Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon 200D - czerwnony szum na niskim ISO w RAW-aw

Matros666
21-02-2019, 00:17
cześć wszystkim!

Co może być przyczyną czerwonego szumu w plikach RAW? Szum da się zaobserwować nawet przy ISO 100.
Czerwony szum jest szczególnie widoczny w niebieskich partiach obrazu.
Zamieszczam screeny i przykładowe pliki RAW
1810
1811

https://megaupload.nz/U0k69aufbd/IMG_1590_CR2
https://megaupload.nz/a9la96u0b9/IMG_1673_CR2

Pozdrawiam

Wieslaw18
21-02-2019, 17:33
Tu masz w paczce pełne jpeg z Lightroom z wyłączonym odszumianiem
https://drive.google.com/file/d/1U8wfl1qoBYunos1Aud_IZQ0B7DC8pAHz/view?usp=sharing

p0m
23-02-2019, 17:31
przecież to canon, to musi szumieć. nie to co fuji i sony!

Matros666
24-02-2019, 14:43
Tu masz w paczce pełne jpeg z Lightroom z wyłączonym odszumianiem
https://drive.google.com/file/d/1U8wfl1qoBYunos1Aud_IZQ0B7DC8pAHz/view?usp=sharing

Szumy jakby mniejsze ale wciąż martwi mnie ta czerwona sieczka na niebieskim niebie. Zastanawiam się czy to może być problem z marycą.

mirror
24-02-2019, 15:04
Szumy jakby mniejsze ale wciąż martwi mnie ta czerwona sieczka na niebieskim niebie. Zastanawiam się czy to może być problem z marycą.

moim zdaniem to po prostu widzisz szum na iso 100 - masz pecha bo będziesz musiał kupić fullfrejma :) (ale pamiętaj że nie ma absolutnie żadnej rożnicy miedzy fullfrejmem a apsc - tak piszą na forum - i wszystko widzisz to nie istnieje w rzeczywistosci i tak ci się po prostu wydaje - a miliony szczęśliwych użytkowników nie mogą się mylić) na pocieszenie dodam że ja też widziałem szum na iso 100 :), "szczęśliwi ci którzy nie widzą szumu" bo nie muszą wydawać kasy.

w czym to oglądasz? znaczy jaki odrawiacz?
czy AF trafił tam gdzie trzeba?
czy histogram wygląda normalnie?
nie chce mi się ładować tych zdjęć więc pytam

tmielcarz
24-02-2019, 15:08
w czym to oglądasz? znaczy jaki odrawiacz?

Sugerując się ścieżką do pliku to jest to jakiś linux, więc autor używa zapewne Darktable. Mój kolega używa tego softu i był bardzo niezadowolony z szumu jaki widział na swoich zdjęciach. Wrzuciłem jego zdjęcia do Lightrooma i wyglądały o niebo lepiej. Okazało się, że Lightroom z automatu włącza odszumianie, a Darktable nie. Po wyłączeniu odszumiania w Lightroomie też zdjęcia wyglądały gorzej. Wniosek - należy włączyć lekkie odszumianie w Darktable :).

Matros666
24-02-2019, 15:29
To jest RawTherapy na Ubuntu.

Poniżej to samo na Windows, Corel After Shot Pro3 (na niego mam licencję).
Jak widać, jest nawet gorzej.

1848
1849

luso
24-02-2019, 15:44
Jak przedmówca stwierdził np. w Lightroo'mie jest domyślnie włączone odszumianie. Po jego wyłączeniu zdjęcie z niemal każdego aparatu będzie wyglądało znacznie gorzej niż to do czego przywykliśmy. A przywykliśmy do oglądania fotografii nie tylko odszumionych ale i śilnie przetworzonych cyfrowo...

swallow77
24-02-2019, 15:47
Jak przedmówca stwierdził np. w Lightroo'mie jest domyślnie włączone odszumianie. Po jego wyłączeniu zdjęcie z niemal każdego aparatu będzie wyglądało znacznie gorzej niż to do czego przywykliśmy. A przywykliśmy do oglądania fotografii nie tylko odszumionych ale i śilnie przetworzonych cyfrowo...Hmmm.. szczególnie w dobie zdjec z matryc 12mpx+ za obiektywem o ogniskowej 3 mm, i oglądanych głównie w telefonie..

Pozdrawiam!
wysłano z FRD-L19 przy użyciu Tapatalka

mirror
24-02-2019, 18:49
nawet z apsc canonowym jak się robi "normalne" zdjecia powinno się dać żyć, a jak się robi "nienormalne" albo warunki są słabe to niestety trzeba opanować jakieś konkretniejsze narzedzia

proponowalbym coś bardziej standardowego
DPP jest za darmo - tragiczny interfejs ale da się żyć (znaczy nie da się żyć ale mus to wielki pan jak to u mnie na wsi gadają), efekty - powinieneś dostać plik conajmniej tak dobry jak jpeg z aparatu :) a to czasem to może być dużo
LR lub C1 - C1 ma demo 30-dniowe, LR nie wiem bo od kilku lat nie używam :) ale też jakieś demo powinno być
reszta to egzotyka (używałem kiedyś dawno dawno temu jeszcze DxO - był niezły) dla pasjonatów czyli nic co by się nadawało do pracy.

zdjęcia w których AF trafił prawidłowo wydają sie mieć mniej szumu
to zdjęcie ma dodatkowo jakieś spore aberracje chromatyczne warto usunąć
nie wiem co to za obiektyw ale zdjęcie sprawia wrażenie niestrego może przymknąc z tych 2.8 czy 3.5 do 8 na dzień dobry, jak będzie ostre to szum będzie sprawiał odrobine lepsze wrażenie
potem pozostaje odszumianie np. dfine z nik softa (może jeszcze formalnie można mieć poprzednią lub googlową wersję za darmo) nie jest zły i na taki szum powinien wystarczyć, nie usunie np. bandingu z 5D ale tu niczego takiego nie ma.

zobacz jak to wygląda w dpp - chyba w końcu sam zobaczę :)

--- Kolejny post ---

próbowałem :)
no dobra DPP w wersji 4 pokazuje podgląd tych plików w tym jeden jest czarno biały? :) ze znakiem zapytania i napisem unsupported image - ale nie wiem jak starą wersję DPP mam bo praktycznie nie używam ale chyba nie aż tak starą
C1 nie importuje, a powinien bo od wersji 10 z kawałkiem wspiera 200D
i to by było na tyle - coś ktoś grzebał w tych plikach? zmieniał coś rąsią żeby w super sofcie się otwierało? albo coś?

Wieslaw18
25-02-2019, 11:19
1850
Po lewej Lightroom, po prawej DxO, wyłączone odszumianie.

Merde
25-02-2019, 12:37

Cropowe matryce Canona trochę szumią nawet na iso 100, taki już ich urok.
Nie mniej to co widzisz jest kwestią marnych ustawień domyślnych "odrawiaczy" których używasz. W Capture One wygląda to zdecydowanie lepiej:

1851

jelcyk
05-03-2019, 11:44
Bo na te fotki trzeba po prostu szybko patrzec, tak, zeby nie zauwazyc tego szumu. I wtedy jest ok. :-)