Zobacz pełną wersję : Nowy Canon - jaki?
mateuszw3
05-01-2019, 02:54
Hej hej!
Od kilku lat fotografuję moją lustrzanką, nota bene moją pierwszą, Canonem 450D. Aparat już leciwy, ale jeszcze mnie nie zawiódł. Niemniej, powoli zaczyna mi doskwierać brak kilku funkcji i zaczynam rozglądać się za nowym body. Czego szukam, a czego nie ma 450, to większe ISO (tutaj max 1600, ale do 800 jest znośnie, 1600 to już desperacja), szerszy zakres tonalny, bo w 450D jest to pięta achillesowa. Dodatkowo myślałem nad możliwością kręcenia filmów. Koniecznie Full HD. I najlepiej, żebym zmieścił się w budżecie 2000-2500zł. Czy jest to w ogóle wykonalne? A jeśli tak, to co polecacie? Myślałem nad 200D, 700D i 750D. Oczywiście chciałbym zejść do serii xxD, marzeniem byłby 70D, ale ze względu na budżet, póki co pozostanie w sferze marzeń.
To samo pytanie zadawano już wcześniej kilka razy:
http://canon-board.info/threads/109148-77D-80D-800D-200D-Kt%C3%B3ry-wybra%C4%87
http://www.canon-board.info/threads/107707-Canon-200d-vs-750d-co-kupi%C4%87
https://www.apotelyt.com/compare-camera/canon-200d-vs-canon-750d
BTW - w 70D bym się nie pchał https://versus.com/en/canon-eos-200d-vs-canon-eos-70d
Zapomniałem dodać, że będąc na swoim miejscu wybrałbym canona M50, którego nie brałeś pod uwagę a warto to rozważyć :) https://www.the-digital-picture.com/News/News-Post.aspx?News=24780
Sprawdź ceny 6d (używane), ostatnio sprzęt potaniał. Na pracę na wyższych ISO pewnie nie będziesz narzekał.
możecie się nie zgodzić, ale nie zamieniłbym 450d na 750d. 450d używałem 5 lat, wiem na co stać tę matrycę, dziś w pracy używam 750d i też dobrze znam ten aparat. oczywiście, iso jest o wiele lepsze, ale to nie rozwój. wolałbym nawet wziąć w jakiś kredycik albo dorobić i dopłacić do 80d.
Hej hej!
Od kilku lat fotografuję moją lustrzanką, nota bene moją pierwszą, Canonem 450D. Aparat już leciwy, ale jeszcze mnie nie zawiódł. Niemniej, powoli zaczyna mi doskwierać brak kilku funkcji i zaczynam rozglądać się za nowym body. Czego szukam, a czego nie ma 450, to większe ISO (tutaj max 1600, ale do 800 jest znośnie, 1600 to już desperacja), szerszy zakres tonalny, bo w 450D jest to pięta achillesowa. Dodatkowo myślałem nad możliwością kręcenia filmów. Koniecznie Full HD. I najlepiej, żebym zmieścił się w budżecie 2000-2500zł. Czy jest to w ogóle wykonalne? A jeśli tak, to co polecacie? Myślałem nad 200D, 700D i 750D. Oczywiście chciałbym zejść do serii xxD, marzeniem byłby 70D, ale ze względu na budżet, póki co pozostanie w sferze marzeń.
Patrząc w twoją galerie to Canon m50 z ef-m11-22 + 50mm które już masz przez adapter ;)
...
BTW - w 70D bym się nie pchał https://versus.com/en/canon-eos-200d-vs-canon-eos-70d
Skąd ty bierzesz te debilne linki?
Zalety 200D w stosunku do 70D:
"Has phase detection autofocus for photos
Has a built-in focus motor"
mateuszw3
05-01-2019, 21:13
Patrząc w twoją galerie to Canon m50 z ef-m11-22 + 50mm które już masz przez adapter ;)
Ale w sensie że co? :lol:
Zacząłem poważniej się zastanawiać nad 200D jednak. Utkwię wtedy w serii xxxD, ale spełnia wszystkie moje wymagania, a jak teraz zagłębiłem się w lekturę to i testy robione przez optyczne.pl wychodzą dość dobrze. Na pewno lepiej niż w przypadku 450D, zwłaszcza jeśli chodzi o dynamikę tonalną. Jeśli kto ma to body i mógłby się wypowiedzieć, byłbym wdzięczny.
A co do M50 - może jestem staroświecki, ale jakie zalety ma bezlusterkowiec nad "zwykłą" lustrzanką?
swallow77
05-01-2019, 23:35
A co do M50 - może jestem staroświecki, ale jakie zalety ma bezlusterkowiec nad "zwykłą" lustrzanką?
Lustrzanki jako jedyne (?) miały fazowy af i obrazowanie w wizjerze przez obiektyw. Dziś ich przewagi ograniczają się do mniejszego zużycia baterii, (ciągle) lepszej ergonomii i.. przywiązania do lustra.
Wysłane z mojego FRD-L19 przy użyciu Tapatalka
Przede wszystkim wszystko widzisz w wizjerze elektronicznym (EVF) włącznie z korektą ekspozycji oraz rozłożeniem głębi ostrości. Praktycznie przed naciśnięciem spustu widzisz to, co będzie na zdjęciu i w "locie" możesz korygować korektę ekspozycji bez odrywania oka wizjera. Osobiście to nie widzę możliwości powrotu do analogowego wizjera, ale to każdy samemu powinien sprawdzić, bo podobno niektórych bolą oczy od patrzenia w EFV. Używam bezlusterkowców od 8-smiu lat i oczu mi nie wypaliło patrzenie w "świecący ekranik" ;)
Twoja decyzja, ale warto chociaż spróbować podejść do M50, aby w przyszłości nie Żałować, że się nie spróbowało
mateuszw3
06-01-2019, 02:15
Przede wszystkim wszystko widzisz w wizjerze elektronicznym (EVF) włącznie z korektą ekspozycji oraz rozłożeniem głębi ostrości. Praktycznie przed naciśnięciem spustu widzisz to, co będzie na zdjęciu i w "locie" możesz korygować korektę ekspozycji bez odrywania oka wizjera. [...]
Twoja decyzja, ale warto chociaż spróbować podejść do M50, aby w przyszłości nie Żałować, że się nie spróbowało
Hm, rzeczywiście ma sens. To o czym piszesz, że wszelkie korekty są realizowane na bieżąco już w wizjerze to duże ułatwienie. Chyba faktycznie przed odrzuceniem bezlusterkowca trzeba będzie się przejść i się takowym pobawić. Dzięki za zasianie niepewności ;)
Hm, rzeczywiście ma sens. To o czym piszesz, że wszelkie korekty są realizowane na bieżąco już w wizjerze to duże ułatwienie. Chyba faktycznie przed odrzuceniem bezlusterkowca trzeba będzie się przejść i się takowym pobawić. Dzięki za zasianie niepewności ;)
Warto spróbować :) Tylko pamiętaj, że później nie ma już powrotu do ciemnych tunelowych wizjerów optycznych z układem lusterek ;)
https://www.youtube.com/watch?v=9V2UzgXx2kw
https://www.youtube.com/watch?v=dtwKao_nuko
Marcinus
06-01-2019, 11:56
Przepraszam że się wtrącę i nie będę osobnego tematu zakładać. Chciałem zapytać jaka jest różnica w ostrzeniu (fokusie) między 80D a bezlusterkowcem M50? Chodzi mi o szybkość i o skuteczność zwłaszcza przy poruszających się postaciach np. jeśli będę fotografował grającego tenisiste. Czy sama zasada ostrzenia w M50 różni się od ostrzenia w 80D przez LV ? Pytam bo mam wlasnie 80D kupionego ponad rok temu zrobilem nim może z 2k zdjęć ale praktycznie nie używając LV. Wczoraj jak poprobowalem z LV i bez porobic te same kompozycje i porównałem je, to te ostrzone przez LV w dobrym oswietleniu nie miały lepiej ustawionej ostrosci, za to w ciemnym pomieszczeniu kiedy przez wizjer złapałem ostrość bardzo szybko przez LV nie był już w stanie ustawic ostrości.
Marcinus
06-01-2019, 13:38
Dodam, bo może niezbyt jasno napisałem, że jeśli chodzi o pierwsze porównanie szybkości i skuteczności ostrzenie to mam na myśli ostrzenie w 80D przez wizjer optyczny czyli detekcją fazy w porównaniu do M50 jego jedyna metodą bo detekcji fazy bezlusterkowiec nie ma. Natomiast w drugiej części pytania chodzi o porównanie M50 z 80D ostrzącym w LV, jeśli chodzi o zasadę działania bo w tym wypadku oba jeśli sie nie mylę ostrzą na zasadzie najlepszego kontrastu.
Rozgraniczyłbym AF w detekcji fazy DSLR z czujnikami pod lustrem od AF-a w ML. W bezlustrach masz bardzo często detekcję kontrastu połączoną z detekcją fazy (w sony) oraz detekcję twarzy, która działa dużo dokładniej niż fazowy AF w DSLR. Jeśli samemu nie sprawdzisz jak to działa w realu to nie będziesz wiedział, bo zdania użytkowników w tych kwestiach są dość mocno podzielone (podobnie jak możliwości puszek różnych producentów w tej kwestii). Przykładowo wczoraj fociłem fujikiem X-T2 i mam 100% fot w punkt https://35photo.ru/photos_main/565/2826905.jpg (w DLSR ze szkłem 1.2 nie byłoby już tak różowo).
chodzi o porównanie M50 z 80D ostrzącym w LV, jeśli chodzi o zasadę działania bo w tym wypadku oba jeśli sie nie mylę ostrzą na zasadzie najlepszego kontrastu.
Może porównaj w realu oba AF bo z teorią tak sobie wychodzi. Oba body ostrzą w technologii DPAF (80D w LV)przy zdjęciach, mają inne procki i co tam jeszcze.
Marcinus
06-01-2019, 14:35
Może porównaj w realu oba AF bo z teorią tak sobie wychodzi. Oba body ostrzą w technologii DPAF (80D w LV)przy zdjęciach, mają inne procki i co tam jeszcze.
No właśnie nie mam m50 i nie moge porównać dlatego spytałem na forum bo może ktos akurat miał czy ma oba i może cos więcej powiedziec. Pytam bo zastanawiam się czy dobrze zrobiłem kupując 80D bo i dużo droższy od M50 nawet doliczając konwerter do obiektywów lustrzankowych a jak czytam forum to wnioskuję ze w niczym 80D nie jest lepszy od M50 a dodatkowo lżejszy i wlasnie niby ma jeszcze lepszy AF ?
tmielcarz
06-01-2019, 14:40
bo i dużo droższy od M50 nawet doliczając konwerter do obiektywów lustrzankowych a jak czytam forum to wnioskuję ze w niczym 80D nie jest lepszy od M50 a dodatkowo lżejszy i wlasnie niby ma jeszcze lepszy AF ?
Bardzo ładnie to podsumowałeś :).
Marcinus
06-01-2019, 15:21
Nie podsumowałem, bo postawiłem na końcu "?" :)
Teraz i tak raczej odsprzedanie sensowne 80D nie wchodzi w rachubę, bo choc ma pewnie nie wiecej niz 2k zdjęć zrobionych a może i mniej bo nie mam jak sprawdzić to ma ok 1.5 roku wiec za dużo bym na nim stracił. Tak wiec to bardziej teoretyczne rozważanie, ale chciałbym wiedzieć na przyszłość.
Nie podsumowałem, bo postawiłem na końcu "?" :)
Teraz i tak raczej odsprzedanie sensowne 80D nie wchodzi w rachubę, bo choc ma pewnie nie wiecej niz 2k zdjęć zrobionych a może i mniej bo nie mam jak sprawdzić to ma ok 1.5 roku wiec za dużo bym na nim stracił. Tak wiec to bardziej teoretyczne rozważanie, ale chciałbym wiedzieć na przyszłość.Dlatego warto często samemu zrobić samemu przegląd rynku i nie ulegać sloganom raklamowym sprzedawców w skelepach foto typu najlepsze zdjęcia zrobisz wyłącznie "luszczankom" :)
BTW kolega właśnie kupił Irixa 15 i jak zobaczył jakie flary pod światło generuje to ma mardercze zamiary odnośnie sprzedawcy, który mu go doradził. Sprawdziłem w necie i faktycznie szkło jest praktycznie nieuźywalne pod światło.
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
No właśnie nie mam m50 i nie moge porównać dlatego spytałem na forum bo może ktos akurat miał czy ma oba i może cos więcej powiedziec. Pytam bo zastanawiam się czy dobrze zrobiłem kupując 80D bo i dużo droższy od M50 nawet doliczając konwerter do obiektywów lustrzankowych a jak czytam forum to wnioskuję ze w niczym 80D nie jest lepszy od M50 a dodatkowo lżejszy i wlasnie niby ma jeszcze lepszy AF ?
AF w M50 jest inny niż w 80D. Trudno to porównywać w kategorii szybkości, celności. Bardzo łatwo wybiera sie pole AF, jest Eye-AF, wszystko jakby działa przystępniej, precyzyjnie i niezawodnie ale czy jakoś niebywale szybko to bym nie twierdził.
Kolekcjoner
06-01-2019, 21:07
Dodam, bo może niezbyt jasno napisałem, że jeśli chodzi o pierwsze porównanie szybkości i skuteczności ostrzenie to mam na myśli ostrzenie w 80D przez wizjer optyczny czyli detekcją fazy w porównaniu do M50 jego jedyna metodą bo detekcji fazy bezlusterkowiec nie ma. Oczywiście że ma. Tyle że na matrycy. Dlatego AF w takim m50 jest bardzo sprawny.
M50 ma nieco zmienioną nowocześniejszą matrycę od 80D dlatego porównanie z LV w 80D mogło wyjść gorzej.
Marcinus
07-01-2019, 14:22
Dzięki za informacje. Jak bede miał jakąś możliwość to przetestuje M50. Kiepsko będzie jak uznam że niepotrzebnie zmieniłem 60D na 80D zamiast pójść w M50... :(
nie sprzęt czyni fotografa a umiejętności.
Witajcie!
Nie będę zakładać nowego topicu, bo o praktycznie to samo pytam, co autor tego posta, jednak może trochę podniosę widełki cenowe, że poszukuję canona 2500-3000 zł (body+obiektyw).
Bardzo lubię pstrykać fotki, myślę że oprócz wariackiego zapału są i zdolności.
Naraziw fotografuję prywatnie: rodzinę, głównie dzieciaki, jak także i krajobrazy oraz reportaże z imprez rodzinnych ;) . Lubię też kręcić filmy (dlatego mój smarfon ma już strasznie zapchaną pamięc telefonu i kartę pamięci, no szkoda gadać...; przerzucam.na laptopa, potem na dysk zewnętrzny, ale co rusz i tak pamięć smartfona zapełnia się świeżynkami foto i video ;)).
Przejdę do sedna:
- na początku brałam pod uwagę 750d, już bym kupiła,jednak był niedostępny w magazynie
- 200d - odrzuciłam.na początku od razu, wachając się pomiędzy nim a 750d, jednak pomyślałam,że kupię,bo nowszy, bo mniejszy, bo lepszy do kręcenia filmów...? Jednak...nie kupiłam,bo.obejrzawszy sample photos na google,to te fotki wydały mi się jakieś takue zaciemnione, jakby w "jesiennej aurze", mało żywe, a w jesień wszystkuw robione nie były..
- 800d - poczytałam.opinie kupujących na stronce sklepu, że już lepsza jakość zdjęć, choć jedna osoba napisała, że w górach na wycieczce strzelała fotki i potem okazało się, że fotki trochę rozmazane były..czyli uniwersalny obiektyw nie dał rady i trzeba zainwestować w lepszy
- M50 - bezlusterkowiec, który robi lepszej jakości zdjęcia od powyższych lustrzanek? Nie wiem jednak czy ma jasne szkło - na czym mi zależy..i jaka wytrzymałość baterii i nagrywanie filmów
- M6 - na jakiejś stronie widziałam porównanie tego modelu z M50, i niby tam M6 delikatnie wygrał ... pod względem chyba kręcenia filmów, rozdzielczości ...
-...?
Do tylu typów modeli dotarłam...i już sama nie wiem... czy chcę lustrzankę, czy bezlusterkowca.
Chciałabym w przyszłości spróbować fotografii profesjonalnej, ale na razie byłaby to fotografia prywatna.
Głównie zależy mi na bardzo dobrej jakości zdjęć, szybkiego robienia ujęć, filmowanie, jasne szkło.
Jak coś mi się jeszcze przypomni, to napiszę ;) .ps.przepraszam za to, że chaotycznie piszę, nie mam za dużo polotu w wypowiedzi,bo taka ze mnie zmęczona "matka polka" ;).
Kolekcjoner
06-03-2019, 01:08
Wszystkie te aparaty co do obrazowania są bardzo podobne. Dadzą niemal identyczne, w praktyce nie do odróżnienia obrazki. Więc to o czym piszesz w kontekście 800d czy 200d, m6/m50 też - nie ma miejsca. To co ludzie wrzucają do sieci należy traktować z bardzo dużą rezerwą. Obiektywy kitowe są zupełnie wystarczające dla amatora i złe efekty dają po prostu wtedy jak ktoś ich nie umie użyć.
Moim zdaniem do Twoich zastosowań najlepiej się sprawdzi m50 ale powinnaś sama obmacać w sklepie wszystkie te aparaty żeby sprawdzić co Ci najbardziej pasuje.
Ktoś tu na forum sprzedawał M50 z trzema obiektywami za 3k. Takim zestawem ogarnie się amatorsko prawie wszystko.
Dzięki za szybki odpis :). Sprawdzę na żywo M50 w sklepie.
A jeszcze przyszła mi taka myśl...kompaktowy Gx5 ? Bo pytałam jednego fotografa, to oprócz jasnego szkła (polecił mi by najlepiej przesłona około 2-2,8) , jak pytałam czy lustrzankę zakupić na początek, czy bezlusterkowca, to że ten drugi będzie ok, no i zakres ogniskowych ok.35-85mmh
*edit: ps.jednak w gx5 to już obiektywu w razie czego nie zmienię ...
Ok. To ja dziękuję za pomoc. Na żywo obejrzę sobie te aparaty i napiszę wrażenia :) .
Dzień dobry bardzo,
Nie wiem czy to odpowiednie miejsce, ale mam pytanie jak w temacie. Od jakiegoś czasu szukam dla siebie aparatu do 3000 zł. Te co mi się podobają niestety są droższe i tu mam pytanie. Znalazłam Canona eos 7d ii używanego przebieg 30 000 w cenie 2900. Czy jest to dobra cena za ten aparat?
Kolekcjoner
07-03-2019, 21:04
Dzień dobry bardzo,
Nie wiem czy to odpowiednie miejsce, ale mam pytanie jak w temacie. Od jakiegoś czasu szukam dla siebie aparatu do 3000 zł. Te co mi się podobają niestety są droższe i tu mam pytanie. Znalazłam Canona eos 7d ii używanego przebieg 30 000 w cenie 2900. Czy jest to dobra cena za ten aparat?
A jakie priorytety?
Moim głównym tematem jest miasto i ludzie. Ale zależy mi tez by móc zrobić dobre zdjęcie w studio ( sfotografować obrazy) i zależy mi na filmie.
Znajomy polecił mi m50, ale jakoś mnie nie przekonuje ten aparat.
AndrzejXM
08-03-2019, 12:58
Zanim kupisz - dobrze sprawdz... Zeby nie bylo jak tu: https://www.canon-board.info/threads/109697-Plamy-na-matrycy
A poza tym - czy wykorzystasz mozliwosci 7d2? Jako poczatkujacy (byc moze) raczej nie. Sam teraz patrze w strone M50... Moze rzeczywiscie da sie dobrze i bez lustra? Af jest juz szybki i dokladny, obudowala mala i lekka, zalozysz kazdy obiektyw. Wychodza fajne obiektywy z bagnetem EF-M nie tylko od Canona i nie ma ich w odmianie chocby EF-S (czyli dla malej matrycy Canona). Do M50 zalozysz wszystko - EF, EF-S, EF-M...
A co ze zdjęciami robionymi w nocy? Podobno m50 słabo tutaj wychodzi.
I boję się że nie poradzi sobie że zdjęciami obrazów do portfolio, które powinny być jak najbardziej wyraźne.
Mój brak zaufania do nowości się odzywa :)
Jestem amatorem, robię zdjęcia już od jakiegoś czasu (SX 410is ?)i co raz bardziej nie jestem zadowolona z ich jakosci, wiec tak sobie myślę, może lepiej podwyzyc poprzeczkę, nauczyć się czegoś.
Ciężar czy wielkość aparatu mi nie przeszkadza, podchodzę do tego rzemiosła dość pokornie i nie zależy mi na natychmiastowych efektach, mam czas na naukę.
Jeśli dioda doświetlająca oświetla modela, M50 łapie focus w zupełnej ciemnicy.
Kolekcjoner
08-03-2019, 14:00
I boję się że nie poradzi sobie że zdjęciami obrazów do portfolio, które powinny być jak najbardziej wyraźne.
Robię zdjęcia m100, m6 w teatrze. Warunki jeśli chodzi o światło są fatalne. Dają radę oba, a podobno m50 jest lepszy :).
Dziękuję za odpowiedzi i podpowiedzi :)
Istnieje możliwość zobaczenia twoich teatralnych fotek?
--- Kolejny post ---
Ach i jeszcze jedno pytanie. A jak najlepiej zoptymalizowac m50? W sensie możecie polecić jakiś obiektyw? Tudzież inne "przedmioty" o których nie mam pojęcia jako amator? :)
Istnieje możliwość zobaczenia twoich teatralnych fotek?
--- Kolejny post ---
Ach i jeszcze jedno pytanie. A jak najlepiej zoptymalizowac m50? W sensie możecie polecić jakiś obiektyw? Tudzież inne "przedmioty" o których nie mam pojęcia jako amator? :)U mnie M50 działa z wszystkimi szkłami (EF). Wiadomo najlepsze jasne stałki, ale i zoom f4 daje radę.
mateuszw3
11-03-2019, 14:56
Ponieważ jeszcze nie podjąłem ostatecznej decyzji, to mam jeszcze jedno pytanie. Ostatnio byłem na wystawie / warsztatach fotograficznych i prowadzący wspomniał o tym, że Olympus oferuje funkcję zwaną "Live Composite". Ma to pozawalać na długą ekspozycję ciemnych elementów, bez jednoczesnego prześwietlania jasnych elementów. I teraz pytanie - czy jakiś Canon ma coś takiego? Zastanawiam się, czy to nie jest coś jak HDR tylko pod inną nazwą? Znaczy, fajne jest to, że nie wymaga to postprodukcji, tylko aparat robi to automatycznie, ale czy taki 70D czy 80D, które mają HDR nie są w stanie zrobić zdjęcia z tym samym rezultatem co "Live Composite" Olympusa?
Ja jeszcze dopytam do mojej chęci zakupu M50. Gdyż pisałam, że budżet do max 3 tys., jednak mogę przeznaczyć i te 3299 zł - ponieważ byłby to zestaw M50+uniwers.obiektyw 15-45 oraz teleobiektyw 55-200 . Wcześniej myślalam,by tylko zrobić zakup do 2500 z jednym uniwers.obiektywem... Przeczytałam, że ten teleobiektyw oprócz wyrazistych zdjęć obiektów robionych z daleka (przyroda,sport) jest także doskonały do portretów, gdzie jest bardzo dobrze wyeksponowana funkcja rozmycia tła i wyrazistość głównego obiektu.
I stąd pytanie: czy warto inwestować w ten telwobiektyw? Czy ten uniwrsalny obiektyw daje radę również w portretach i aż tak dużej różnicy nie będzie? Może jakiś inny obiektyw do portretów można polecić (taki do 1000 zł) . Dzięki
Ja jeszcze dopytam do mojej chęci zakupu M50. Gdyż pisałam, że budżet do max 3 tys., jednak mogę przeznaczyć i te 3299 zł - ponieważ byłby to zestaw M50+uniwers.obiektyw 15-45 oraz teleobiektyw 55-200 . Wcześniej myślalam,by tylko zrobić zakup do 2500 z jednym uniwers.obiektywem... Przeczytałam, że ten teleobiektyw oprócz wyrazistych zdjęć obiektów robionych z daleka (przyroda,sport) jest także doskonały do portretów, gdzie jest bardzo dobrze wyeksponowana funkcja rozmycia tła i wyrazistość głównego obiektu.
I stąd pytanie: czy warto inwestować w ten telwobiektyw? Czy ten uniwrsalny obiektyw daje radę również w portretach i aż tak dużej różnicy nie będzie? Może jakiś inny obiektyw do portretów można polecić (taki do 1000 zł) . Dzięki
Przyzwoity efekt w portrecie da EF 50/1.8 USM - tani i dobry. Niestety wymaga adaptera EF/EF-M (dostaniesz na niego cashback 215 zł).
Bywają też zestawy M50 + M15-45 + 50/1.8 USM + adapter ale nie wiem czy wtedy adapter łapie się na cashback.
Dziękuję za odpowiedź. Jestem jednak laikiem i nie wiem o co chodzi z tym "cashback"? Jak zakupię adapter to jakiś zwrot jest... nie rozumiem, bo po prostu nie znam tematu ;) .
Poczytałamwiele dobrych opinii o M50, toteż już praktycznie go kupuję (ostatnio miałam zakupić w promocji, jednak przemknęła mi szybko i ... czekam może będzie znów, a jak nie, to zakupię po standardowej cenie) . Jednak...
...zaczęłam się zastanawiać nad lustrzanką, taką np. Canon 77D , gdyż wyczytałam też i negatywne opinię o bezlusterkowcu M50, że zdjęcia przy dużej ilości bieli wychodzą lekko żółtawe, korpus za lekki jest - przy doczepianych obiektywach wydaje się mniej stabilny..baterii trzeba kilka dokupić ..
wyczytałam też i negatywne opinię o bezlusterkowcu M50, że zdjęcia przy dużej ilości bieli wychodzą lekko żółtawe, korpus za lekki jest - przy doczepianych obiektywach wydaje się mniej stabilny..baterii trzeba kilka dokupić ..
Te negatywne opinie o jakichkolwiek aparatach często pochodzą od osób, którym wydaje się, że aparat zrobi wszystko za nich. Czyli fotografując np. wieczorem w domu, lub na ulicy w świetle sztucznym (żarówki, lampy sodowe) będą przekonani, że M50 to zły aparat jest - bo... nie ustawił odpowiednio balansu bieli do zastanej sytuacji przez co zdjęcia są żółte. Po to jest WB w aparacie, lub RAWy, aby to korygować i jest to oczywista-oczywistość bo nie znam aparatu, który sam z siebie wszystko poprawnie ustawi za fotografa. A mały i lekki korpus - to MZ zdaniem zaleta a nie wada.
Do 2500 zł to celowałbym w 800D lub używane 80D lub nowe 200D. Lub jakieś bezlustro - najlepiej M50. Osobiście wybrałbym ostatnią opcję.
Hej, no dzięki za odpowiedzi.
Candar - też tak pomyślałam, że może niektórzy do końca obsługi nie znają i funkcji.. i już negatywy lecą.
WzW - ja zwiększyłam próg kosztowy do 3000-3200, bo zależy mi jednak na sprzęcie, który pozwoliłby rozwijać pasję amatorską ku profesjonalnej, czyli by aparat miał możliwości. Też wcześniej brałam pod uwagę 800d jednak poczytałam, że nie wart swojej ceny..bo cena duża a możliwości praktycznie takie same jak poprzednie lustrzanki z serii ...d.
Jedyna rzecz, która mi nie daje spokoju-to: że lustrzanka to wyższy próg niż bezlusterkowiec ( też przeczytałam kilka opinii). No ale tak jak pisał candar - niektórzy nie znają wszystkich opcji M50 i nie umieją poradzić sobie z pewnymi funkcjami, to chwalą lustrzankę, bo lustrzanka to bardziej profesjonalna im się wydaje a bezlustro to taka "zabawka "... ?
Nie nudzę już. Żałuję tylko, że w promocji nie kupiłam, bo taka była w rtv agd 32 h, a mi się usnęło po prostu przy dziecku ... heh.. :/ . Czyli 200zł byłoby w kieszeni
No i ponownie zapytam:
O co chodzi z tym "cashback"? Dziękuję za pomoc
Też wcześniej brałam pod uwagę 800d jednak poczytałam, że nie wart swojej ceny..bo cena duża a możliwości praktycznie takie same jak poprzednie lustrzanki z serii ...d.
To prawda, że 800D funkcjonalność ma podobną do starszych modeli, ale wygrywa z nimi nowszym sensorem (dużo lepszy do wyciągania z cieni).
Jeśli budżet jest większy, to za 3200 jest 80D, ale samo body. Przy czym za 3300 można nabyć M50 z dwoma szkłami, ja bym poszedł w tym kierunku. >> https://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/86288072
Lustrzanka to lepsza ergonomia, ale poza tym M50 wydaje się najciekawszy (dotykowy ekran, filmy 4K, coś koło 9 FPS, mocny procek, duzó punktów AF). Zaletą bezluster jest brak kłopotów z BF/FF (niby w 80D jest mikroregulacja), mniejsze rozmiary oraz chyba najciekawsza rzecz - adaptery, pozwalające podpiąć przeróżne szkła (nie tylko Canona), co pozwoli zaoszczędzić na obiektywach.
Cashback to zwrot kasy za zakup (tylko u wybranych sprzedawców, objętych "promocją"). Kupisz sprzęt za np. 3500 zł w okresie promocji i Canon po kilku miesiącach zwróci Ci na konto kilka stówek.
Marcinus
24-03-2019, 16:57
Nie kumam... ktoś kto nie potrafi obsłużyć m50 poradzi sobie z lustrzanką? Dla mnie to nonsens.
cashback to zwrot kasy na konto po wypełnieniu odpowiedniego formularza.
Niektórzy nie znają wszystkich opcji M50 i nie umieją poradzić sobie z pewnymi funkcjami, to chwalą lustrzankę, bo lustrzanka to bardziej profesjonalna im się wydaje a bezlustro to taka "zabawka "... ?
Powiem tak - większość bezlusterkowców (a w zasadzie wszystkie, których używałem (Nikon 1, Sony Nex 5, 5N, A7, A7 II, Fuji X-E1, X-T1, X-T2) była z wyższej półki niż "zabawkowe" amatorskie lustrzanki Entry Level. Dotyczy to głównie jakości wykonania i użytych materiałów. Przypuszczam, że większość piszących o bezlusterkowcach z matrycami m4/3, APS-C i FF jako "zabawkach" nigdy nie przeczytała instrukcji obsługi wierząc, że tzw. zielony program wszystko za nich zrobi.
No i ponownie zapytam:
O co chodzi z tym "cashback"? Dziękuję za pomoc
-> https://www.ewaipiotr.pl/sprzet-fotograficzny/cashback-jak-zaoszczedzic-zeby-nie-dolozyc/
Mdz1983 - rzuć okiem na ofertę mall_pl mają "ostatnią sztukę w tej cenie": Canon Aparat cyfrowy EOS M50 + 15-45 + 50 F1,8 + adapter EF-EOS M za 3300 zł
https://www.mall.pl/aparaty-cyfrowe-wymienny-obiektyw/canon-aparat-cyfrowy-eos-m50-15-45-50-f1-8-adapter-ef-eos-m-2680c061-
Dziękuję Wam za powyższe odpowiedzi. Nie ospisywałam od razu, bo zastanawiałam się, którą wybrać opcję... Zdecydowałam się na zakup w Media Markt, zestaw aparat M50+kitowy obiektyw+karta+torba oraz dodatkowo polecany obiektyw 50 1.8 i adapter.
Teraz muszę poczytać o cashback, gdyż adapter kupiłam osobno, podobnie jak obiektyw - jednak wszystko w MediaMarkt. Ciekawe czy byłby możliwy zwrot gotówki na cashback.
Niedługo odbiorę sprzęt w sklepie i napiszę wrażenia. Wszystko wyniosło mnie tak ok.3490 .. jakoś trochę miałam objekcje, jeżeli chodzi o mall.pl
Teraz muszę poczytać o cashback, gdyż adapter kupiłam osobno, podobnie jak obiektyw - jednak wszystko w MediaMarkt. Ciekawe czy byłby możliwy zwrot gotówki na cashback.
Dostaniesz 215 zł cashback za zakup adaptera. Wypełnij tylko poprawnie co tam chcą.
P.S.
Z tym zestawem masz spore szanse na udane foty.
mateuszw3
15-05-2019, 20:12
Ponownie chcę się Was poradzić. Czytałem, czytałem, oglądałem testy i chyba czas się jeszcze zapytać bardziej doświadczonych - co tam naprawdę myślicie o 70D? Dobry wybór na przesiadkę z 450D, czy słabo? Zależy mi na mikroregulacji AF, filmowaniu, dobrym zakresie tonalnym (to jest pięta achillesowa 450D) i górnym ekranie. Nie sądzę, żeby jakiś inny model w zakresie cenowym 1500-1700zł za body dawał radę, a przynajmniej nie znalazłem. Dlatego proszę o opinię. Chętniej bym kupił 800D albo 750D, ale brak mikroregulacji trochę mi wadzi :?
Za podobną kwotę kupisz M50, tam AF nie trzeba regulować.
mateuszw3
16-05-2019, 11:24
Tylko trochę przeraża mnie w M50 żywotność baterii. Ja na 10-cio letniej oryginalnej baterii z Canona 450D zrobiłem ostatnio 740 zdjęć. W specyfikacji M50 jest napisane, że on wytrzymuje około 230 zdjęć, więc żeby osiągnąć podobną ilość, to musiałbym mieć minimum 3 baterie na zmianę. Co z tego, że aparat sam w sobie ma małe wymiary, jak baterie zajmą sporo miejsca :lol:
Poza tym, jest jakaś przejściówka z EF-S do EF-M? Bo wymieniać wszystkie szkła pod nowe body, to słaby deal.
Kolekcjoner
16-05-2019, 11:27
Poza tym, jest jakaś przejściówka z EF-S do EF-M? Bo wymieniać wszystkie szkła pod nowe body, to słaby deal.
Ta sama przejściówka co do EF :).
Tylko trochę przeraża mnie w M50 żywotność baterii. Ja na 10-cio letniej oryginalnej baterii z Canona 450D zrobiłem ostatnio 740 zdjęć. W specyfikacji M50 jest napisane, że on wytrzymuje około 230 zdjęć, więc żeby osiągnąć podobną ilość, to musiałbym mieć minimum 3 baterie na zmianę.
Chyba nie zawsze zrobisz 740 fot jednorazowo. Dodatkowa bateria i powinno być ok. Zawsze też można kupić 80D.
mateuszw3
16-05-2019, 12:10
80D przekracza mój budżet. 70D mogę kupić za 1400-1500zł, a 80D to bez 2500zł nie ma co szukać.
Co miałeś na myśli mówiąc, że nie potrzebuję mikroregulacji AF w M50? Mam w jednym obiektywie lekki BF. Czy w M50 ostrzyłby w punkt?
Photointo
16-05-2019, 12:41
Canon 250D :)
Marcinus
16-05-2019, 15:38
80D przekracza mój budżet. 70D mogę kupić za 1400-1500zł, a 80D to bez 2500zł nie ma co szukać.
Co miałeś na myśli mówiąc, że nie potrzebuję mikroregulacji AF w M50? Mam w jednym obiektywie lekki BF. Czy w M50 ostrzyłby w punkt?
M50 to bezlusterkowiec wiec w nim nie występuje problem z bf czy ff jak w lustrach. Bf czy ff to nie problem dotykający obiektywu tylko wynikajacy z niedoskonałości ostrzenia metoda detekcji fazy w lustrzankach. Nawet w lustrze jak bedziesz używał LV ktore ostrzy wykorzystujac tylko detekcje kontrastu też nie bedziesz miał bf czy ff.
mateuszw3
16-05-2019, 20:01
Marcinus, dzięki za wytłumaczenie. Ma sens.
Photointo, a tego modelu nie znałem. Z tego co widzę to jakaś nowość. Na pewno poczytam co tam w nim siedzi ;)