Zobacz pełną wersję : Jaki aparat po 200D?
emilnovy
16-01-2019, 22:29
Dłuższy czas temu kupiłem 200D wraz z EF 50mm 1.8 oraz 18-135 USM NANO (w drodze Sigma 18-35 1.8). Międzyczasie zrobilem coś na wzór domowego studia dzięki dwóm niedrogim lampom Quadralite z softoboxami i tak bawię się w portrety. Pomyślałem o zmianie puszki. FF poza zakresem za 6d mkII z 5,5 trzeba położyć. 7dmkII ewentualnie ale też ciut drogi i wydaje sie stary (2014?). Następny w kolejce to 80D ktory na "papierze" wygląda niemal identycznie jak mój 200D. 80D oprócz bardziej "profi" looku jest moim zdaniem gorzej wykonany niż 200D ale dla wzorstu jakości zdjęć przełknąłbym to :p. Czy zmiana na 80d poprawi jakość obrazka? Czy lepiej dopłacić do starego 7d mkII? Chciałbym tez pobawić się ze światłem zastanym, ciemniejszymi miejscami wiec zależałoby mi na użytecznym wyższym iso.
Kolekcjoner
16-01-2019, 23:59
Dłuższy czas temu kupiłem 200D wraz z EF 50mm 1.8 oraz 18-135 USM NANO (w drodze Sigma 18-35 1.8). Międzyczasie zrobilem coś na wzór domowego studia dzięki dwóm niedrogim lampom Quadralite z softoboxami i tak bawię się w portrety. Pomyślałem o zmianie puszki. FF poza zakresem za 6d mkII z 5,5 trzeba położyć. 7dmkII ewentualnie ale też ciut drogi i wydaje sie stary (2014?). Następny w kolejce to 80D ktory na "papierze" wygląda niemal identycznie jak mój 200D. 80D oprócz bardziej "profi" looku jest moim zdaniem gorzej wykonany niż 200D ale dla wzorstu jakości zdjęć przełknąłbym to :p. Czy zmiana na 80d poprawi jakość obrazka? Czy lepiej dopłacić do starego 7d mkII? Chciałbym tez pobawić się ze światłem zastanym, ciemniejszymi miejscami wiec zależałoby mi na użytecznym wyższym iso.
Po przesiadce na 80D poprawy nie będzie, bo to starsza matryca niż w 200D
tmielcarz
17-01-2019, 01:27
7d2 nie nadaje się do Twoich zastosowań. Szukaj FF.
pff. ja właśnie kupiłem 6dc. to dopiero staroć i jakoś tak "profi" nie wygląda. chcesz być profi? musisz kupić 1dxII.
a tak na serio, pokaż zdjęcia to ocenimy czy potrzebujesz nowego body czy raczej nową książkę do nauki.
emilnovy
17-01-2019, 16:13
pokaż zdjęcia to ocenimy czy potrzebujesz nowego body czy raczej nową książkę do nauki.
z góry dziękuję za tytuły pozycji obowiązkowych w odpowiedziach ;)
https://500px.com/emilpiacik
Kolekcjoner
17-01-2019, 16:35
pff. ja właśnie kupiłem 6dc. to dopiero staroć i jakoś tak "profi" nie wygląda. chcesz być profi? musisz kupić 1dxII.
a tak na serio, pokaż zdjęcia to ocenimy czy potrzebujesz nowego body czy raczej nową książkę do nauki.
A tak serio to nie wiem kto to są "my" ale tu nie ma żadnej komisji od oceniania tego co komu potrzebne więc bardzo proszę o powstrzymanie się od takich rad.
emilnovy
17-01-2019, 16:41
czemu nie? jeśli miałbym się przy okazji czegoś nauczyć?
tmielcarz
17-01-2019, 16:57
ja bym poczekał na 300D
Od 300D to ja zaczynałem przygodę z Canonem :)
zdjęcie San Andreas mi się podoba. nie wiem czy przy tego typu fotach jest naprawdę potrzeba zmiany korpusu. ja bym poszedł w stronę rozbudowy studia:)
--- Kolejny post ---
A tak serio to nie wiem kto to są "my" ale tu nie ma żadnej komisji od oceniania tego co komu potrzebne więc bardzo proszę o powstrzymanie się od takich rad.
nie do końca się zgodzę. nie ma sensu polecanie komuś czegokolwiek bez choć szczypty wiedzy na temat stanu jego umiejętności. posłużę się analogią - nie warto polecać roweru downhillowego za 20k osobie, która do tej pory jeździła tylko po asfalcie rowerem pseudomtb za 800zł z pewnej sieciówki i ledwo pokonuje krawężniki. ja nie uważam się za żadnego guru, bo jestem tylko amatorem. nie zaglądam też do portfeli innych osób. myślę, że po prostu nie warto polecać np. zmiany korpusu na FF, gdy ktoś ma problemy z ogarnięciem totalnych podstaw (akurat w tym przypadku tak nie jest).
W końcu ktoś to napisał. Nie wiem skąd taka tendencja do stawiania się w roli jakiejś grupy.
A tak serio to nie wiem kto to są "my"
A w jaki sposób mógłbyś określić aktywnych użytkowników forum, chętnych do udzielania odpowiedzi i komentowania wpisów? Jeśli nie jest to jakaś "mikrospołeczność", to szkoda.
W końcu ktoś to napisał. Nie wiem skąd taka tendencja do stawiania się w roli jakiejś grupy.
o muj borze, chodziło mi po prostu o użytkowników tej grupy. ogarnijcie się. nie ma w tym żadnej dodatkowej filozofii.
r_m
ale tu chodzi o kierowanie wypowiedzi do innych uczestników forum w liczbie mnogiej.
My tu myślimy, że Sony to najlepszy aparat fotograficzny na świecie.
Nie!
Ja myślę, że Sony to zabawka.
r_m
ale tu chodzi o kierowanie wypowiedzi do innych uczestników forum w liczbie mnogiej.
My tu myślimy, że Sony to najlepszy aparat fotograficzny na świecie.
Nie!
Ja myślę, że Sony to zabawka.
poza c-b też jesteś taki małostkowy i czepiasz się słówek? godność urażona?
poza c-b też jesteś taki małostkowy i czepiasz się słówek? godność urażona?
Chyba nas nie zrozumieliście...
Kolekcjoner
17-01-2019, 23:07
Chyba tak.
Wypowiadajmy się za siebie proszę. Tu nie ma żadnych grup, "mikrospołeczności" czy innych wspólnot. Forum dyskusyjne i tyle. r_m - aktywni uczestnicy forum to nie jest jakaś grupa za którą ktoś się może wypowiadać.
Chyba tak.
Wypowiadajmy się za siebie proszę. Tu nie ma żadnych grup, "mikrospołeczności" czy innych wspólnot. Forum dyskusyjne i tyle. r_m - aktywni uczestnicy forum to nie jest jakaś grupa za którą ktoś się może wypowiadać.
spoko, jeszcze raz to powiem - użycie formy "my" było tylko formą retoryczną, bez podtekstu o wspólnocie, społeczności itd.:) peace and keep going forward:mrgreen:
Wypowiadajmy się za siebie proszę
Aha.
Szkoda.
Kolekcjoner
18-01-2019, 16:39
ja bym poczekał na 300D
Tak zupełnie na poważnie to niedługo zacznie być problem z tymi oznaczeniami.
Tak zupełnie na poważnie to niedługo zacznie być problem z tymi oznaczeniami.
Dlaczego?
100R, 200R...
10R, 20R...
5R...
1R X...
możliwości alfabetu łacińskiego i cyfr arabskich są ogromne.
Kolekcjoner
18-01-2019, 18:47
200D to raczej coś w typie M200 ;).