Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : FOTOCELA + EX 550 albo 580 nie działa?

Fotoart.pl
15-05-2006, 17:26
Witam
Posiadam 3 lampy - 2 x EX 550 + EX 580. Zakupilem ostanio system radiowy Pocket Wizard. Dałem rade kupic tylko 2 odbiorniki i chcialem 3 odbiornik zastapic fotocela. Problem w tym, ze fotocela odpala EX550 albo EX580 tylko RAZ!!! Potem musze wylaczyc i wlaczyc lampe, zeby mogla odpalic ponownie. Tak jest za kazdym razem. Testowalem juz 3 fotocele roznych firm i z kazda bylo to samo. Czy ktos wie co powoduje ten problem???
Dzieki za info.
Pozdrawiam
Lukas
www.fotoart.pl

Tomasz1972
15-05-2006, 18:48
Nie prościej byłoby ustawić jedną z lamp na master a dwie pozostałe na slave i sterować jeżeli jest taka potrzeba w manualu ?

Fotoart.pl
15-05-2006, 19:18
Pewnie byloby prosciej, zwlaszcza ze mam Sterownik ST E2, ale Radiowo moge wyzwalac lamy do 400 metrow, a nie ukrywam ze czasami potrzebuje zrobic cos na dlugiej ogniskowej i w pionowym kadrze... Wtedy St E2 nie daje rady. Chce ustawiac 3 lampy. Do 2 mam odbiorniki Pocket Wizard. Trzecia miala byc odpalana z fotoceli. Poblem juz znasz.
Pozdrawiam

wuqa
19-12-2006, 01:05
Też się na to naciąłem :( 580 + fotocela i odpala tylko raz, po ponownym włączeniu znowu raz itd. Czy ktoś wie gdzie tkwi problem?

Army
08-02-2007, 02:28
Ktoś badał głębiej ten problem, może używaliście tej samej fotoceli? Właśnie lecą do mnie 2 580tki i też miałem w planie 1wsza wyzwalać radiowo a drugą fotocelą.

perfektcom
08-02-2007, 13:49
Ja mam fotocelę zakupioną na giełdzie za 100 i z moim 550EX działa bez problemów.

Army
08-02-2007, 14:55
No tak ale z tego co czytam i słucham po znajomych (w zasadzie to po jednym znajomym) to z 580tka jest jakis bigos.

adam_k
08-02-2007, 22:54
mi tez fotocela nie działa z 430ex tzn działa ale tylko raz :-(
gdzie leży problem?

Tomsarz
09-02-2007, 19:39
mi tez fotocela nie działa z 430ex tzn działa ale tylko raz :-(
gdzie leży problem?

Może przyczyny trzeba szukać w tym, że lampy oprócz błyskania przesyłają i odbierają z aparatu informacje. (temp barwowa błyku, crop, informacje o poprawności oświetlenia). Gdy są podłączone do fotceli to takich informacji lampa nie może wysłać i nic nie dostaje z aparatu.
Może soft tych lamp jest tak zaprojektowany, że jeśli nie uzyska z aparatu jakichś informacji zwrotnych po błysku to "blokuje się" i czeka na te informacje. Może te lampy potrzebują na jakieś informacje zwrotne z aparatu których nie dostają i dlatego nie odpalają ponownie.

Jak widzę problem jest z nowymi lampami 580 i 430 a z 550 nie ma.
Te lampy w stosunku do 550 są wyposażone w Crop i przesyłanie informacji o temperaturze barwowej. Możwe tu leży problem przy przesyłniu danych w tych funkcjach np. lapma wysyła informację o temperaturze barwowej i czeka, aż aparat odpowie jej że dostał tą informację i zrobił korektę WB. Jeśli lampa nie dostanie tej informacji to czeka aż do skutku i dlatego nie odpala drugi raz. Spróbujcie powyłączać te funkcje (jeśłi się da) tak by maksymalnie je upodobnić pod względem używanych funkcji do 550.
Nie wiem czy to co napisałem ma jakiś sens ale może kogoś naprowadzi na trop i wymyśłi coś mądrego.

KuchateK
09-02-2007, 20:43
Nie jest to zwiazane z brakiem komunikacji z aparatem.

Od cropow, temperatury barwowej i calej reszty sa boczne 4 styki. Srodek to "od zawsze" sygnal blysku i tam nie pojawia sie nic innego.

Skoro agrafka, drut, przewod synchro i chinskie radia dzialaja bez problemu (a nie przesylaja do lampy przeciez zadnych informacji poza zwarciem srodkowego styku) to winna jest definitywnie fotocela. Nawet jesli obudowy maja inne, w srodku z duzym prawdopodobienstwem siedzi uklad dzialajacy na tej samej zasadzie.

Domyslam sie, ze stosowane przez was fotocele nie posiadaja wlasnego zasilania, nie?

perfektcom
10-02-2007, 17:58
Domyslam sie, ze stosowane przez was fotocele nie posiadaja wlasnego zasilania, nie?

Jak nie jak tak. W fotoceli jest bateryjka do tego przełącznik on/off i wyzwalanie na pierwszy lub drugi błysk.

KuchateK
10-02-2007, 22:05
To moze jakies zdjecia tych wynalazkow? Bedzie wiadomo czego nie kupowac do 580'tki ;)

tymoteusz
13-02-2007, 22:07
apropos fotocelki też musze sprubować podłączyć ją do mojej 580 zobaczymy co będzie. Napewno dam znać jak wyniki.

No i sprawdziłem mam fotocelę mif podłączyłem do niej standardowo lampę 580 i działa zasówa jak trzeba.
Pozdrawiam

adam_k
16-02-2007, 13:20
podaj jakies info o swojej fotoceli, moze fotke i gdzie kupiles bo mi z moja (hama) nie działa

tymoteusz
18-02-2007, 17:09
szukaj na allegro słowo mif 2
Pozdrawiam