PDA

Zobacz pełną wersję : canon 6d mk I

hannahg
06-01-2019, 21:16
Witam

Prosze o pomoc w wyborze nowej 6stki mk1.

https://www.ceneo.pl/19299330

Czy oferty z ceneo w bliżej 4k, to nowe aparaty? Czy raczej coś w stylu - kombinowane powystawowe, poserwisowe itd. SKlepy piszą - nowe ale ....

Różnica pomiedzy tańszymi ofertami a tymi z autoryzowanych sklepów canona to ok 800 zł. Ktoś ma jakies doswiadczenie?

DZieki z góry

p0m
07-01-2019, 15:28
poczytaj opinie, nawet na ceneo. wiele z tych "tańszych ofert" są obarczone pewnym ryzykiem - np. brak gwarancji, bo sprzęt jest z zagranicznej dystrybucji, a gwarantem jest sklep. sklep zniknie, zniknie "gwarancja". często pojawiają się też niekompletne zestawy - np. bez jakiś papierków czy nawet dekielków.

5pirit
07-01-2019, 20:35
Nie tyle co czytaj opinie, co po prostu powysyłaj zapytania do każdego ze sklepów jak się sprawa ma z tym aparatem. Zapytaj czy jest to nowy sprzęt z gwarancją producenta czy ich sklepowa jakaś itd .... TO chyba najszybsza i najpewniejsza droga.

p0m
08-01-2019, 00:17
powiem tak - nie będę wymieniał dokładnie, które sklepy nie mają puszek z polskiej dystrybucji, bo nie będę się narażał na jakieś personalne ataki, ale zdecydowana większość z tych (albo nawet i wszystkie), co sprzedają za 4000-4400 mają sprzęt nawet spoza europejskiej dystrybucji... wiem, bo sam stałem dość niedawno przed zakupem 6d classic.

hannahg
08-01-2019, 00:39
W takim razie zapytam inaczej. Ile trzeba dac zeby kupic z europejskiej dystr. Ew jak ktos ma sprawdzony sklep i kupował nie dawno 6stke w rozsadnych pieniadzach, bede wdzieczny za info na priv. Dzieki z góry.

tomfoot
08-01-2019, 11:45
W takim razie zapytam inaczej. Ile trzeba dac zeby kupic z europejskiej dystr. Ew jak ktos ma sprawdzony sklep i kupował nie dawno 6stke w rozsadnych pieniadzach, bede wdzieczny za info na priv. Dzieki z góry.

Portal aukcyjny. TIP - Gandini. Canon 6d nowy 4019 zł (z dostawą). Dystrybucja jak mniemam kalifat Deutschland. Gwarancja w pełni i bez najmniejszych problemów respektowana w PL (i w rzeczonym kalifacie też). Zakup zapewne poza portalem, ale sprzedający całkowicie pewny.

p0m
08-01-2019, 14:39
Portal aukcyjny. TIP - Gandini. Canon 6d nowy 4019 zł (z dostawą). Dystrybucja jak mniemam kalifat Deutschland. Gwarancja w pełni i bez najmniejszych problemów respektowana w PL (i w rzeczonym kalifacie też). Zakup zapewne poza portalem, ale sprzedający całkowicie pewny.

i co dostajesz korpus z oryginalnym pudełkiem, wszystkimi papierkami, instrukcjami i foliami? mniemam, że nie...

--- Kolejny post ---

pewnym nigdy nie będziesz, chyba że kupisz w autoryzowanych sklepach typu cyf.....pl, po wyższych cenach.

tomfoot
08-01-2019, 22:15
i co dostajesz korpus z oryginalnym pudełkiem, wszystkimi papierkami, instrukcjami i foliami? mniemam, że nie...

Tak. Dostajesz wszystko oryginalne. Tyle, że przywieziony (zazwyczaj) z Niemiec. Oczywiście przed zakupem trzeba skontaktować się ze sprzedawcą i upewnić, że dostaniesz egzemplarz jakiego sobie życzysz. Kupiłem tak w zasadzie prawie cały sprzęt i nigdy z niczym nie było najmniejszego problemu.

p0m
08-01-2019, 23:48
ok. jak dojdzie mój sprzęt to dam znać z jakiego sklepu kupowałem i czy wszystko było w porządku.

Yaru
09-01-2019, 11:08
W lutym 2018 r. kupowałem 6d mkII u Gandiniego - przyszedł w pudełku oryginalnie zapakowany, nie wyjmowany, jak z fabryki, wszystko było fabrycznie zabezpieczone, polecam zakupy i niego.

hannahg
09-01-2019, 16:50
W lutym 2018 r. kupowałem 6d mkII u Gandiniego - przyszedł w pudełku oryginalnie zapakowany, nie wyjmowany, jak z fabryki, wszystko było fabrycznie zabezpieczone, polecam zakupy i niego.

Na portalu akucyjnym czy w sklepie internetowym?

Eryk1
10-01-2019, 00:59
https://www.e-infin.com/uk/item/1253/canon_eos_6d_digital_slr_camera_body_only

Kupowałem z tego sklepu już 2 obiektywy bez zastrzeżeń.

hannahg
10-01-2019, 08:34
https://www.e-infin.com/uk/item/1253/canon_eos_6d_digital_slr_camera_body_only

Kupowałem z tego sklepu już 2 obiektywy bez zastrzeżeń.

Za cene jedynki dostajemy dwójke. Mega. Warto zastanowic sie kto ze znajomych siedzi w UK, ew z wysyłką ale nie znam kosztów. Cła chyba póki co nie ma :D

Eryk1
10-01-2019, 08:42
Swoją drogą to niewiem jak oni to robią bo kiedy kupowałem 135mm F2 nowa byla w cenie używanych.Co do 6d II czytałem opinie na forum że niektórzy wrócili z powrotem do 6d I.

hannahg
10-01-2019, 09:28
Widze ze to sklep z Hong Kongu - pytanie o europejska gwarancje nie ma za bardzo sensu. Ceny sa naprawdę dobre, jest roczna gwarancja, ew trzeba by odsyłać do azji.
Nie miałes jakis problemów z cłem? Chyba ze wysyła jest z GB?

--- Kolejny post ---

Swoją drogą to niewiem jak oni to robią bo kiedy kupowałem 135mm F2 nowa byla w cenie używanych.Co do 6d II czytałem opinie na forum że niektórzy wrócili z powrotem do 6d I.

Masz racje, Mysle jednak ze oprócz kosztów które skłaniają ku wyborze jedynki, mój wybór pada na dwójkę. W tym sklepie zdaje sie realny zakup dwójki w budzecie jakim dysponuje. Napisz jak mozesz skąd dostałes paczke. (europa, czy Hong Kong)

Yaru
10-01-2019, 09:40
Na portalu akucyjnym czy w sklepie internetowym?

Sprzedaż załatwiłem tylko przez maila.

Eryk1
10-01-2019, 10:14
Z Europy piszą na stronie że cło zapłacone itd Wyślij zapytanie czy wysylaja do Polski.

hannahg
11-01-2019, 10:20
Z Europy piszą na stronie że cło zapłacone itd Wyślij zapytanie czy wysylaja do Polski.

Eryk - chyba jednak nie zdecyduje sie. ZErknij tu - https://uk.trustpilot.com/review/e-infin.com
Wyglada ze to idzie z Hong Kongu, moze i to nie duzo 3 procent negatywnych opinii ale jakos to smierdzi.

Zostaje Gandini lub szukanie kogos do spóły do Cash Backa :D

Eryk1
11-01-2019, 10:48
Kupiłem tam 2 szkła zero problemów. Jak to na trustpilot coś tam zawsze może się zdarzyć ,ale od czego jest PayPal. Jeśli będę kupował 6d to kupię stamtąd ,bo cena super.

hannahg
13-01-2019, 20:49
Sorry za trywialne pytanie ale ... Jak to jest z tym Pay palem. JEsli dostane towar nie spełniający moich oczekiwań lub nic nie dostane - reklamuje transakcję a paypal zwraca mi kase?

Zastanawiam sie jeszcze nad tym sklepem ale narazie nie odpowiedzieli na mojego maila z zapytaniem o wysyłkę do Polszy. Pewnie albo oni albo Gandini.

Co do Gandiniego - odpisał mi ze on załatwia transakcję np wysyłką za pobraniem, bo przez allegro było by sporo wiecej opłat. Yaru pisał ze załatwiał jakos podobnie, to tez nie do konca bezpieczna droga działania.

Eryk1
13-01-2019, 21:03
PayPal zwraca kasę jak coś by poszło nie tak ,ale lepiej jest do nich dzwonic.

r_m
13-01-2019, 21:40
jakos podobnie, to tez nie do konca bezpieczna droga działania.

Chcesz mieć bezpiecznie, z paragonem, rękojmią, gwarancją w naszym serwisie, możliwością skorzystania z cashbacku, to po prostu kup w jakimś sklepie z autoryzowanej sieci dystrybucji (na stronie Canona znajdziesz jakie to sklepy). Chcesz zaoszczędzić, "płacisz" niedogodnościami. Jeśli są dla Ciebie zbyt ryzykowne, warto wydać więcej, za święty spokój i oszczędzenie stresu.

p0m
13-01-2019, 21:55
podzwoniłem do paru sklepów i z tego, co się dowiedziałem od sprzedawców (nie wiem na ile jest to prawda), wychodzi że sklepy "z oficjalnej polskiej dystrybucji" wyprzedają już tylko to, co mają w magazynach jeśli chodzi o 6dc. większość sklepów, które sprzedają po 1200zł mniej niż taki komputronik, sprzedają korpusy sprowadzane m.in. z Niemiec bądź WB. ja taki egzemplarz właśnie kupiłem. gwarancja jest, kwity są, jedyne co potrzebowałem to przejściówki a angielskiej wtyczki do polskiej. cena 4290zł z przesyłką.

hannahg
14-01-2019, 00:00
Moge zapytac gdzie kupiles? Zastanawiam sie jeszcze mk 1 cz mk2

p0m
14-01-2019, 01:18
fotoaparaciki. trzeba jeden dzień poczekać. wysyłają jakim tam chcesz kurierem. przesyłka po wysłaniu szła do mnie (Łódź-Jelenia Góra) w jakieś 12h DPD. nie żebym jakoś mega kochał ten sklep, ale jestem zadowolony. jedyne co, to trzeba przejściówkę kupić, ale to grosze.

hannahg
14-01-2019, 14:58
Sprzedaż załatwiłem tylko przez maila.

Yaru - Napisz prosze jak to wygladało w szczegółach :D

To chyba najlepsza oferta, nie jest to co prawda sklep internetowy ... ale z tym tez bywa róznie.

Kupilismy kiedys w Mo...Mastiff spektofotometr (raczej próbowaliśmy) i 5 koła poszło w ... nie do odzyskania, komornik tez nie dał rady. :/

hannahg
01-02-2019, 12:29
Dziekuje za wskazówki. Kupiłem ..... 5d mk3 z 7500 przebiegu. Mialem jakies tam subiektywne odczucia które mnie skłaniały wlasnie ku 5d.

Eryk1
01-02-2019, 16:51
Gratulacje pochwal się jak pofocisz jak wrażenia z użytkowania.

hannahg
03-02-2019, 23:59
Dzięki. Nie mam doświadczenia z 6-stką, przesiadałem sie z 1ds mk2. Ciężko powiedzieć czy każdy mający podobny dylemat powinien isc moją drogą. Póki co aparat robi fajne wrażenie, wydaje sie ze udało sie dostac fajny egzemplarz (stwierdze na pewno po jakims czasie użytkowania - jak dotąd wyglada to super). Zastanawiałem sie jeszcze nad fuji xh1 bo miałem szanse kupić w dobrych pieniądzach -odrzuciłem przez drogie systemowe "graty" jak i przez to ze mam troche rupieci do Canona. W grze była tez sony A7r II - no ale była by tez spora szansa ze moje obiektywy przez mc 11 nie działały by jak powinny. Wygrał wiec rozsądek. Nie wiem na 100% czy podjąłem najwłaściwszą decyzję bo troche mnie ciągneło do nowego ...

p0m
04-02-2019, 00:15
Póki co aparat robi fajne wrażenie, wydaje sie ze udało sie dostac fajny egzemplarz fajny tzn.? bez wad? a tak wgl to nie rozmyślaj czy to dobry wybór tylko foć ile wlezie:D