Zobacz pełną wersję : Zakup obiektywów EF w czasie wchodzenia RF
Cześć, jakie jest Wasze podejście do inwestowania w obiektywy EF kiedy wchodzi RF i docelowo będę zmieniać pewnie na bezlusterkowca, teraz mam 5DmII. Zastanawiam się np. na zakupem Canon 24-70 mm f/4 L EF IS USM, czy będzie on tak samo działać na bezlusterkowcu? czy będzie działać stabilizacja? czy wersja dedykowana na bezlusterkowiec będzie lepsza? które obiektywy będą bardziej ekonomicznie opłacalne?
Kolega wszedł na stronę Canona i poczytał coś? Szkła EF potrzebują dedykowanej przejściówki, działa IS i AF, a nawet będziesz miał EXIF. Czy wersja pod brak lustra będzie lepsza? Tu trzeba poczekać na testy, ale zoom ze światłem f/2 robi wrażenie - Canon RF 28–70 mm f/2L USM. Czy opłacalne? Nie podejmę się odpowiedzi. Myślę, że to dopiero początek nowego systemu i warto poczekać, jak będzie się rozwijał. Kup EF a nic nie stracisz.
Kolekcjoner
01-01-2019, 18:16
Wiesz trzeba poczekać z dziesięć lat to będzie wiadomo co i jak ;)....
docelowo będę zmieniać pewnie na bezlusterkowca, teraz mam 5DmII. Zastanawiam się np. na zakupem Canon 24-70 mm f/4 L EF IS USM
1) Czy jest odpowiednik tego szkła dla RF?
1a) Czy jakby był, mógłbyś go podłączyć do 5d II?
1b) Czy jego cena byłaby na poziomie ceny wersji EF?
2) Czy czytałeś o współpracy EF z R (powtarzam się)?
Czyli nie ma problemu jak się EF podpina pod pełną klatkę bezlusterkowca przez przejściówkę, która oddala trochę obiektyw - czy nie ma jakiś ramek czarnych jak przy EF-S pod FF itp?
Do trzech razy sztuka?
Czy czytałeś o współpracy EF z R (powtarzam się)?
nie chce mu się , czeka aż ktoś napisze co i jak
i tak w każdym temacie