Zobacz pełną wersję : Sigma A 35mm
Witajcie!
Jestem amatorem. Posiadam Canona 200d z obiektywami 18-55 i 50 1.8 Interesuje się fotografia typu street. Chciałabym zakupić kolejny obiektyw, moim marzeniem jest Sigma Art 35. Bardzo podoba mi się co to owe szkło „wyprawia” jednak obawiam się, że może nie współpracować dobrze z moim cropem. Zwłaszcza, że jedni chwalą, drudzy niekoniecznie. Dodam,ze nie chce kupować obiektywów pod cropa, bo kiedyś będę chciała przejść na pełną klatkę. Co myślicie? Co radzicie? Co byście zrobili? Ktoś z Was posiada ową Sigmę w połączeniu z niepełnoklatkowym aparatem?
Witajcie!
Jestem amatorem. Posiadam Canona 200d z obiektywami 18-55 i 50 1.8 Interesuje się fotografia typu street. Chciałabym zakupić kolejny obiektyw, moim marzeniem jest Sigma Art 35. Bardzo podoba mi się co to owe szkło „wyprawia” jednak obawiam się, że może nie współpracować dobrze z moim cropem. Zwłaszcza, że jedni chwalą, drudzy niekoniecznie. Dodam,ze nie chce kupować obiektywów pod cropa, bo kiedyś będę chciała przejść na pełną klatkę. Co myślicie? Co radzicie? Co byście zrobili? Ktoś z Was posiada ową Sigmę w połączeniu z niepełnoklatkowym aparatem?
Mam to szkło ale pod FF. Kuriozalnym rozwiązaniem będzie założenie sigmy 35 Art 1.4 o wadze 665 gram do małej lekkiej puszki. Druga sprawa to rozmiary tej sigmy -> https://camerasize.com/compact/#775.368,775.762,ha,t - nie będzie to w żaden sposób zestaw mobilny z aparatem pod względem wagi oraz wymiarów. Trzecia sprawa to możliwy BF/FF w szkłach sigmy z canonem.
Osobiście to na Twoim miejscu szedłbym w mniejszego Canona 35 mm f/2.0 EF IS USM bo nie jestem pewien, czy naprawdę potrzebujesz tej f/1.4 i do czego ją wykorzystasz ? Kolejna sprawa to w chwili obecnej poprzez crop factor kupując 35 mm pod FF otrzymasz w swoim 200D - czyli cropie wynikowo 56 mm i nie będzie to jakiś specjalnie szeroki kąt widzenia pod tzw. "street".
Nie bardzo rozumiem zwrot "co to owe szkło „wyprawia”" - to od fotografa zależy efekt końcowy oraz to, czy potrafi złapać odpowiednią chwilę a tym bardziej we wspomnianej wyżej "fotografii typu street". Nawiasem pisząc pomyślałbym o tanim Canonie EF-S 24 mm f/2.8 STM do obecnego aparatu, który da Ci odpowiedź czy to będzie to, czego potrzebujesz.
ps.
proponuję tez zapoznać się z tematyką Street Dogs Of Poland https://www.google.com/search?q=Street+Dogs+Of+Poland&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=2ahUKEwj49LXA98ffAhWPiqYKHRVrDY4QsAR6BAgGEAE&biw=1920&bih=1058 - https://www.facebook.com/streetdogsofpoland/ - naprawdę nie uważam, że do street foto potrzebne Ci będzie szkło z f/1.4 bo większość zdjęć wykonasz na powietrzu a nie w ciemnych pomieszczeniach bez światła (mogę się oczywiście mylić)
swallow77
30-12-2018, 23:33
Pomyśl o używanym obiektywie 24mm (odsprzedaż nie wiąże się z poważnymi stratami). Bedzie dawal podobny kąt widzenia, bedzie tez nieco bardziej tolerancyjny dla błędów af'u.
Wysłane z mojego FRD-L19 przy użyciu Tapatalka
Kolekcjoner
31-12-2018, 00:25
Nie liczyłem tego dokładnie ale za cenę tej sigmy kupisz, którąś eMkę ze szkiełkiem 32/1.4 Zyskasz świetny mały zestaw do streetu z doskonałym intuicyjnym AFem. Po grzyba kupować takiego kloca do małego 200D....
Pomyśl o używanym obiektywie 24mm (odsprzedaż nie wiąże się z poważnymi stratami). Bedzie dawal podobny kąt widzenia, bedzie tez nieco bardziej tolerancyjny dla błędów af'u.
Bardziej tolerancyjny od czego ??
ja bym jednak zapytał autora wątku, co rozumie poprzez pojęcie "street", bo jakby nie patrzeć, jest to dość pojemna kategoria. ja bym brał canona 28 1.8.
swallow77
31-12-2018, 09:18
Bardziej tolerancyjny od czego ??Od kazdego 35mm na ff z tą samą przysłoną (24 na aps-c).
Wysłane z mojego FRD-L19 przy użyciu Tapatalka
ja bym brał canona 28 1.8.
A ja nie.
Jak pisałem wyżej zdecydowanie lepiej pomyśleć o EF 35 f/2,0 IS, lub 24 mm f/2.8. Ten wspomniany przez Ciebie 28 f/1.8 to konstrukcja z 2005 roku dość mydlasta https://www.optyczne.pl/185.4-Test_obiektywu-Canon_EF_28_mm_f_1.8_USM_Rozdzielczo%C5%9B%C4%87_o brazu.html co szczególnie wyjdzie w przyszłości na FF.
olek.tbg
31-12-2018, 12:38
Zgadzam się z opinią co do 28 1.8 Canona - na cropie go uwielbiałem, na ff sprzedałem jak najprędzej :)
autor napisał, że ma cropa, więc 28 1.8 jak najbardziej się nadaje. mydło tego szkła to jest na rogach, a środku daje radę.
A ja bym proponował wypożyczyć na weekend (jak tylko będzie lepsza pogoda) Sigmę z któregoś Pro Centrum - okaże się, czy waga przeszkadza, czy 1.4 będzie potrzebne itd. Bo to wszytko kwestie indywidualne.
Fakt, że Sigma będzie większa niż 24/2.8, albo 28/1.8 35 IS itd, ale bez przesady to nie jest rozmiar 85 Art. Zdecydowanie częściej żałowałem, że nie mam możliwości zejścia o przysłonę niżej, niż tego, że nie schowam aparatu do kieszeni kurtki. Do tego jeśli Pauli90, jak napisała planuje pełną klatkę w najbliższej przyszłości to 35 Art będzie świetnym szkłem do streetu (i nie tylko), a z innych wymienionych to tylko 35 IS ma jakiś potencjał rozwojowy. Jeśli kupować jakiś obiektyw "na próbę" to już prędzej bym zaproponował 50 STM (wiem, odpływam z ogniskową) - bo ona jest naprawdę tania jasna i do tego na pełną klatkę).
W każdym razie przede wszystkim - wypożyczyć, spróbować i wszytko się wyjaśni.
Zasadniczo przy street foto bieganie cały dzionek ze szkłem o wadze prawie 7 kg nie jest przyjemne a sprzęt tez nie jest "przezroczysty" dla fotografowanych.
Ja bym poszedł na całość. M50 + 22 + przejściówka i 50 + 85 dla długości. Koszt przesiadki mniejszy niż cena Sigmy.