Zobacz pełną wersję : Filtry Hoya, polaryzacyjne
Witam.
Chciałbym kupić używany filtr polaryzacyjny hoya i ciężko mi połapać się w starszych seriach filtrów.
Co stoi wyżej?
Hoya Super Quality
HOYA HMC SUPER
Obydwa filtry są w cenie 100zł i w podobnym stanie wizualnym.
Witam.
Chciałbym kupić używany filtr polaryzacyjny hoya i ciężko mi połapać się w starszych seriach filtrów.
Co stoi wyżej?
Hoya Super Quality
HOYA HMC SUPER
Obydwa filtry są w cenie 100zł i w podobnym stanie wizualnym.
Super HMC - to górna pólka kilkanaście powłok
HMC - to średnia półka ale ma powłoki niektóre filtry nie występują (występowały lepiej powiedzieć jeśli chodzi o polary) w wersji SHMC ale polar był w wersji SHMC
Super Quality - stawiam że to pewnie tylko nic nie znaczący marketingowy bełkot nazewniczy :mrgreen: ale pewien nie jestem - gdzieś powinno pisać ile ma powłok antyodblaskowych
nie lepiej dopłacić stówkę - kupić nr 1 z tej listy? - https://www.optyczne.pl/23.25-Inne_testy-Test_filtr%C3%B3w_polaryzacyjnych_2015_Podsumowani e_i_om%C3%B3wienie_wynik%C3%B3w.html
michalko
26-01-2019, 01:51
Jaka średnica? Do jakiego szkła?
wlprzemek
03-02-2019, 12:30
Hej.
Nawiązując do tematu... przymierzam się do kupna filtra (canon 10-18/ 67mm) i zastanawiam się czy połączenie UV z polaryzacyjnym to dobry wybór?
kulek855
03-02-2019, 12:58
nie lepiej dopłacić stówkę - kupić nr 1 z tej listy? - https://www.optyczne.pl/23.25-Inne_testy-Test_filtr%C3%B3w_polaryzacyjnych_2015_Podsumowani e_i_om%C3%B3wienie_wynik%C3%B3w.html
O ten filtr trzeba bardzo dbać, łapie szybko rysy. Po kilku dniach było już je widać. Dziś natomiast jest ich bardzo dużo.
Hoya Fusion Antistatic CIR-PL
1714
Hej.
Nawiązując do tematu... przymierzam się do kupna filtra (canon 10-18/ 67mm) i zastanawiam się czy połączenie UV z polaryzacyjnym to dobry wybór?
Filtr polaryzacyjny odetnie UV. Jeżeli myślisz o wkręcaniu jednego w drugi to zły pomysł.
Polecam Polar Hoya HD ze względu na dobrą przepuszczalność i łatwiejsze czyszczenie. Przy UWA efekt filtra polaryzacyjnego ( poważna "winieta") drażni niektórych.
swallow77
03-02-2019, 16:10
Hej.
Nawiązując do tematu... przymierzam się do kupna filtra (canon 10-18/ 67mm) i zastanawiam się czy połączenie UV z polaryzacyjnym to dobry wybór?Dwa filtry przy szerokim kacie maja za długą (wysoką) ramkę - pojawi się winietowanie na rogach.
Pozdrawiam!
wysłano z FRD-L19 przy użyciu Tapatalka
swallow77
03-02-2019, 16:12
Filtr polaryzacyjny odetnie UV. Jeżeli myślisz o wkręcaniu jednego w drugi to zły pomysł.
Polecam Polar Hoya HD ze względu na dobrą przepuszczalność i łatwiejsze czyszczenie. Przy UWA efekt filtra polaryzacyjnego ( poważna "winieta") drażni niektórych.Jakos nie zauważyłem, żeby moje 16mm (ff) ani 10mm (apsc) z filtrem winietowało zauważalnie bardziej niż bez filtra.
Pozdrawiam!
wlprzemek
03-02-2019, 18:26
Na myśli miałem 2 w jednym tj polar + UV ?
Np https://www.cyfrowe.pl/aparaty/hoya-filtr-polaryzacyjny-hrt-cir-pl-plus-uv-67-mm.html
Jakos nie zauważyłem, żeby moje 16mm (ff) ani 10mm (apsc) z filtrem winietowało zauważalnie bardziej niż bez filtra.
Pozdrawiam!
To nie jest winieta (dlatego dałem cudzysłów) tylko bardzo zróżnicowane przyciemnienie obszarów nieba w zależności od kąta widzenia.
O ten filtr trzeba bardzo dbać, łapie szybko rysy. Po kilku dniach było już je widać. Dziś natomiast jest ich bardzo dużo.
Hoya Fusion Antistatic CIR-PL
1714
a o które filtry nie trzeba dbać?
kulek855
04-02-2019, 01:11
a o które filtry nie trzeba dbać?
Marumi nie wymaga tak troskliwej opieki. Mam marumi o wiele lat dłużej niż hoye. Dbam o oba filtry w takim samym stopniu. Marumi jest bez rys.
Warstw antystatyczna na hoyi jest bardzo delikatna dlatego filtr wymaga szczególnej opieki.
Marumi nie wymaga tak troskliwej opieki. Mam marumi o wiele lat dłużej niż hoye. Dbam o oba filtry w takim samym stopniu. Marumi jest bez rys.
Warstw antystatyczna na Hoyi jest bardzo delikatna dlatego filtr wymaga szczególnej opieki.
Potwierdzam, mam takie same wrażenia z porównania tych 2 producentów.
A propos meritum nie widzę zbytniego sensu kupowania używki skoro bardzo przyzwoity Marumi Fit+Slim można dostać za 139 zł. Technologia się rozwija, obecne podstawowe filtry mają lepsze powłoki niż dawne topowe modele, a do tego masz pewność że filtr nie był katowani, będzie działał płynie i w ogóle będzie przyjemniej :mrgreen:
Technologia się rozwija, obecne podstawowe filtry mają lepsze powłoki niż dawne topowe modele
wątpię - gdzie można potwierdzenie tej tezy? jakiś link - że ta technologia (powłok) się rozwija żeby było lepiej - a nie tylko taniej.
kupiłem tę hoyę, zobaczymy jak będzie się sprawdzać po dłuższy użytkowaniu. na razie wszystko w porządku (3 wypady spacerowo-górskie).
moim zdaniem jak filtry to tylko B+W
ja od zawszę używam filtry Hoya i sobie chwalę
Używam filtrów polaryzacyjnych Hoya PL-CIR Pro1 Digital (77 i 67 mm) od pięciu lat. Jestem bardzo zadowolony i nie myślę o zmianie. Nie mam żadnych problemów z czyszczeniem pod warunkiem że używam syntetycznej ściereczki ;-) Z bawełnianą jest problem, ponieważ filtry się marzą ale to chyba wszyscy wiedzą.
wlprzemek
05-03-2019, 22:36
Na myśli miałem 2 w jednym tj polar + UV ?
Np https://www.cyfrowe.pl/aparaty/hoya-filtr-polaryzacyjny-hrt-cir-pl-plus-uv-67-mm.html
Czy ktoś odp w tym temacie?
Czy ktoś odp w tym temacie?
po co Ci UV? focisz w wysokich górach?
wlprzemek
08-03-2019, 20:57
po co Ci UV? focisz w wysokich górach?
Tylko w wysokich górach to się przydaje? - to rozumiem iż sam polar wystarczy...