Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : BF/FF po raz 100...

MMM
14-05-2006, 19:29
30D z 50-tką f/1.4 robi mi BF. Im większa odległość od obiektu tym BF jest większy. Przy 0,5m praktycznie niezauważalny, przy 1m już widać 2-3cm a przy 5m BF robi się nawet metrowy.
Niestety nie posiadam żadnego jasnego szkła żeby porównać, na 70-200 f/4 BF nie zauważyłem ale głębia jest dosyć duża więc nie bardzo nadaje się do porównania.

Puszka czy obiektyw? Albo inaczej, czy ktoś miał taki BF z winy tego obiektywu?

towersivy
14-05-2006, 19:36
Tylko sprawdzenie 2 sztuki moze dac Ci odpowiedz na pytanie szkło czy puszka.

Pozdro

piast9
14-05-2006, 19:57
Tylko sprawdzenie 2 sztuki moze dac Ci odpowiedz na pytanie szkło czy puszka.
Się powtórzę, ale moim zdaniem sprawdzenie przy MF, z wykorzystaniem potwierdzenia ostrości, uniezależnia test od napędu AF w obiektywie, przez co testuje się w ten sposób puszkę.

Tomasz Urbanowicz
14-05-2006, 19:57
@MMM
Jesteś z Warszawy, więc możesz się zawsze wybrać na Żytnią.

Tomasz Urbanowicz
14-05-2006, 20:02
Się powtórzę, ale moim zdaniem sprawdzenie przy MF, z wykorzystaniem potwierdzenia ostrości, uniezależnia test od napędu AF w obiektywie, przez co testuje się w ten sposób puszkę.
Mnie się wydaje, że nic to nie da. AF czy potwierdzenie ostrości "ustawia" ostrość w ten sam sposób - z tym że jedno automatycznie (mamy również potwierdzenie ostrości) drugie nie.

MMM
14-05-2006, 20:04
@MMM
Jesteś z Warszawy, więc możesz się zawsze wybrać na Żytnią.
No właśnie w tym problem że jestem w tej chwili poza Warszawą i mam tylko kilka dni na zwrot obiektywu w razie czego. Puszkę też mam od niedawna i nie testowałem jej na BF/FF z innymi obiektywami.

MMM
14-05-2006, 20:48
Właśnie tak zrobiłem, BF jak cholera :], puszka do kalibracji.
BTW rozczarowała mnie trochę ta 50-tka. Spodziewałem się żylety już na f/2.0. Chyba jednak optyczne.pl robią bardziej miarodajne testy MTF niż photozone.

towersivy
14-05-2006, 20:53
Mnie się wydaje, że nic to nie da. AF czy potwierdzenie ostrości "ustawia" ostrość w ten sam sposób - z tym że jedno automatycznie (mamy również potwierdzenie ostrości) drugie nie.

Zgadza sie, dlatego jesli ma sie watpliwosci trzeba wyostrzyc na oko, pozniej zrobic identyczna fotke z AF i wszystko bedzie jasne.

Pozdro

piast9
14-05-2006, 22:26
Moim zdaniem nie jest tak samo. Przy AF oprócz czujnika w puszce działa serwo w obiektywie. Źle działać może jedno i/lub drugie. Ostrząc ręcznie polegasz tylko na wskazaniach czujnika, nieprawidłowe działanie samego napędu w obiektywie w oczywisty sposób nie wpłynie na wyniki takiego testu.