PDA

Zobacz pełną wersję : Statyw a obiektywy Canon ze stabilizacja IS

adzi
01-01-2019, 18:40
Czy wyłączacie stabilizacje w obiektywie przed foceniem ze statywu?

zdebik
01-01-2019, 18:54
Czy wyłączacie stabilizacje w obiektywie przed foceniem ze statywu?Zależy :), na chińczykach za 120zł z głowicą, może być pomocna nawet przy długich czasach.

Normalnie podczas focenia ze statywu IS powinien zostać wyłączony, choć przy 1/1000 to i tak pewnie wszystko jedno.

adzi
01-01-2019, 19:32
No właśnie też tak słyszałem, że wyłączać IS na statywie bo m.in. się lustro może zblokować itp. Dlatego się zastanawiam czy zostawiać czy wyłączać przy jakiś krajobrazach z 16-35 IS.

adawro
03-01-2019, 00:11
Czy wyłączać to trzeba przeczytać w instrukcji obiektywu, gdyż starsze modele wymagały a nowsze nie.

Bangi
03-01-2019, 12:05
Przy normalnych statycznych zdjęciach, wyłączam, bez względu na to czy obiektyw ma funkcje wykrywania statywu; wolę mieć nad tym kontrolę.
Trochę nie przemawia do mnie używanie stabilizacji na statywie w celu minimalizacji jego
drgań, bo przecież obraz stabilizowany co prawda jest stabilizowany od drgań, ale jednak delikatnie pływa... No chyba,że mowa o jakichś krótkich czasach, a nie o kilkunastu sekundowych lub dłuższych naświetleniach.

Nie wyłączam wtedy jak np. używam statywu jako podpórkę do panoramowania.

jerzyp
04-01-2019, 13:24
No właśnie też tak słyszałem, że wyłączać IS na statywie bo m.in. się lustro może zblokować itp. Dlatego się zastanawiam czy zostawiać czy wyłączać przy jakiś krajobrazach z 16-35 IS.

Nie - to nie jest prawdą ! lustro się nie zablokuje przez włączoną stabilizację :)
Jeśli korzystając ze statywu nie wyłączymy stabilizacji - to aparat będzie próbował poprzez włączoną stabilizację zredukować drgania aparatu których nie powinno być , i po prostu zdjęcia mogą wyjść poruszone -nieostre choć nie zawsze

jan pawlak
07-01-2019, 16:36
Kiedyś (stare 70-200/4 L IS) to była konieczność.
Teraz po prostu sprawdź, porównaj przy 100% zrobione przy 30s z włączoną i wyłączoną

jp