PDA

Zobacz pełną wersję : Canon Speedlite 430EX III RT czy warto?

kula66
04-01-2019, 13:07
Hej

Potrzebuje waszej pomocy :) Kupilem nowe body w promocji Canona i teraz mam do wyboru:

Lampa błyskowa Canon Speedlite 430EX III RT
lub
Statyw Manfrotto MK055XPRO3 + głowica MHXPRO-BHQ2

Zagwozdka duza bo oba wybory maja swoje za i przeciw:
Statyw planowalem kupic choc nie az tak wypasiony bo na codzien nie uzywam ale chcialem poprobowac czegos nowego w fotografii (wybrany wczesniej to Genesis Gear ABT Kit).
Natomiast lampy uzywam regularnie bo robie zdjecia w klubach i na malych koncertach gdzie swiatla zazwyczaj jest zdecydowanie za malo. W zwiazku z tym mam oczywiscie lampe choc nie jest to lampa systemowa a Yongnuo YN600EX-RT II (mam tez w zapasie starszego YN) i generalnie jestem z lampy zadowolony, nie myslalem o zmianie choc kiedys uslyszalem, ze jednak systemowe lampy daja lepsze swiatlo i warto sie przesiasc, jak mam mozliwosc zaczalem sie zastanawiac.

Podsumowujac zadna z opcji ni jest strzalem w dziesiatke bo:
1. Lampe (a w zasadzie dwie) juz mam i nie jest mocne zapotrzebowanie, a raczej zmiana, dodatkowo mialem na testy ktoras ze starszych wersji Speedlite 430 i w porownaniu do mojej YN600 lepsze byly tylko wymiary ;)
2. Statyw pewnie powyzej moich potrzeb ale jednak statyw kupic zamierzalem.

Ostateczne pytanie, czy lampa canona jest warta swej ceny? Na ile przewyzsza poprzednikow oraz czy dorownuje lub przewyzsza lampy Youngnuo.

Nie znalazlem w sieci testow powyzszej lampy ani tu na forum jakis szerszych opisow ktore by odpowiedzialy na moje pytania, jesli cos pominalem przepraszam i prosze o link.

KNC
04-01-2019, 13:47
Mam II i III wersje tych lamp. Są fajne. Małe, mocne, fajne przyciski i czytelne menu. JEdyne co to śa bardziej prądożerne w stanie spoczynku. Nie wiem ile blyskow zrobia bo nie foce w ten sposob.
Ale jak masz czym błyskac a nie masz statywu to moim zdaniem statyw potrzebniejszy.

fret
04-01-2019, 14:07
Weź to, co korzystniej sprzedasz, a później kup coś naprawdę potrzebnego :)

Bangi
04-01-2019, 14:31
Sam piszesz, że masz dwie lampy, a planowałeś kupić statyw. Statyw jak nawet powyżej Twoich potrzeb, to lepiej mieć lepszy niż gorszy ;)
Wartość na wolnym rynku obu produktów jest analogiczna, IMHO łatwiej byłoby sprzedać lampę, ale Ty chyba chciałbyś mieć jednak statyw, bo o tym pisałeś...
Bądź mężczyzną, podejmij decyzję ;)

jinks
04-01-2019, 14:59
To co możesz zyskać z tą lampą to funkcja RT a to już całkiem inne możliwości :)

kula66
04-01-2019, 19:36
To co możesz zyskać z tą lampą to funkcja RT a to już całkiem inne możliwości :)

akurat mam RT w Yongnuo więc nie jest to realny zysk ;)

jinks
04-01-2019, 20:00
akurat mam RT w Yongnuo więc nie jest to realny zysk ;)

ale teraz wreszcie miałbyś co odpalać radiowo

kula66
04-01-2019, 22:36
Sam piszesz, że masz dwie lampy, a planowałeś kupić statyw. Statyw jak nawet powyżej Twoich potrzeb, to lepiej mieć lepszy niż gorszy ;)
Wartość na wolnym rynku obu produktów jest analogiczna, IMHO łatwiej byłoby sprzedać lampę, ale Ty chyba chciałbyś mieć jednak statyw, bo o tym pisałeś...
Bądź mężczyzną, podejmij decyzję ;)

decyzja była już podjęta ale mam second thoughts ;) początkowa myśl była żeby wziąć coś co jest moim rzeczywistym narzędziem pracy ale teraz mnie naszło czy lampa Canona rzeczywiście będzie nadwyżką nad obecnie posiadanym Yongnuo? Lampy canonowskie są drogie, szczególnie w porównaniu z YN, a nie mogę znaleźć sensownych testów żeby sprawdzić czy rzeczywiście są warte tych pieniędzy i to utrudnia podjęcie racjonalnej decyzji :)

Bangi
05-01-2019, 00:06
Nic nie bierz... Promocja nie jest obowiązkowa :mrgreen:
Gdyby Ci coś w sprzęcie Yongnuo nie pasowało to już dawno byś zmienił ;)

kula66
05-01-2019, 00:11
Gdyby Ci coś w sprzęcie Yongnuo nie pasowało to już dawno byś zmienił ;)

Prawda to :D

swallow77
05-01-2019, 03:37
Bierz statyw. Lampe dokupisz w miarę potrzeb, a na statywie zawsze będziesz próbował oszczędzić. Jeśli miałeś już bylejaki statyw, różnica będzie zaskoczeniem.

Ps.
Niestety powyższe może dotyczyć również lamp: mam 580exII, 430exII oraz YN568ex (i jakies Nissiny, co to się nie liczą). Canony szybciej się ładują (zauważalnie!) i dokładniej porcjują energię błysku. YN-st-e2 (doskonały na 5d i 7d) nie współpracuje z moim nowym body; zakładam, że canon'owy zachowałby funkcjonalność. Z drugiej strony, YN chyba rozwinął się nieco od tamtej pory, bo tu i ówdzie czyta się pozytywne opinie.
Bierz statyw [emoji6]

Wysłane z mojego FRD-L19 przy użyciu Tapatalka

kula66
05-01-2019, 11:37
Bierz statyw. Lampe dokupisz w miarę potrzeb, a na statywie zawsze będziesz próbował oszczędzić. Jeśli miałeś już bylejaki statyw, różnica będzie zaskoczeniem.

Ps.
Niestety powyższe może dotyczyć również lamp: mam 580exII, 430exII oraz YN568ex (i jakies Nissiny, co to się nie liczą). Canony szybciej się ładują (zauważalnie!) i dokładniej porcjują energię błysku. YN-st-e2 (doskonały na 5d i 7d) nie współpracuje z moim nowym body; zakładam, że canon'owy zachowałby funkcjonalność. Z drugiej strony, YN chyba rozwinął się nieco od tamtej pory, bo tu i ówdzie czyta się pozytywne opinie.
Bierz statyw [emoji6]

Wysłane z mojego FRD-L19 przy użyciu Tapatalka

Dzięki za radę!!! Stała się ona przysłowiowym gwoździem do trumny tym bardziej, że w międzyczasie stałem się posiadaczem 430EX II całkiem bezkosztowo ;)

kula66
05-01-2019, 18:47
Ok, temat do zamknięcia, wybór dokonany i czekam na kuriera :)

5pirit
06-01-2019, 13:16
Ja bym wziął lampę, sprzedał od razu i za to kupił dwie lampy YN, i wtedy dopiero by się zaczęła zabawa z błyskiem :D

Kurde chwila, nie! Ja tak właśnie zrobiłem 3 miesiące temu :D

kula66
06-01-2019, 22:27
Ja bym wziął lampę, sprzedał od razu i za to kupił dwie lampy YN, i wtedy dopiero by się zaczęła zabawa z błyskiem :D

Kurde chwila, nie! Ja tak właśnie zrobiłem 3 miesiące temu :D
Jak już pisałem mam dwie YN i canona nawet jeszcze :)