Zobacz pełną wersję : Fotografia sportowa przy sztucznym świetle
AmatorskaSTW
21-02-2019, 22:10
Hej :) Jestem posiadaczem Canona 40d i obiektywu 70-200 f/4 USM. Jakie macie porady do fotografowania przy sztucznym świetle - głównie interesuje mnie fotografowanie sportu przy blasku jupiterów. Jak nastawić aparat do tego typu zdjęć?
Jakiego sportu? Do sportu potrzeba wysokiego iso i krótkich czasów więc nie wiem czy 40d się nada
AmatorskaSTW
21-02-2019, 22:48
Jakiego sportu? Szachy, piłka nożna, skoki narciarskie?
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Piłka nożna oczywiście ;) Zapomniałem dopisać ;)
Myślę że pewnie 1/400 nie zejdziesz jeżeli ludzi w biegu chcesz łapać. Więc iso pewnie 3200 I więcej. Oczywiście na f4. Ale jeżeli warunki będą kiepskie to iso pewnie i 6400 mogło by być.
AmatorskaSTW
21-02-2019, 23:30
Czyli może być ciężko z moim 40d. No cóż, szkoda :)
Nie poddawaj się. Sprzęt masz, lepsze jakieś zdjęcie niż żadne :)
tmielcarz
22-02-2019, 00:43
Myślę że pewnie 1/400 nie zejdziesz jeżeli ludzi w biegu chcesz łapać. Więc iso pewnie 3200 I więcej. Oczywiście na f4. Ale jeżeli warunki będą kiepskie to iso pewnie i 6400 mogło by być.
Poniżej 1/500 nie ma co schodzić. Już nawet przy takim czasie pojawia się rozmazanie spowodowane ruchem zawodników. Nie wiem na jak dużej hali autor robi zdjęcia, ale może rozwiązaniem by była Sigma 135 1.8. Jasny obiektyw pozwoli skrócić czas.
AmatorskaSTW
22-02-2019, 01:01
Poniżej 1/500 nie ma co schodzić. Już nawet przy takim czasie pojawia się rozmazanie spowodowane ruchem zawodników. Nie wiem na jak dużej hali autor robi zdjęcia, ale może rozwiązaniem by była Sigma 135 1.8. Jasny obiektyw pozwoli skrócić czas.
Zdjęcia planuję robić na stadionie przy sztucznym oświetleniu :) Oczywiście oświetlenie ze stadionów polskiej ekstraklasy I 1 ligi :)
tmielcarz
22-02-2019, 01:07
Zdjęcia planuję robić na stadionie przy sztucznym oświetleniu :)
To teraz pytanie jaki to stadion? Bo jak na Narodowym to pewnie będzie tam jasno jak w dzień. A jeżeli na jakimś małym podmiejskim stadionie to będzie kiepsko (wiem z własnego doświadczenia). Aha, no i jak to ma być jakiś wielki stadion to nie dość, że proponowana przeze mnie 135-ka będzie za krótka, to nawet 200-ka nie będzie robiła szału. Chyba, że będziesz robił zdjęcia akcji tylko w bezpośredniej bliskości Twojego stanowiska.
AmatorskaSTW
22-02-2019, 01:09
To teraz pytanie jaki to stadion? Bo jak na Narodowym to pewnie będzie tam jasno jak w dzień. A jeżeli na jakimś małym podmiejskim stadionie to będzie kiepsko (wiem z własnego doświadczenia). Aha, no i jak to ma być jakiś wielki stadion to nie dość, że proponowana przeze mnie 135-ka będzie za krótka, to nawet 200-ka nie będzie robiła szału. Chyba, że będziesz robił zdjęcia akcji tylko w bezpośredniej bliskości Twojego stanowiska.
Światło na stadionach ekstraklasy/1 ligi jest dobre, tam jak w dzień. A zdjęcia będę robił zza bramki i głównie blisko mojego stanowiska :)
Dawid_Gaszynski
23-02-2019, 22:32
Ja tam bym się szumem tak bardzo nie przejmował, ale faktem, że przy 200mm F4 trudno będzie odciąć zawodników od tła.
Jak dla mnie :
- siedzimy, broń Boże nie stoimy podczas robienia zdjęć, taka perspektywa trochę pomaga w uporządkowaniu kadru, a zdjęcie sprawia nieco lepsze wrażenie w kwestii GO
- siedziałbym gdzieś bliżej pola karnego (tak, aby zawodnik wypełniał ładnie kadr na 200mm) i skupił się na łapaniu tego co w centralnym pasie boiska przed i w polu karnym.
- nie schodź poniżej 200mm bo GO będzie duża.
Pomyśl czy gdzieś nie da się załatwić stałki 200mm 2.8, bo jak dla mnie - przynajmniej na piłce - ogniskowe mniejsze niż 200mm tym bardziej na świetle F4 nie mają sensu.
Nie wiem jak jasno jest u Was w dzień, ale ja tam bym nie przesadzał, że światła na stadionach są takie cudowne...