca 2019 11:26
Do: mieczyslaw.konkel@gmail.com
Szanowny Panie,
Wstępnie zarezerwowaliśmy dla Pana termin czyszczenia i kompensacji, natomiast przesłane zdjęcia wskazują na
wypalenia matrycy i jedynym sposobem pozbycia się uszkodzeń jest wymiana matrycy. Proszę o potwierdzenie
rezerwacji, natomiast w przypadku ewentualnej wymiany matrycy sprzęt musiałby zostać w serwisie na dłuższy
okres czasu.
Pozdrawiam / Best regards,
Marcin Królikowski-Ampuła

Napisałem już do gościa, że zwrócę aparat, na razie bez odbioru, zobaczymy....

adawro
11-03-2019, 15:11
To mogą być tylko syfy na matrycy - dopiero po czyszczeniu można będzie się wypowiedzieć.

Wyłącz wyostrzanie w JPG i zrób jeszcze test na przysłonie np 1,8 (albo zupełnie bez obiektywu jak masz tylko ciemny) a potem na przysłonie 16
Jeżeli na 1,8 będą bardzo niewyraźne a na 16 bardzo wyraźne to to dowód na to że to tylko syfy do wyczyszczenia.

Uszkodzenia laserem na ogół wyglądają jak linie przez całą szerokość sensora:
https://www.youtube.com/results?search_query=canon+eos+6d+laser+damage

Kolekcjoner
11-03-2019, 16:10
Uszkodzenia laserem na ogół wyglądają jak linie przez całą szerokość sensora:
https://www.youtube.com/results?search_query=canon+eos+6d+laser+damage
Nie zawsze. Są uszkodzenia (szczególnie z odbicia) które wyglądają właśnie jak te powyżej.

miecio_2007
11-03-2019, 16:26
Nie zawsze. Są uszkodzenia (szczególnie z odbicia) które wyglądają właśnie jak te powyżej.

Próbowałem różnych sztuczek, z you tube, plamy nie znikają, oczywiście dają się usunąć programem każda z osobna albo mozna skopiować wszystkie i usunąć jednym kliknięciem, ale nie o to chodzi...dzisiaj wylukałem w necie gość ma firmę wideo-filmowanie i żeby było zabawniej reklamuje, filmujemy lustrzankami !!! A zapewniał, że nie było filmowane, ????????? Wójek google pomaga....

Bangi
11-03-2019, 22:37
Postrasz go jeszcze że mu zrobisz "reklamę" i podeślij ten wątek ;)
Wiem, że czasami to bardziej pomaga niż straszenie Policją

p0m
12-03-2019, 03:28
żeby być uczciwym trzeba przyznać, że zakup sprzętu foto bez wcześniejszego oglądnięcia sampli albo jakiegokolwiek researchu w necie jest zgoła nieodpowiedzialny. nie wiem czy policja coś tu da. raczej droga cywilnoprawna.

Bangi
12-03-2019, 10:10
żeby być uczciwym trzeba przyznać, że zakup sprzętu foto bez wcześniejszego oglądnięcia sampli albo jakiegokolwiek researchu w necie jest zgoła nieodpowiedzialny. nie wiem czy policja coś tu da. raczej droga cywilnoprawna.

To racja, ale jeśli sprzedający zapewniał, że sprzęt jest sprawny i wszystko z nim w porządku, to jednak jest to dla mnie oszustwo, bo tu ewidentnie matryca jest uszkodzona i to nie chodzi o zwykłe zużycie wynikające z faktu, że sprzęt jest używany.

zdebik
12-03-2019, 11:10
List od prawnika / radcy powinien ostudzić typa.

miecio_2007
12-03-2019, 19:04
Postrasz go jeszcze że mu zrobisz "reklamę" i podeślij ten wątek ;)
Wiem, że czasami to bardziej pomaga niż straszenie Policją

Zgodził się na zwrot, wysłałem. Muszę poszukać innego, na Ebay-u są ciekawe oferty, a ceny nawet niższe niż na naszych giełdach, ten mi się podoba : https://www.ebay.pl/itm/Canon-EOS-6D-Gehause-Digital-SLR-gebraucht-EOS-6-D-Body-nur-3650-Auslosungen/303093641486

tomfoot
12-03-2019, 19:13
Zgodził się na zwrot, wysłałem. Muszę poszukać innego, na Ebay-u są ciekawe oferty, a ceny nawet niższe niż na naszych giełdach, ten mi się podoba : https://www.ebay.pl/itm/Canon-EOS-6D-Gehause-Digital-SLR-gebraucht-EOS-6-D-Body-nur-3650-Auslosungen/303093641486

Nie wiem jak tam z budżetem, ale kompletnie nowy 6d z gwarancją to 4.000 złotych.

p0m
14-03-2019, 05:18
To racja, ale jeśli sprzedający zapewniał, że sprzęt jest sprawny i wszystko z nim w porządku, to jednak jest to dla mnie oszustwo, bo tu ewidentnie matryca jest uszkodzona i to nie chodzi o zwykłe zużycie wynikające z faktu, że sprzęt jest używany.

to wszystko zależy - czy zadeklarował to na piśmie czy tylko "na gębę". "gęby" trudno jest udowodnić.

Bangi
14-03-2019, 09:29
to wszystko zależy - czy zadeklarował to na piśmie czy tylko "na gębę". "gęby" trudno jest udowodnić.

Racja, ale w tym przypadku, jak widać wyżej sprzedający zgodził się na oddanie.
miecio_2007 napisałbyś jeszcze tutaj jaki numer seryjny miał sprzęt, co by może uchronić kolejnego kupującego przed zakupem ;)

miecio_2007
14-03-2019, 18:11
Racja, ale w tym przypadku, jak widać wyżej sprzedający zgodził się na oddanie.
miecio_2007 napisałbyś jeszcze tutaj jaki numer seryjny miał sprzęt, co by może uchronić kolejnego kupującego przed zakupem ;)

Sprawa zakończona. Kasiorę dostałem, ale dopiero jak pokazałem pisemko z CSI , że matryca do wymiany. Nr body 153028000248.