Zobacz pełną wersję : nowy TAMRON SP 35/1.4 USD
Gorąca nowość - Tamron 35/1.4 USD. Szkoda, że nie będzie z VC, no i będzie ostro konkurował z Sigmą, niestety poczekać trzeba do połowy roku.
1808
Zgadzam się. Szkoda braku VC.
bzdura1979
20-02-2019, 11:51
Gorąca nowość - Tamron 35/1.4 USD. Szkoda, że nie będzie z VC, no i będzie ostro konkurował z Sigmą, niestety poczekać trzeba do połowy roku.
Ciekawe, czy będzie wyraźnie lepszy od 35/1.8. Starszy brat jest bardzo fajnym szkłem, przyzwoicie ostrym od pełnej dziury, z miłym dla oka rozmyciem.
Parę ładnych lat za późno. Wszyscy,którzy nie chcieli wydawać sporej kwoty na 35L mkII a szukali trochę lepszej jakości niż 35L mkI już dawno temu kupili S35art. Nawet jeśli będzie fantastyczne to już nie ma na to rynku. W tej chwili lepszym posunięciem byłoby wypuszczenie tego szkła pod bezlusterkowce canona, nikona i sony, bo jest spora potrzeba.
Parę ładnych lat za późno. Wszyscy,którzy nie chcieli wydawać sporej kwoty na 35L mkII a szukali trochę lepszej jakości niż 35L mkI już dawno temu kupili S35art. Nawet jeśli będzie fantastyczne to już nie ma na to rynku. W tej chwili lepszym posunięciem byłoby wypuszczenie tego szkła pod bezlusterkowce canona, nikona i sony, bo jest spora potrzeba.
Rynek jest, bo 35A wciąż się świetnie sprzedaje, na dodatek kiepsko z dostępnością.
robertskc7
20-02-2019, 23:02
A mam wrażenie, że wszędzie wysyp używek 35A po 2400
michalko
20-02-2019, 23:06
Canon 35mm 1.4L mk1/ mk2 bije Sigmę.
Ludzie kupują Sigmę jak ich nie stać na Canona.
Obie elki strasznie "biją" Sigmę jeśli chodzi o cenę ;-)
michalko
21-02-2019, 10:08
Jak ktoś kupuje Canona to wie za co płaci. Mercedes też jest droższy od Opla. Jak kogoś stać to prosty wybór.
Canon 35mm 1.4L mk1/ mk2 bije Sigmę.
Ludzie kupują Sigmę jak ich nie stać na Canona.
Ta... :D
Czy Tamrony trafiają lepiej od Sigm? W sensie czy Tamrony wymagają kalibracji czy może tak jak Canon raczej nie? :)
Wg moich doświadczeń canony też wymagają kalibracji identycznej jak sigma... tylko jej nie oferują ;)
Obiektywy jak w stopce, i fakt faktem, że najgorszy AF ma 30mm Sigmy. Inna sprawa, że po kalibracji w body daje radę, a moja pierwsza sztuka Tamrona 85mm miała FF którego nie dało się nawet dockiem naprawić... O tej którą mam teraz złego słowa nie powiem.
Wg moich doświadczeń canony też wymagają kalibracji identycznej jak sigma... tylko jej nie oferują ;)
+1 zgadzam się z przedmówcą mocno przydałby się usb dock do canona - ciekawe ile by canon zaśpewał za takie urządzenie :)
+1 zgadzam się z przedmówcą ...
Też się zgadzam, ale nie do każdego dociera, że jedyny kompletny i w każdym calu dopasowany system naszych czasów, to Sony.
USB dock do Canona nigdy nie powstanie, bo to by oznaczało przyznanie się do błędu, a wielkim błędem Canona było opanowanie ponad połowy rynku zdecydowanie najgorszym i godnym potępienia systemem.
Też się zgadzam, ale nie do każdego dociera, że jedyny kompletny i w każdym calu dopasowany system naszych czasów, to Sony.
USB dock do Canona nigdy nie powstanie, bo to by oznaczało przyznanie się do błędu, a wielkim błędem Canona było opanowanie ponad połowy rynku zdecydowanie najgorszym i godnym potępienia systemem.Zupełnie niepotrzebny sarkazm.
Zupełnie niepotrzebny sarkazm.
Zgoda, ale na tym forum pojawia się ostatnio tyle niepotrzebnych tekstów, że mój nie robi zauważalnej różnicy.
Zgoda, ale na tym forum pojawia się ostatnio tyle niepotrzebnych tekstów, że mój nie robi zauważalnej różnicy.
Jeśli jesteś tego świadomy to tym bardziej podnoś poziom :)parę osób ostatnio popsuło atmosferę a reszta niepotrzebnie się w to wkręca.
matias74
18-06-2019, 22:56
Są już pierwsze duże sample:
https://www.tamron.jp/en/product/lenses/f045.html
Czy ten bokeh ładniejszy od Arta, jak myślicie?
Jest test tego szkła na The Digital Pictures
https://www.the-digital-picture.com/Reviews/ISO-12233-Sample-Crops.aspx?Lens=1437&Camera=979&Sample=0&FLI=0&API=0&LensComp=829&CameraComp=0&FLIComp=0&APIComp=0
Porównanie do Sigmy na 5DsR - rewelacja
Cenowo 200$ drożej od Sigmy
--- Kolejny post ---
https://www.shutterbug.com/content/tamron-sp-35mm-f14-di-usd-lens-review
Ktos wspomnial wczesniej ,ze jest wysyp Sigm 35mm 1.4art a drugiej reki i to samo jest na ebay UK. Ciekawe czemu ?
Ktos wspomnial wczesniej ,ze jest wysyp Sigm 35mm 1.4art a drugiej reki i to samo jest na ebay UK. Ciekawe czemu ?1) Tych szkieł jest bardzo dużo w obiegu. To najpopularniejszy art. Stąd też większy obrót tymi obiektywami. Coś jak passat wśród aut ;)
2) sporo osób przeszło z canona na Sony a7III, zostawili sobie tego arta, ale po jakimś czasie mają dosyć tych gabarytów i wagi, szczególnie z mc-11 a akurat niedawno sony wypuściło bardzo fajną, tanią i lekką 35/1.8
3) sprzedają, bo i tak focą ciągle tylko smartfonem choć początkowo planowali zostać photography :D
No fakt ze duzo osob przechodzi na Sony i Fuji wysprzedajac cala szklarnie i czesto 2 body. Nie ma sie co bawic w adaptery:-)
Musze zobaczyc czy na YouTube nie ma juz tego nowego Tamiego.
No fakt ze duzo osob przechodzi na Sony i Fuji wysprzedajac cala szklarnie i czesto 2 body. Nie ma sie co bawic w adaptery:-)
Musze zobaczyc czy na YouTube nie ma juz tego nowego Tamiego.Powtórzę to co już napisałem wcześniej - wg mnie ten Tamron umrze w zapomnieniu, bo pomimo tego że jest świetny wypuścili go parę lat za późno. Wszyscy mają już sigmę albo canona. To powinna już być konstrukcją pod ML-e. Szczególnie, że pod canona i nikona jeszcze nie ma wysokiej jakości 35/f1.4.
W pełni zgoda. Dodatkowo pewnie niedługo przyćmi go sigma 35/1.2 zarówno pod względem gabarytów jak i optyki ;)
https://www.the-digital-picture.com/Reviews/MTF.aspx?Lens=1437&FLI=0&LensComp=829&FLIComp=0
dobry.
Po latach teraz można nabyć te szkło za 3 tyś zł. Po pół roku użytkowania mogę powiedzieć że to jedna z najlepszych 35mm na świecie. Tamron się nie mylił mówiąc że te 35mm to ich dzieło - zwieńczenie firmy, najlepszy obiektyw jaki im wyszedł. Na gęstej matrycy 45Mpix R5 jest nieziemsko ostry i z miłym rozmyciem. Z R5 mamy tu spokojnie namiastkę średniego formatu - takiego GFX. Z R5 trzeba zaktualizować firmware do wersji 2 tamron consolą żeby działa stabilizacja. Te szkło to trochę taki czarny koń. Zamiast czekać na jakieś plastyczne 35mm pod RF - warto nabyć te szkło bo w takiej cenie tak dobrej 35mm się nie kupi.
https://www.slrlounge.com/tamron-sp-35mm-f-1-4-review-the-new-champion-of-35mm-primes/
Eberloth
16-06-2023, 23:31
szwayko a masz porównanie T do Sigmy Art 35 f/1.4? Pytam o osobiste porównanie i wrażenia - testy w sieci znam.
szwayko a masz porównanie T do Sigmy Art 35 f/1.4? Pytam o osobiste porównanie i wrażenia - testy w sieci znam.
Nie mam.