Zobacz pełną wersję : Jaka pamięć do 350D
Witam serdecznie
Za niedługo stanę się uzytkowniczką 350D. Jaką pamięć mam sobie dokupić aby normalnie robić zdjęcia seryjne
Na allegro znalazłam wiele pamieci od około 100 zł do 250 za 1 GB
Pozdrawiam
gocha
http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=6007-7699
wojtek_j
14-05-2006, 21:33
Na pamięci nie ma co oszczędzać ale też bez przesady bo i tak wszystkich możliwości by się nie wykorzystało.Ja osobiście uważam że lepiej jest mieć karty 1 gigowe może Kingston 50x?Ale to moje zdanie.
Dodam, że wolę kilka kart o mniejszej pojemności, niż 1 o większej - jako rodzaj redundancji. W awarii/uszkodzenia/zgubienia karty zawsze jakaś część zdjęć ocaleje.
mattnick
14-05-2006, 23:06
zawsze mogą ulec awarii wszystkie karty, wszystkie możesz zgubić lub mogą zmienić właściciela...
Ja proponuje na początek Kingston 1 gb 100x. Posiadam też Kingston 1 gb 50x, jednak w użytkowaniu widać zdecydowaną różnicę. Pierwsza śmiga niesamowicie-nie martwię się tym, czy zdąrze zrobić następne zdjęcie, gdyż wiem, że zdąrze. 50x też jest dobra-szczególnie na początek:) Tutaj pozostawiam do wyboru wg uznania, potrzeb i zasobności portfela.
zawsze mogą ulec awarii wszystkie karty, wszystkie możesz zgubić lub mogą zmienić właściciela...
Pechowemu i w drewnianym kościele cegła może na głowę spaść, a redundancja jest powszechnie stosowanym sposobem zmniejszenia (nie wyeliminowania) niebezpieczeństwa. Bez urazy, ale to IMHO niezbyt trafna uwaga.
Wystarczają mi 1 x 1 GB, 512 tka, to jakieś 400 zdjęć na dzionek, nie robię w RAW ach. Jeśli będziesz robił w RAW weż sobie większe i szybsze karty, popatrz na forum nt. szybkości zapisu
Dziekuję za podpowiedzi !!!! Spojrzałam na tabelkę której link dał gwozdz i juz mniej wiecej wiem co wybiore . Na allegro znalazłam pamiec TRANSCEND x80 1 GB za 119 zł chyba ją wybiore
Pozdrawiam wszystkich !!!
bartek212
15-05-2006, 22:38
Dodam, że wolę kilka kart o mniejszej pojemności, niż 1 o większej - jako rodzaj redundancji. W awarii/uszkodzenia/zgubienia karty zawsze jakaś część zdjęć ocaleje.
Masz rację, ale z jednym się nie zgadzam. Jeśli masz dwie karty ryzyko zgubienia rośnie o 100%, bo kiedy masz jedną o dużej pojemności to nie sposób ją zgubić - siedzi ciągle w aparacie. Natomiast, kiedy masz dwie, to możesz tak jak ja - którąś stracić... Pewnie do tej pory jeździ w eigpskim autokarze, pfff... :(
Ja bym brał jedną - większą, po moich przeżyciach. Choć w ramach zabezpieczenia będę woził ze sobą jeszcze jedną "awaryjną", tańszą i mniej pojemną od pierwszej, użwywaną tylko wtedy, gdyby ta pierwsza padła.
Tak swoją drogą - nie będzie dużej różnicy między byle jaką kartą a np. SanDisk Utra II? Chodzi mi o wpływ słabej karty na prędkość zapisu/odczytu zdjęć dla EOS 350D czy 20D, bo pod kątem tych aparatów będę niedługo wybierał kartę :)
Tak swoją drogą - nie będzie dużej różnicy między byle jaką kartą a np. SanDisk Utra II? Chodzi mi o wpływ słabej karty na prędkość zapisu/odczytu zdjęć dla EOS 350D czy 20D, bo pod kątem tych aparatów będę niedługo wybierał kartę :)
*pewnie ze jest wplyw, im szybsza karta, szczegolnie w zapisie, tym lepiej... Ale do 350D to i tak max 100x jakis bo pozniej nie ma zadnego i tak juz efektu w RAW, ale faktycznie roznica pomiedzy 50X a 100X jest widoczna w RAW seryjnych. A jezeli karta tylko jak backup ma sluzyc to nie ma co przeplacac, choc teraz 1GB to i tak malo sie robi... A z czasem coraz mniej ;/
Powodzenia
bartek212
15-05-2006, 22:52
Okej, to biorę SanDiska Ultra II 2 GB. To ma być główna karta, backupowe już mam (32, 256, 256, 512 MB). Będzie w czym wybierać jak SanDisk (odpukać) padnie ;)
swiderski
15-05-2006, 23:00
Hmmmm, ciekawe dlaczego w podanej przez gwozdzta tabeli brak jest kart Apacer. Przecież to również bardzo udane konstrukcje.
Witam..
Jam mam kingstona niebiekiego 2Gb jako podstawową a jako zapas zawsze w plecaku 512 pomarańczową, tak na wszelki wypadek..
Pozdr
Artur
Nie polecam Kingstona. Mi taka padła i ponoć Kingstony padają. Dobre są karty SanDisk.
Nie polecam Kingstona. Mi taka padła i ponoć Kingstony padają. Dobre są karty SanDisk.
Ja proponuje nie szerzyc mitow ;-)
KLIK (http://canon-board.info/poll.php?do=showresults&pollid=91)
Ja posiadam 3 karty Kingstona i nie mialem jeszcze klopotu.
Dwie niebieskie ElitePro x50 (512MB i 2GB) oraz zapasowke pomaranczowa (512 MB)
2GB dokupilem niedawno za 204zł :) bo mi braklo jak focilem ostatnio koncert (5 zespolow)
Takie pytanko. 300D tak jak 350D wykorzysta w pełni 100X ??
300D?
http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=6007-6425
dla leniwych.
1/4 predkosci 350. 50x wystarczy spokojnie... a i to wykorzystasz tylko w czytniku pewnie :)