Zobacz pełną wersję : canon 2000d nie działją lampy dedykowane do Canona
witam, canon 2000d nie działają lampy dedykowane do Canona przekaźniki quadralite do lamp studyjnych również (w innych aparatach działają)> nie potrafię znaleźć właściwych ustawień (chyba). Sterowanie lampą jest włączone, a menu lampy zewnętrznej jest niedostępne mimo lampy lub przekażnika nie widzi tych urządzeń. Proszę o pomoc, lub podpowiedź.
adampa, napisz dokładnie jaka lampa, i który sterownik nie działają.
Czy robisz w liveview czy przez celownik?
Właśnie dokładniej spojrzałem na zdjęcia tego aparatu. Na sankach do lampy nie ma styku centralnego (na 4000d też nie), i tu widzę problem.
W instrukcji obsługi jakie lampy błyskowe masz podane jako "wyposażenie dodatkowe"?
Sprawdziłem, zgodne są lampy:
"Canon Speedlites (270EX II, 430EX III-RT, 600EX II-RT, Macro-Ring-Lite MR-14EX II, Macro Twin Lite MT-26EX-RT, Speedlite Transmitter ST-E2, Speedlite Transmitter ST-E3-RT)"
chodzi o zdjęcia studyjne, z transmiterem quadralite nawigator, faktyczne ten model (2000d) nie ma tego punktu centralnego w gorącej stopce - ma jedynie te 4 punkty miniejsze. Może to jest problem, ustawiałem wiele aparatów do tych sterowników i nigdy nie miałem problemu.... Pytam znawców techniki, czy istnienje jakaś przejściówka żeby zadziałały i te aparaty. Znalazłem takie coś kostka synchro JJC JSC-2 czy zadziała i czy bez kabelka. Proszę o odp :)
Tak, to brak tego centralnego punktu jest problemem. Nie zadziała nic prostego, żadna przejściówka z gniazdkiem.
Biorąc pod uwagę zdolności chińskich producentów prędzej czy później coś zadziała, coś wyposażonego w elektronikę zgodną z tymi aparatami.
Na dziś na pewno zadziała Canon ST-E3-RT, a z nim może zadziała YN E3-RX, na którym może zadziała Quadralite Navigator.
Drogo? Pewnie tak, ale za to aparat nie był drogi, na początek wystarczył, użytkownik zdobył doświadczenie (np. takie, że do danego celu się nie nadaje), i użytkownik bogatszy o to doświadczenie kupi nowszy, lepszy, droższy aparat :)