Zobacz pełną wersję : plamy matrycy
silent neuf
13-01-2019, 00:15
Cześć Panie i Panowie, Amatorzy i Mistrzowie, Pasjonaci i Wielbiciele, Przepraszam za niekonwencjonalne pytanie ;)
Czy ktoś jest w stanie mi pomóc? w usunięciu plam matrycy w programie PS ?
Oczywiście na pierwszy rzut oka ich nie widać, pojawiają się po wykonaniu ostrego HDR ;)... bede wdzięczny za pomoc ;)
Dziękuję i pozdrawiam w nowym roku 2019 i ślę najlepszości ;)
włącz ps. wgraj fotę. użyj J na klawiaturze. kliknij plamkę.
ewentualnie oglądnij jakiś samouczek na yt...
silent neuf
13-01-2019, 00:53
włącz ps. wgraj fotę. użyj J na klawiaturze. kliknij plamkę.
ewentualnie oglądnij jakiś samouczek na yt...
Poproszę o konkrety...step by step dzięki
troll, pijany czy niespełna rozumu? wpisz sobie w yt "usuwanie plam ze zdjęć". będziesz miał step by step.
michalko
13-01-2019, 11:08
Plamy matrycy chcesz usunąć? Czy chcesz zdjęcie retuszować?:lol:
To musi być jakaś prowokacja :) usuwanie plam w PS to chyba było pierwsze co ogarnąłem po regulacji kontrastu i jasności. A w sumie to nie lepiej usunąć syf z matrycy tak na przyszłość?
Syf z matrycy nie tak łatwo usunąć, przynajmniej ja miałem z tym problem żeby np. wydmuchać te pyłki wszystkie. Nawet wacikiem troszkę działałem, co jest podobno ryzykowane. Nie próbowałem tych zestawów do czyszczenia na mokro. Można też oddać do czyszczenia. Jak tam kilka zdjęć to stemplem kilka sekund zajmuje, jak często wychodzą to już wkurza i warto wyczyścić.
W LR masz opcje która uwydatnia wszystkie plamy. Szukaj spot removal.
To sobie pewnie dodmuchales jeszcze paprochów. Kup zestaw szpatulek z płynem ,albo te już nasączone. Pod kątem delikatnie z lewej do prawej bez użycia siły i będzie ok. Na YouTube jest pokazane jak to robić. A jak nie to spot removal w LR