Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Czy 5D Mark IV rzuca siatkę autofokusa?

NieOstrzy
25-02-2019, 00:46
Chciałbym się zapytać czy Canon 5D Mark IV posiada opcję wyśiwetlania siatki wspomagającej ostrzenie autofokusa.
Czyli rzucanie czerwonych elementów na fotografowany punkt.

W menu widzę opcje do tego, włączam je ale siatki nie widać. Więc zastanawiam się czy możę czasem te opcje nie są dedykowane do lamp błyskowej a sam Canon nie potrafi ich rzucić.
Ale z tego co widze na obudowie to jest do tego "otwór".
Takze nie wiem o co chodzi.

Jest ta opcja czy nie?
Testowalem w ciemnym miejscu i nie rzucał.

zdebik
25-02-2019, 01:36
Kup 600ex-rt II i rzuci...

NieOstrzy
25-02-2019, 03:21
Taki model jak 5D nie rzuca?

zdebik
25-02-2019, 10:07
Nie rzuca.

rafels3
25-02-2019, 10:17
Załóż wyzwalacz np. YN lub Navigator X i będziesz miał siatkę. Ew. lampę błyskową, tylko mniej poręczna.

AndrzejXM
25-02-2019, 13:33
W jakich warunkach potrzebna ta siatka? Bez wspomagania nie daje rady? Az tak ciemno?

Merde
25-02-2019, 13:56
Taki model jak 5D nie rzuca?

A który aparat rzuca?

swallow77
25-02-2019, 14:09
A który aparat rzuca?Kompakty.. i eosR [emoji6]

Pozdrawiam!
wysłano z FRD-L19 przy użyciu Tapatalka

FlatEric
25-02-2019, 16:30
I całkiem sporo tradycyjnych EOSów, jak np. 100, 50, 5... :)

NieOstrzy
27-02-2019, 03:59
Dziwie się że tak drogi model nie rzuca siatki. Ma przecież w obudowie dwie szklane dziury, jedna to łączność pilotem bezprzewodowa a druga to powinno być rzucanie siatki.

W jakich warunkach potrzebna ta siatka? Bez wspomagania nie daje rady? Az tak ciemno?
Ostatnio fotografowalem w piwnicy (jakiś pub), który miał sufity nie dość że wysokie to jeszcze pomalowane na czarno. Każde pomieszczenie z czarnym sufitem. Nie było jak odbijać.

zdebik
27-02-2019, 12:13
Nie rozumiem dlaczego kupiłeś ten aparat, nic w nim nie działa, nie pierze i gotuje.

Od rzucania siatki masz ST-E2 oraz prawie każdego ex'a np 600ex-rt czy po taniości 430ex iii rt.

Leon007
27-02-2019, 13:03
Nie bardzo rozumiem co ma czarny sufit do oświetlania w celu ustawienia ostrości. Oświetlenie AF i oświetlenie do zdjęcia to dwie różne sprawy.
W mojej lampie (Metz) jest dodatkowa lampka, działająca w na granicy czerwieni i podczerwieni, która służy do oświetlania dla AF; główny palnik może być skierowany gdziekolwiek i oświetla scenę w momencie robienia zdjęcia - bezpośrednio lub z odbicia (jeśli możliwe).
Miałem kiedyś aparat sony F717 i on wyświetlał piękną siatkę laserową, ale w późniejszych aparatach pisano, że laser może być w pewnych warunkach niebezpieczny dla oczu i zrezygnowano z siatek na rzecz oświetlania ogólnego - błyskiem głównego palnika (tak robią lampy wbudowane, jeśli są) lub specjalnym światłem jak opisałem wyżej.

NieOstrzy
01-03-2019, 02:06
Kompakty.. i eosR [emoji6]

Pozdrawiam!

Eos R nie rzuca.

--- Kolejny post ---

Nie rozumiem dlaczego kupiłeś ten aparat, nic w nim nie działa, nie pierze i gotuje.

Od rzucania siatki masz ST-E2 oraz prawie każdego ex'a np 600ex-rt czy po taniości 430ex iii rt.

Osoba która tylko "pyka fotki" faktycznie może nie rozumieć. Tkwij w błogiej nieświadomości.

swallow77
01-03-2019, 10:54
Eos R nie rzuca.

Z pytqnia autora tego watku, wynika ze pytal o rzucanie wzorku przez aparat, a nie aktywowanie tegoż w lampie. Eos R ma diode do wspomagania af, wiec rzuca.. jak jakiś kompakt. Wzorku lampy faktycznie nie aktywuje.

Pozdrawiam!

zdebik
01-03-2019, 12:12
Eos R nie rzuca.

--- Kolejny post ---

Osoba która tylko "pyka fotki" faktycznie może nie rozumieć. Tkwij w błogiej nieświadomości.Jeszcze nie machałem nogą i nie sprawdzałem casów jak Ty, ale spokojnie kiedyś dorosnę!

NieOstrzy
02-03-2019, 17:38
Ja od sprzętu wymagam.
Mając go, nie wychwalam go tylko znajduje w nim kolejne mniejsze lub większe niedoskonałości. Rzeczy które mogłyby być lepsze. Więc ja mam "w drugą stronę". A skoro pytasz się "po co go więc kupiłeś" to ci mówię, że nie wszyscy wykorzstują lustrzanki do fotografii. Istnieje także coś takiego jak DSLR.

--- Kolejny post ---

Czyli rzuca czy nie rzuca bo już nic nie rozumiem?

Mówiłem koledze który ma EOS R że jego model rzuca (bo tak tutaj napisali). On mi odparł, że w 100% nie rzuca. Bo go ma i zna.

No więc komu mam wierzyć?

r_m
02-03-2019, 19:12
Ja od sprzętu wymagam.
Wielu użytkowników ma różne wymagania, tylko najczęściej przed zakupem dobierają sprzęt, które te wymagania spełnia, a nie kupują w ciemno, i potem dziwią się, że coś nie działa, albo czegoś nie ma.

Istnieje także coś takiego jak DSLR.
Tak, istnieje, i nawet korzystasz z "Digital Single Lens Reflex" ;)

Ja wiem, że instrukcji obsługi to prawdziwi twardziele nie czytują, ale może sprawdzisz, co w niej napisali o wspomaganiu ustawienia ostrości?
To będzie najpewniejsze, i najszybsze, nie to co liczenie na odpowiedzi na forum.

swallow77
02-03-2019, 21:56
Ja od sprzętu wymagam.
Mając go, nie wychwalam go tylko znajduje w nim kolejne mniejsze lub większe niedoskonałości. Rzeczy które mogłyby być lepsze. Więc ja mam "w drugą stronę". A skoro pytasz się "po co go więc kupiłeś" to ci mówię, że nie wszyscy wykorzstują lustrzanki do fotografii. Istnieje także coś takiego jak DSLR.

--- Kolejny post ---

Mówiłem koledze który ma EOS R że jego model rzuca (bo tak tutaj napisali). On mi odparł, że w 100% nie rzuca. Bo go ma i zna.

No więc komu mam wierzyć?

To może zacznij od zapytania jeszcze raz (tym razem klarownie) o to czego chcesz się dowiedzieć.
Ps. Czym jest dslr wg Ciebie?
Pps. Gdy znajdziesz w sprzęcie niedoskonałość, co Ci z niej przychodzi? Chyba lepiej wyszukiwać mniej popularne funkcjonalności by ich używać, niż braki by ich nadal nie móc użyć, no nie?

Pozdrawiam!

NieOstrzy
03-03-2019, 02:23
Wielu użytkowników ma różne wymagania, tylko najczęściej przed zakupem dobierają sprzęt, które te wymagania spełnia, a nie kupują w ciemno, i potem dziwią się, że coś nie działa, albo czegoś nie ma.

A to dobre! Przepraszam, w ciemno? Ktoś kupuję lustrzankę za 13 000 w ciemno Twoim zdaniem? :mrgreen:

Ja wiem, że instrukcji obsługi to prawdziwi twardziele nie czytują, ale może sprawdzisz, co w niej napisali o wspomaganiu ustawienia ostrości?
Skoro są tu posiadacze EOS-R to mogę ich po prostu o to zapytać. Co też robie i przy czym też ty sie bulwersujesz. I to będzie najszybsze niż przebijanie się przez instrukcję EOS-R, którego nie mam w dodatku. Wiem, że 5D Mark IV moja nie ma bo nie było o tym słowa w instrukcji.

Także serio, nie pisz takich rzeczy nawet albo zastanów się dwa razy nim wypalisz z radą typu "nie pytaj kolegów na forum, zawsze sprawdź najpierw w instrukcji". I przypominam że pytam się z ciekawości o ESO-R którego nie posiadam i nie chce posiadać, ciekaweość, tyle.

r_m
03-03-2019, 03:57
A to dobre! Przepraszam, w ciemno? Ktoś kupuję lustrzankę za 13 000 w ciemno Twoim zdaniem? :mrgreen:
Znałem człowieka, który kupił (nowego) 1d mk IV do zdjęć rodzinnych, na wakacjach itp, bo w (całkiem renomowanym) sklepie foto mu doradzili, że taki będzie najlepszy, więc są takie przypadki :D

Tytuł wątku "Czy 5D Mark IV rzuca siatkę autofocusa?"
Autor wątku "NieOstrzy"
Post numer jeden:

Chciałbym się zapytać czy Canon 5D Mark IV posiada opcję wyśiwetlania siatki wspomagającej ostrzenie autofokusa.

Post numer 19:

Wiem, że 5D Mark IV moja nie ma bo nie było o tym słowa w instrukcji.
:mrgreen:

zastanów się dwa razy nim wypalisz z radą typu "nie pytaj kolegów na forum, zawsze sprawdź najpierw w instrukcji"
Ale to jest jak najbardziej dobra rada.
Koledzy na forum mogą akurat pracować, mogą nie mieć czasu na odpisanie, a wejście w google, wyszukanie instrukcji i sprawdzenie odpowiedniego fragmentu zajmie więcej czasu, niż napisanie pytania na forum, ale może zająć mniej czasu, niż czekanie na odpowiedź, zwłaszcza, że to wątek o 5d mk IV, a nie EOS R - pierwsze wrażenia i ask me anything (https://www.canon-board.info/threads/108979-EOS-R-pierwsze-wra%C5%BCenia-i-ask-me-anything) (dlatego tu możesz czekać jeszcze dłużej) ;)

zdebik
03-03-2019, 21:33
Istnieje także coś takiego jak DSLR.

Wiem mam DSLR, SLR i ML, nawet jakiegoś kompakta mam w domu.